Pandemide kamp nasıl yapılır?

Bu yazımızda; sağlığın önem kazandığı pandemide kamp tatiline çıkarken mutlaka dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-03
Pandemide kamp nasıl yapılır?

Coronavirüs hayatımıza girdiği günden beri neredeyse birçok alışkanlığımız yerini yeni tecrübelere bıraktı. Özellikle birçok kesimin tatil anlayışının Covid-19 pandemisiyle birlikte değiştiğini söyleyebiliriz. Dünyada görülen pandemi salgınıyla birlikte geleneksel otel ya da pansiyon gibi konaklama türlerinin yerini çadırlar aldı. Hâl böyle olunca da kamp tatili hiç olmadığı kadar merak uyandırmaya başladı. Ancak bu noktada her ne kadar kamp tatili özgür bir deneyimi çağrıştırsa da hijyen koşullarına dikkat etmek gerekir. Kampa gittiğiniz bölge özel bir işletme ya da doğanın derinlikleri de olsa hijyen kurallarına dikkat ederek salgına karşı bir koruma oluşturabilirsiniz. Böylece Covid-19 dönemini kapalı alanlarda geçirmek yerine doğanın derinliklerinde sakin ve huzurlu bir deneyimi değerlendirebilirsiniz. Bu yazımızda sizin için; pandemi döneminde kamp tatiline çıkarken dikkat etmeniz gereken kriterleri sıraladık. Rehber niteliğinde yazımıza göz atarak; hijyenik, konforlu ve huzurlu bir kamp tatili yapabilirsiniz.

Camping

Kamp İşletmesinin Aldığı Önlemleri İnceleyin

Coronavirüs sürecinde tatil için bir kamp işletmesini tercih ediyorsanız hijyen koşullarına dikkat etmek için mutlaka alınan önlemleri değerlendirmeniz gerekir. Günümüzde birçok kamp işletmesinin ziyaretçilerine özel ortak kullanıma açmış olduğu bölgeler bulunur. Söz konusu bölgelerde gün içerisinde vakit geçiren birçok kişi olması nedeniyle alanların devamlı olarak dezenfekte edilmesi gerekir. Dezenfekte ve hijyen konusunda kamp işletmesinin alması gereken önlemler şu şekilde sıralanır:

  • Çadır bölgesinin her gün düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekir.
  • Kamp işletmesine ait ortak alanların (banyo, mutfak, wc, çamaşır odası, mescid, soyunma kabini) düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
  • İşletmenin özel oluşturmuş olduğu çadır bölgelerinde mutlaka 2 metrelik mesafenin korunması gerekir. İşletme yönetiminin devamlı sosyal mesafe kuralına uyulduğunu gözlemlemesi önemlidir. Bunun yanı sıra bölgeye özel levha, tabela ve yazılı notlar yerleştirilebilir.
  • Kamp işletmesinin ateş ölçümünü ihmal etmemesi gerekir. 
  • Ortak tuvalet, banyo ve lavaboların düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
  • Kamp işletmesinde restoran ya da market gibi ortak alışveriş bölgesi var ise hizmet veren personellerin mutlaka maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanması gerekir. 
  • Kamp işletmesinin, misafirlerde covid-19 semptomlarının gösterildiği durumlarda neler yapılacağı ve diğer ziyaretçileri nasıl koruyacağına ilişkin bir eylem planı bulunması gerekir. Aynı şekilde hazırlanan covid-19 eylem planına da uyulması önemlidir.
Pandemi Kamp

Bireysel Önlemleri İhmal Etmeyin

Kamp tatiline çıkarken tercih ettiğiniz mekân ne olursa olsun bireysel önlemleri ihmal etmemeniz gerekir. Örneğin bir kamp işletmesini tercih ediyorsanız; mekânın almış olduğu önlemler yoğun olsa bile mutlaka bireysel maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra sevdiklerinizle doğanın derinliklerinde özgür bir kampa çıkıyorsanız bile hijyen kurallarını göz ardı etmemelisiniz. Böylece salgın döneminde uzun süre silinmeyecek anılar biriktirebilirsiniz. Kamp bölgesinde alabileceğiniz bireysel önlemler şu şekilde sıralanır:

  • Kampa aileniz ile çıkıyor olsanız da mutlaka hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Bu noktada konaklarken çadır içinde en fazla 2-3 kişi bulunmalı. Aynı zamanda çadırın filesini kapattıktan sonra kapağını açık tutup düzenli olarak havalandırmalısınız. Üstelik temizliği de ihmal etmemelisiniz. Çadırda konakladığınız bir gecenin ardından deterjanlı bir bez yardımıyla çadırın iç kısımlarını silebilirsiniz. Daha sonra iyice havalandırmanız yeterli olacaktır.
  • Pandemide kampa giderken başkalarıyla sosyal mesafeyi olabildiğince sınırlandırmanız gerekir. Bunun için kamp alanında başka bir çadır bulunuyor ise en az 6 metrelik mesafede konaklayabilirsiniz. Aynı şekilde ortak kullanım alanlarında ekstra dikkat etmeniz gerekir. Maske, mesafe ve hijyen kuralına uyup; 2 metre yöntemini uyguladıktan sonra doğru bir önlem alabilirsiniz.
  • Kampta olsanız bile ortak kullanım alanlarına temas ettikten sonra mutlaka elinizi yıkamanız gerekir. Sürekli el yıkama imkânınız yok ise en az %80 alkol oranına sahip bir dezenfektandan yardım alabilirsiniz.
  • Tatilde olsanız bile maskeyi ihmal etmemeniz gerekir. Özellikle ortak alanlara girerken maske kullanımına dikkat ederseniz pandemiden korunabilirsiniz.
Camping

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir