Sahillerde çadır kurmak mümkün mü?

Masmavi denizin estiği bir sahilde çadır kurmaya yönelik kurallar ve ceza yöntemlerini inceleyerek Antalya sahilinde ücretsiz çadır kampını araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-12-28
Sahillerde çadır kurmak mümkün mü?

Denizin usul dalgaları ayaklarımızı ıslatırken huzurlu bir çadır kampı yapabilmeyi hangimiz istemeyiz ki? Her ne kadar bu fikir bizler için çok mutluluk verici olsa da tesis ya da işletme olmayan bazı noktalarda kamp yaparken dikkatli olmamız gerekiyor. Aksi takdirde belediye tarafından belirlenen kurallara takılıyor ve bir miktar ceza ödemek zorunda kalabiliyoruz. Normal şartlarda Milli Park, turistik bölge, orman, koru ve sahil gibi devlet kurumlarına ait bölgelerde ücretsiz bir kamp kurmak yasak olarak belirtiliyor. Bölgeye göre değişmek üzere bu tür yasaklar için belirlenmiş bir ceza miktarı da mevcut. Geçtiğimiz günlerde Belgrad Ormanı’nı temel alarak “Ormanlarda çadır kurmak mümkün mü?” isimli bir rehber yayınlamıştık. Bugün sizler için merkezimize sahilleri aldık ve ücretsiz çadır kurmanın mümkünatını araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Antalya Sahilde Kamp Yapılabilir mi?

Kamp tatili deyince yaz rotalarının başında Antalya’nın masmavi sahilleri gözümüzde canlanıyor. Özellikle Haziran ve Eylül ayları arasında Lara Plajı ya da Konyaaltı Sahili gibi bölgeler kampçıların akınına uğruyor. Geçtiğimiz dönemlerde Lara ve Konyaaltı sahillerinde ücretsiz çadır kurulabilse de normal şartlarda burada kamp yapmak yasak. Hatta geçtiğimiz yaz döneminde Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, Konyaaltı Sahili Alan Yönetimi Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in "Konyaaltı Sahili'nde kamp yapılması ve çadır kurulması yasaktır." maddesi kapsamında sahillerde gördüğü birçok çadırı kaldırtmış ve belirli bir ceza miktarı uygulamıştı. Dolayısıyla Antalya sahillerinde ücretsiz kamp kurmak istiyorsanız yola çıkmadan önce mutlaka belediye ve jandarmayla iletişim kurmalı ya da bir dilekçe göndermelisiniz.

 

Mavi Bayraklı Sahillerde Çadır Kurulabilir mi?

Bölgede hizmet veren Belediyeler 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında belirli sınırlar içerisinde kamp yapmak, çadır kurmak ve hatta araç üstü çadırları bile yasaklayabilir. Dolayısıyla ücretsiz kamp yapmak için bir sahil bölgesine doğru yola çıkmadan önce mutlaka detaylı bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Sahil kampı yasaklarına ilişkin en çok merak edilen yerlerden biri de mavi bayraklı plajlar. Belediye yönetmeliğine göre mavi bayraklı plajlarda izinsiz çadır kurulmaması mavi bayrak verilme kriteri olarak sayılıyor. Bu nedenle mavi bayraklı bir plajda çadır kurmanın yasak olduğunu ve izinsiz bir şekilde çadır kurduğunuz takdirde 2022 yılı itibariyle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 32. Maddesi gereğince 581 TL cezaya maruz kalabileceğinizi bilmelisiniz.

Campalow olarak sahilde ücretsiz çadır kurmaya ilişkin mevzuatlar üzerine kapsamlı bir rehber paylaştık. Bir cezaya maruz kalacağınız ücretsiz bölgelerin yanı sıra “Deniz Kenarı” kamp alanlarını değerlendirerek konforlu bir kamp yapabilirsiniz. Tercihiniz yine de ücretsiz bölgelerden yana olursa “Ücretsiz kamp alanları” içeriklerimize göz atabilirsiniz. Kamp yolculuğunda şimdiden iyi eğlenceler dileriz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir