Yol kenarına karavan park edilir mi?

Rehberde yol kenarına karavan park edebilme kuralları hakkında merak edilenler ve güvenle park yapabileceğiniz karavan park rotalarından bahsettik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-01-09
Yol kenarına karavan park edilir mi?

Kampçılıkta tercihi özgür bir karavan tatilinden yana olanların seyahatleri genellikle dur durak bilmiyor. Kampçılar, o şehir senin bu şehir benim gezerken ülkenin farklı noktalarında kamp yapma şansını da yakalayabiliyor. Üstelik birbirinden farklı şehirlerin karavan park alanı ve upuzun sokakları onlar için tatil rotası hâline gelebiliyor. Siz de özgür kamp deneyimlerini vazgeçilmez bir tutku olarak görüyorsanız işinizi kolaylaştırmak üzere “Karavan konaklama rehberi” içeriğimizi değerlendirebilirsiniz. Bu noktada elbette karavancıların kafasını karıştıran bazı sorular meydana geliyor. Geçmişte özellikle tatil beldelerinde yol kenarına karavan park etmek herhangi bir cezaya tabii tutulmuyordu. Ancak birkaç ay önce özellikle Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından karavancılara koyulan engeller nedeniyle yol kenarı park meselesi de merak edilir bir hâl almaya başladı. Bugün Campalow’da “Yol kenarına karavan park edilir mi?” sorusunu cevaplayarak olası ceza yöntemlerini araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Yol kenarına karavan park etmek yasak mı?

Antalya ve İzmir gibi yaz mevsiminin doruklarda yaşandığı bölgeler kampçıların uğrak rotası olabiliyor. Üstelik yazın en yoğun zamanlarında bu rotaları ziyaret ettiğinizde her kaldırım kenarına park etmiş küçük bir karavan görebilirsiniz. Bu noktada yol kenarına karavan park etme konusu bizim olduğu kadar karavancıların da kafasını karıştıran bir mesele hâline geliyor. Geçtiğimiz yıllarda yol kenarına karavan park etmek üzerine kapsamlı ya da kesin yasaklar bulunmuyordu. Ancak son zamanlarda karavan sayısının artışı ve yazlık beldelerin kalabalığı nedeniyle belediyeler tarafından bazı önlemler alınmaya başlandı.

Söz konusu önlemlerin en sonuncularından birini Antalya Büyükşehir Belediyesi almıştı. Belediye, Konyaaltı bölgesinde artan trafik yoğunluğu üzerine gelen şikayetleri topladı. Bunun üzerine belediye, bir karavan parkı oluşturularak cadde ve sokaklara karavan parkının yasaklanması üzerine harekete geçmişti. Öyle ki geçtiğimiz yaz sezonunda yaklaşık 11 km’lik Konyaaltı sahil şeridinde boş kalmayacak şekilde karavanlar park hâlinde bulunuyordu. Hatta karavan yerine kendi otobüs ve minibüsleriyle konaklayanlar bile mevcuttu. Antalya Büyükşehir Belediyesi de bu durum üzerine Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı'nca Büyükşehir Belediye Meclisi’nin haziran ayı gündeminde yer bulabilmek için bir teklif gönderdi. Ardından Muhittin Böcek’in başkanlığında yapılan oylama sonucunda kanun teklifi kabul edilmişti. 

Dolayısıyla şikayetler sonucunda karavan park etmek için tatilcilere özel karavan park alanları düzenlendi. Günümüzde ülkenin yazlık noktaları olmak üzere birçok rotasında karavanın yol kenarına park edilmesine ilişkin kesin bir yasak bulunmasa da bu durumun trafiği bazen olumsuz etkilediği görülebiliyor. Söz konusu durumun belediye yetkililerini harekete geçirerek bir ceza ihtimaline dönüşmesine karşın karavan parkınızı belediyenin özel park noktaları ve kamp tesislerine yapmanızı tavsiye ederiz.

 

Karavan nereye park edilir?

Yaz ya da kış fark etmeden tatil sezonu geldiğinde karavancılar tarafından “Karavan istediğin yere park edilir mi?” gibi sorular sorulabiliyor. Öncelikle daha önce bahsettiğimiz gibi karavanınızı yol kenarına park ettiğinizde belediyeye göre değişebilmek üzere kaldırılma ihtimaline maruz kalabilirsiniz. Özenle çıktığınız bir tatil yolculuğunda bu gibi durumlara maruz kalmamak için karavanı park edebileceğiniz iki farklı rota bulunuyor. İlk olarak şahsi karavanınızı şehir belediyeleri tarafından oluşturulan özel karavan park alanına güvenle bırakabilirsiniz. Ayrıca yine güvenli bir karavan park noktası için özel kamp tesislerinde bunun için ayrılmış bölümleri tercih edebilirsiniz. Bu tercihiniz için Campalow’un “Karavan park alanı kamp alanları” listesi size yardımcı olacaktır. 

Campalow olarak karavan kampınız için merak edilen park konusunu ele aldık. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere kamp rutinlerinde şimdiden iyi eğlenceler dileriz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir