Macera dolu kampçılara özel: Trekking rehberi

Doğanın merkezinde gezerken dünyayı keşfedeceğiniz Trekking sporunu araştırdık ve kapsamlı bir rehber hazırladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-10
Macera dolu kampçılara özel: Trekking rehberi

Ruhunuzu dinlendiren bir kamp deneyimi özgür ruhlara ilaç olduğu gibi macera severler için de benzersiz bir tutkuyu tarif eder. Özellikle keyifli doğa sporları kampınıza eşlik ettiğinde unutamayacağınız birden çok anı biriktirebilirsiniz. Kamp esnasında benzersiz tecrübeler edinirken doğanın mucizelerini gözle görmenizi sağlayacak Trekking, yalnızca basit bir yolculuğu ifade etmez. Aynı zamanda trekking, uzun bir yürüyüş süresi boyunca doğanın türlü güzelliklerini keşfetmenizi, el değmemiş bölgelere tanık olmanızı ve sıkı arkadaşlıklar kurmanızı sağlar. Günümüzde birçok macera sever tarafından gönül verilen trekking sporunu sizin için araştırdık ve kapsamlı bir rehber hazırladık. Siz de trekking sorunu merak ediyor ve mutlaka deneyimlemek istiyorsanız; “Trekking Nedir?”, “Trekking Nasıl Yapılır?” ya da “Trekking Ekipmanları” başlıklarını içeren yazımıza göz atabilirsiniz.

Trekking

Trekking Nedir?

Trekking sporunun ne olduğuna değinmeden önce kelime kökenini incelemek gerekir. Trekking kelimesi, İngilizce dilinde “trek” kelimesinden türemiştir. Trek kelimesi, kökeninde “yürüyerek çıkılan uzun bir yolculuk” cümlesini tanımlar. Genellikle yürüyüş ve trekking aktivitesi birbiriyle sıklıkla karıştırılır. Yürüyüş, çoğunlukla günübirlik yapılan kısa mesafeli aktiviteleri tarif eder. Ancak trekking, adından da anlaşılacağı üzere günler sürebilen uzun süreli ve geniş mesafeli yolculukları tanımlar. Heyecanla çıktığınız bir kamp tatilini daha eğlenceli ve maceralı bir hâle getirmek için trekking sporu yapabilirsiniz. Bunun için bölgede bulunan trekking gruplarına katılabilirsiniz. Yürüyüşe çıkarken çantanızı doldurup geri dönüşü düşünmüyor ya da planlamıyorsanız trekkinge başlıyorsunuz demektir. Özellikle trekking sporunun birçok ekipmanla yapılan uzun süreli bir aktivite olması nedeniyle “bacpacking” yani sırt çantalı yolculuk ile de aynı anlama gelir. “Uzun uzun yürürken sıkılmam, yorulmam ya da dönmeyi düşünmem!” diyorsanız doğanın farklı noktalarını keşfedeceğiniz trekking sporunu mutlaka yapmanızı öneririz.

Trekking

Trekking Nasıl Yapılır?

Trekking sporuna gönül veren kampçılar tarafından nasıl yapıldığı merak edilen bir konudur. Trekking yani uzun doğa yürüyüşlerini tek başınıza ya da bir grup ile yapabilirsiniz. Şekli her ne olursa olsun trekking yapabilmek için ihtiyacınız olan en önemli şey bir rota. Uzun yürüyüş rotasını oluşturduktan sonra tek başınıza ormanın derinliklerine doğru yola çıkabilirsiniz. Ancak bu daha çok profesyonellerin göze alabileceği bir yöntem. Yeteri kadar kamp tecrübeniz yok ise mutlaka bir grup ile trekking yapmanız gerekir. Birden fazla kişiyle oluşturulan trekking gruplarında gezi rotası önceden belirlenir. Size sadece çantanızı hazırlayıp tüm ekipmanları yanınıza almak kalır. Bu sayede grubun rehberine kulak vererek uzun süreli doğa yürüyüşüne adım atabilirsiniz. Trekking sporunda gündüz doğanın göz alıcı noktaları keşfedilir. Akşam olduğunda ise çadırlar kurulur ve keyifli sohbetlere başlanır. Bu noktada trekking yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli husus her şeyi olduğu gibi bırakmak. Doğanın size sunduğu güzellikleri trekking ile keşfederken adım attığınız bölgeleri bulduğunuz gibi temiz bırakmanız gerekir. Bu sayede profesyonel bir trekking yapabilirsiniz.

Trekking

Trekking Ekipmanları 

Trekking başlı başına macera ruhunuzu doyuracak uzun süreli bir aktivite olduğu için ekipman listesi büyük önem taşır. Kapsamlı bir trekking yolculuğuna çıkmadan önce malzemelerin eksiksiz ve yeterli olduğundan emin olmanız gerekir. Bu noktada ekipmanları hazır etmeden önce ihtiyacınız olan en önemli şey geniş ve portatif bir sırt çantası. Trekking sporuna uygun bir sırt çantası seçerken vücudunuza uyumundan ziyade eşyalarınızın sığabileceği bir hacimde olduğundan emin olmalısınız. Bu noktada çantayı seçtikten sonra konforlu bir yürüyüş için hazırlama aşaması da önem taşır. Aksi takdirde uzun yolculuklarınızı yarıda kesecek kadar güçlü bir eşya batmasına maruz kalabilirsiniz. Bu gibi olumsuzluklara maruz kalmamak için hazırlamış olduğumuz “Kamp çantasına dair püf noktalar” isimli yazıya göz atabilirsiniz.

Trekking

Trekking yaparken kişisel ihtiyaçların tek başına giderilmesi gerekir. Bunun için yeme-içme, hijyen, kıyafet ya da ilk yardım gibi tüm eşyaları çantaya koyabilirsiniz. Trekking için uygun kıyafet seçerken konforlu ve hava şartlarına dayanıklı kumaşlardan yardım alabilirsiniz. Bunun yanı sıra konforlu bir trekking deneyimi için engebeli arazi zeminlerine dayanıklı outdoor ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Kıyafet gereksinimlerini giderdikten sonra uzun yolculuklarda enerji ihtiyacınızı karşılayan kurutulmuş yiyeceklere yer verebilirsiniz. Bu yiyecekler havası alındığı için kısa sürede bozulmaya karşı kendini korur. Böylece yeme-içme ihtiyacını kısa sürede karşılayabilirsiniz. Özellikle yürüyüş boyunca su ihtiyacınız katlanacağı için yanınızda su taşımak isteyebilirsiniz. Ancak buna gerek kalmıyor. Trekking boyunca çok kez temiz su kaynaklarının yanından geçeceksiniz. Bu sayede su ihtiyacınızı büyük ölçüde karşılayabilirsiniz. Son olarak trekking boyunca geceleri konforlu bir uyku çekmeniz gerekir. Bunun için yanınıza uyku matı ya da tulumu gibi ekipmanları almalısınız. Trekking boyunca yanınızda bulundurmanız gereken temel ekipmanları sıraladık. Ancak hava koşulları ve sezona göre bu ekipmanların azalıp artabileceğini bilerek hareket etmeniz gerekiyor. Bunun için trekking sporuna başlamadan önce grup rehberi ya da deneyimli kişilerden yardım alabilirsiniz.

Trekking

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir