Profesyonel kampçılara: Doğada yön bulma rehberi

Doğanın sonsuz kaynakları arasında kaybolmadan kolayca yönünüzü bulmak için rehber niteliğindeki yazımıza göz atabilirsiniz.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-06
Profesyonel kampçılara: Doğada yön bulma rehberi

Hayatın mucizelerinden vazgeçemeyen kampçılar için doğanın değeri paha biçilemez. Özellikle huzurlu bir mavi ve sakin yeşili birleştiren doğada kısa süreli maceralara açılmanın heyecanıyla yanıp tutuşurlar. Hâl böyle olunca da eşyaları bir hışımla hazırlayıp yola koyulmak kampçılar için keyifli bir aktiviteyi çağrıştırır. Doğaya gönül veren özgür ruhlu kampçılar, gittikleri bölgede mucizenin ayrı tohumlarından faydalanmak ister. Bunun için de tabir-i caizse doğanın dilinden anlamak gerekir. Kampçıların doğal güzellikleri keşfedebilmek için çeşitli yürüyüş rotalarını ziyaret etmeleri şarttır. Ancak bu noktada doğanın güzelliklerine kapılıp, doğru yol ve yönü de kaçırmak kaçınılmaz olacaktır. Söz konusu yön kayıplarında telaş yapmadan önce geldiğiniz yönü hatırlamanız gerekir. Eğer yanınızda bir pusula ya da harita yok ise yine doğanın mucizeleri yardımınıza koşacaktır. Bugün sizler için; doğada yönü kaybettiğinizde yardımınıza koşacak unsurları sıraladık. Doğada kolayca yön bulmak için rehber niteliğindeki yazımıza göz atabilirsiniz.

Yön

Doğada Yön Nasıl Bulunur?

Karınca Yuvalarını İnceleyin

Doğa yalnızca insanlar için macera dolu bir yaşam alanı değildir. Doğanın içerisinde bizim gibi yönünü bulmaya çalışan ve bunun için türlü izlere başvuran birçok canlı türü bulunur. Doğanın derinliklerinde yolunuzu kaybederseniz bir karınca yuvası yardımınıza koşacaktır. Karıncalar, yuva kapılarını genellikle güney yönüne doğru yaparlar. Bu noktada yön bulmanızı kolaylaştırmak için karıncaları takip edebilir, yuva yönünü inceleyebilirsiniz.

Karınca

Güneşten Yardım Alın

Havanın aydınlık olduğu bir vakitte yürüyüşe çıkıyorsanız işiniz oldukça kolaylaşır. Güneş her zaman doğu tarafından doğar ve batı tarafından günü terk eder. Bu noktada yüzünüzü güneşin doğduğu doğu yönüne çevirirseniz sağ kolunuz doğu; sol kolunuz ise batıyı gösterecektir. Hâl böyle olunca da yüzünüzün dönük olduğu taraf kuzeyi; sırtınız ise güneyi gösterir. 

Güneş

Yosunları İnceleyin

Doğanın yeşilliklerine katkıda bulunan yosunlar göz alıcı bir görüntü oluşturduğu gibi doğada yön bulma konusunda büyük bir yardımcınız hâline gelir. Genellikle taş ve ağaçların yüzeyini kaplayan yosunlar kuzeye bakan yönü tercih ederler. Kuzey yönünde beliren yosunlar sayesinde yönünüzü kolayca bulabilirsiniz. Ancak bu noktada aklınızdan çıkarmamanız gereken bir nokta bulunur. Yosunlar, göl kenarı gibi fazla nemli bölgelerde oluşmaya eğilimlidir. Böyle bölgelerde oluşan yosunlar her zaman kuzeyi gösterme yönünde başarılı olmayabilir. Söz konusu yanlıştan korunmak için ağaçlık bölgelerde yosun oluşumunu inceleyebilirsiniz.

Yosun

Ağaçları İhmal Etmeyin

Doğanın bir mucizesi ağaçlar, yön bulma konusunda pratik bir yardımcınız hâline gelir. Ağaçlık bir bölgede yönünüzü bulmak için dalları incelemeniz yeterlidir. Söz konusu ağaçların kuzey noktasına uzanan az sayıda dalı bulunur. Bu sayede yalnızca kafanızı kaldırarak ormanlık bir alanda kuzey yönünü bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra ağaçların yosun tutmaya eğilimli kuzey yönleri, güneye göre çok daha fazla nemlidir. Ağaçların nemli yüzeyini keşfederek kısa sürede yön tayini yapabilirsiniz.

Ağaç

Gölgelerin Gücü

Doğada yön bulmak için gölge yöntemi her ne kadar çaba gerektirse de mutlaka her ipucu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Doğada yönü kaybettiğinizde gölge yöntemini kullanmak için uzun bir sopa ya da boyu uzun bir dal bulmanız yeterlidir. Öncelikle sopayı dik bir şekilde yere sabitlemeniz gerekir. Bu noktada toprak bir bölgede değilseniz sert taşlardan yardım alabilirsiniz. Ardından güneş yönünden yardım alarak sopanın oluşan ilk gölgesini işaretleyin. Daha sonra yarım saat bekleyerek oluşan diğer gölge ucuna da bir işaret koyun. Sonra iki ucu birleştirin ve bir doğru çizin. İlk noktayı sola, ikinci noktayı da sağınıza alacak şekilde konumlandığınızda yüzünüz direkt kuzeyi gösterecektir. 

Gölge

Kutup ve Takım Yıldızlarına Bakın

Gece vakti ormanda yönü kaybetmek her zaman aydınlık bir vakit kadar iç açıcı olmayabilir. Bu noktada yönü bulabilmeniz için yardımcınız göz alıcı parlaklığıyla yıldızlar olacaktır. Gece vakti geldiğinde kutup yıldızı diğerlerinden çok daha parlak ve ışıltılı bir görünüme ulaşır. Binlerce yıldızın görüldüğü gökyüzünde kutup yıldızını bulabilmek için öncelik büyük ayıya bakabilirsiniz. Büyük ayı, gökyüzünde cezve görüntüsünü andıran yıldızlar topluluğunu betimler. Kutup yıldızı ise büyük ayının 5 birim ötesinde bulunan yani cezvenin sapını gösteren bölümdür. Büyük ayı yöntemiyle kutup yıldızını bulduktan sonra kuzey yönünü çıkartabilirsiniz. Kutup yıldızı genellikle kuzey yönüne doğru ilerler. Bu sayede kuzey, güney, batı ve doğu yön tayini yapabilirsiniz.

Yıldız

Ay Yönünü İnceleyin

Gündüz yön bulabilmek için güneş büyük yardımcınız olduğu gibi gece de ay yardımınıza koşar. Güneş batmadan önce görünen ayın ışıklı tarafı batı yönünü gösterir. Aksine ay, gece yarısından sonra görünüyor ise ışıklı yönü doğuyu gösterecektir. Bunun yanı sıra ayın hilal şeklinden de yardım alarak yönü bulabilirsiniz. Ay hilal şeklinde olduğunda iki ucundan hayali bir doğru çizmeniz gerekir. Her iki ucundan iki doğru çektiğinizde küçük “b” harfini andırıyor ise hilal uçları doğu yönünü; “d” harfini gösteriyor ise batıyı gösteriyor demektir. Ayın şekli ve ışığı sayesinde gece vakti ıssız bölgelerde yönünüzü kolayca bulabilirsiniz. 

Ay

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir