Trekking botu nasıl seçilir? Doğru trekking botu rehberi

Kamp ekipmanlarından trekking botu seçimine dair; malzeme özelliği, taban türü ve yıkama şekli gibi önemli kriterlere değindik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-10-29
Trekking botu nasıl seçilir? Doğru trekking botu rehberi

Doğanın her mucizesini ayrı ayrı keşfetme fırsatı bulabileceğimiz bir kamp serüvenini daha maceralı bir hâle getiren aktivitelerin başında doğa sporları geliyor. Birbirinden kıymetli doğa sporlarıyla fiziksel olarak dinç hissederken zihinsel bir dinginliğe de ulaşma şansımız mevcut. Trekking, tırmanış, kayak ve yamaç paraşütü gibi macera dozu yüksek doğa sporlarının yer aldığı kamp aktivitelerini de konforlu bir hâle getirmek için doğru ekipman alışverişi önem kazanıyor. Özellikle trekking gibi zorlu parkurlarda gerçekleştireceğiniz yürüyüşlerde minimum efor ile maksimum performansa ulaşma noktasında kaliteli bir trekking ayakkabısına ihtiyacınız var. Campalow olarak kamp deneyimlerinizi kıymetli kılacak Blog rehberlerinde bugün trekking botu hakkında çeşitli konulara değinerek kamp alışverişinizi daha pratik bir hâle getirmeye çalışacağız. Hazırsanız, birlikte başlayalım.

 

Trekking Nedir?

trekking-nedir
Trekking Nedir

Kamp ekipmanları konusunda kapsamlı ve kaliteli bir alışveriş yapmak için öncelikle malzeme gerektirecek aktivite hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Örneğin kayak aktivitesi için gitmiş olduğunuz bir kampta deneyim hakkında az bilgi sahibi olursanız götüreceğiniz ekipmanlarda da hazırlıksız yakalanabilir ve bu nedenle sert soğuklar ya da kayma tehlikesi gibi olumsuzluklara maruz kalabilirsiniz. Bu noktada kaliteli bir trekking botu seçerken de öncelikle aktivitenin ne olduğu hakkında detaylı bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekiyor.

İngilizcede “Trek” yani “Yürüyerek çıkılan yolculuk” isimli başlıktan türeyen trekking; saatlerce ve hatta günlerce sürebilen geniş çaplı yürüyüş sürelerini tanımlar. Günümüzde “trekking” deyince zihinlerde küçük çaplı bir yürüyüş aktivitesi gibi yanlış bir tanım canlanabilir. Oysa yürüyüş ve trekking aktivitesini birbirinden ayıran temel farklar bulunuyor. Az önce de bahsettiğimiz gibi yürüyüş deyince kısa çaplı deneyimler tanımlanırken trekking için geri dönüşün düşünülmediği ve kapsamlı bir ekipman ihtiyacı bulunan uzun süreli yürüyüşler yapılıyor. Trekking, gerektirdiği efor ve türü dolayısıyla fazla ekipman gerektirdiği için sırt çantalı yolculuk anlamına gelen “Backpacking” olarak da adlandırılıyor. Dolayısıyla, “Gerekirse doğanın içinde günlerce yürürüm!” diyenlerdenseniz mutlaka kampa trekking aktivitesini de dâhil etmelisiniz.

Trekking aktivitesinin gerektirmiş olduğu kapsamlı ekipman ve detaylı bilgiler için “Trekking Rehberi” isimli yazımıza göz atabilirsiniz. Aynı zamanda yaz-kış demeden bir trekking yolculuğuna çıkmak istiyor ancak kendinize en uygun rotayı bulamıyorsanız “Doğada Yürüyüş Kamp Alanları” isimli trekking yapılabilir kamp alanları rehberimizi değerlendirebilirsiniz.

 

Trekking Botu Nedir?

trekking-botu-nedir
Trekking Botu Nedir

Dünya genelinde “Backpacking” olarak da adlandırılan trekking botları, günlerce süren faaliyetler için ağır bir sırt çantasıyla dağlık gibi zorlu araziler üzerinde yapılan yürüyüşler için üretilmiştir. Trekking ayakkabıları zorlu aktivitelere yardımcı olmak için ayak bileklerini saracak yüksek bir bilek kısmına sahiptir. Aynı zamanda trekking botların orta tabanları normal türlerine göre daha sert biçimde tasarlanmıştır. Bu sayede yürüyüş esnasında ayak tabanını destekleyerek kısa sürede yorulma hissini minimuma indirmeyi amaçlar. Taban özelliği, astar-saya ve deri özelliği, numara seçimi ve aktiviteye uygunluk gibi kriterlere dikkat edildiği sürece konforlu bir trekking ayakkabısı seçerek yürüyüş süresince kaliteli bir vakit geçirmek mümkün hâle gelir. Trekking botu aktivite sürecini konforlu kıldığı gibi sonrasında hissedeceğiniz yorgunluk hissini de minimuma indirmeye çalışır. Bu sayede aktivite süresi boyunca rahatsızlık duymadığınız gibi yürüyüş sonlandıktan sonra da eski konforunuza kısa sürede ulaşabilirsiniz. 

 

Trekking Botu Türleri

trekking-botu-turleri
Trekking Botu Türleri

Trekking aktivitesi için çeşitli markalar tarafından üretilen bot türleri kendi içerisinde yürüyüş ayakkabısı (hiking bot), günlük yürüyüş botları ve dağ botları olarak birbirinden ayrılır. Hayalini kurduğunuz bir trekking aktivitesi için doğru botu seçerken mutlaka kullanım amacınızı belirleyerek hareket etmelisiniz. Böylece daha doğru ve rafine bir seçim yapabilirsiniz. 

  • Hiking Botları (Yürüyüş Ayakkabısı): Düşük bilekli, esnek yapıda ve orta tabanlı bir biçimde üretilen botlar sunmuş olduğu hareket özgürlüğü ve hafiflik sayesinde günlük yürüyüşler için ideal olacaktır. Hiking botların düşük bilekli yapısı yürüyüş esnasında bilek bölgesini zorlamayarak hareket özgürlüğü sağlayacaktır. Aynı şekilde botun orta taban özelliği gücü orta bölgede toplayarak esnekliği büyük ölçüde gerçekleştirecektir.
  • Günlük Yürüyüş Botları: Günlük yürüyüş botlarının bilek kısmı orta ve yüksek bir şekilde tasarlanır. Bu model ayakkabılar günlük yürüyüşler için ideal olsa da bir ağırlığın taşınacağı trekking ya da dağcılık gibi aktivitelerle verimli sonuç veremeyecektir. Günlük yürüyüş botlarının esneme süresi oldukça kısa ve dayanıklılığı düşük olduğu için daha kısa süreli yürüyüş ve gezi aktivitelerinde tercih edebilirsiniz.
  • Dağ Botları: Söz konusu dağ botları yani ağır modeller, uzun süreli trekking ve dağcılık aktiviteleri için özel olarak tasarlanmıştır. Dağ botları hem ayak hem de bilek kısmına vermiş olduğu destek sayesinde ağır taşıma kapasitesi oldukça yüksektir. Bu sayede destekleyici ve dayanıklı bir yapıda bulunan dağ botları; karlı, kaygan, ıslak, taşlık, dağ, bayır, kuru ve sert arazi gibi ortamlarda maksimum konfora ulaşmanızı sağlayacaktır.

 

Trekking Botu Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

trekking-botu-secerken-nelere-dikkat-edilir
Trekking Botu Seçerken Nelere Dikkat Edilir

Taban Özellikleri

Trekking botunun üretiminde oldukça dikkat edilen taban kısmı, zeminle ayağımız arasında koruyucu bir bariyer görevini üstlenirken toprak üzerinde bulunan kıymık, taş, diken, çamur ve her türlü keskin cisimlere karşı maksimum bir koruma sağlar. Aynı zamanda trekking botunda kullanılan kaliteli bir taban zeminin engebeli yapısında yere düz bir şekilde basmamızı sağlayarak yürüyüş süresince daha kolay ve konforlu bir hareket performansı sunar. Aktivite boyunca ayağımızın altını koruyarak konforlu bir şekilde yürümemizi sağlayan trekking botu modellerinde üç ayrı taban bölgesi bulunur. Bunlar kendi içerisinde alt-orta ve iç taban olarak üç ayrı gruba ayrılır.

  • Alt Taban: Ayakkabının alt kısmında yer alan zemine temas eden bölümdür. Trekking botunda yer alan alt tabanların zorlu hava ve zemin şartlarına karşı koruma özelliği bulunur. Aynı zamanda trekking botunda kullanılan kaliteli tabanlar zeminin engebeli yüzeyine direkt temas ederek yürüyüş süresince sarsıntı ve denge bozukluğunu ortadan kaldırır. Özellikle kaliteli bir trekking botu satın alırken kayma ihtimaline karşı kaydırmaz alt taban modellerini tercih edebilirsiniz. Bir trekking botu modelinde dış tabanlar lug desenli ve topuk taban gibi özelliklere sahiptir. Lug desenli tabanlar daha derin ve kalın dişler sayesinde dış taban üzerinde kalıcı bir kavrama sağlar. Ayrıca botun topuk taban özelliği de dik inişlerde kesin tutunma sağlayarak kayma ihtimalini ortadan kaldırır. Dolayısıyla dağcılık ya da karlı havalarda trekking aktiviteleri için Lug desenli taban ya da topuk taban özelliğine sahip modelleri değerlendirebilirsiniz.
  • Orta Taban: Bir trekking ayakkabısında en önemli kısmın orta taban olduğunu söyleyebiliriz. Aktivite boyunca konforlu kalmanızı sağlayacak kısım orta tabandır. Ayakkabının orta tabanı zeminde yer alan taş, çukur ve tümsek gibi yerlere tam olarak yerleşerek yaşanacak sarsıntıyı önler ve yürüyüş boyunca kalıcı bir konfor vadeder. Trekking aktivitenize uygun bir bot seçerken kalın orta taban seçiminde bulunarak daha verimli bir deneyim elde edebilirsiniz. Günümüzde bot üretiminde kullanılan en yaygın orta taban malzemeleri EVA (etilen vinil asetat) ve poliüretan olarak sıralanır. EVA, trekking botunun farklı noktalarına yoğunluk sağlamayı başarır. Bu sayede kalıcı bir destek sağlar. Poliüretan tabanlar ise daha sıkı ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bu malzeme dağ ayakkabılarında sıklıkla kullanılır.
  • İç Taban: Ayakkabının iç kısmında ayağımızı muhafaza eden bölüm iç taban olarak adlandırılır. Ayakkabıda yer alan iç tabanlar kullanım sıklığına göre bir süre sonra esnekliğini kaybetmeye başlar. Bu nedenle özellikle iç tabanı çıkarılabilir modelleri tercih ederek uzun bir efor sarfettiğiniz yürüyüş süresi sonunda iç tabandan yana yaşayacağınız zorluğu ortadan kaldırabilirsiniz.

Astar, Saya ve Deri Özellikleri

Trekking botunda kalıcı bir konfor kalitesiyle karşılaşabilmek için ayakkabı modelinde astar, saya ve deri özelliklerine mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Söz konusu özelliklere dikkat ettiğiniz sürece hem konforlu hem de yorgunluğu minimuma indirecek bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

  • Astar: Bir bot modelinde hava alabilirlik ve su geçirmezliğini sağlayan hayati bölge “astar” olarak adlandırılır. Botlarda kullanılan “Waterproof” kaplamalar, su molekülünden yaklaşık sekiz kat daha küçük gözeneklere sahip çok ince bir kumaş ile çevrelenir. Bu sayede gaz hâline bürünmüş su buharı dışarı çıkarken dış kısımda bulunan su parçacıklarının içeri girmesi engellenmiş olur. Bu sayede bot için %100 oranında su geçirmezlik özelliği sağlanır. Aynı zamanda su geçirmezlik özelliği sağlayan gözenekli yapılar ayak bölgesinde oluşan su buharının dışarı çıkmasına yardımcı olur ve böylece hava alabilirlik düzeyini güçlendirir. Dolayısıyla trekking botunda astarın “Waterproof” özelliğine dikkat ederek su geçirmez ve hava alabilir bir ayakkabı modeline kavuşabilirsiniz. Sonuç olarak bu durum da trekking botunca ayak sağlığınızı koruyarak konforlu kalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Saya: Bir bota karşıdan bakıldığında görülen üst kısım “saya” olarak adlandırılır. Bir trekking botunda astar kadar olmasa da saya özellikleri de hava alabilirlik ve su geçirmezlik özelliklerini etkiler. Ayrıca botun saya kısmını daha esnek bir yapıda tercih ederseniz yürüyüş süresince ayağın kıvrılacağı kavis noktalarında maksimum konfora ulaşabilirsiniz.
  • Deri Kullanımı: Klasik deri, temizliği ve bakımı kolay olduğu için seyrek de olsa doğa sporları için üretilen ayakkabılarda kullanılabilir. Ancak bu durum sizi bir yanlışa sürükler. Klasik deriden üretilen ayakkabılar taş ve kıymık gibi materyallerle temas etmesi sonucunda direkt olarak zarar görebilir. Bu nedenle doğa sporlarında klasik deri yerine %100 deri ya da nubuk modelleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca zorlu ve meşakkatli olsa da trekking botunda düzenli deri temizliği yaparak kullanım süresini daha uzun ömürlü bir hâle getirebilirsiniz.

Numara Seçimi

Sert soğuklarda çıkacağınız bir kamp yolculuğunda doğa sporu yaparken trekking botuna ihtiyaç duyacaksınız. Bu nedenle trekking botunu seçerken soğuk havada giyeceğiniz kıyafetlere uyumlu bir model seçiminde bulunabilirsiniz. Kışın genellikle kalın çoraplar giyeceğiniz için botun sıkma ya da terletme ihtimaline karşı bir numara büyük almanız önerilir. Ayrıca karlı ve çok soğuk hava şartlarında ayakkabının ayağınızı tam olarak sıkmaması gerekir. Aynı zamanda soğuklarda hareketsiz kalmamalı ve ayak parmaklarını düzenli hareket ettirebilmelisiniz. Dolayısıyla trekking botu seçerken hareket özgürlüğü sunacak ve kalın çoraplarla da konfor sağlayacak bir beden büyük modelleri tercih edebilirsiniz. Bonus olarak trekking botunu kullanırken ayak tırnaklarınızı kısa tutarak astarın göreceği deformasyon ihtimalini en aza indirebilirsiniz.

Aktiviteye Uyumlu Model Seçimi

Daha önce de bahsettiğimiz gibi trekking deneyiminde en uygun bot modeline karar vermek için öncelikle aktivitenin türü ve süresini düşünmelisiniz. Bu noktada taşıyacağınız yük, yürüyeceğiniz yolun zorluğu ve yapacağınız yürüyüşün süresi gibi etkenleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Oldukça zorlu bir trekking parkuruna doğru yola çıkıyorsanız mutlaka her açıdan gelişmiş bir trekking botu edinmenizi öneriyoruz. Bunun için trekking botu satın alma aşamasında mağaza görevlisine danışabilir ya da web site üzerinden online satış danışmanıyla görüşebilirsiniz. Doğru trekking botunu aldığınız sürece aktivite sonunda ayağınızın su toplama ya da yara alma gibi ihtimalleri de ortadan kalkacaktır.

trekking
Trekking

BONUS: Trekking Aktivitesine Uygun Çorap Seçimi

Trekking botundan alacağınız maksimum verimi etkileyen en önemli unsur çorap seçimi. Gün içerisinde kullanmış olduğunuz kısa ve ince çoraplar genellikle trekking için uygun olmayacaktır. Ayrıca pamuklu bir malzemeden üretilen çoraplar teri çorabın içinde tuttuğu için ayağınızın terleyerek su toplamasına neden olur. Bu noktada trekking aktivitesi için en uygun modelin termal çoraplar olduğunu söyleyebiliriz. Termal çorap, bot içerisindeki ısıyı sabitleyerek terleme ve üşüme gibi ihtimalleri ortadan kaldırmayı başarır. Ayrıca karlı havalarda termal çorabın üst kısmına tozluk ekleyerek dışarıdan ayakkabı içine kar ve soğuk girmesini de önleyebilirsiniz.

Editör Notu: Trekking aktiviteniz için en önemli kriterleri belirleyerek kaliteli bir bot alsanız da yola çıkmadan önce gün içerisinde mutlaka bu botları deneyerek test etmenizi öneriyoruz. Bir botun üretim kalitesi ne kadar yüksek olsa da uzun bir yürüyüş sonunda ayak yapınıza uyum sağlamayabilir. Bu durum da ayak bölgesinde şişme ve yaralanma gibi olumsuzluklar doğuracaktır. Söz konusu problemlerle baş başa kalmamak için trekking aktivitesine doğru yola çıkmadan önce satın aldığınız ayakkabıyı mutlaka sokakta giyerek denemelisiniz. Eğer ayağınızı rahatsız eden küçük bir detay varsa mağazayla iletişime geçerek size daha uygun bir modeli satın almalısınız.

 

Trekking Botu Nasıl Temizlenir ve Kurutulur?

trekking-botu-nasil-temizlenir-ve-kurutulur
Trekking Botu Nasıl Temizlenir ve Kurutulur

Macera dolu hislerle satın aldığımız bir trekking botunu uzun yıllar kullanmak isteriz. Kaliteli bir bot modelinin uzun yıllar kullanımını sağlayan en önemli etken temizliğini doğru bir şekilde gerçekleştirmektir. Bu noktada öncelikte trekking sonrası çamur temizliğine gereken önemi vermelisiniz. Ayakkabı üzerinde birikerek temizlenmeyen çamur ya da kir gibi etkenler, deri esnediği anda küçük deliklerden parçacık olarak içeriye nüfuz eder. Ardından iç astar ve deri materyali üzerinde biriken bu etkenler sürtünme yoluyla su geçirmezlik zarını parçalar. Dolayısıyla bu süreç zaman içerisinde tekrarlandığında trekking botu kısa sürede su geçirmezlik özelliğini kaybetmeye başlar. Ayrıca botun üzerinde yer alan kir ve çamur kurumaya başladığında derinin doğal yağ ve nemini emerek eskime sürecini hızlandırır. Bu durum da zaman içerisinde botların esnekliğini kaybederek çatlamasına neden olacaktır. Dolayısıyla trekking botunda temizlik ve kurutma aşamalarına ekstra özen göstererek kullanım süresini daha uzun ömürlü ve kaliteli bir hâle getirebilirsiniz.

 

Trekking Botu Nasıl Temizlenir?

Trekking botunu temizlerken öncelikle bağcıkları çıkararak daha kapsamlı bir şekilde çalışmalısınız. Bot üzerindeki kirleri temizlemek için sert olmayan bir diş fırçası ya da herhangi bir fırça işinizi görecektir. Ancak bu noktada mutlaka yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Sert fırçalar derinin deformasyonuna neden olacaktır. Bağcıkları çıkarılmış trekking botunu fırça yardımıyla dairesel hareketlerle temizlerken kesinlikle deterjan ve sabun gibi kimyasal maddeler kullanmamalısınız. Kimyasal maddeler deriyle temas ettiğinde derinin kendi yağını söker ve zaman içerisinde su geçirmezlik özelliğinin ortadan kalkmasına neden olur. Bu nedenle trekking botunu temizlerken yalnızca ılık bir su kullanabilirsiniz.

 

Trekking Botu Nasıl Kurutulur?

Trekking botunu kuruturken kesinlikle oda sıcaklığından faydalanmalısınız. Saç kurutma makinesi ve türevi yapay sıcaklık kaynakları deri botun tabanında bulunan yapıştırıcı gücün kaybolmasına ve deri üzerinde çatlamalara neden olacaktır. Ayrıca ısıya maruz kalan deri zaman içerisinde çekerek eski esnekliğini de kaybedecektir. Bir trekking botunu kuruturken aceleniz varsa içine gazete kâğıdı ya da bez gibi materyaller koyabilirsiniz. Bu işlemi tekrarladığınızda botun içerisindeki ıslaklık zaman içerisinde yok olacaktır. Son olarak botunuzu kuruturken ters bir şekilde koyarsanız havanın tabana daha hızlı temas ederek kısa sürede kurumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca botu ters bir şekilde kurumaya bıraktığınızda içine girecek çeşitli haşerelerden de kaçınabilirsiniz.

Campalow olarak Blog rehberlerimizde bugün, aktivite boyunca verimli ve konforlu hissedebileceğiniz trekking botunu seçerken dikkat edilmesi gerekenlere değindik. Kamp deneyiminiz için trekking gibi farklı bir doğa sporunu denemek istiyor ve kapsamlı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz. Kaliteli botunuzla yapacağınız trekking aktivitesinde şimdiden başarılar ve bol keyifler diliyoruz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir