Rüzgârlı havada kamp yapacaklar için püf noktalar

Rüzgârlı havada kamp düzeninizi korumak ve hava şartlarına rağmen konforlu kalmak için rehberimize göz atabilirsiniz.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-21
Rüzgârlı havada kamp yapacaklar için püf noktalar

Sırt çantanızı takıp, büyükşehrin gürültüsünü geride bırakacağınız bir kamp tatilini planlamak size oldukça keyif verecektir. Ancak bu keyfi birinci plana koyarken çıkacağınız yola dair olumsuz koşulları da göz ardı etmemeniz gerekir. Doğanın mucizeleriyle iç içe kamp tatili yaparken bahsettiğimiz olumsuz koşullar arasına hava durumu eklenir. Doğada havanın ani değişimlerini bazen kestiremeyebilirsiniz. Örneğin kamp alanına vardığınızda hava günlük güneşlik iken ani bir bulut geçişiyle yağmur damlalarına maruz kalabilirsiniz. Hava durumu değişimlerinde yerleşik kamp düzenini tehdit eden durumlardan biri de rüzgârlı zamanlardır. Ani gelişen rüzgâr geçişleri, fırtınanın da şiddetiyle bir anda düzenin alt-üst olmasına yol açar. Bu gibi rüzgârlı hava durumlarında yerleşik kamp düzeninizi korumak için hazırlamış olduğumuz metne göz atabilirsiniz. 

Rüzgâr

Rüzgârlı Havada Kamp Nasıl Yapılır?

Bodur Çalılıkların Bulunduğu Açık Alanları Tercih Edin

Kamp bölgesine nihayet vardığınızda çadırı kuracağınız bölgeyi belirleyen birçok kriter bulunur. Bu önemli kriterlerin içine mutlaka ani rüzgâr faaliyetlerini de dâhil etmeniz gerekir. Ani gelişen fırtınalar, ağaçları sarsarak zayıf ve ince yapılı dalların etrafa saçılmasına neden olur. Bu durumda küçük ancak can acıtıcı bir dalın kamp bölgenize temas etmesini istemezsiniz. Rüzgârlı havaların verdiği hasarı minimuma indirmek için çadırınızı bodur çalılıkların konumlandığı açık alanlara kurabilirsiniz. Kısa çaplı bodur çalılıklar, rüzgârın ilk etkisini hapsederek çadırınıza yüksek bir gücün ulaşmasını engeller. Bu sayede kamp alanınıza rüzgârın verebileceği hasarı ortadan kaldırır.

Rüzgâr

Çadırınızı Doğru Seçin

Günümüzde kamp faaliyetlerine eşlik etmek üzere çeşitli markalar tarafından üretilmiş birçok çadır modeli bulunur. Bu çadırlar arasından, rüzgârlı hava koşullarına en dayanıklı modeli tercih etmek için fırtına ve sert hava koşullarına dayanıklı ürünlere göz atabilirsiniz. Aynı zamanda boyut olarak küçük çaplı çadırlar sizin için daha güvenli olacaktır. Çadırın zeminde kapladığı alan ne kadar küçük olursa, rüzgâra karşı direnme olasılığı da o kadar yükselecektir. Ancak kampa çıkacağınız kişi sayısı fazla ise tercihinizi her zaman küçük çaplı çadır modellerinden yana kullanamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sert hava koşullarına dayanıklı ve kaliteli malzemeden üretilmiş çadırlar yardımınıza koşacaktır.

Rüzgâr

Çadırınızı Eksiksiz Kurmaya Çalışın

Ani ve şiddetli rüzgârlarda yere sabitlenmeyen çadırınız sizin için olumsuz bir koşul doğuracaktır. Bu nedenle öncelikle kamp bölgesine vardığınızda çadırınızı eksiksiz ve güçlü biçimde kurmanız gerekir. Çadırı kurarken her köşesinde kazıkların derin çakıldığından emin olun. Bunun yanı sıra flapların gergin olması gerektiğini de unutmayın. Fırtına esnasında yere tam olarak çakılmayan kazıklar yerinden çıkacak ve flaplar sürtünmenin de etkisiyle serbest kalacaktır. Bu durumlardan korunmak için çadırınızı güvenli ve sağlam biçimde kurun.

Rüzgâr

Açılı Sabitlemeden Faydalanın

Çadırınızı kurarken zemine düz biçimde ve derin sabitlenen kazıkların sağlamlık sunduğunu düşünebilirsiniz. Ancak küçük bir hatayı lehine çeviren rüzgârlı havalar için kazıkların düz çakılması işi kolaylaştıracaktır. Çadırınızı kurma esnasında kazıkları açılı biçimde zemine sabitlerseniz sert rüzgârlara karşı direnç gösterme seviyesi de artacaktır. Zorlu hava şartlarında kampa çıkmayı seviyorsanız ya da işinizi garantiye almak istiyorsanız yivli ve rüzgâra dayanıklı kazıklar satın alabilirsiniz.

Rüzgâr

Ekstra Rüzgâr Gücü Oluşturacak Cisimleri Uzaklaştırın

Kamp bölgesinde hava koşulları bir anda değiştiğinde ne yapacağınızı iyi biliyorsanız şanslısınız. Özellikle rüzgârlı hava durumlarında ekstra güç oluşturacak cisimleri biliyor ve uzaklaştırıyorsanız süreçten en az hasarla kurtulabilirsiniz. Bu durumlardan biri de çadır yağmurluklarından kaynaklanır. Çadırın yağmur siperliği, rüzgârın da etkisiyle bir anda çadırın içine doğru itilir. Bu nedenle çadırın üzerinden ekstra rüzgâr gücü oluşmasına neden olur. Bu durumdan kaçınmak için fırtına öncesi çadırın yağmur siperliğini çıkarabilir ya da güvenli biçimde sabitleyebilirsiniz.

Rüzgâr

Ateş Yakmayın ve Uzak Durun

Rüzgârın yoğun olduğu bir kamp tatilinde en tehlikeli durumlardan birini ateş oluşturur. Söndüğünü sandığınız bir kamp ateşi, rüzgârın küçük bir hamlesiyle tekrardan uyanabilir. Üstelik rüzgârlı hava durumu ateşin alevlerini etrafa saçarak harların sıçramasına neden olur. Bu durum da kamp alanında özellikle çadırınız için güçlü bir tehdit oluşturacaktır. Kampta bir rüzgârın gazabına uğramadan güvenle ateş yakmak istiyorsanız öncelikle hava durumunda rüzgâr gücünü kontrol edebilirsiniz.

Rüzgâr

Hava Durumuna Bakmayı İhmâl Etmeyin!

Hayatta bazen adımlarımızı atarken en önemli önlemleri göz ardı edebiliriz. Bu durum da hayatımızda türlü zorluk ve problemleri çıkartmaya aday olur. Özellikle bir kamp tatiline çıkarken yaz sezonu bile olsa hava durumuna bakmayı ihmâl etmemelisiniz. Eğer hava durumunda rüzgârın güçlendiği bir durum görürseniz ve süreci lehinize çevirecek ekipmanlarınız yok ise planı erteleyebilirsiniz. Aksi takdirde herhangi bir plan yapmadan kamp bölgesine rüzgârlı havada giderseniz olumsuz hava koşulları sizin için kaçınılmaz olacaktır.

Rüzgâr

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir