Uyku tulumu seçim rehberi

Uyku tulumu seçimine dair; ısı değeri, malzeme özelliği, dolgu türü ve ağırlık gibi kriterlere değindik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-10-17
Uyku tulumu seçim rehberi

Tatil zamanı geldiğinde ruhumuzu dinlendirirken zihnimize iyi gelebilecek bir deneyimin peşine düşeriz. Hatta ruh ve zihnin yanı sıra fiziksel olarak da huzurlu hissedebileceğimiz deneyimlerin kapısı mutlaka kamp tatilinin kapısına çıkar. Uzun ve rutinlerle dolu bir çalışma dönemi sonunda çıktığımız tatilin beklediğimiz süreye değmesi ve beklentimizin çok üzerinde olmasını isteriz. Söz konusu isteklerimize bir de doğanın içerisinde tertemiz bir atmosfer eklendiğinde bir süre unutamayacağımız kalıcı bir deneyime imza atmayı başarırız. Tatil konusunda dinlenirken doğanın müthiş atmosferini keşfedebileceğimiz en doğru tatil rutinin kamp oluşturuyor. Özgürlüğe ilişkin beklentiler ve macera dolu bir ruh hâliyle çıkılan kamp tatilinde yaşamın yorucu izlerinden eser kalmıyor.

Türkiye’nin batısından doğusuna uzanan elverişli topraklarında kamp yapabileceğiniz birbirinden farklı birçok rota bulunuyor. Ücretli ve ücretsiz birçok kamp rotasını ziyaret ederken mevsimin gerektirdiği hava şartlarıyla karşılaşırken birbirinden farklı doğal güzelliklere şahit olabiliyorsunuz. Göz alıcı bir kamp tatili yapabileceğiniz yılın en büyülü zamanlarından biri de kış vakti. Bembeyaz karların heybetli dağlar için bir örtü görevini üstlendiği kış kampında dağlardan gelen ferahlatıcı bir atmosfer ile tanışabilirsiniz. Üstelik güneşle birlikte gündüz vakti tırmanış yaparken akşam çöktüğünde kamp ateşi başında keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Akşam vakti geçip gece çöktüğündeyse sert soğuklara karşı sığınabileceğiniz bir liman rolünü uyku tulumu üstlenir.

Deneyim boyunca ihtiyaç duyabileceğiniz kamp ekipmanları, sürecin sizin için oldukça konforlu geçmesini sağlar. Dolayısıyla ekipman konusunda ne kadar hazırlıklı ve bilinçli olursanız o kadar kaliteli ve konforlu bir kamp tatili geçirebilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde kamp rehberlerine değindiğimiz Campalow Blog’da “Uyku tulumunda sıcak kalma yöntemleri” başlıklı bir yazı hazırlamıştık. Bugün sizler için uyku tulumuna dair kapsamlı bilgiler, seçerken dikkat edilmesi gerekenler, doğru kullanım ölçütleri ve piyasada bulunan iki modele ilişkin detaylı bir karşılaştırmaya değindik. Planladığınız bir kamp tatili için uyku tulumu istiyor ve seçim konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, gelin birlikte değerlendirelim.

uyku-tulumu
Uyku Tulumu


Uyku Tulumu Nedir?

Kış kampında soğuk gecelerin kurtarıcısı uyku tulumu, dış ortamdaki hava şartlarından etkilenmeden kaliteli bir uyku vakti vadeden favori kamp ekipmanları arasında yer alıyor. Uyku tulumu, üretiminde kullanılan yapısal faktörler ve şekli itibariyle vücut sıcaklığının korunmasına yardımcı olur. Bazı kampçılar dört mevsime dayanıklı çadır edindikten sonra uyku tulumunun gereksiz bir ekipman olduğu düşüncesine kapılarak hataya düşebilir. Bu hatadan sıyrılmak için karlı bir atmosferde uzun bir trekking yürüyüşüne çıktığınızı ve akşam vaktine özel kamp ateşi için uzun süre odun topladığınızı hayal edin. Günün sonunda ısısı düşen vücudunuz üşümeye başlayacak ve sıcacık bir uykunun hayalini kuracak. İşte tam olarak bu noktada kaliteli bir uyku tulumuna ihtiyacınız olduğunu anlayabilirsiniz.

Kış kampında sıcaklığın formülü uyku tulumları oldukça basit bir çalışma prensibine sahip. Uyku tulumu, vücudun sahip olduğu ve zaman içerisinde ürettiği sıcaklığı dışarıda bulunan sert soğuklarla temasını engeller. Bu sayede uyku tulumunda kaldığınız süre boyunca üşümediğiniz gibi vücut sıcaklığını da dengeli bir şekilde koruyabilirsiniz. Kaliteli bir uyku tulumunda bulunması gereken temel özellikler hava alışverişini dengede tutması ve muhafaza ettiği hava boşluğu hâlinde sıralanır. Konfor vadeden bir uyku tulumu öncelikle vücut sıcaklığını dengeli bir biçimde koruyarak soğuk havanın tulum içerisine girmesini önler. Bunun için doğru dolgu malzemesiyle doldurulmuş uyku tulumlarını seçerek doğru bir tercih yapabilirsiniz. Aynı şekilde tulumun içerisinde dengeli bir boşluk bırakabilmek için vücut tipinize en uygun modeller hakkında bilgi sahibi olabilir ve doğru bir uyku tulumu satın alabilirsiniz.

uyku-tulumu-1
Uyku Tulumu 1

 

Uyku Tulumu Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Uyku tulumunun sıcak tutmak için uygulamış olduğu çalışma prensibini öğrendikten sonra doğru ekipmanı seçebilmek için dikkat etmeniz gereken kriterlere ilişkin bilgi sahibi olmalısınız. Kamp maceralarınıza uzun süre eşlik edecek kaliteli bir uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gereken başlıca kriterler; kamp türü, cinsiyet, ısı derecesi, dolgu, şekil detayları, boyut ve ağırlık olarak sıralanır.

Kamp Türü

Her kamp ekipmanında olduğu gibi uyku tulumu seçerken de doğru bir hamle yapmak için öncelikle yola çıktığınız kamp türüne ilişkin bilgi sahibi olmalısınız. Daha sonra hayalini kurduğunuz kampın gerektirmiş olduğu ekipmanlar, hava koşulu ve atmosferi değerlendirerek doğru bir ekipman seçimi yapabilirsiniz. Söz konusu durumun en geçerli olduğu durumlardan biri de uyku tulumu seçimi. Uyku tulumu seçerken yola çıktığınız deneyimin türünü macera kampı ya da klasik kampçılık olarak adlandırarak doğru bir tercihte bulunabilirsiniz.

  • Klasik Kamp Uyku Tulumu: Klasik bir kamp türünde tahmin edeceğiniz üzere temanın konaklama olduğu huzurlu ve sakin bir atmosfer hakimdir. Klasik kampta çok yorularak efor sarf edeceğiniz aktiviteler yapılmaz. Dolayısıyla gün sonunda gereğinden fazla yorulmadığınız gibi ekipman konusunda da esnek davranabilirsiniz. Söz konusu kampçılıkta vücudunuz fazla efor sarf etmeyecek ve genellikle hareketsiz bir hâlde olacağınız için konforunuzu ön planda tutabilirsiniz. Dolayısıyla bu noktada konforunuzu en üst düzeye çıkaracak kaliteli bir uyku tulumu edinmek sizin için doğru bir tercih olacaktır.
     
  • Macera Kampı: Klasik kampçılığın yanı sıra macera kampında önemli olan konforun yanı sıra fonksiyonelliktir. Kayak, tırmanış, trekking ve gezi gibi macera dolu aktivitelerle sürekli hareket hâlinde olacağınız macera kampında fazla yer kaplamayacak makul boyutlu uyku tulumlarını tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda hafif bir yapıya sahip uyku tulumları hareket hâlinde olduğunuz sürece daha kolay taşımanızı sağlayacaktır. Hafif bir malzemeden üretilen ve daha makul boyutlu uyku tulumları taşıma süresince size herhangi bir zorluk yaşatmayacağı için vücut enerjinizin de yüksek kalmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla hafif ve küçük uyku tulumlarını bir gezgin gibi yola çıktığınız macera kampları için güvenle tercih edebilirsiniz.

Isı Derecesi

Kamp rutinlerini konforlu bir hâle getiren uyku tulumları için Avrupa Standartları Enstitüsü tarafından belirlenmiş kriterler bulunur. Söz konusu kriterler cinsiyet ve vücut ısılarına uygun bir uyku tulumu seçimi yapabilmemiz için oldukça önemlidir. Uyku tulumlarına ilişkin ısı değerleri ekipmanın iç kısmında yer alır. Satın aldığınız bir uyku tulumu içerisinde ısı derecesine dair bir bilgilendirme bulunmuyor ise dilediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Isı derecesine dikkat ederek seçtiğiniz bir uyku tulumunda öncelikle her metabolizmanın farklı olabileceğini hesaba katmalısınız. Ancak üşümeye karşı önlem almak için yine de mevsimine uygun ısının birkaç derece altına kadar sıcak tutan bir uyku tulumu tercih etmenizi öneririz.

  • Üst Limit: Bir erkeğin uyku tulumunun başlığı ve fermuarı açık bir şekilde uyuduğunda terlemeden konforlu bir hâlde uyuyabileceği maksimum sıcaklığı gösterir.
     
  • Konfor: Bir kadının fermuar ve başlık kapalı olduğu şekilde uyku tulumu içerisinde terlemeden konforlu bir şekilde uyuyabileceği maksimum sıcaklık değerini tarif eder.
     
  • Alt Limit: Bir erkeğin cenin pozisyonundayken 8 saat boyunca kesintisiz uyuyabileceği sıcaklık değerini gösterir.
     
  • Extreme: Bir kadının vücut ısısı 35 derece altına düşmeden yani hipotermi riskine düşmeden 6 saat boyunca uyuyabileceği maksimum sıcaklık değerini gösterir. 

İdeal bir uyku tulumu seçerken sıcaklık kriterleri arasında konfor değerlerini baz almanız gerekir. Kampa gideceğiniz bölgeye özel genel gece sıcaklık değerinin yaklaşık 5 derece altındaki uyku tulumları konforlu bir uyku çekmenizi sağlayacaktır. Bir örnek üzerinden anlatacak olursak:

Kampa gideceğiniz rotanın sıcaklığı;

  • 1-2 derece ortalamasındaysa yazlık uyku tulumu,
  • 2-12 derece ortalamasındaysa 3 mevsim uyku tulumlarını,
  • -12 ve -23 derece arasındaysa ve ciddi soğuklarla mücadele ediyorsanız kışlık uyku tulumlarını,
  • -23 derece ve altı hava şartlarında kamp yapacaksanız kışlık ya da extreme özelliğe sahip uyku tulumlarını tercih edebilirsiniz.
uyku-tulumu-2
Uyku Tulumu 2 

Cinsiyet Kriterleri

İçlik, pantolon ya da mont gibi birçok farklı kamp malzemesi kadın ve erkeklere farklı kriterlerde olmak üzere ayrı ayrı üretilir. Yapılan araştırmalar sonucunda kadınların erkeklere göre daha düşük bir vücut ısısına sahip olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda el ve ayak kısmında çok fazla üşüme hisseden kadınlar için uyku tulumunda daha dikkatli bir seçim yapması gerekir. Dolayısıyla kadınlar için uyku tulumu seçerken konfor özelliğine dikkat ederken erkeklere en uygun seçimde alt limit ısı değerlerine bakabilirsiniz. Ayrıca kadın ve erkeğe ortak bir şekilde konforlu sıcaklık sunan uyku tulumu için extreme değerine dikkat edebilirsiniz.

  • Kadınlara Özel Uyku Tulumu: Kadınlar için özel olarak üretilen uyku tulumları uzun ve standart olmak üzere iki farklı boyutla satışa sunulur. Standart uyku tulumu modelleri 1,68 cm boyuna kadar kullanılabilir. Aynı şekilde uzun modellerin kullanımı 1,83 boyuna kadar genişleyebilir. Kadınlar için üretilen uyku tulumlarında erkek uyku tulumlarından farklı olarak ayak kısmında özel bir ısı yalıtımı bulunur. Ayrıca kadın uyku tulumlarının omuz bölgesi dar ve kalça kısmı geniş bir şekilde üretilir. Bu sayede boy ve genişlik değerleri sayesinde kadınların uyku tulumu içerisinde konforlu bir gece uykusu çekmesi sağlanır.
     
  • Erkeklere Özel Uyku Tulumu: Erkekler için özel olarak üretilen uyku tulumları standart, kısa ve uzun olmak üzere üç farklı boyda üretilir. Kısa modele sahip uyku tulumları 1,68 boyuna kadar tasarlanmıştır. Standart uyku tulumlarının boyu 1,83’e kadar giderken uzun modellerin ölçüsü 1,98’i bulabilir. Aynı zamanda farklı markaların ürettiği uyku tulumlarında normalden daha uzun bir boya sahip erkekler için 2 metre 3 cm boyuna kadar ulaşan ekstra uzun uyku tulumu modelleri üretilir. Uyku tulumlarının geniş ve uzun yapısı sayesinde erkeklerin uyku tulumu içerisinde konforlu ve kaliteli bir uyku geçirmesi mümkün hâle gelir.

Dolgu

Uyku tulumunun üretim aşamasında kullanılan dolgu malzemesi, tulumun içerisinde vakit geçirirken vücut sıcaklığının korunmasında önemli bir rol üstlenir. Bu nedenle sert soğuklarda uyku tulumu içerisinde sıcak bir uyku çekebilmek için üretiminde kullanılan malzemeye ekstra dikkat etmeniz gerekir. Günümüzde uyku tulumları dolgu malzemesine göre kaz tüyü ve sentetik olarak iki kategoriye ayrılır.

Kaz Tüyü Uyku Tulumları

Kaz tüyüyle doldurulan uyku tulumları hafifliği ve yüksek dayanıklılığı sayesinde tercih edilir. Yaygın bir dolgu malzemesi olarak kullanılan kaz tüyü; hafif, nefes alabilen ve sıkıştırılabilir bir yapıya sahiptir. Kaz ve ördek tüylerinden elde edilen kaz tüyü uyku tulumları sentetik dolgu malzemeli uyku tulumlarına oranla piyasada daha yüksek fiyatlara satılır. Kaz tüyü uyku tulumu, nefes alabilir bir özelliğe sahip kumaşı sayesinde vücuttan çıkan nemi emerek dışarı atılmasına yardımcı olur. Bu sayede tulumun ıslanma ihtimali ortadan kalkar ve uzun süreli bir kullanım sunar. 

Kaz tüyü uyku tulumları yüksek ısı yalıtım özelliği sayesinde aşırı sert ve soğuk hava koşullarına sahip kamp deneyimlerinde tercih edilir. Ayrıca kaz tüyünden üretilen uyku tulumları katlandığında oldukça makul bir boyuta ulaşır. Bu sayede ürünü uzun yolculuk yapacağınız kamp tatillerinde güvenle tercih edebilirsiniz. Kaz tüyü dolgu malzemesinden üretilmiş uyku tulumlarını satın alırken alerjik reaksiyonlara karşı ekstra dikkatli olmalısınız. Düşük kaliteye sahip uyku tulumlarında standartlar çerçevesinde yıkanmayarak zararlı partiküllerinden arındırılmamış uyku tulumları tüy alerjisi olan kampçıları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kaz tüyü uyku tulumu satın alırken ürünün kalite ve içeriğine ekstra dikkat etmelisiniz. Kaz tüyünden üretilen uyku tulumu modelleri sentetiğin yanı sıra çok daha yumuşak ve konforlu bir yapıya sahiptir. Kamp deneyiminiz için daha konforlu ve rahat bir uyku süresi arzuluyorsanız uyku tulumunda kaz tüyünden üretilen modelleri tercih edebilirsiniz.

Sentetik Dolgulu Uyku Tulumları

Sentetik bir malzeme dolgusuyla üretilen sentetik dolgulu uyku tulumları kumaş özelliği itibariyle tamamen ıslandığı durumlarda bile sıvının tulum içerisine aktarılmasını önler. Bu sayede izolasyon özelliğini uzun bir süre kaybetmediği için tulum içerisinde kuru ve sıcak kalabilirsiniz. Sentetik dolgulu uyku tulumları kaz tüyüne oranla daha uygun bir fiyat çizgisine sahiptir. Ancak kalitesine dikkat etmeden satın aldığınız bir üründe uzun süre izolasyona dair çeşitli problemlere maruz kalabilirsiniz.

Sentetik dolgulu uyku tulumlarının kaz tüyü modellere göre hacim ve ağırlıkları biraz daha fazladır. Bu nedenle tırmanış, kayak ve trekking gibi aktiviteler için yola çıktığınız macera odaklı bir kamp deneyiminde konforunuz yarım kalabilir. Sentetik dolgulu uyku tulumlarını genellikle konforun birinci planda olduğu klasik kamp rutinlerinde güvenle tercih edebilirsiniz. Çamaşır makinesinde rahatlıkla yıkayabileceğiniz sentetik dolgulu uyku tulumlarının içerik itibariyle kaz tüyüne oranla alerjik reaksiyonları ortaya çıkarma oranı düşüktür. Dolayısıyla tüylere karşı alerji duyduğunuz bir koşulda sentetik malzemeyle doldurulmuş uyku tulumu modellerini güvenle tercih edebilirsiniz.

sleeping-bag-5
Uyku Tulumu 5

Şekil Detayları

Günümüzde çeşitli markalar tarafından üretilen uyku tulumu modelleri şekil itibariyle mumya ve dikdörtgen kesim olarak iki farklı kategoriye ayrılır. Dikdörtgen ve mumya tipi bir uyku tulumu seçiminde bulunurken vereceğiniz doğru kararı etkileyen en önemli faktör kamp bölgesinin mevsimsel şartlarıdır. 

  • Mumya Tipi Uyku Tulumu: Mumya şeklinde üretilmiş uyku tulumları yüksek bir yalıtım özelliğine sahiptir. Bu sayede vücut ısısını uzun süre muhafaza etmeyi başaran mumya tipi uyku tulumu modelleri genellikle yüksek rakım özelliğine sahip soğuk bölgelerde tercih edilir. Basit kullanımı ve pratik yapısıyla mumya tipi uyku tulumları günümüzde sıklıkla tercih edilir.
     
  • Dikdörtgen Tipi Uyku Tulumu: Dikdörtgen bir şekilde üretilen uyku tulumları mumya modellerin yanı sıra daha düşük bir ısı yalıtım düzeyine sahiptir. Dolayısıyla dikdörtgen modeli uyku tulumlarını daha düşük irtifalı ve makul bir sıcaklık oranına sahip kamp bölgelerinde güvenle tercih edebilirsiniz.

Boyut ve Ağırlık

Uyku tulumları kadın ve erkek olmak üzere farklı cinsiyete özel anatomilere göre çeşitli boyut ve ağırlıklarda üretilir. Kadın ve erkek için farklı olarak temin edilen uyku tulumlarında öncelikle kişinin boy ölçüsüne uyum sağlaması gerekir. Söz konusu boy ve ağırlık kriterlerinin önem kazandığı noktalardan biri de taşıma sürecidir. Uyku tulumunun katlandığı şekilde sahip olduğu ağırlık ve boyut özellikleri taşıma evresini kolaylaştırır. Bu nedenle normal şartlara göre daha hafif ve makul boyutlarda uyku tulumlarının tercih edilmesi önemlidir. Özellikle yoğun hareket ve sportif aktivitelerin yoğun olduğu macera kampında konforun yanı sıra gezginlik yaygın olduğu için seçeceğiniz uyku tulumunda da boy ve ağırlık oranına özen göstermeniz gerekir.

 

Uyku Tulumu Nasıl Kullanılır?

Hayalini kurduğunuz bir kamp deneyimi için tercih ettiğiniz uyku tulumunun modeli size büyük bir konfor sağlayacaktır. Bunun yanı sıra uyku tulumunda ekstra konfor bulabilmek için kullanım detaylarına da dikkat etmelisiniz. Uyku tulumunu doğru bir şekilde kullanarak en yüksek verimi alabilmek için giysi seçimi, fermuar açıklığı, tulum kuruluğu, tuvalet ve mat kullanımına özen göstermelisiniz.

Giysi Seçimi

Doğanın sert soğuklara maruz kalmış yüksek rakımlı bölgelerinde genellikle sıcak kalmak için kat kat giyinmenin doğru bir çözüm olacağını düşünebiliriz. Ancak uyku tulumu içerisinde bu düşünce biraz yanlış bir yola sürüklüyor. Uyku tulumu çalışma prensibine göre vücut ısısını iç yüzeyle temas ettirip tekrar yansımasına yardımcı olur. Bu süreç de tulum içinin oldukça sıcak kalmasına yardımcı olur. Uyku tulumu içerisinde yatarken sıcak kalma düşüncesiyle kat kat giyindiğinizde vücut ısısı ten ve kıyafet arasında sıkışır. Dolayısıyla uyku tulumu da ısı yansıtma işlemini gerektiğince yerine getiremez. Bu nedenle tulum içerisinde sıcak kalmak için tişört, eşofman altı, üst ve alt içlik gibi malzemeleri tercih edebilirsiniz. Böylece kat kat giyinmediğiniz için ısı yansıtma işleminin daha başarılı sonuç verdiğini ve uzun süre sıcak kaldığınızı fark edeceksiniz.

Fermuar Açıklığı

Tulumun içine girdikten sonra vücut ısısının düşmesine neden olacak her türlü hava giriş noktalarını dikkatli bir şekilde kapatmalısınız. Bunun için fermuar ve uyku tulumunun baş kısmında yer alan boşluktan hava girip girmediğini kontrol edebilirsiniz. Üstelik uyku tulumu modeli seçerken fermuarın üstünde koruyucu bir ek bulunan ürünleri seçerek fermuar kaynaklı ısı kaybının önüne büyük bir ölçüde geçebilirsiniz.

uyku-tulumu-3
Uyku Tulumu 3

Tulum Kuruluğu

Uyku tulumunda kalırken içeride bulunan sıcaklık dengesini koruyabilmek için dış kısmın yanı sıra iç bölmenin de ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz. Hava faktörlerin nedeniyle tulum içerisinde terlemek içerinin nemlenmesine neden olur. Dolayısıyla içeride bulunan nem miktarı artacağı için bir süre sonra üşüme de kaçınılmaz olacaktır. Bunun için tulumun iç ve dış kuruluğunu sürekli kontrol edebilirsiniz.

Tuvalet

Uyku tulumu içine girdikten sonra uyku kalitesini yarıda bırakmamak için tuvalete gitme işini sürekli erteleyebilirsiniz. Ancak vücut, tuvaleti tutarken sürekli efor sarf edeceği için uyku kalitesini belirli ölçüde düşürecektir. Bu nedenle tulum içerisinde kaliteli bir uyku çekmek ve sıcaklığı korumak için tuvalet işini geciktirmemelisiniz.

Mat Kullanımı

Son olarak uyku tulumu kullanımından ekstra verim alabileceğiniz en önemli durumu mat kullanımı oluşturuyor. Uyku tulumunun alt bölümüne yerleştirdiğiniz kaliteli bir mat, zemin ve tulum arasında bir engel oluşturduğu için yüzeyde bulunan soğukluğun tuluma etki etmesini engeller. Bu sayede yer soğukluğundan önemli bir ölçüde korunabilirsiniz. Bunun yanı sıra tulum altında mat kullanmak konforunuzu da destekleyecektir. Bu süreçte kaliteli ve kalın bir mat tercihinde bulunursanız zeminle temasınız önemli ölçüde ortadan kalkarak uyku kaliteniz düzenli bir şekilde desteklenecektir.

 

Uyku Tulumu Karşılaştırması

uyku-tulumu-karsilastirma
Uyku Tulumu Karşılaştırma

Uyku tulumu için hazırlamış olduğumuz detaylı rehberde model özellikleri ve kullanım gibi önemli kriterlere değindik. Rehber boyunca sıralamış olduğumuz özellikleri baz alarak bir uyku tulumu seçtiğinizde kamp rutinlerinize uygunluğuna dair soru işaretlerine maruz kalabilirsiniz. Bunun için size özel bir model karşılaştırması yaparak soru işaretlerini büyük ölçüde ortadan kaldırmaya çalışacağız.

Karşılaştırma Kriterleri

Şekil: Simond ve Forclaz markalı uyku tulumları mumya tipi modele sahiptir. Quechua marka uyku tulumu ise dikdörtgen bir şekilde üretilmiştir. Mumya tipi uyku tulumu gece boyunca vücut uzuvlarınızı sararak ısının korunmasına yardımcı olur. Ancak dikdörtgen şekilde üretilen uyku tulumu modelinde ürün vücudu tam oranda sarmayacağı için anlık hava girişlerine maruz kalabilirsiniz. Şekli itibariyle mumya tipi modeli rakımı yüksek kışlık bölgelerde tercih ederken dikdörtgen tipi tulumu daha sıcak yazlık bölgelerde yapılan kamp deneyimlerinde kullanabilirsiniz.

Fiyat: Simond marka uyku tulumu modelleri diğerlerine oranla daha yüksek bir fiyata sahip. Orta kaliteli bir uyku tulumu arıyor ve daha bütçe dostu tercihler yapmak istiyorsanız kampınız için Quechua ya da Forclaz markalı uyku tulumlarını tercih edebilirsiniz. Ancak bu noktada vermiş olduğunuz ücrete göre birinci uyku tulumundan ikinciye oranla daha yüksek bir verim alacağınızı söyleyebiliriz.

Dolgu Malzemesi: Simond marka uyku tulumu modellerinde %90 gıdık tüyü, %10 sırt tüyü kullanılırken diğer markalarda %100 polyester yani sentetik bir dolgu bulunuyor. Ürünü daha konforlu hissedebileceğiniz klasik bir kamp deneyimi için tercih ediyorsanız kuş tüyünden üretilen modele göz atabilirsiniz. Ancak kamp süresince çamaşır makinesinde yıkayabileceğiniz, alerjik reaksiyona neden olmayan ve daha düşük ücretli bir uyku tulumu arıyorsanız polyester dolgulu ürünler sizin için ideal olacaktır.

Derece: Simond markalı tulum modelleri -5°C / -11°C derece ve -12°C özelliğine sahipken Quechua markasında oran 10°C ve Forclaz'da 0°C olarak belirlenmiş. Rakımın yüksek olmadığı bir bölgede bahar döneminde kamp yapacaksanız Quechua'nın standart modeli beklentilerinizi büyük ölçüde karşılayacaktır. 0°C ve altında sıcaklığa uygun üretilmiş modeller daha çok sert soğukluk derecesine sahip bölgelerde uyku kalitesini korumak için üretilmiştir. Eksi derecelere kadar sıcaklık dengesini önemli ölçüde korumayı başarabilen Simond markalı uyku tulumunu yüksek rakımlı ve sert soğukluğa sahip kamp alanlarında güvenle tercih edebilirsiniz.

uyku-tulumu-4
Uyku Tulumu 4

Boyut ve Ağırlık: Simond markalı uyku tulumları içeriğinde yer alan kuş tüyü dolgu malzemesi sayesinde 1160 g gibi oldukça makul bir ağırlığa sahiptir. Quechua ve Forclaz markalı tulumların ise dolgu malzemesi itibariyle ağırlığı 1300 ve 1600 g düzeyine ulaşabilir. Söz konusu modellerin ağırlığı kamp süresi boyunca yer değiştirirken ya da türlü aktiviteleri yaparken konforunuzu etkileyen başlıca unsur olacaktır. Bu nedenle tırmanış ve trekking gibi devamlı hareket hâlinde olacağınız bir macera kampı için Simond model daha hafif tulumu satın alabilirsiniz. Durumun aksine kampınız daha stabil olacaksa ve konfor sizin için birinci planda ise sentetik bir dolgu malzemesinden üretilen daha ağır tulumları tercih edebilirsiniz. 

Ekipmanlar: Bir uyku tulumunun üretiminde kullanılan malzemelerin yanı sıra ek olarak sahip olduğu detaylar da fazlasıyla önem taşır. Simond markalı tulum modellerinde kapüşon, çift fermuar ve bağlamalı bir bölüm bulunuyor. Bu sayede ürünün sizi soğuktan koruma oranı da bir o kadar yüksek bir hâle geliyor. Quechua markalı tulumda ise birincinin aksine fermuar ve taşıma kılıfı yer alıyor. Dolayısıyla ikinci üründe sizi soğuktan koruma oranı çok yüksek olmasa da bir yorgan olarak da kullanılabilme özelliği bulunuyor. Bu nedenle çok soğuklara maruz kalmayacağınız klasik bir kamp tatilinde ikinci model tulumu güvenle tercih edebilirsiniz. Yüksek rakımlarda bir kış kampını daha kaliteli bir uykuyla geçirmek isterseniz de sizi daima sıcak tutacak olan birinci modeli değerlendirebilirsiniz. Buna ek olarak Forclaz uyku tulumunda da havalandırma için 2 adet 3/4 çift kürsörlü fermuar bulunuyor. Dolayısıyla Forclaz marka tulumda da temiz oksijeni uykuda da hissedebileceğiniz konforlu bir kamp yapabilirsiniz.

Campalow Blog için hayalini kurduğunuz kamp tecrübesine özel bir uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gereken ve kullanım sürecinde sizi konforlu kılacak birçok detayı paylaştık. Uyku tulumuna ilişkin deneyim ve tecrübelerinizi yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz. Planladığınız bir kamp tatilinde doğru seçtiğiniz uyku tulumu içerisinde konforlu ve tatlı uykular dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir