Uyku tulumunda sıcak kalma yöntemleri

Bu yazımızda sizler için; özellikle gece zamanı uyku tulumunda sıcak kalmanızı sağlayacak kamp tüyolarını sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-24
Uyku tulumunda sıcak kalma yöntemleri

Beyaz bir rüyanın kapısını aralayan kış kampı hepimizin hayalini süsler. Üstelik bir de şehrin üstüne beyaz bir örtü çökünce kendimizi huzurlu ve sakin kamp alanlarına atmak isteyebiliriz. Hayalleri gerçeğe dönüştüren bir kış kampında ise aradığımız konforu yakalamak her zaman çok kolay olmayabilir. Gözden uzak kamp bölgelerinde rakım da yükselince hissedilen sıcaklık sıfırın altına inmeye başlar. Hâl böyle olunca da kendimizi üşürken bulabiliriz. Üstelik çadırın içine girmek bile soğuğu yeterli ölçüde kesmez. Bu noktada gece üşümelerini ortadan kaldırırken konfor sağlayan uyku tulumları bulunur. 

Kış kampları için özel üretilen uyku tulumu, zeminde var olan soğukluğun vücuda ulaşmasını engellerken; bedenin sıcaklık dengesini korumaya yardımcı olur. Kış kampında uyku tulumu her ne kadar hayat kurtarıcı olsa da bazı adımları atmadığınızda kendinizi yeniden üşürken bulmanız kaçınılmazdır. Bu noktada sizler için; uyku tulumunda sıcak kalmanızı sağlayacak tüyoları sıraladık. Hazırlamış olduğumuz adımları atarak siz de konforlu ve sıcak bir kış kampını deneyimleyebilirsiniz.

Uyku Tulumu

Uyku Tulumunda Nasıl Sıcak Kalınır?

Uyku Tulumunu Seçerken Konfor Derecesine Dikkat Edin

Sonbahar ve kış gibi zorlu hava şartlarında kampa çıkıyorsanız ekipman listesine dâhil ettiğiniz uyku tulumunu dikkatli seçmeniz gerekir. Sizi gece üşümesinden kurtaracak uyku tulumları, konfor derecesine göre farklı kategorilere ayrılır. Bu noktada kamp için uygun uyku tulumunu seçerken gideceğiniz bölgenin en düşük sıcaklığını hesaplamanız gerekir. Bunun için hava durumu algoritmalarından yararlanabilirsiniz. Daha sonra bulmuş olduğunuz minimum sıcaklık oranından daha düşük konfor değerine sahip bir uyku tulumunu satın alabilirsiniz. Böylece uyku tulumu, konfor oranından daha yüksek derecelerde sıcak kalmanıza yardımcı olur.

Konfor Derecesi

Vücut Sıcaklığını Düşüren Faktörlerden Uzak Durun

Huzurlu bir kış kampında farkında olmadan kendi üşümenize sebep olabilirsiniz. Gün içerisinde dolaştığınız ve neme maruz kalan kıyafetler ile uyku tulumuna girerseniz üşümeniz de kaçınılmaz olacaktır. Aynı şekilde yeterli besin takviyesini almayan vücut da üşümeye eğilimli bir hâle gelir. Bu nedenle gecenin bir vakti aç karnınız guruldarken kendinizi üşürken bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra uyku öncesi tuvaletinizi tutmak da vücudun üşümesine neden olabilir. Bir kamp gününü sonlandırdığınızda uyku tulumunda sıcak kalmak için vücut sıcaklığını düşüren aktivitelerden uzak durmayı deneyebilirsiniz.

Vücut Sıcaklığı

Uyku Öncesi Vücut Sıcaklığını Yükseltin

Gün içerisinde tüketmiş olduğumuz besinler ve çeşitli hareketlerimizle farkında olmadan vücut sıcaklığını hareketlendiririz. Söz konusu kış kampında geceyi sıcak ve huzurlu geçirmek için uyku öncesi kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Terlemeyeceğiniz düzeyde kısa ve yavaş bir yürüyüş, vücudunuzun hareketlenerek ısı üretmesine yardımcı olur. Üstelik yürüyüş esnasında temiz oksijeni solumanız da huzurlu bir uyku çekmenizi sağlar. Bunun yanı sıra uyku tulumunda sıcak kalmak için yatmadan önce kısa yürüyüşlere şınav ve mekik gibi fiziksel hareketleri de dâhil edebilirsiniz. Böylece uyku tulumuna girerken arzuladığınız vücut ısısına ulaşabilir; üşümekten kaçınabilirsiniz.

Sıcaklık

Vücudunuzu Sıkan Kıyafet ve Aksesuarlardan Uzaklaşın

Üşüdüğümüz zaman en sıkı ve kalın kıyafetlerin bizi sıcak tutacağını düşünebiliriz. Ancak vücudumuzu tümüyle saran kalın kıyafetler, ısının yeterli miktarda dağılmasını engeller. Bunun yanı sıra gece vakti üşümemek için giydiğimiz çorap ve eldiven gibi giysiler de vücudu sıkarak kan dolaşımını yavaşlatır. Akabinde de üşümek kaçınılmaz bir hâle gelir. Uyku tulumu içinde sıcak kalırken konforlu bir uyku çekmek istiyorsanız vücudunuzu sıkan çorap, şapka ve aksesuarları çıkartabilirsiniz. Bu sayede vücudunuzun kan akışını hızlandırırken doğal ısı dengesini yaymasına da yardımcı olabilirsiniz.

Vücudu Sıkan Kıyafetler

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir