Tiny House hakkında merak edilenler

Rehberde, son dönemlerin minimalist ve konforlu konaklama biçimi Tiny House hakkında merak edilen güncel soruları cevaplamaya çalıştık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-13
Tiny House hakkında merak edilenler

Günümüz minimal yaşamında oturduğumuz evden yediğimiz yemeğin içeriğine kadar basit bir yaşamın izlerine tanıklık etmek istiyoruz. Değişen yaşam biçimlerinin yerini alan minimalizm, kampçıların hayatına girdiğinde de kendini farklı konaklama biçimleri olarak gösteriyor. Büyükşehrin gürültü ve karamsarlığından çıkıp kendimizi doğa içerisinde minimalist ve sakin bir yaşama bırakmak istediğinizde karşımıza ilk olarak ev konforunu aratmayan Tiny House evleri çıkıyor. “Mobil ya da küçük taşınabilir ev” olarak bilinen Tiny House, alanında uzman firmalar tarafından temin ediliyor. Genellikle ahşap malzemeden üretilen küçük evler, doğaya sağlamış olduğu sağlıklı uyum sayesinde kendinizi iyi hissetmenize de yardımcı olabiliyor. Fazlalıklarından arınmış mobil evlerde genellikle mutfak, banyo, oturma ve yatma alanları mevcut. Bu sayede karmaşadan uzaklaşarak doğa içerisinde sakin bir hayat sürdürebilirsiniz. Tiny House konusunda daha önce “Tiny House nedir? Tiny House bilinmeyenleri” isimli genel bir yazı hazırlamıştık. Bugün rotamızı daha derinlere indiriyor ve küçük evler hakkında merak edilen arsa, imar, ruhsat ve taşınabilirlik konuları hakkında merak edilenleri cevaplıyoruz. Gelin, birlikte göz atalım.

 

Tiny House Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?

Karavan ve Tiny House Arasındaki Farklar Nelerdir?

Minimal evler ve karavan, sunmuş olduğu minimal bir yaşam deneyimi nedeniyle karıştırılan iki türdür. Ancak her iki kavramı da birbirinden ayıran temel özellikler bulunur. Karavan ve küçük evler arasındaki farklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Karavanda yatak, mutfak ve banyo gibi bölümler bulunurken küçük evler çok daha büyük bir yapıya sahiptir. 
  • Yapısı nedeniyle küçük evler karavandan çok daha ağır bir özelliğe sahiptir.
  • Karavanlar arazi, tarla ya da kamp alanlarına park edilebilir. Ancak küçük evlerin park imkânı için bırakıldığı arsa ya da tarlaya ait imar özelliklerinin bilinmesi gerekebilir.
  • Karavanlar klasik bir tasarım ögesine sahiptir. Bunun yanı sıra taşınabilir Tiny House ya da sabit Tiny House modellerinde ev konforunu andıran kapsamlı bir tasarım yönü bulunabilir.
  • Küçük ev modelleri, özelleştirilebilir yaşam alanı nedeniyle karavanlara göre daha pahalı olabilmektedir.

 

Tiny House Ömrü Ne Kadar?

Söz konusu küçük evlerin ömrü de kullanıcıların sık sık merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Küçük evlerin ömrü genellikle yapım aşamasında kullanılan materyal kalitesine göre farklılık gösterebilir. Evlerin üretiminde ne kadar kaliteli malzeme kullanılırsa ömrü de o kadar uzun olacaktır. Ancak yine de orta kalitede üretilen bir küçük evin 40 ila 60 yıl arasında sağlıklı bir şekilde kullanılabileceğini söylemek mümkündür.

 

Tiny House Başka Bir Yere Taşınabilir mi?

Küçük evlere merak salan minimalist ve özgür düşüncelerin sorduğu sorular arasında Tiny House evlerin taşınma konusu yer alır. Bu evlerin kullanıcıları cezbeden özelliklerinin başında modüler yani taşınabilir yapısı bulunuyor. Dolayısıyla Tiny House evinizi tıpkı karavan modellerinde olduğu gibi araç arkasına bağlayarak da gittiğiniz yere kolayca götürebilirsiniz. Küçük evler, malzemeleri sökülerek başka bir noktaya problemsiz şekilde taşınabilir. Bunun için tek dikkat etmeniz gereken nokta Tiny House’yi taşıdığınız noktada arsanın gerekli izinleri alınmış ve elverişli bir arazi olabilmesidir.

 

Araziye Tiny House Yapılır mı?

Tiny House modelleri yapısına göre “römorklu ve römorksuz” yani “tekerlekli ve tekerleksiz” olarak iki farklı kategoriye ayrılmaktadır. Farklı tasarım ve üretim aşamalarından geçen küçük evler, yapısına göre farklı imar izinlerine tabii olabilir. Bu noktada sabit Tiny House türleri İmar Kanunu’na göreyapı” ya da “bina” niteliğinde görülmektedir. Bu özelliği nedeniyle de imarlı arazilerde kullanılabilmektedir. Arazide bir küçük evi kullanabilmek için iki farklı noktaya dikkat etmeniz gerekir. Bu noktalar küçük evlerin sabit ya da römorklu yapısıyla ikiye ayrılmaktadır.

  • Tekerlekli Tiny House: Römorklu küçük evler de tıpkı karavan modelleri gibi farklı noktalara çekilebilir. Bu sürede Tiny House evinizi, herhangi bir yasal engeli bulunmayan güvenli bahçe, zeytinlik ya da tarla gibi noktalara çekebilirsiniz. Dolayısıyla çekme karavan statüsünde görülen Tiny House evlerin herhangi bir imar iznine ihtiyacı yoktur.

     
  • Sabit Tiny House: Tekerleri bulunmayan ve hareketsiz bir yapıda olan evleri inşa ederken düşündüğünüz tarla yapısına dair imar yasasına dikkat etmelisiniz. Küçük evleri kurarken gerekli imar izinleri hakkında bilgi sahibi olmak ve yasal süreç konusu için belediyelerle direkt iletişim kurabilirsiniz.

 

Tiny House Ruhsat Gerekir mi?

Römorklu küçük evler, park etmiş tekerlekli bir araç statüsünde hukuki süreçte değerlendirilmektedir. Araç sınıfına tabii olan taşınabilir küçük evleri arsa ya da araziye konumlandırmak için ruhsat istenmemektedir. Ancak tekerlekli aracı ya da sabit küçük evinizi karayolları ruhsatına işletmeniz gerekir. Tekerlekli Tiny House yapılarla imar izni bulunmayan her arsa veya arazi üzerinde dilediğiniz kadar kalabilir ya da yer değişikliği yapabilirsiniz. Bu noktada yasal olarak herhangi bir problemle karşılaşmamak için Tiny House evin ruhsata işlenmiş olması yeterlidir.

 

Zeytinliğe Tiny House Yapılır mı?

İmar izni bakımından sorunu bulunmayan bir zeytinliğe Tiny House evinizi güvenle inşa edebilirsiniz. Bu noktada zeytinliğin zemin sağlamlığı ve giriş çıkış noktalarının elverişli yapısına dikkat etmeniz gerekir. Küçük evi konumlandırmak istediğiniz arazide, aracın giriş çıkışı için elverişli altyapı bulunduğu durumlarda güvenle inşa edebilirsiniz. 

 

Tiny House Evlerde Her Mevsim Yaşanır mı?

Her geçen gün tasarımları zenginleştirilen Tiny House evlerin büyük bir çoğunluğunda soğuk havalar ve yaz sıcaklarına uyumlu olarak yalıtım ve izolasyon sistemleri bulunmaktadır. Bu sayede küçük evler, kışın soğuk havanın içeriye girmesini önleyerek sıcak bir ev konforunu hissetmenize yardımcı olacaktır. Aynı şekilde yaz sıcaklarında da evin yapım özellikleri sayesinde bunaltıcı bir atmosferden korunabilirsiniz. Küçük evlerin mevsime karşı üretim özellikleri firmaya göre de değişim gösterebilir. Bu noktada firmayla direkt iletişim kurarak küçük evlerin mevsim şartlarına karşı dayanıklılığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Tiny House Evleri Normal Araç Çekebilir mi?

Küçük evler, karavan modelleriyle kıyaslandığında çok daha ağır bir yapıya sahiptir. Bu nedenle 4×4 arazi ve pick-up gibi güçlü arazi araçlarının evi çekmesi önerilir. 

 

Tiny House Yapılar Depreme Karşı Dayanıklı mı?

Bir deprem ülkesi olarak Türkiye’de Tiny House konusuna ilişkin en çok sorulan soruların başında dayanıklılık geliyor. Genellikle çelik altyapı sistemiyle geliştirilmiş küçük evler depreme dayanıklı bir yapıya sahiptir. Üretildiği firmaya göre küçük evlerde genellikle dayanıklı ve esnek malzemeler kullanıldığı için büyük sarsıntılara karşı da sağlam kalabileceğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde küçük evlerin minimal yapısı nedeniyle az eşya bulundurması da sarsıntı süresince kırılma ve dökülme ihtimalini azaltacaktır.

 

Tiny House Kiralanabilir mi?

Tiny House evler, taşınabilir özelliği sayesinde kısa süreli kiralama için de uygun bir yapıya sahiptir. Taşınabilir araç statüsünde bulunan Tiny House evleri kiralayarak dilediğiniz süre boyunca orman, deniz ya da göl kenarında keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

 

 Tiny House Tescili ve Muayene Yükümlülüğü Nedir?

Tekerlekli Tiny House yapılar, Karayolları Trafik Kanunu’nun 3. maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 3. maddesinin C bendinin 20. bölümüne göre ‘’römork’’ olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla küçük evler, “O sınıfı motorsuz araç” vasfında görülmektedir. Aynı şekilde küçük evler, römork sınıfında olduğu için tescilleri, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 42. maddesine göre yapılmaktadır. Madde özelinde ağırlığı 750 kilogramın altındaki römork ve yarı römorkların tescile tabii olmadığı bilgisi bulunmaktadır.

Tiny House evlerin herhangi bir motoru bulunmadığı için Motorlu Taşıtlar Vergisinden de muaf olmaktadır. Bu noktada küçük evlerle yolda seyir hâlindeyken geçerli muayenelerin yapılmış olması gereklidir. Küçük evlerin imal, tadil ve montajı hakkında yönetmelik kararlarına uygun olması oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu tip kurallara uyum sağlayarak karayolu yapısına ve trafik güvenliğine tehdit oluşturmayan Tiny House evler için bir uygunluk onayı verilir. Böylece küçük evleri plaka, ruhsat ve trafik tescil işlemleri halledildikten sonra güvenle kullanabilirsiniz.

 

Tiny House Yapılarda Elektrik İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Tiny House hakkında en çok merak edilen konuların başında elektrik kaynağı gelmektedir. Küçük evlerde elektrik kullanımı noktasında iki yöntem bulunmaktadır. Birinci yöntem, güneş ve elektrik panelleriyle zenginleştirilmiş Tiny House evleri satın almaktır. Bu yöntem sayesinde güneş panellerinden gelen enerji, ev içerisinde bulunan klima ve diğer elektrikli aletlere orantılı dağıtılmak için ayarlanır. Bu sayede herhangi bir elektrik bağlantısına ihtiyacınız kalmaz.

Tiny House yapılarda elektrik kullanımına yönelik deneyebileceğiniz bir diğer yöntem de tarımsal bölgelerde izin verilen elektrik kullanımı için başvuruda bulunmaktır. Küçük evlerin yer aldığı arazi imar iznine uygun olduğu durumlarda ve izin verildiği takdirde kuyu açılarak elektrik ve su ihtiyaçları karşılanabilmektedir.

 

Tiny House Tip Onay Belgesi Nedir?

Tip onayı, üretimi yapılan bir yapının, ürün grubunu temsil eden örneklerinin seçilerek kural veya standart taleplerine uygunluğu için gerekli testlerin yapılması anlamını taşımaktadır. Bu noktada ürünün standart üretim koşullarını sağlayacak şekilde üretilebileceğinin tespit edilmesi de Tip Onay Belgesi’yle sağlanmaktadır. Son zamanlarda Tiny House evlere yönelik sorulan soruların başında da Tip Onay Belgesi gelmektedir.

Kara yollarında yer alan her araç gibi Tiny House evlerin de belirli standartlara uyum sağlaması gereklidir. Bu noktada küçük evlerin, belirli standartlar çerçevesinde üretilmesi de şart olmaktadır. Söz konusu standart izinler de tip onay belgesi olarak O1 ve O2 olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. 

  • O1 Kategori Tiny House: Azami ağırlığı 750 kg’yi aşmayan römorklar yani tekerlekli sistemler olarak adlandırılır. O1 kategorisinde bir ruhsat şartı aranmadığı için kendine özel plakası da yoktur. Dolayısıyla kara yolunda seyir hâlinde olan çekici aracın plakası bu römorkun arkasına yapıştırılır. Aynı şekilde O1 kategoriye mensup küçük evler TüvTürk muayenesine tabi değildir ve ödenmesi gereken vergi şartı da yoktur. B sınıfı araç ehliyetiyle kullanılabilir.

     
  • O2 Kategori Tiny House: Azami ağırlığı 750 kg üzerinde olup, 3500 kg’yi aşmayan römorklar da O2 tip onay belgesine tabidir. O2 kategorisinde bulunan Tiny House evler, ruhsata tabidir. Aynı şekilde bu araçların kendine ait bir plakası da vardır. Bu araçlar yılda bir kez TüvTürk muayenesine tabidir ancak özel bir vergisi yoktur. BE sınıfı araç ehliyetiyle kullanılabilir.

 

Campalow Blog’da bu hafta Tiny House hakkında merak edilenler üzerine en sık sorulan soruları cevaplamaya çalıştık. Küçük evler gibi diğer konaklama biçimlerine de merak duyuyorsanız “Çadır konaklama rehberi” ya da “Bungalow konaklama rehberi” içeriklerimizi inceleyebilirsiniz. Aynı şekilde tıpkı Tiny House“ gibi taşınabilir bir yaşam alanı statüsünde bulunan karavan hakkında merak ettikleriniz için “Karavan konaklama rehberi yazımıza da göz atabilirsiniz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir