Sonbahar kamp rehberi

Sonbahar kampı için gerekli ekipmanlar, yapabileceğiniz aktivite ve gidebileceğiniz doğru rotaları rehberimizde sizin için sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-09-22
Sonbahar kamp rehberi

Hüzün mevsimi diye adlandırdığımız sonbahar, Eylül’ün yavaş yavaş yağıları biriktirmesi ve ağaçların en güzel yapraklarına veda etmesiyle başlıyor. Sonbahar geldiği vakit kendimizi yavaş yavaş hüzünlü yağmurlar eşliğinde gri bir gökyüzüne hazırlıyoruz. Hâl böyle olunca da hayatımızı sonbahara göre düzenlemek kaçınılmaz oluyor. Havaların da küçük adımlarla soğumaya başlamasıyla büyük bir çoğunluğun sevdası sonbahar mevsimine girmiş oluyoruz. Özellikle sonbahar gelip doğa turuncu ve altın tonlarını almaya başladığında serin bir atmosfer de beraberinde geliyor. Böylece yaz sezonu boyunca gerçekleştirdiğimiz birçok etkinliği daha serin, yağmurlu ve hüzünlü bir atmosferde devam ettiriyoruz.

sonbahar-kamp-rehberi
Sonbahar Kamp Rehberi

Söz konusu etkinliklerin başında kampçılık geliyor. Günümüzde kimi kampçı için yaz sezonu vazgeçilmez bir kamp mevsimiyken kimisi de doğaya adım atmak için sonbahar ve kış aylarını bekliyor. Sonbahar ayları; doğal atmosfer güzelliği, böcek ve sineksiz bir havaya davet etmesi, serin bir gecede uyuma fırsatı, daha rahat kamp aktiviteleri ve amacına uygun kamp ateşiyle doğasever ruhunuza hitap ederken bir miktar da macera deneyimi yaşatıyor. Özellikle yağmur ve rüzgâr gibi hava aktiviteleri yoğun olarak görülse de hayalini kurduğunuz macera dolu kamp tatili için sonbaharda doğru bir adım atabileceğinizi söyleyebiliriz. Sonbahar mevsimi gelip çattığında kampçıların en çok merak ettiği konular arasında “Ekim ayında nerede kamp yapılır?” ya da “Kasım ayında nereye gidilir?” gibi sorular bulunuyor. Sonbahar kampına ilişkin tüm soruları ele aldığımız kapsamlı rehberde; sonbahar kampı malzemeleri, gitmek için önemli nedenler, aktivite fikirleri, mekân önerileri ve sık sorulan sorulara cevap arayacağız. Sonbahar kampına merak duyuyor ve sorulara cevap arıyorsanız, gelin birlikte değerlendirelim.

 

Sonbahar Kampı İçin Gerekli Ekipmanlar

Sonbahar ve kış sezonunda doğanın derinliklerinde yapacağınız bir kamp deneyimi ruhunuzu iyileştirmenin yanı sıra fiziksel olarak da yenilenmenize fazlasıyla yardımcı oluyor. Üstelik yaz sezonu kadar kalabalık olmayan kamp rotalarında yalnız kalarak sessiz ve sakin bir atmosferin tadını çıkarabiliyorsunuz. “Hüzünlü ve yalnız” temasını benimsiyor ve kamp hayatınızda mutlaka yer buluyorsa size sonbahar kampını şiddetle tavsiye ediyoruz. Tavsiyeler doğrultusunda yola çıkmadan önce yaz kampı karşısında sonbahar ve kış kampının farklı donanım gerektirdiğini bilmelisiniz. Örneğin yaz kampında en büyük ihtiyaçlarınızdan biri sinek ilacı ya da soğutucu olurken sonbahar ve kış kampında üşümemek için kapsamlı kış ekipmanlarına gerek duyabiliyorsunuz. Hâl böyle olunca soğutucu ekipmanların yerini de ısıtıcı aletler almaya başlıyor. Geçtiğimiz günlerde Campalow olarak “Kış kampı için gerekli malzemeler” isimli bir yazı paylaşmıştık. Söz konusu yazıda yer alan malzemeler keskin soğuklarda konforlu bir kış kampı yapmanıza yardımcı oluyor. Sonbahar kamp ekipmanları ise baharın bitişinde bir figür hâline gelen rüzgâr, soğumaya başlayan hava ve ani yağmurlara karşı kamp keyfinizi korumaya yardımcı oluyor. Sonbahar kampı için gerekli ekipmanlar çadır, çadır altlığı, sırt çantası, uyku tulumu, mat, termal giysiler, termos, kafa lambası, yağmurluk, ateş başlatıcı, ilk yardım seti, ocak, kalorisi yüksek yiyecekler ve cep sobası olarak sıralanıyor.

 

Çadır

cadir
Çadır

Sonbahar ayları gelip çattığında ekipman listesi yaparken liste başında yer bulan en önemli husus çadır oluyor. Seçeceğiniz doğru bir çadır modeli sayesinde sonbahar kampını hem konforlu hem de sıcak bir uykuyla taçlandırabilirsiniz. Sonbahar mevsimi bir geçiş olduğu için çadır konusunda 5 mevsim özelliğine genellikle gerek duyulmuyor. Sonbaharda çadır içerisinde sıcak kalmak ve konforlu bir uyku çekmek için 3 ya da 4 mevsim çadırlarını tercih edebilirsiniz. Türkiye’de bir sonbahar kampı yapacaksanız öncelikle küçük çaplı yağmur geçişlerinin yaşandığını bilmeli ve ekipmanlarınızı buna göre değerlendirmelisiniz. Olası sonbahar yağmurlarına karşı çadırınızı seçerken çift tenteli modelleri değerlendirebilirsiniz. Üstelik çift tenteli çadır modelleri iki tenteyle yaratmış olduğu hava izolasyonuyla özellikle gece vakti çadırınızın sıcak kalmasına yardımcı olur. Yağmurun yağmadığı rotalarda tek tenteyle de rahat etseniz de ani bir yağmur sonucunda çadırınız ıslanabilir ve iç terleme gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle sonbahar kampına uygun çadırınızı seçerken tente ve mevsim özelliğine mutlaka dikkat etmelisiniz. 

Bonus: Kamp çadırında sıcak tutan tavsiyeler

 

Çadır Altlığı

cadir-altligi
Çadır Altlığı

Sonbahar kampında en önemli malzeme çadır olsa da bir çadırın kurulum ekipmanları da bir o kadar hayati öneme sahip. Söz konusu çadır kurulum ekipmanlarının başında da çadır altlığı geliyor. Çadır altlığı, kurulum esnasında çadırın zemin ile temas eden bölümüne yerleştirilir. Dolayısıyla altlık, çadır ile zemin arasında bir engel oluşturduğu gibi yerden gelen soğuk havanın da bir nebze engellenmesine yardımcı olur. Üstelik altlık modellerinin zeminden gelen çakıl ve taş gibi materyalleri engelleyerek çadır ömrünü uzattığını söyleyebiliriz. Ancak bir çadır altlığı alırken mutlaka kendi çadırınızın zeminiyle aynı boyutlarda olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde yağmurlu havalarda altlığın yanına dolan su içeriye giderek konforunuzun bölünmesine neden olur.

 

Sırt Çantası

sirt-cantasi
Sırt Çantası

Sonbahar kampına çıkarken öncelikle yaz ya da ilkbahar kampına göre daha kapsamlı ve ağır ekipmanlara ihtiyacınız olacağını bilmelisiniz. Bu sebepten ekipmanları taşıyacağınız sırt çantasını seçerken daha geniş ve kapsamlı modellere bakabilirsiniz. Kamp çantası seçerken vücudunuza ve mevsime uygun modellerin fark yaratacağı da aklınızda bulunsun. Daha önce bloğumuzda “Kamp çantasına dair püf noktalar” isimli bir yazı yayınlamıştık. Rehberimize göz atarak sonbahar kampı için konforlu bir sırt çantası edinebilir ve fazla malzemeyle çantayı doğru yerleştirme yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

 

Uyku Tulumu

uyku-tulumu
Uyku Tulumu

Sonbahar kampı için bir rota seçtiğinizde bölgenin rakım özelliklerine göre çok soğuk bir havayla karşılaşma ihtimaliniz olduğunu bilmelisiniz. Aynı şekilde gittiğiniz rotaya göre daha sıcak bir atmosferle de karşılaşabilirsiniz. Sonbaharın soğuk hava şartlarını göz önünde bulundurarak çadırda konforlu bir uyku uyumak için ihtiyacınız olan temel ekipmanlardan biri de uyku tulumu. Söz konusu uyku tulumları, bedenimizin ürettiği makul sıcaklığı muhafaza etmek için kullanılıyor. Günümüzde dolgu malzemesine göre uyku tulumları kaz tüyü ve elyaf dolgulu olarak ayrılıyor. Ayrıca şekline göre kare ve mumya tipi olmak üzere iki tip uyku tulumu modeli mevcut. Sonbahar kampınız için konfor ve sıcaklık ön planda ise kaz tüyü modelleri tercih edebilirsiniz. Ancak elyaf modellerin de sonbahar kampında sıcak tutmak için yeterli olacağını söyleyebiliriz. Sonbahar kampınız için mumya tipi, elyaf dolgulu ve -5 +10 derece özelliğine sahip tulumlar beklentinizi tümüyle karşılayacaktır.

Bonus: Uyku tulumunda sıcak kalma yöntemleri

 

Mat

mat
Mat

Sonbahar kampı için gittiğiniz rotada çadırı kurduğunuz zemin karsız ve buzsuz olacaktır. Bu nedenle öncelikle şişme matların zeminde bir engebeye temas ederek patlama ihtimali olduğunu bilmelisiniz. Söz konusu nedenleri göz önünde bulundurarak sünger dolgulu matlarla yeterli konfor ve yalıtım seviyesine ulaşabilirsiniz. Sonbahar kampınız için ideal bir mat seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli özellik matın izolasyon (R-Value) değeri olacaktır. Sonbahar kampına uygun matınızı seçerken mutlaka R değeri 5’in altında olan modelleri değerlendirmelisiniz. R değeri 5’ten yüksek matlar genellikle kar ve buzlu zeminlerde kış etkilerini azaltmak için kullanılır. Dolayısıyla maliyeti de fazlasıyla yüksek olacaktır. Sonbahar kampınız için en doğru mat ekipmanını R değeri 5’ten düşük ve sünger dolgulu ürünlerle seçebilirsiniz.

 

Termal Giysiler

termal-giysiler
Termal Giysiler

Sonbahar mevsimine özel bir kamp deneyiminde gündüz vakti yaz sıcağını andıran bir atmosfere tanıklık edebilirsiniz. Ancak güneşin batıp akşam vakti yaklaştığında oldukça serin bir gecenin sizi bekleme ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Sonbahar kampı için giysi seçerken mutlaka ürün etiketine göz atmalısınız. Pamuklu ürün içeriğine sahip kıyafetler çok fazla su tuttuğu için sonbahar ve kış için uygun modeller değil. Doğada deneyimleyeceğiniz bir sonbahar kampı için pamukludan ziyade su tutmama özelliğine sahip sentetik ürünleri değerlendirebilirsiniz. Sentetik ürünlerin içerisinde yer alan poliamid isimli kumaşlar, sıcak tutma ve izolasyon görevini de üstlenir. Dolayısıyla sentetik özelliğe sahip kıyafetleri sonbahar kampınız için güvenle tercih edebilirsiniz. Yüksek rakım seviyesine sahip sağlık bölgelerde sonbahar kampı yapacaksanız sert ve soğuk bir geceye hazırlıklı olmalısınız. Bunun için özel üretim teknolojisi sayesinde vücut sıcaklığının %80’lik bir düzeyini içerde tutan termal giysileri tercih edebilirsiniz. Bu noktada termal içlik, çorap ve mont gibi ekipmanlar ihtiyacınızı karşılayacaktır. 

 

Termos

termos
Termos

Yemyeşil doğayla baş başa kaldığınız bir yaz kampında sıcaklarla mücadele ederken sonbaharda mücadeleniz ise genellikle soğukluk üzerine oluyor. Bunun için öncelikle kendinizi ve kamp materyallerinizi sıcak tutacak ekipmanlara yönelmelisiniz. Bunların başında da ilk başta elbette termos geliyor. Çok soğuk havalarda içinizi ısıtacak bir yudum kahve ya da çayın hayalini kurmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yanınızda mutlaka 24 saat yalıtımlı ve çelik malzemeden üretilen termos modellerini tercih etmelisiniz.

 

Kafa Lambası

kafa-lambasi
Kafa Lambası

Sonbahar ve kış kampı için tercih edeceğiniz kamp rotaları genellikle yaz sezonu kadar kalabalık olmayabilir. Özellikle ücretsiz bir rotada sonbahar kampı yapıyorsanız sessiz ve tenha bir atmosfere karşı hazırlıklı olmalısınız. Doğaya gönül veriyor ve derinliklerinde bir sonbahar kampını tercih ediyorsanız yanınızda mutlaka etrafı aydınlatacak bir kafa lambası bulundurmalısınız. Kafa lambası, el aydınlatması ya da fenerlerin aksine daha konforlu bir kullanım sunar. Dolayısıyla iki elinizi de kullanarak hem çadır içi hem de çadır dışında oldukça konforlu bir deneyim elde edebilirsiniz.

 

Yağmurluk

yagmurluk
Yağmurluk

Sonbahar kampına doğru yola çıkarken soğuk havanın yanı sıra göze almanız gereken bir diğer hava koşulu da ani bastıran yağmurlar. Yağmurlu bir havada sonbahar kampı yapmadan önce mutlaka “Yağmurda kamp yapmak için altın tavsiyeler” isimli yazımıza göz atmalısınız. Rüzgârın da eşlik etme ihtimalinin yüksek olduğu yağmurlu havalarda sonbahar kampınızın konforunu korumak için yanınızda mutlaka yağmurluk bulundurmalısınız. Yağmurluk olmadığı şartlarda damlalar kıyafetlerinize temas ederek bir süre ıslak kalmanıza neden olur. Dolayısıyla kıyafetleriniz kurumadığı süre içerisinde hastalık ve üşüme gibi durumlara maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle sonbahar kampı için çanta hazırlarken ani bastıran yağmurlara karşı bir yağmurluk edinmenizi tavsiye ederiz.

 

Ateş Başlatıcı

ates-baslatici
Ateş Başlatıcı

Kış ve sonbahar kampına sevdiklerinizle çıkıyorsanız güneşin battığı ve serinliğin çökmeye başladığı akşam saatlerinde keyfinizi ikiye katlayacak atmosferi kamp ateşi sağlayacaktır. Bunun için öncelikle “Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler” yazımızı değerlendirebilirsiniz. Doğaya zarar vermeden yakacağınız bir kamp ateşi çadırınızın bulunduğu bölgede soğuğu kırarak sıcak kalmanıza yardımcı olacaktır. Söz konusu kamp ateşini konforlu bir şekilde herhangi bir zorluğa maruz kalmadan yakmak için yanınızda ateş başlatıcı bulundurabilirsiniz. Yağmur ve nadir de olsa karlı havalarda yapacağınız bir sonbahar kampında çakmak ya da kibrit gibi ateş başlatma araçları doğaya sıçrama ihtimaline neden olabilir. Bu nedenle kamp ateşi yakarken güvenli bir tercih olarak magnezyum çubuğu olarak da adlandırılan ateş başlatıcı temin edebilirsiniz.

 

İlk Yardım Seti

ilk-yardim-seti
İlk Yardım Seti

Vücudumuz üşümeye maruz kaldığı zamanlarda hastalık ve çeşitli yaralanmalara karşı daha hassas bir hâle gelebilir. Söz konusu sonbahar kamplarında özellikle akşam vakti sert soğuklar nedeniyle üşüme ihtimaliniz bir hayli yüksek olacaktır. Bu nedenle çeşitli yaralanma ya da üşütme ihtimaline karşı yanınızda mutlaka ilk yardım seti bulundurmalısınız. “İlk yardım malzemeleri” isimli yazımızda da yer alan kapsamlı ekipmanlar sayesinde güvenli bir sonbahar kamp deneyimi elde edebilirsiniz. Öncelikle yara aldığınız anda vücut ısısının ani düşme ihtimaline karşı mutlaka termal battaniye bulundurmalısınız. Aksi takdirde vücudunuzun ısısı düşer ve hipotermi riskiyle baş başa kalırsınız. Termal battaniyeyle birlikte hava değişimlerine karşı bir önlem olarak grip ilaçları, ağrı kesici ve yara ilk yardım ekipmanları edinebilirsiniz.

 

Ocak

ocak
Ocak

Kış ve sonbahar kampında vücut ısınızı yüksek tutmanın ilk koşulu aç kalmamak olacaktır. Bunun için getirmiş olduğunuz malzemeleri pişirerek dumanı üzerinde sıcacık bir yemek yapabilirsiniz. Yağmur, rüzgâr ve soğuk hava koşullarında yapacağınız bir sonbahar kampında kolayca yemek pişirmek ya da içeceklerinizi ısıtmak için mutlaka bir kamp ocağı edinmelisiniz. Söz konusu kamp ocakları kendi içerisinde LPG tüplü, benzinli ve ispirtolu olarak farklı kategorilere ayrılır. Sonbahar kampınız boyunca pratik ve taşıması kolay bir ocak için LPG tüplü modelleri tercih edebilirsiniz. LPG tülü ocakların düşük de olsa yüksek rakımlarda gazının donmasıyla çalışmama ya da yüksek verimli çalışma gibi ihtimalleri olabilir. Ancak sonbahar kampında dondurucu soğuklara yüksek ihtimalle maruz kalmayacağınız için LPG tüplü ocak modelleri işinizi görecektir. 

 

Kalorisi Yüksek Yiyecekler

kalorisi-yuksek-yiyecekler
Kalorisi Yüksek Yiyecekler

Sonbahar kampı yapacağınız süre boyunca farklı aktiviteleri deneyip gününüzü geçirirken yaz kampından daha fazla enerjiye ihtiyacınız olabilir. Bunun için ihtiyacınızı karşılayacak en önemli kategori kalorisi yüksek yiyeceklerdir. Çikolata ve badem gibi yiyecekler yüksek kalori değeri sayesinde kan şekerinizin düşmesini engeller. Aynı zamanda kısa sürede bir karın tokluğu yaratarak üşüme ihtimalinizi ortadan kaldırır. Vücut sıcaklığını yükseltmeye yardımcı olan bitter çikolata, yulaf ezmesi ve türlü kuruyemişler sayesinde konforlu bir sonbahar kampı geçirirken açlığınızı uzun bir süre ortadan kaldırabilirsiniz. Atıştırmalık alternatiflerin yanı sıra yanınızda bir ocak ve mutfak ekipmanı varsa yüksek kalorili bir öğün hazırlamak için patates ve yumurta gibi ürünleri kullanabilirsiniz.

 

Cep Sobası

cep-sobasi
Cep Sobası

Sonbahar ve kış kamplarında el üşümesi nedeniyle hareketlerimizin kısıtlandığını hissedebiliriz. Üstelik el ve ayaklarımızın üşümesiyle düşmeye başlayan vücut ısısı tüm vücuda yayılarak bir rahatsızlık hissine neden olabilir. Bu gibi durumlardan kurtulabilmek için edinebileceğiniz en faydalı ekipman cep sobası olacaktır. Genellikle jel formunda üretilen cep sobası, yaklaşık 40-45 dakika boyunca sıcak kalarak el bölgenizi ısıtmaya yardımcı olur. Cep sobasını aktif hâle getirmek için içerisinde yer alan metal aparatı çıtlatarak jeli katılaştırmanız gerekiyor. Ardından cep sobası ısınmaya başlayacak ve uzun bir süre el bölgenizi sıcak tutarak eklemleri rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Cep sobasını tekrar kullanılabilir hâle getirmek için su içerisinde kaynatabilirsiniz.

 

Bonus

mutfak-aletleri
Mutfak Aletleri

Sonbahar kampı yaparken vücut ısınızı yüksek tutmak için öğün atlamadan karnınızı tok tutmanız gerekir. Bunun için sonbahar kampına çıkarken yanınızda mutlaka yemek yapabileceğiniz mutfak ekipmanları bulundurmalısınız. Getirmiş olduğunuz mutfak ekipmanları ve besinleri birleştirerek kamp süresince lezzetli öğünler elde edebilirsiniz. Kampa giderken yanınıza alacağınız mutfak ekipmanlarını eksiksiz bir şekilde tedarik etmek için Kamp için gerekli mutfak malzemeleri” rehberimize göz atabilirsiniz.

 

Sonbahar Kampı Yapmak İçin Önemli Nedenler

sonbahar-kampi-yapmak-icin-onemli-nedenler
Sonbahar Kampı Yapmak İçin Önemli Nedenler

Kamp yapmanın rengini yeşil ve mavinin yerine artık turuncu ve altın renklerinin almaya başladığı sonbahar kampına doğru yola çıkmanız için birbirinden geçerli birçok neden mevcut. Özellikle sonbahar kampı, ferah atmosferi ve muhteşem bir manzaraya karşı yapmış olduğu ev sahipliği sayesinde birçok kampçının vazgeçilmez aktivitesi olmayı başarıyor. Sonbahar mevsimi geldiğinde kendinizi doğanın derinliklerine bırakarak bir kamp deneyimine imza atmanız için birden çok neden bulunuyor. Söz konusu nedenleri kendinize bir amaç olarak belirlediğinizde hayalini kurduğunuzdan çok daha fazlasıyla buluşacağınız konforlu ve keyifli bir sonbahar kampı geçirebilirsiniz.

  • Bütçe Dostu Fiyatlar: Eylül ayı itibariyle sonbahar mevsimi geldiğinde birçok özel kamp tesisi için düşük sezon dönemi başlıyor. Hâl böyle olunca bir çadır kampı için belirledikleri genel ücretler yaz dönemine göre düşüş göstermeye başlıyor. Dolayısıyla kampınız için sonbahar mevsimini tercih ederek bütçe dostu fiyatlarla karşılaşabilirsiniz.
  • Böcek ve Sinekten Arınmış Doğa: Sonbahar mevsimi geldiğinde sinek ve böcek türevi canlılar daha sıcak bölgelere doğru akın etmeye başlar. Dolayısıyla sonbahar kampınızda böcek ve sinek ısırıklarından uzak kalacağınız konforlu günler geçirebilirsiniz. Ancak yine de sonbaharın pastırma sıcaklarına denk gelme ihtimaline karşı yanınızda böcek ve sinek karşıtı losyon bulundurmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde soğuğa direnen savaşçı sinekler için lezzetli bir öğün olabilirsiniz. 😊 Bonus: Kampta sinekten korunmak için tavsiyeler
  • Doğru Zamanda Yakılmış Kamp Ateşi: Bir kamp aktivitesini keyifli kılan etkinliklerin başında şüphesiz kamp ateşi geliyor. Kamp ateşi etrafında yapılan keyifli sohbetler kaçamağınızı daha unutulmaz bir deneyim hâline getirmeye yetiyor. Sonbahar mevsimi geldiğinde doğada yangın riski de bir o kadar azalmış oluyor. Dolayısıyla sonbahar kampınızı daha keyifli kılmak ve sıcak kalmak için bir kamp ateşi yakabilirsiniz. Tabii yine de orman yangınlarına karşı önlem almak amacıyla dikkatli olmanızda fayda var.
  • Büyüleyici Yıldız Takımları: Gökyüzünde görüp iç geçirdiğimiz bazı yıldız takımları baharın bitişiyle daha büyüleyici bir hâle bürünebiliyor. Özellikle sonbahar kampında başınızı kaldırıp gökyüzüne şöyle bir baktığınızda Büyük ayı ve Oriyon takım yıldızını görerek seyir keyfinizi adeta ikiye katlayabilirsiniz.
  • Sonbahar Manzarası: Altın sarısı ve yanık bir turuncunun birleştiği muhteşem bir doğada büyülenmemek mümkün mü? Söz konusu renklerin dengeli bir cümbüş oluşturduğu sonbahar kampı günlerinde büyüleyici bir manzaraya şahit olabilirsiniz. Ayrıca benzersiz bir manzarayı ölümsüz kılmak için fotoğraflar çekerek doğanın özel filtresini kullanabilirsiniz.
  • Konforlu Gece Uykuları: Yaz kampında güneşin doğuşuyla birlikte çadırın içindeki oksijen seviyesi yavaş yavaş düşer ve yerini aşırı neme bırakır. Özellikle güneş ışıklarının direkt olarak vurduğu bir çadırda kalıyorsanız yaz mevsiminde bir hayli zorlanmak da kaçınılmaz olacaktır. Sonbahar mevsiminde güneşin yakıcı sıcakları yerini daha ferah bir hava ve tertemiz atmosfere bırakır. Dolayısıyla sonbahar kampınız boyunca çadırınıza vuran keskin güneş ışıklarından kurtularak derin ve kaliteli bir uyku çekebilirsiniz. Bonus: Doğada uyumanın mucizevi faydaları
  • Serin Bir Atmosfer: Gönlünüzü gri havalar ve yağmurlu sabahlara kaptırdıysanız sonbahar kampı tam olarak size göre. Sonbahar kampında yaz sezonuna göre daha serin bir atmosfer sizi karşılayacaktır. Dolayısıyla gün boyunca tertemiz bir oksijeni serin bir hava eşliğinde içinize çekmenin oldukça ferahlatıcı olacağını garanti edebiliriz.
  • Ferah Aktiviteler: Hareketli ve enerjisi yüksek bir kamp deneyimi geçirmek isteyenlerin vazgeçilmezleri arasında kamp aktiviteleri yer alır. Trekking, bisiklet ya da koşu gibi enerji gerektiren kamp aktiviteleri sıcak havayla birleştiğinde oldukça zorlu bir maraton hâline gelebilir. Belki de doğayı keşfederken enerji dolu sporları deneyimleyebileceğiniz en doğru mevsim sonbahar olabilir. Sonbahar kampında oksijeni yüksek bir serin havayı içinize çekerek birçok sporu kolayca yapabilirsiniz.

 

Sonbahar Kampında Neler Yapılır?

sonbahar-kampinda-neler-yapilir
Sonbahar Kampında Neler Yapılır

Sıcak ve bunaltıcı yaz aylarının son bulmasıyla birlikte gelen sonbahar mevsimi doğaya ferahlatıcı bir atmosfer vadediyor. Hâl böyle olunca da açık hava sporlarını deneyimlemek yaz kampına göre daha kolay ve elverişli bir duruma geliyor. Sonbahar kampı yaparken doğanın dinlendirici atmosferini bir fırsat bilerek hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendinizi iyi hissedebileceğiniz trekking, rafting, yoga, koşu ve olta balıkçılığı gibi aktiviteleri deneme imkânı bulabilirsiniz. 

  • Trekking (Doğa yürüyüşü): Sonbaharın ferah atmosferi vücudunuzu dinç tutarak kondisyonun artmasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla enerjisi yüksek bir trekking yani doğa yürüyüşü yaparken şehir yaşamından uzak canlı hayatlarını gözlemleyebilir ya da büyüleyici birçok manzarayı keşfetme fırsatı yakalayabilirsiniz.
  • Rafting: Genellikle Mart-Mayıs ve Eylül-Aralık ayları arasında yapılan rafting sporu, şehir hayatından uzaklaşarak macera dolu anılar biriktirmeniz için vazgeçilmez bir aktivite olacaktır. Doğanın rengini değiştirip yaprakların yavaş yavaş dökülmeye başladığı büyüleyici rafting alanlarında buz gibi suyun ferahlatıcı etkisini keşfetme fırsatı yakalayabilirsiniz. Ayrıca stabil bir şehir yaşamından uzaklaşarak adrenalin dozunun yükseleceği rafting ile kendinizi çok iyi hissedebileceksiniz.
  • Yoga ve Meditasyon: Nefes farkındalığınızı artırmayı sağlayan yoga ve meditasyon gibi etkinlikler, ruhsal ve fiziksel olarak kendinizi dinç hissetmenize yardımcı olacaktır. Üstelik sonbahar kampıyla birleşen rahatlatıcı aktiviteler ruhunuzu dinç tutmak için de oldukça faydalı. Sonbahar kampında doğanın büyüleyici manzarasına karşı yoga matınızı sererek bakir bir doğanın sessizliğini keşfedebilirsiniz. Doğanın sesi olarak da nitelendirilen ağaç yaprağı hışırtısı ve kuş sesleriyle benliğinizi keşfedebileceğiniz bir noktaya ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz. Bonus olarak doğada yoga ve meditasyon gibi aktivitelerle vakit geçirirken mutlaka ağaç ya da toprak ile temas etmelisiniz. Vücudunuzun uzun bir süre sonra doğanın çeşitli kaynaklarıyla temas etmesi oldukça iyileştirici bir etki sunacaktır.
  • Koşu: Yaz mevsiminde kamp yaparken koşu aktivitesinde en çok zorlanacağınız durum elbette yakıcı sıcaklar olacaktır. Sonbaharda hafiften soğumaya başlayan atmosferle birlikte vücudunuzu dinç tutacak bir koşu yapabilirsiniz. Sonbahar ve kış mevsiminde doğada koşarken kan şekerinizin düşerek enerjinizin sınırlandığını hissedebilirsiniz. Bu durum da yavaş yavaş vücut sıcaklığınızın azalmasına neden olacaktır. Söz konusu durumdan kaçınarak konforlu bir koşu aktivitesine başlamak için yanınızda kan şekerinizi yüksek tutacak çikolata gibi besinler bulundurabilirsiniz. Ayrıca koşu süresince yanınızda bir su kaynağı bulundurmanızı tavsiye ederiz.
  • Olta Balıkçılığı: Sonbahar mevsimi, doğanın birçok kaynağı için hasat dönemini çağrıştırır. Dolayısıyla sonbahar kampında göl ve nehir çevresinde çadırınızı kurarak olta ekipmanlarınızı götürebilirsiniz. Kampınız süresince getirmiş olduğunuz olta ekipmanlarını kullanarak sonbahar ve kışın lüfer, palamut, barbun, tekir ve istavrit gibi lezzetli balıklarını tutabilirsiniz.

 

Sonbaharda Nerede Kamp Yapılır?

sonbaharda-nerede-kamp-yapilir
Sonbaharda Nerede Kamp Yapilir

Türkiye’de sonbaharın dinlendirici tonlarını keşfedeceğiniz birbirinden güzel kamp rotaları bulunuyor. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere sonbahar kamp rotalarında dağlardan gelen muhteşem bir esintiyle büyüleyici bir oksijeni içinize çekebilirsiniz. Ayrıca sonbaharda kamp yapılacak yerler için birçok rotaya giderek şehir hayatından uzaklaşabilir ve vücudunuzu dinç tutacak birçok aktiviteyi serin havada deneme şansı bulabilirsiniz. Campalow olarak “Sonbahar tatili nerede yapılır?” sorusunu araştıranlar için cevap niteliğinde bir liste hazırladık. Detaylı rehberimizde size en uygun sonbahar kamp yerleri sayfasına giderek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Rüzgâr Dağı Camping

ruzgar-dagi-camping
Rüzgar Dağı Camping

Sakarya’nın Pamukova ilçesine bağlı Kemaliye Köyü’nde hizmet veren Rüzgâr Dağı Camping’te huzur bulacağınız bir sonbahar kampı yapabilirsiniz. Tesiste şehir yaşamından uzaklaşıp izole vakit geçirebilmeniz için sessiz ve sakin bir tatil atmosferi sunuluyor. Yılın her sezonu kampçılar için kesintisiz hizmet veren Rüzgâr Dağı Camping’te bungalov, taş ev, kütük ev ve çadırda konaklamak mümkün. Dolayısıyla tesiste konaklarken ev konforunu bulabileceğiniz bir kamp tatili yapabilirsiniz. Rüzgâr Dağı Camping’e ulaşım hem özel araç hem de toplu taşıma araçlarıyla sağlanıyor. Tesise toplu taşımayla gelirken Pamukova’ya kadar gelip kalan yolu taksi ya da köy servisiyle devam edebilirsiniz. Tesise gelmeden önce yer bulabilmek için önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Rüzgâr Dağı Camping için tıklayın

 

Candaş Camp

candas-camp
Candaş Camp

Kırklareli Longoz Ormanları girişinde yer alan Candaş Camp tesisinde stresten arınacağınız huzurlu bir sonbahar kampı sizi bekliyor. Tesis, İstanbul şehir merkezine yaklaşık 200 km’lik mesafede konumlanıyor. Dolayısıyla yılın on iki ayı boyunca tesisin kampçılar tarafından sıklıkla tercih edildiğini söylemek mümkün. Candaş Camp’ta çadır kurmak için platformlar, karavan park alanı ve oba çadırları bulunuyor. Bu sayede doğanın içerisinde sonbahar havasını hissederken kampçılık hislerinize hitap eden konaklama seçenekleri bulabiliyorsunuz. Doğanın sonbahar renkleriyle harmanlanmış Candaş Camp’a ulaşım hem özel araç hem de toplu taşımayla sağlanıyor. Tesis, toplu taşımayla gelen misafirlerini en yakın duraktan şahsi araçlarıyla karşılıyor.

Candaş Camp için tıklayın

 

Geyikbayırı Camp

geyikbayiri-camp
Geyikbayırı Camp

Kaya tırmanış aktivitesinin gözde rotası Geyikbayırı Camp, Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yer alıyor. Antalya merkeze 25 km uzaklıkta yer alan Geyikbayırı Camp tesisinde gelişmiş hizmet olanakları sayesinde konforlu bir sonbahar kampı yapabilirsiniz. Konforun yanı sıra sonbahar aktiviteleri için de imkân sunan tesiste bungalov, karavan ve çadır kiralama imkânı sunuluyor. Ayrıca misafirlerin kendi çadır ve karavanlarıyla da tesise gelmesine izin veriliyor. Sonbahar kampınızı Geyikbayırı Camp’ta yaparken Saklıkent Kayak Merkezi'ne gidebilir, kaya tırmanışı yapabilir ya da Likya Yolu’nu takip ederek trekking aktivitesinin tadını çıkarabilirsiniz.

Geyikbayırı Camp için tıklayın

 

Sarıçiçek Yaylası ve Göleti Kamp Alanı

saricicek-yaylasi-ve-goleti-kamp-alani
Sarıçiçek Yaylası ve Göleti Kamp Alanı

Sarıçiçek Yaylası ve Göleti Kamp Alanı’nda yılın her sezonu doğanın sessiz dokusunu keşfedeceğiniz bir kamp deneyimine adım atabilirsiniz. Ücretsiz çadır kampı kurabileceğiniz Sarıçiçek Yaylası ve Göleti Kamp Alanı, Bartın-Safranbolu yolu üzeri ve Aşağıdana Köyü’nde konumlanıyor. Dolayısıyla elverişli bir düzlüğe çadırınızı kurduktan sonra uzak kaldığınız köy ve yayla havasını solumanız mümkün. Yayla ve göl olarak kampçılara bir doğa harikası sunan ücretsiz rotada yüzünüzü çevirdiğiniz her nokta büyüleyici bir doğa atmosferine sahip. Bu sayede bölgede fotoğrafçılık ve gezi gibi favori aktiviteleri de yapabilirsiniz. 

Sarıçiçek Yaylası ve Göleti Kamp Alanı için tıklayın

 

Menekşe Yaylası Kamp Alanı

menekse-yaylasi-kamp-alani
Menekşe Yaylası Kamp Alanı

Menekşe Yaylası Kamp Alanı’nda sonbaharın renk cümbüşünü yansıtan doğanın içerisinde dinlendirici bir kamp yapabilirsiniz. Yılın her sezonu kampçılar tarafından tercih edilen Menekşe Yaylası, Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde yer alıyor. Ücretsiz kamp alanı büyükşehirlere yakınlığı ve sessiz dokusuyla sonbahar kampına yönelik beklentilerinize hitap etmeyi başarıyor. Tertemiz oksijeniyle kendinizi oldukça dinç hissedebileceğiniz Menekşe Yaylası Kamp Alanı’na özel araçla ulaşmak mümkün. Üstelik yaylanın elverişli konumu sayesinde sonbahar kampınızı karavanla da yapabilirsiniz.

Menekşe Yaylası Kamp Alanı için tıklayın

 

Poyrazlar Camping

poyrazlar-camping
Poyrazlar Camping

Sakarya merkeze 12 km’lik mesafede yer alan Poyrazlar Camping’te sonbaharın romantik rüzgârlarını keşfedeceğiniz bir kamp deneyimine çıkabilirsiniz. Poyrazlar gölü kıyısında yer alan tesiste 40 adet parsel bulunuyor. Bu parsellerde kendi çadır ve karavanınız ile konaklayabilirsiniz. Poyrazlar Camping, konforlu bir konaklamanın yanında sonbahar aktivitelerini deneyimleyebileceğiniz elverişli bir doğa atmosferi vadediyor. Böylece doğanın göbeğinde ATV kiralama, bisiklet turu, kano kiralama, at binme ve olta balıkçılığı gibi aktivitelere vakit ayırabilirsiniz.

Poyrazlar Camping için tıklayın

 

Su Uçan Şelalesi Kamp Alanı

su-ucan-selalesi-kamp-alani
Su Uçan Şelalesi Kamp Alanı

Su Uçan Şelalesi Kamp Alanı doğanın göbeğinde konumlanmış mükemmel yapısıyla hayalini kurduğunuz bir sonbahar kampına davet ediyor. Meşhur Su Uçan Şelalesi Kamp Alanı İzmir’in Menemen ilçesi ve Turgutlar bölgesinde yer alıyor. Dolayısıyla ücretsiz çadır kampı kurabileceğiniz rotaya özel araçla ulaşabiliyorsunuz. Kamp alanına özel araçla gelseniz bile şelale yakınlarına ulaşmak için uzun bir yol kat etmeniz gerekiyor. Ancak söz konusu mesafenin gözlemleyeceğiniz manzara karşısında çok küçük bir engel olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik Su Uçan Şelalesi’nde sonbahar kampı yaparken büyüleyici bir manzarayı kaydetmek için doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz.

Su Uçan Şelalesi Kamp Alanı için tıklayın

 

Ormanya Kamp

ormanya-kamp
Ormanya Kamp

Ormanya Doğal Yaşam Parkı içinde yer alan Ormanya Kamp’ta doğanın gizli kalmış güzelliklerini keşfedeceğiniz bir sonbahar kampı yapabilirsiniz. Dökülmüş ağaç yapraklarıyla adeta sonbahara ait bir kartpostal görüntüsü çizen Ormanya Kamp, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alıyor. Ormanya Kamp’ta 50 çadır ve 25 karavanlık bir alan bulunuyor. Kampçılar için ayrılmış özel alanlarda çadır ve karavanınız ile konaklamak mümkün. Ormanya Kamp’ta çocuk hayvanat bahçesi ve yaban yaşam alanı mevcut. Bunun yanı sıra atlı binicilik ve sportif olta balıkçılığı aktiviteleri için de birçok fırsat sunuluyor. Bu sayede doğanın güzelliklerini keşfederken adrenalin dozu yüksek aktiviteleri deneme şansı bulabilirsiniz.

Ormanya Kamp için tıklayın

 

Kazdağı Kamp

kazdagi-kamp
Kazdağı Kamp

Türkiye’de “Sonbahar kampı” dendiğinde gözlerin çevrildiği ilk rotalardan biri de Kazdağları. Balıkesir’in Edremit sınırları içerisinde yer alan Kazdağı Kamp, Zeytinli Çayı kenarında kurulmuş. Dolayısıyla bir sonbahar kampında tertemiz oksijenle yenilenirken buz gibi bir suyun yanında ferahlamanıza yardımcı oluyor. Dağlardan gelen müthiş atmosferle kendinizi dinç hissedebileceğiniz Kazdağı Kamp’ta çadır ve karavan alanları mevcut. Ayrıca kendi ekipmanı olmayan misafirler için çadır, karavan ve bungalov konaklama imkânı sunuluyor.

Kazdağı Kamp için tıklayın

 

Kilimli Gölü Kamp Alanı

kilimli-golu-kamp-alani
Kilimli Gölü Kamp Alanı

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde sık ziyaret edilen sonbahar kampı rotaları arasında Kilimli Gölü yer alıyor. Kilimli Gölü Kamp Alanı, Marmara Bölgesi’nin en yüksek rakımlarından birinde konumlanıyor. Dolayısıyla yaz ve ilkbahar sezonunda gittiğinizde bile sert bir soğukla baş başa kalabilirsiniz. Yüzünüzü çevirdiğiniz her noktada heybetli dağların bir resmini sunan Kilimli Gölü Kamp Alanı’nda sonbahar kampı yaparken kış mevsimine de uygun ekipmanları tercih etmeniz gerekiyor. Eksizsiz ekipman ve donanımla gittiğiniz Kilimli Gölü Kamp Alanı’nda dağcılık, trekking ve doğa fotoğrafçılığı yapacağınız bir sonbahar kampına adım atabilirsiniz.

Kilimli Gölü Kamp Alanı için tıklayın

 

Panorama Camping

panorama-camping
Panorama Camping

Küçük cennet olarak da bilinen Panorama Camping’te uzun süre unutulmayacak manzaralara ev sahipliği yapan bir sonbahar kapını deneyebilirsiniz. Nevşehir’in Göreme ilçesinde bulunan Panorama Camping, yılın her mevsiminde kamp yapabileceğiniz elverişli imkânlar sunuyor. Tesise kendi çadır ve karavanınız ile gitmek mümkün. Ayrıca ulaşım esnasında toplu taşıma ya da özel araçları tercih edebilirsiniz. Panorama Camping’e adım attıktan sonra yüzünüzü çevirdiğiniz her noktada adeta büyüleyici bir cennetin izlerine tanıklık edeceksiniz. Sonbaharın da ferahlatıcı atmosferiyle Panorama Camping’te büyükşehir stresinden arınabileceksiniz.

Panorama Camping için tıklayın

 

Balaban Göleti Kamp Alanı

balaban-goleti-kamp-alani
Balaban Göleti Kamp Alanı

Sonbaharın romantik izlerini keşfedeceğiniz bir kamp rotası da Balaban Göleti. İzmir’in Menderes ilçe sınırlarında yer alan Balaban Göleti Kamp Alanı’nda geniş bir düzlükte çevrilmiş yemyeşil ormanlık alanlar mevcut. Bu sayede sonbahar kampınızı tertemiz atmosferi soluyacağınız büyüleyici bir rotada yapabilirsiniz. Ücretsiz çadır ya da karavan kampı yapabileceğiniz Balaban Göleti’ne ulaşım hem özel araç hem de toplu taşımayla sağlanıyor. Böylece kamp süresince olduğu gibi ulaşım noktasında konfor bulabiliyorsunuz. Sonbaharın tadını çıkarabileceğiniz Balaban Göleti Kamp Alanı’nda trekking, doğa fotoğrafçılığı ve gezi gibi aktiviteleri de deneme şansı bulabilirsiniz. 

Balaban Göleti Kamp Alanı için tıklayın

 

Sonbahar kamp alanları için hazırlamış olduğumuz ekipman rehberi ve rota analizi içeren yazımızın sonuna geldik. Sonbahar kampından sonra rotanızı kış tatiline çevirirseniz “Kış kampı yapılabilir” kamp rotalarımızı değerlendirebilirsiniz. Ayrıca kış, ilkbahar, sonbahar ve yaz sezonu için detaylı bilgiler paylaştığımız Campalow Blog içeriklerine de göz atabilirsiniz. Romantizm ve sakinliğin doruklarına ulaşacağınız unutulmaz bir sonbahar kampı için şimdiden iyi tatiller dileriz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir