Tiny House nedir? Tiny House bilinmeyenleri

Kampçılıkta özellikle son zamanlarda popüler bir hâle gelen Tiny House evlerin bilinmeyenleri ve merak edilenlerini araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-03-26
Tiny House nedir? Tiny House bilinmeyenleri

Büyükşehirlerin gürültüsü ve klasik yaşam formları derken kendimizi kısa süreli bir tatil kaçamağı ararken bulabiliriz. Özellikle ruhunuzun özgürlüğe açılan kapılardan hoşlandığını düşünüyorsanız hayalini kurduğunuz bir tatilin karşılığını kampçılıkta bulabilirsiniz. Geçmişte “kampçılık” sözcüğü geçtiğinde yalnızca çadır ya da karavan kampı zihinde canlanıyordu. Ancak çeşitli hayat görüşlerinin yaygınlaşması ve kampçılıkta konforun aranır bir hâle geldiği günümüzde Glamping ya da Tiny House gibi konaklama imkânları ortaya çıktı. Minimalist bir yaşamı arzulayan kampçılar tarafından sıklıkla tercih edilen Tiny House evler, doğanın temel kaynaklarını koruyacak biçimde üretiliyor. Bunun yanı sıra Tiny House evlerinde kampçıların isteklerine hitap eden birbirinden farklı birçok özellik bulunuyor. Bugün Campalow ailesi olarak sizin için; “Tiny House nedir” ve “Tiny House özellikleri nelerdir” başlıklarını içeren kapsamlı bir bilinmeyenler yazısı hazırladık. Gelin, kampçılığın yeni trendini birlikte değerlendirelim.

tiny-house
Tiny House

Tiny House Nedir?

Makro ev” ya da “Küçük ev” anlamını taşıyan Tiny House, yaklaşık 10 m² ila 70 m² aralığına dek gelen küçük bir yaşam alanını tarif eder. Tiny House evleri, kampçılar için doğa ile bir bütün içerisinde daha minimalist ve sade bir yaşam alanı sunmak üzere geliştirilmiştir. Söz konusu evler, büyükşehirlerin gürültüsünden sıyrılmış ve doğaya en yakın konumda yer alır. Bu sayede minik evlerin tüketim çılgınlığına karşı gözle görülür bir tutumu oluşur. Tiny House evleri diğer yapılardan ayrıştıran en temel özellikler arasında tüm odaların alandan maksimum derece tasarruf edebilecek biçimde tasarlanması yer alıyor. Aynı şekilde evlerde; oturma odası, yatak odası ve mutfak gibi fonksiyonel odalar iç içe geçirilmiş bir şekilde düzenleniyor. Minimalist dokunuşların öncelendiği Tiny House evlerde konaklarken bulduğunuz konforun yanı sıra fonksiyonel bir yaşam stilini de benimseyebilirsiniz.

tiny-house-nedir
Tiny House

Tiny House akımının tüm dünyada yaygınlaşmaya başlaması yaklaşık 2008 ve 2012 yılları arasında görülen ekonomik krize denk geliyor. Kriz nedeniyle insanların var olan borçlarını ödeyememesi ve bir ev sahibi olmanın git gide zorlaşması üzerine mikro evlerin inşası başlıyor. Elbette dönemin içine ekonomik krizin yanı sıra özgürlük isteği de ekleniyor. Dünyada özgürlüğe adım atmak ve doğaya yakınlaşmak isteyen insanlar tarafından yavaş yavaş Tiny House evleri tercih edilmeye başlanıyor. Özellikle ABD çevresinde başlayan küçük ev akımı yavaş yavaş dünyada tercih edilir bir hâl alıyor ve günümüzde Türkiye’de de kampçılar tarafından fazlasıyla rağbet görüyor.

tiny-house
Tiny House

Tiny House Özellikleri Nelerdir?

Geçmişte sanatta da Dadaizm ve Pop Art gibi sanat akımlarının benimsendiği yıllarda yaşam stilleri de abartılı bir bakış açısını benimsiyordu. Ancak minimalizm sanat akımının doğuşuyla birlikte resim başta olmak üzere her yaşam formunda sadelik ve doğallık benimsenmeye başladı. Günümüzde de sürdürülebilir bir yaşam biçimine yakınlaşılmasıyla birlikte doğaya dönüş çabaları, tıpkı sanattaki gibi abartıdan uzak ve içe dönük bir yaşam formunu doğurdu. Hâl böyle olunca da özellikle Tiny House gibi fonksiyonelliği amaç edinen konaklama tipleri rağbet görmeye başladı. Minimal bir bakış açısına gönül verenler tarafından sık tercih edilen Tiny House evlerinin birden fazla özelliği bulunuyor. Söz konusu özelliklerin bakış açınıza uyumlu olduğunu düşünüyorsanız siz de Tiny House imkânı sunan kamp işletmelerini tatilinize dâhil edebilirsiniz.

  • Yaşam formları içerisinde daha az tüketimi benimseyen ve hayatın doğal kaynaklarını korumayı amaç edinen yapılardır.
  • Klasik bir ev formu gibi beton temeli gerektirmez. Bu sayede taşıması oldukça kolaydır ve göçebe yaşam stiline uyum sağlar.
  • Daha az enerji harcayan Tiny House yapıların inşasında kullanılan malzemelerin yapısı sayesinde doğa dostu olduğunu söylemek mümkündür.
  • Yaklaşık 10-70 m² büyüklüğüne sahiptir. Bu sayede yaşam alanında her şeye kısa sürede ulaşılmasını sağlar. Böylece zamanı daha kıymetli kılan evlerdir.
  • Büyükşehrin gürültü ve koşturmacasından uzaklaşmanızı sağlar.
  • Doğaya daha az karbon ayak izi bırakırlar.
  • Tekerlekli bir römork yapının üzerine inşa edilir. Bu sayede taşıması ve yön değiştirmesi oldukça kolaydır.
tiny-house
Tiny House

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir