Yeni yılda konaklama vergisi devreye giriyor

Konaklama vergisi için hazırlanan tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-12-14
Yeni yılda konaklama vergisi devreye giriyor

Geçtiğimiz günlerde sık sık gündeme gelen konaklama tebliğinin normal şartlarda 1 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ancak pandemi nedeniyle iki yıl ertelenmişti. Biz de geçtiğimiz haftalarda “Kamp konaklama vergisinde son durum nedir?” isimli bir yazı paylaşmıştık. Söz konusu konaklama vergisi için hazırlanan tebliğ, Resmi Gazete’te yayınlandı ve 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Konaklama Vergisi Tebliği’nin yer aldığı güncel Resmi Gazete bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Konaklama Vergisi Oranları Nedir?

Konaklama vergisi tebliğinde oran %2 olarak belirlendi. Tebliğ metninde Cumhurbaşkanı'nın, bu vergi oranını bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye ve bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye de yetkili olduğu belirtildi.

Tebliğde açıklanan hususa göre konaklama vergisi, kalınan gece için ödenen konaklamada KDV tutarı hariç bir şekilde hesaplanacak. Bir örnek üzerinden açıklayacak olursak: 

10 bin TL’yi bulan bir konaklama hizmeti için %2 oranına denk gelen 200 TL’lik bir konaklama vergisi alınacak. Aynı şekilde KDV tutarında da %8’lik bir oran hesaplanacak. Yani 10000’in %8’i olarak 800 TL KDV tutarı olacak. Dolayısıyla 10 bin TL’lik bir konaklama için tüm katkı paylarıyla birlikte 1000 TL daha ödenerek toplamda 11000 TL’yi bulacak.

 

Öğrencilere Verilen Hizmetler Vergiden Muaf Tutulacak

Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Ancak öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında kısacası öğrenciye odaklı mekânlarda öğrencilere verilen hizmetler vergiden muaf olacak. Dolayısıyla öğrencilere barınma amacıyla verilen hizmetlerde konaklama ücretine dâhil olarak bir katkı payı alınmayacağı anlaşılabilir.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir