Yağmurda kamp yapmak için altın tavsiyeler

Siz de altın tavsiyelerimizi dikkate alarak; romantik bir yağmur eşliğinde kampa devam edebilirsiniz.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-25
Yağmurda kamp yapmak için altın tavsiyeler

Sonbaharda yaprakların yavaş yavaş sarıya dönmesiyle şehir adeta kış mevsiminin hazırlıklarına başlar. Heyecanlı kamp tutkunları için ise kışın gelmesi adrenalin dolu bir kamp tatilini çağrıştırır. Kamp aktivitesi kış sezonunda yapılırken işin içine kar, çığ, rüzgâr ve yağmur gibi misafirler girebilir. Şehir rutinlerini geride bırakacağınız, konforlu bir kış kampı için de türlü misafirleri göze alarak yola çıkmanız gerekir. Gittiğiniz bölgede yağmur damlalarının ahenkle dokunduğu bir çadırın içinde uyumak oldukça cazip gelebilir. Ancak yeterince tecrübeli değilseniz ya da bazı ipuçlarına göz atmadıysanız ekipmanlarınızın su içinde kalmasını izleyebilirsiniz. Üstelik kuruması için saatlerinizi ayırmanız gerekir. Kış kampında yağmurun gazabına uğramamanız için çeşitli ipuçlarını sıraladık. Siz de altın tavsiyelerimizi dikkate alarak; romantik bir yağmur eşliğinde kampa devam edebilirsiniz.

Yağmurda Kamp

Yağmurda Kamp Nasıl Yapılır?

Su Geçirmez Kıyafetlerin Gücüne Sığının

Sıcaklığın minimum seviyelere indiği bir bölgede kamp yaparken yağmurun ne zaman geleceğini bilemezsiniz. Bu yüzden kış kampında, yağmurun her an yağabilme ihtimaline hazırlıklı olmanız gerekir. Bunun için kampa götürdüğünüz kıyafetlerde yağmura dayanıklı bir özellik tercihinde bulunabilirsiniz. Su geçirmez mont ya da yağmurluklar, yoğun akışın vücudunuza temas etmesini engeller. Böylece mont içindeki kıyafetlerin kuru kalmasını sağlayabilirsiniz. Mont seçerken dayanıklı su iticiliğine sahip DWR kaplama ya da Gore-tex astarlı kumaşlardan yardım alabilirsiniz. Buna ek olarak montun yanı sıra pantolon seçerken de aynı kumaş özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Böylece ani yağmur sağanaklarından rahat biçimde kurtulabilirsiniz.

Su Geçirmez Kıyafetler

Mutlaka Yedek Bir Ayakkabı Bulundurun

Genellikle kampa çıkarken tek bir ayakkabının yeterli geleceğini düşünebilirsiniz. Ancak klasik özelliklerle donatılmış ayakkabılar yoğun suya karşı düşük dayanıklılığa sahiptir. Söz konusu ayakkabılar nedeniyle ayaklarınız suyun içinde kalabilir ve hastalığa yakalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kış kampı esnasında yanınızda bulundurmuş olduğunuz ayakkabının çabuk giyilebilir özelliğe sahip olması gerekir. Böylece çadırın içinde olsanız bile ani yağmur sağanaklarında hızlı hareket edebilirsiniz.

Yedek Ayakkabı

Pamuklu Kıyafetleri Evde Bırakın

Pamuklu kıyafetler her ne kadar konforlu bir imkân sunsa da nemlendiği zaman kuruması epey zaman alabilir. Kışın durmayan yağmur sağanaklarında da kıyafetlerinizin neme maruz kalması kaçınılmaz olacaktır. Nem ve teri uzun süre üzerinde taşıyan pamuklu kıyafetler, vücut ısınızın düşmesine neden olur. Bu sebeple de kısa süre içinde üşümeye başlayabilirsiniz. Yağmurlu bir kamp esnasında üşümekten kaçınmak için pamuklu yerine sentetik ya da yün kumaşlardan yardım alabilirsiniz. Yün ve sentetik kumaştan üretilen kıyafetler, nem ve ıslaklığa maruz kalsa da kısa sürede kurumaya başlar. Böylece vücut ısınızı dengelemeye yardımcı olur.

Pamuklu Kıyafetler

Ağaç Altına Çadır Kurma Hatasına Düşmeyin!

Yağmur sağanaklarının görüldüğü zorlu hava şartlarında heybetli bir ağacın gölgesine sığınmak ilk bakışta oldukça cazip gelebilir. Ancak yağmur dindiği zaman ağacın dal ve yapraklarına nüfuz eden damlalar çadırın üstüne düşmeye devam eder. Tabir-i caizse, büyüye kapılırsanız yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz. Üstelik yağmur dindiğinde açan güneş, ağaç dallarının arasından geçerek çadırınıza ulaşmakta bir hayli zorlanır. Bu şartlar altında da çadırınızın kuruma süresi uzadıkça uzar. Bu gibi durumlardan kaçınmak için siz siz olun, ağacın altına çadır kurmayın.

Ağaç Altı

Çadır Kurarken Zemin Seçimini Göz Ardı Etmeyin 

Profesyonel bir kış kampında çadır kurarken zemin seçimini doğru yaparsanız; beklentinizi karşılayan, konforlu bir deneyim yaşayabilirsiniz. Yağmurlu havalarda çadır kurarken su ile eşdeğer seviyede alanlardan kaçınmanız gerekir. Böylece tepe ve yamaçlarda toplanan yağmur sularının dökülerek sele sebep olmasını önleyebilirsiniz. Kış kampında çadır kurarken doğru bir zemin seçimi için yüksek ve yokuş aşağı bölgeleri seçebilirsiniz. Bu sayede yeraltı sularının çadırınıza ulaşarak bir sele sebep olma ihtimali ortadan kalkar.

Zemin Seçimi

Tentelerden Faydalanın

Yağmurlu bir kış kampında hayatınızı kurtaracak ekipman listesinin başında şüphesiz ki tente yer alır. Kaliteli bir yapıda üretilen tenteler, çadırın üstünü koruyarak yağmur sularının bölgeye temas etmesini önler. Bu sayede yağmur ne kadar yoğun olursa olsun çadır çevresinde yemeğinizi pişirebilir ya da lezzetli kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Bu noktada tenteyi kurarken yağmur sularının kolayca akıp gidebilecek bir eğim bıraktığınızdan emin olmanız gerekir. Aynı şekilde yağmurlu havada kamp alanı güvenliğini korumak için tentede biriken yağmur sularını belirli aralıklarla boşaltabilirsiniz.

Çadır Tentesi

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir