Şile gezi rehberi

Rehberde Şile gezi rehberine özel ulaşım alternatifleri, aktivite ve eğlence olanakları, kamp tesisleri ve birçok detaydan bahsettik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-18
Şile gezi rehberi

İstanbul’un gürültü ve kalabalığından sıkılan tatilcilerin belli başlı şirin kaçış rotaları bulunuyor. Bu rotaların başında da Karadeniz’e kıyısı ve sakin dokusuyla Şile geliyor. Antik Yunan’da “Yaban Çiçeği” olarak bilinen Şile, eski ismine de yakışır bir biçimde doğayla iç içe huzurlu bir dokuya sahip. Dolayısıyla Şile’ye adım attığınız andan itibaren uzun sahil şeridi, masmavi deniz sınırı ve yemyeşil bir doğaya şahit olabilirsiniz. İstanbul’un Anadolu Yakası ve Karadeniz sınırlarında bulunan Şile’yi gezerken tarihi sokaklarda kültürel mirası keşfetme şansına sahipsiniz. Üstelik ilçenin İstanbul merkeze yakınlığı sayesinde gündelik yaşamın rutinlerini geride bırakmadan kendinize bir kaçış rotası belirleyebilirsiniz. Marmara’nın kuzeydoğusunda bulunan Şile, konaklama alternatifleri bakımından da oldukça gelişmiş. Özellikle Cumartesi günü için küçük bir kaçamak yapanlara özel daha önce hazırladığımız “Şile Ağva Gezisi” rehberini tavsiye ederiz. Bugün Campalow’un gezi rehberlerinde daha derinlere iniyor ve Şile’ye gidiş rotası, tadabileceğiniz yemekler, mevsim şartları, eğlence hayatı, hediyelikler, kamp tesisi ve aktivite imkânlarını değerlendiriyoruz. Gelin, birlikte bakalım.

 

Şile Gezi Rehberi

Şile’ye Nasıl Gidilir?

sile-ulasim
Şile Ulaşım

İstanbul’un Anadolu Yakası ve Karadeniz sınırlarında yer alan Şile, Riva’nın ileri istikametinde bulunuyor. Dolayısıyla ilk etapta büyükşehir merkezine yakınlığı ve yol seçenekleriyle Şile’ye ulaşımın oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Şile özellikle İstanbul rotasına yakınlığı sayesinde pek çok ulaşım yöntemini de mümkün kılıyor. Bu sayede Şile gezi rehberinde yola çıktığınızda kara yolu başta olmak üzere hava yolu alternatifini de kullanabilirsiniz. Şile’nin İstanbul şehir merkezine 80 km, İzmir’e 500 km, Tekirdağ’a 243 km ve İzmit’e 63 km’lik mesafesi mevcut. İlçenin İstanbul’da olması nedeniyle ulaşım noktasında ilk etapta İstanbul’a ulaşmanız gerektiğini unutmamalısınız.

  • Şile’ye kara yolu ulaşımı: Şile’ye çevre şehirlerden ulaşmak istiyorsanız öncelikle kara yoluyla İstanbul’a gelmelisiniz. Bunun için öncelikle özel araç ya da toplu taşımayı tercih edebilirsiniz. Tercihi toplu taşımadan yana olanlar için ilk önerimiz şehirlerarası otobüsler yönünde olacak. Bulunduğunuz şehirden müsait bir otobüs seferine binerek Harem Otogarı ya da Esenler Otogarı’nda inebilirsiniz. Harem Otogarı’nda indikten sonra Şemsipaşa durağından hareket eden 139A nolu Üsküdar-Şile otobüslerine binerek kolayca hedefinize ulaşabilirsiniz. Tercihiniz kara yolu üzerinden özel araç olacaksa da 1. ve 2. Köprü istikametinde “Şile” tabelalarını takip edebilirsiniz. Tem yolu üzerinden gelecekseniz de Sarıgazi-Şile yönünü kullanmalısınız.
     
  • Şile’ye hava yolu ulaşımı: Şile’ye ulaşım sağlayabileceğiniz alternatiflerden biri de hava yolu. Hava yoluyla Şile’ye ulaşmak için tercih edebileceğiniz iki varış rotası mevcut. İstanbul’un iki önemli havalimanına gelerek kalan yolu farklı araçlar vasıtasıyla devam edebilirsiniz. Şile’nin İstanbul Havalimanı’na 92,6 km ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na 64,6 km’lik mesafesi mevcut. Her iki alternatifi de kullanabiliyor olsanız da yakınlığı sayesinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Sabiha Gökçen’den Şile’ye ulaşmak için Üsküdar, Ümraniye, Sancaktepe, Çekmeköy ilçelerine giderek oradan Şile istikametine ilerleyen otobüsleri tercih edebilirsiniz. 

 

Şile’ye Hangi Aylarda Gidilir?

sile-yaz-sezonu
Şile Yaz Sezonu (Kübra Açıkgöz)

Büyüleyici konumu itibariyle Karadeniz ve Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan Şile’de nem oranı normalden biraz yüksektir. Yazların serin, kış mevsiminin ise yağışlı geçtiği Şile’de en sıcak ayın Ağustos ve en soğuk dönemin Ocak olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla İstanbul’un önemli bir turizm merkezi olan Şile’ye giderken öncelikle yola çıkma sebebinize karar vermelisiniz. Yaz tatilinde minik bir kaçış rotası benimsemek isterseniz Şile’nin en popüler olduğu Haziran-Eylül ayları aralığını tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra tercihiniz, Şile’de dinç hissedebileceğiniz yağmur esintilerini dinlemek olursa da Ocak-Mart dönemlerini tercih edebilirsiniz.

 

Şile’de Ne Yenir?

erikli-corba
Erikli Çorba (Sofra Dergisi)

Şirin mi şirin dokusuyla adım attığınız andan itibaren etkisi altında kalacağınız Şile’nin mutfağı da bir hayli ilgi çekiyor. Şile’de damak tadınızdan bir süre silinmeyecek deniz mahsulleri ve yeşillik türlerinden yapılmış yemekleri deneme şansı bulabilirsiniz. Şile gezi rehberinde tüketmeden dönmemeniz gereken eşsiz tatların başında Erikli Çorba geliyor. Tam bir yaz yemeği olan çorba, yörenin en meşhur yemeklerinden sayılıyor. Yapı ve malzemeleri itibariyle oldukça ekşi bir lezzete sahip olan erikli çorbayı Şile’nin meşhur restoranlarında öğle ve akşam yemeği başlangıcı olarak tüketebilirsiniz. “Şile’de ne yenir?” sorusunu araştıran gezicilere bir diğer önerimiz de tatlı yönünde oalcak. Şile’nin meşhur lezzetlerinden olan Sirke Tatlısı’nı mutlaka yemenizi öneriyoruz. Yumuşak bir hamur ve tatlı şerbetle lezzetli ikiye katlanan sirke tatlısını pek çok tatlıcı ve lokantada bulabilirsiniz.

Şile’de yemek ve tatlı alternatiflerinizi bulduktan sonra mekân da merak konusu hâline geliyor. Şile’nin meşhur lezzetlerini doğanın içerisinde hizmet veren pek çok tesiste tüketebilirsiniz. Bu noktada tercihinizi ilk olarak Saklıgöl Sosyal Tesisleri ya da Kocakuş Mesire Alanı’ndan yana yapabilirsiniz. Dört yanı ağaçlarla çevrili bu iki tesiste birbirinden lezzetli tatları keşfederken vaktinizi yürüyüş ya da fotoğrafçılık gibi aktivitelerle de doldurabilirsiniz. Bunun yanı sıra Şile’de mavi ve beyazın şirin uyumunu keşfederken lezzetli seçeneklerle karşılaşabileceğiniz Ayazma Restoran’ı da ziyaret edebilirsiniz.

 

Şile’de Nerede Kamp Yapılır?

suma-disanje-boutique-hotel-restaurant
Suma Disanje Boutique Hotel & Restaurant

Yemyeşil bir doğadan nasibini alan Şile’de macera dolu bir gezi rotasına kapıldıktan sonra akşam vaktini sakin kamp tesislerinde geçirmek isteyebilirsiniz. Üstelik tesislerin sunduğu konforlu konaklama seçenekleri sayesinde bir sonraki gün Şile gezi rehberine kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bunun için kapsamlı tesis seçeneklerini değerlendirmek adına “Şile’de 28 kamp alanı” isimli yazımıza göz atabilirsiniz. “Şile’de nerede kamp yapılır?” diye soranlara özel olarak ilk önerimiz “Sahil Kamp İstanbul” yönünde olacak. Şile’nin Sahilköy bölgesinde bulunan tesiste çadır, bungalow, karavan, kabin ve villa gibi çeşitli konaklama seçeneklerini bulabilirsiniz. Konforlu konaklama tercihinizi seçtikten sonra da Şile gezi rehberinizi daha macera dolu kılacak aktivitelere ağırlık verebilirsiniz. Bunun için tesiste ATV, poligon, bisiklet turu, trekking, dalış, parkur aktiviteleri ve yüzme gibi pek çok faaliyeti değerlendirebilirsiniz.

Şile gezi rehberinde gününü kamp tesislerinde sonlandırmak isteyenlere özel bir diğer önerimiz de Šuma Disanje Boutique Hotel & Restaurant olacak. Şile’nin Yeniköy bölgesinde hizmet veren tesiste lüks konaklama seçenekleriyle buluşurken konforlu ayrıntılar sayesinde kendinizi evde bile hissedebilirsiniz. Šuma Disanje Boutique Hotel & Restaurant tesisinde ağaçtan yapılmış 22 adet özel ağaç ev konsepti bulunuyor. Ayrıca bazı evlerin içinde şömine ve jakuzi gibi lüks ayrıntılar da mevcut. Bu sayede Şile gezi rehberi rotanızda kendinizi oldukça özel hissedebilirsiniz.

 

Şile’de Hangi Aktiviteler Yapılır?

deniz-sorfu
Deniz Sörfü (Selçuk Demiray)

Şile’nin doğayla bir bütün hâline gelmiş eşsiz atmosferi pek çok aktivite seçeneğini de mümkün kılıyor. İstanbul’un en büyük ormanlarını bünyesinde barındıran Şile’de aktivitelere ağırlık vermek isteyen macera severler için ilk önerimiz trekking yönünde olacak. İlçede farklı noktalarda yer almış, gezip görülmeye değer pek çok yürüyüş rotası bulunuyor. Üstelik yürüyüşünüz sırasında gizli kalmış mağara, ağaç türleri ve bitmek bilmeyen yolları keşfedebilirsiniz. Trekking sırasında çevre köyleri ziyaret ederken mutlaka yöre halkının yapmış olduğu el emeği ürünlerden denemelisiniz. Şile’de trekking yapmak için Onbir Göller Vadisi, Hacıllı Şelalesi ve Değirmençayırı Şelalesi gibi doğal rotaları tercih edebilirsiniz.

Şile gezi rehberinde doğal bir ortamı keşfederken deneyimleyebileceğiniz diğer aktiviteler de dalga sörfü, yüzme, dalış, off road ve olta balıkçılığı şeklinde sıralanıyor. Karadeniz’in bir ucundan yakalayıp da dalga sörfü yapmamak olmaz elbette. Özellikle Şile gezi rehberiniz için gününüze eğlence katacak bir aktivite yapmak isterseniz dalga sörfü tam olarak size göre. Şile’nin upuzun sahili ve dalgalı deniziyle sörfü deneyimleyebileceğiniz mekânların başında Balibey rotası geliyor. Üstelik burada bulunan tesislerde tanışma paketi ya da uzun süreli imkânlardan faydalanarak keyifli bir dalga sörfü deneyimi yaşayabilirsiniz.

 

Şile’de Eğlence Hayatı Nasıl?

dubara-cafe-pub
Dubara Cafe Pub

Şile, her ne kadar Ege ve Akdeniz kadar çılgın eğlencelere ev sahipliği yapmıyor olsa da şirin bir rotada güneşin ilk ışıklarına dek eğlenmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Şile gezi rehberinde özellikle akşam ve gece saatlerini eğlenceye ayırmak isteyen geziciler için ilk önerimiz Dubara Cafe & Pub olacak. Şile sahilinde limanın hemen yanı başında yer alan mekânda denizin dalgalarını keşfederken eğlenceli vakitlere imza atabilirsiniz. Özellikle yaz sezonu boyunca çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapan Dubara Cafe & Pub isimli mekânda DJ performansları ve canlı müzik etkinlikleriyle oldukça keyifli vakitler geçirebilirsiniz. 

Şile’de eğlenirken bar mantığı yerine meyhaneyi tercih edenler için de ilk önerimiz Massha & Şile Balıkçısı olacak. Ayazma Plajı noktasında hizmet veren Massha isimli tesiste, masmavi bir denizin kenarında rakı ve balığın keyfini çıkarabilirsiniz. Şirin tesisin mavi-beyaz renklerde oluşturulmuş konsepti sayesinde de kendinizi Ege’nin eşsiz sahillerinde hissedebilirsiniz. Massha & Şile Balıkçısı’na gidecekseniz özellikle vakit olarak akşamüzerini tercih edip güneşin batışını izlemenizi tavsiye ederiz.

 

Şile’de Nerede Denize Girilir?

sile-halk-plaji
Şile Halk Plajı (Şile Belediyesi)

Yemyeşil bir cenneti andıran Şile’ye adım attığınız andan itibaren denize girebileceğiniz pek çok rotayı keşfedebilirsiniz. Bu noktada tercihinizi temiz ve elverişli bir plajdan yana yaparak sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Şile gezi rehberinde konforlu bir plaj anısı bekleyenler için ilk önerimiz Şile Halk Plajı yönünde olacak. Doğal sit alanı ve mavi bayraklı plaj özelliğine sahip olan halk plajının 1175 metre uzunluğunda bir plajı mevcut. İçine baktığınız an zemindeki sarı kumları gözlemleyeceğiniz berrak bir denizde yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayazma Plajı olarak da bilinen bölgede yeme-içme ihtiyaçlarınızı da yakında yer alan tesislerden kolaylıkla karşılayabilirsiniz. 

Şile gezi rotasını keşfederken sakin bir deniz anısı biriktirmek isteyenlerin bir diğer tercihi de Uzunkum Plajı yönünde oluyor. Mavi bayraklı olan Uzunkum Plajı’nda sakin ve huzurlu bir deneyime imza atabilirsiniz. Plajın içerisinde Aqua Beach Club gibi lüks bir tesis de bulunuyor. Ayrıca plaja giriş ücretine dâhil olarak şezlong, kabin, duş ve daha birçok hizmetten faydalanma şansına da sahip olabiliyorsunuz. İçerisinde plaj voleybolu oynayabileceğiniz özel bir alana da sahip olan Uzunkum Plajı’na gitmeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Son olarak denize girerken de lüks tercihlerden faydalanmak isterseniz Ağlayankaya Beach isimli bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Mavi bayraklı özelliğe sahip olan beach bölgesinde vakit geçirirken kendinizi Akdeniz’in masmavi sularında hissedebilirsiniz.

 

Şile’den Ne Alınır?

sile-bezi
Şile Bezi (Şile.bezi.org)

Şile gezi rehberine doğru yola çıkıp yolculuğu sonlandırırken bölgeyi uzun süre anımsatacak bir eşya edinmek isterseniz ilk tercihiniz Şile bezi olmalı. Ünü adeta dünyaya yayılan Şile bezi, uzun yıllardır yöre halkı kadınlar tarafından işleniyor. Pamuklu bir iplikten elde edilen Şile bezi, dokuma ve işleme biçimiyle diğer bezlerden çok farklı ve özel bir niteliğe sahip. Kalın ve tok bir kumaştan üretilen Şile bezleri yöre halkı tarafından işlenerek bir tekstil ürünü hâline getiriliyor. Böylece şile bezinden üretilen ürünler sayesinde hem el emeğini üzerinizde taşıyabiliyor hem de her anda sıcak tutabilen bir kumaştan faydalanabiliyorsunuz. Şile bezini merkezde yer alan pek çok tarihi dükkân ve mağazadan temin edebilirsiniz.

Şile gezi rehberini önemli bir hediyelikle sonlandırmak isteyenler için bir diğer önerimiz de şehir halkının özel yetiştirmiş olduğu organik ürünler. Şile’de kurulan köy pazarı ya da küçük işletmelerden yöre halkı tarafından yetiştirilmiş organik ürünleri temin edebilirsiniz. Burada tatmış olduğunuz meyve, sebze, süt ürünü, taze yumurta ve türevi pek çok ürünü satın alarak hem sevdiklerinize hediye edebilir hem de kendi evinizde kullanabilirsiniz. Bu sayede Şile’nin doğal atmosferini şehir hayatına da taşıyabilirsiniz.

 

Campalow’da her hafta sizin önerileriniz ekseninde hazırladığımız bir gezi rehberinin daha sonuna geldik. Şile gezi rehberinde ihtiyacınız olabilecek pek çok bilgi ve alternatif seçenekleri sıraladık. Şile’de konaklayabileceğiniz Ağva bölgesindeki tesisleri değerlendirmek için “Ağva’da ücretli ve ücretsiz 11 kamp alanı” isimli içeriğimize göz atabilirsiniz. Bir sonraki gezi rehberimizi siz belirlemek için Instagram adresimizi takip ederek anketimize katılabilirsiniz. İstanbul’dan kaçarken Şile’nin yanında farklı tercihler yapmak için de “İstanbul Kamp Alanları” sayfamızda ilçe, aktivite ve hizmetlerle geliştirilmiş özel filtreleme seçeneklerini değerlendirerek tercih yapabilirsiniz. İstanbul kalabalığından kısa bir süre uzak kalacağınız Şile gezi rehberi için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir