Ormanlarda ücretsiz kamp yapmak mümkün mü?

Yemyeşil bir ormanda kamp yapmaya yönelik kurallar ve olası ceza yöntemlerini inceleyerek Belgrad Ormanı'nda ücretsiz kampı araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-12-22
Ormanlarda ücretsiz kamp yapmak mümkün mü?

Yeşilliklerin içinde kurulan bir çadır kampında doğanın dinlendirici atmosferini solumak hepimizin hayalini oluşturur. Üstelik bir kamp tesisinin yanı sıra ücretsiz bir noktada çadır kurmak, özgürlük hissinize hitap edeceği gibi doğayla dilediğiniz kadar baş başa kalmanıza yardımcı olacaktır. Ancak bu noktada kampçıların, jandarma tarafından belirlenen sahil ve orman kampı yasaklarına dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle ülke genelinde yaşanan yangınlardan sonra ormana girişler kısıtlı bir süre yasaklanmış olsa da 1 Eylül 2022 günü itibariyle İçişleri Bakanlığı ve AFAD Başkanlığı tarafından yayımlanan “AFAD Başkanlığı'ndan Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Tedbirleri Genelgesi” kapsamına göre ormanlara giriş ve kamp yasağı sona ermişti. Bugün yine de ücretsiz bir ormanlık alana gidip çadır kurarken cezalardan korunmak için dikkatli olmamız gerekiyor.

Türkiye'de belirlenen kurallara göre normal şartlarda Milli Park, turistik bölge, orman, koru ve sahil gibi devlet kurumlarına ait bölgelerde ücretsiz kamp kurmak yasak olarak sayılıyor. Ancak bazı bölgelerde ücretsiz bir şekilde çadır ve karavanınız ile konaklamak isterseniz öncelikle jandarmadan izin alarak güvenli bir şekilde kamp kurabilirsiniz. 

Belgrad ormanında kamp yapılabilir mi?

İstanbul’un Kemerburgaz ilçesinde bulunan Belgrad Ormanı, İstanbullular tarafından hem hafta içi hem de hafta sonuna özel ideal bir kaçamak noktası hâline geliyor. Özellikle hafta sonu ailesiyle birlikte gelen piknikçiler dolayısıyla fazla kalabalık olduğunun altını çizebiliriz. Normal şartlarda Belgrad Ormanı’nda kamp kurmak yasak. Bunun nedeni bölgenin Milli Parklar Müdürlüğü’ne bağlı korunan bir alan olmasından kaynaklanıyor. Bölgede piknikçilerin faydalanması için çeşme ve tuvalet gibi olanaklar yer alsa bile çadır kurmak için ayrılmış özel alanlar mevcut değil. Ancak buna rağmen bölgede yasağı dinlemeyerek çadır kampı yapanları görebilmeniz mümkün. Siz yine de Belgrad Ormanı’na kamp kurmaya gidecekseniz bir teftiş durumunda cezaya maruz kalabileceğinizi aklınızda bulundurun.

Ormanda izinsiz kampın cezası ne kadar?

6831 sayılı Orman Kanunu’na göre ormanlarda kamp yapılabileceği açıkça belirtilen yerler dışında gecelemek yasaktır. Ancak bu konuda mevzuata özel olarak ayrılmış ve kamp yapılabilecek meşru olan yerleri görebilecekleri bir sistem oluşturulmamıştır. 

6831 sayılı Orman Kanunu’na göre orman idaresince belirlenen yerlerin dışında bir rotada gecelemek yasaktır. 2022 yılı itibariyle 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 76/a maddesine göre tutanak üzerine orman işletme şefi tarafından 222 TL para cezası uygulanmaktadır.

Campalow olarak güncel ormanlık alanda kamp yasağına ve meşhur Belgrad Ormanı’nda kamp yaptığınız takdirde uygulanabilecek ceza oranlarına değindik. Bu noktada kampınızı herhangi bir cezaya maruz kalmadan güvenle yapabilmek için yola çıkmadan önce mutlaka bölgenin Jandarma Müdürlüğü’nden bilgi ve izin almanızı öneriyoruz. Söz konusu izni aldığınız sürece kampınızı Ücretsiz kamp alanları rehberini inceleyerek seçtiğiniz bir bölgede güvenle yapabilirsiniz. Kamp süresince cezaya maruz kalmamak için bir işletme tarafından çalışmaları sürdürülen Kamp alanları içeriğine göz atabilirsiniz. Şimdiden keyifli kamplar dileriz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir