Ormanda ateş yakmak yasak mı? Cezası ne kadar?

Rehberde ormanda ateş yakmaya yönelik Orman Kanunu uyarınca belirlenen yasakları ve hapisle adli para ceza tutarlarını araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-01-04
Ormanda ateş yakmak yasak mı? Cezası ne kadar?

Özellikle sonbahar ve kış mevsimi geldiğinde kendimizi doğanın yemyeşil atmosferine bırakmak isteriz. Bu yemyeşil atmosfer, yoğun bir oksijenle de birleştiğinde bedenimiz için adeta dinlendirici bir ilaç gibi gelir. Ruhumuzu dinleyip kendimizi ormanın derinliklerinde bulduğumuzda yalnızca birkaç saat geçirmekten ziyade kamp kurarak günleri değerlendirmek gibi isteklerimiz olabilir. Hatta sessiz bir rotada ateşin başında ısınırken sohbet etmek ya da kitap okumak kadar keyifli bir etkinlik olamayacağını düşünenlerdeniz. Ancak bu noktada söz konusu rutinin karşısına ormanda kamp ve ateş yasakları gibi konular çıkıyor. Özellikle maalesef yaz aylarında yoğun sıcaklıklar nedeniyle gündeme gelen orman yangınlarından sonra giriş çıkışlar ve ateş konusu çok fazla merak ediliyor. Campalow Blog'da daha önce Ormanlarda ücretsiz kamp yapmak mümkün mü?” rehberini paylaşıp ormana girişlere yönelik güncel ceza oranlarını incelemiştik. Bugün kamp için izin almış olsanız bile yasaklı bölgelerde maruz kalabileceğiniz ormanda ateş yakma cezasına değineceğiz. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Ormanda Ateş Yasak mı?

Geçtiğimiz yıl ülke genelinde yaygın orman yangınları nedeniyle Temmuz ayında yasaklanan orman girişleri 31 Ağustos 2022 tarihinde kaldırılmıştı. Dolayısıyla ormanlara girmek ya da izin verilen noktalarda çadır kurabilmek mümkün hâle geliyordu. Aynı yasak döneminde Orman Kanunu’nda belirtilen 6831. Kanunun 74 sayılı maddesi ve 5442. İl İdaresi Kanunu’nda belirtilen 9. ile 66. maddeler paralelinde ormanlarda piknik, mangal, semaver ve ateş yakılması yasaklanmıştı.

Geçmiş yasakların kaldırılmasıyla bugün ormanlara giriş ya da ateş yakmaya yönelik herhangi bir yasak bulunmuyor. Ancak özellikle yaz mevsimine girildiğinde orman yangınlarının ortaya çıkması tekrardan bir yasağı doğurma ihtimalini taşıyor. Öyle ki bu yasak durumlarında ormana girip ateş yakarsanız Orman Kanunu tarafından belirlenen bir tutar ve hatta hapis cezasını ödemek zorunda kalabilirsiniz.

 

Ormanda Ateş Yakmanın Cezası Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’nın duyurmuş olduğu yasaklara göre ormana giriş ve ateş yakma kurallarına uymayan kişiler için bir ceza tutarı belirlenmiş. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. Maddesiyle 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. Maddeleri uyarınca aşağıdaki cezaların uygulanabileceği yönünde bir kural mevcut.

Orman Kanunu’nda belirlenen kurallara uymayan kişiler için:

  • Taksirle işlenen orman yangını: Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına neden olan kişilere, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile hükmedilir.
  • Kasten işlenen orman yangını: Kasten ve bilerek ormanı yakan kişilere, on yıldan az olmamak üzere hapis ve on bin tutarına kadar adli para cezası ile hükmedilir.
  • İhmali işlenen orman yangını: Ormanlara dört kilometre uzaklıkta ya da kanunda belirlenen köyler içerisinde anız ya da bitki örtüsünü yakmak yasaktır. Bu noktada ihmali suçu işleyenler için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla birlikte adli para cezası uygulanır.

Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen orman yangınına neden olmak suçlarında yukarıdaki ceza hükümleri uygulanıyor. Bir ormanlık alanda yangına neden olmadığınız noktada yine de yasaklara uymayıp mangal ya da ateş yakarsanız Kabahatler Kanunu çerçevesinde 400-1000 TL arasında ve hatta üstünde bir cezaya maruz kalabilirsiniz. Bu cezalara maruz kalmamak için gitmiş olduğunuz ormanın yetkili mercileriyle iletişime geçerek önceden ateş yakmaya yönelik yasakları öğrenerek izin alabilirsiniz.

Campalow olarak rehberimizde ormanda ateş yakma yasaklarına değindik ve olası ceza tutarlarını inceledik. Bu tarz güncel kamp yasaklarını merak ediyorsanız geçtiğimiz günlerde yayınladığımız Sahillerde çadır kurmak mümkün mü? isimli rehberimizi de değerlendirmenizi öneriyoruz. Kamp planlarında şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir