Ormanda kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Bugün sizin için, oksijeni bol ormanda kamp yaparken mutlaka dikkat edilmesi gerekenleri içeren bir rehber hazırladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-25
Ormanda kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Bir süredir hayalinizi süsleyen kamp yoluna çıkmadan önce mekân araştırmaları başlar. Kendinizi konforlu ve güvende hissedeceğiniz bir deneyim için özel kamp işletmelerini tercih edersiniz. Ancak özgür ruhunuzu dizginleyemiyor ve doğanın mucizelerine tanık olacağınız bir deneyim arıyorsanız orman kampını tercih edebilirsiniz. Özgür ağaçların evinde yapacağınız bir kamp yüksek oksijen seviyesi ve doğal ortamı ile her ne kadar isteğinizi karşılasa da dikkat etmeniz gereken birçok noktayı da beraberinde getirir. Kamp işletmesinde belki de hiç aklınıza gelmeyen ve soru işaretlerine neden olmayan birçok konuyu ormanın derinliklerindeyken düşünmek zorunda kalabilirsiniz. Bugün sizin için, ormanda kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenleri içeren bir rehber hazırladık. Gelin, birlikte göz atalım.

orman

Orman Kampında Nelere Dikkat Edilir?

Yaban Hayvanlarına Dikkat Edin

Keyifli bir orman kampına çıktığınızda gittiğiniz bölgenin yaban hayvanlarının esas yaşam alanı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Özellikle her adımınızı yaban hayvanların yaşam alanına saygı duyar nitelikte atmaya özen gösterin. Yaban hayvanları, yaşam alanları için sizi bir tehdit olarak görürse hedef noktası olarak saptayacaktır. Bunun için hem yaban hayvanlarını sinirlendirmemeli hem de yaşam alanlarına zarar vermeden güvenli bir kamp tatili yapmalısınız. Bu noktada orman kampına çıkarken bir yaban hayvanının saldırısına maruz kalma ihtimaline karşı mutlaka yanınızda ilk yardım malzemeleri bulundurun. Bunun için detaylı bilgiye “Kamp çantasının olmazsa olmazı: İlk yardım malzemeleri” isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.

orman

Çadırınızı Kurduğunuz Bölgeye Dikkat Edin

Kamp bölgesine ulaşır ulaşmaz muhteşem manzara ve sessizliğin büyüsüne kapılarak çadırınızı yanlış alanlara kurabilirsiniz. Bu yanlış alanlar arasında su kaynakları ve ağaç altı yer alır. Ormanlık bir bölgede ağaç altının bulunmadığı rotaları bulmak elbette zordur. Bu noktada sık ağaçlık bölgelerin sonunda bulunan gökyüzünü görebildiğiniz sakin bir bölgeyi tercih edebilirsiniz. Bunun nedeni ağaçların zayıflayan dallarının düşme tehlikesinden çadırınızı korumaktır. Bunun yanı sıra şimşek fırtınasının yoğun olduğu günlerde de sık ağaçların yanı sıra açıklık bölgede bulunan ağaçları ziyaret ederek güce karşı hedef noktası olmaktan kurtulabilirsiniz. Ormanlık alanda çadırı kurmamanız gereken bölgelerden biri de su kaynaklarının yanıdır. Su kaynakları, ani bir hava değişimi ya da eğimde taşmaya meyillidir. Bu gibi durumlarda kamp alanının sular içinde kalmasını istemezsiniz.

orman

Tecrübenize Güvenmiyorsanız Kamp Arkadaşı Edinin

Ormanın derinlikleri bir doğa kampı için her ne kadar cezbedici olsa da eksik tecrübeyle birleşince adeta bir kâbusa dönüşebilir. Doğada olaylar saniyelik biçimde gelişir. Yani 10 dakika sonra nelerle karşılaşacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu noktada daha önce profesyonel bir kamp deneyiminiz bulunmuyorsa orman deneyimine tek başına gitmemenizi öneririz. Orman kampına arkadaşınızla birlikte çıkmak sizin için hem ruhsal hem de fiziksel bir destek oluşturacaktır. Görkemiyle büyüleyen ormanın derinliklerinde kamp yapmak güç ve dinginlik ister. Eğer yanınızda bir kamp arkadaşınız var ise odun kırmak ya da çadır kurmak gibi güç gerektiren işlerde yardım isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kamp arkadaşınız keyifli saatler geçirmeniz için de destek verecektir.

orman

Ateş Yakarken Çok Dikkatli Olun!

Mekân fark etmeksizin kamp tatiline gittiğiniz bölgede ateş yakarken mutlaka dikkatli olmanız gerekir. Üstelik bir de ormanın derinliklerinde kamp yapıyorsanız ateş yakarken çok dikkatli olmanızı öneririz. Ateşin alevleri, yapacağınız küçük bir yanlışı affetmeyerek ağaç ya da yeşilliğe sıçrayabilir. Bu da hiç istemeyeceğiniz bir yangının tetiklenmesine sebep olabilir. Doğanın mucizelerini korumak ve güvenli bir ateş yakmak için “Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler” isimli yazımıza mutlaka göz atın. Ormanda ateş yakarken en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de plastik cisimleri ateşe atmamaktır. Yanan plastik cisimlerin çıkarmış olduğu koku ve zararlı gaz, ormanın derinliklerine işleyerek doğal atmosfere zarar verir. Bu da canlılar dünyası için çok riskli bir durum oluşturur. Hazırlamış olduğumuz rehbere göz atarak ve yola çıkmadan önce bir eylem planı oluşturarak kamp ateşini yakabilirsiniz.

orman

Konumunuzu Haber Verin

Sessiz ve tenha bir bölgede kamp yaparken ilk adımınız konum bildirmek olmalı. Ancak ormanın derinliklerinde bazen telefonun çekmediği kör noktalar ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için bölgeye varmadan önce ve telefonun çektiği bazı noktalarda konum bildirmeniz gerekir. Haber vereceğiniz bir kişi listenizde yok ise en yakın jandarmaya da haber verebilirsiniz. Ormanlık bölgede kamp yaparken konumunuzu bildirmek hem güvenliğinizi sağlarken hem de zihinsel olarak kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.

orman

Aktiviteleri Deneyimlemeyi Unutmayın

Gözlerden uzak bir orman kampına çıktığınızda deneyimleyeceğiniz birbirinden farklı onlarca etkinlik fırsatı yakalayabilirsiniz. Bunlardan ilki trekking sporudur. Rotanızı belirlediğiniz ve güvenli noktalar işaretlediğiniz bir trekking sizin için rahatlatıcı olacaktır. Bunun yanı sıra ekipmanlarınız arasında mat bulunuyor ise oksijenin bol olduğu ormanda eşsiz bir yoga deneyimine başlayabilirsiniz. Anılarınızı ölümsüz hâle getirmek isterseniz de doğa sizin için mükemmel kareler sunacaktır. Doğada birbirinden çeşitli canlı türleri ve bir mucizeyi andıran bitkiler ile karşılaşabilir; her birini unutulmaz kılmak için fotoğraflayabilirsiniz. Ormanın içinde konumlanmış bir kamp işletmesinde aktivitelerin keyfini çıkarmak isterseniz Campalow olarak sunmuş olduğumuz “Kamp Alanı Bul” isimli arama motorundan dilediğiniz aktiviteye sahip bölgelere erişebilirsiniz.

orman

Yediklerinize Dikkat Edin

Ormanın derinliklerinde bir kamp yapıyorsanız yemyeşil büyünün arasında saklanan dikkat çekici besinlere denk gelebilirsiniz. Mantarların başı çektiği bu esrarengiz besinler her ne kadar merakınızı kamçılasa da sağlığınız için bir tehdit oluşturabilir. Elbette bu noktada rastladığınız her besini yememelisiniz demiyoruz. Daha önce deneyimlediğiniz ve tadını çok sevdiğiniz meyve türlerinin tadına bakmanızda bir sakınca yok. Ancak daha önce adını bile bilmediğiniz bir sebze ya da meyveyi yediğinizde vücudunuzda farklı tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Bu durum da ormanda sağlık problemiyle karşılaşmanıza neden olacaktır. Orman her ne kadar sonsuz mucize evreninden ibaret olsa da yiyip içtiklerinize dikkat ederek huzurlu ve sağlıklı bir kamp tatili yapabilirsiniz. 

orman

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir