Lüks çadır tesisleri nitelikler yönetmeliği nedir?

Lüks çadır tesisleri yönetmeliği rehberinde kampçılıkta karavan ve çadır konaklamasına dair yeni karar ve düzenlemeleri araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-10-05
Lüks çadır tesisleri nitelikler yönetmeliği nedir?

Pandemi ve gündelik telaşların yaygınlaşmasıyla birlikte insanlar küçük bir kaçamak noktası arar hâle geldi. Doğanın kucağında kamp yaparak küçük çaplı kaçamaklara imza atılıyor olsa da kampçılıkta da beklentiler kendi içerisinde çeşitleniyor. Günümüzde kimisi için ücretsiz ve imkânların sınırlı olduğu bir kamp tatili hayalleri süslerken kimisi içinse ev konforunu aratmayan birinci sınıf hizmet kalitesini bulabilecekleri lüks çadır tesisleri yani “Glampingler” önem kazanıyor. Genellikle doğanın kucağında kurulan lüks tesisler, konaklayan kişiye sunduğu birçok hizmetin yanı sıra ev konforunda hissettirmesiyle sık sık tercih ediliyor. Söz konusu ev konforu sayesinde Glamping’te konaklayan kampçılar günlük konfor ve rahatını geride bırakmadan keyifli bir tatil şansını yakalayabiliyor.

Campalow olarak kampçılığa dair kapsamlı bilgilerle dolu rehberler düzenlediğimiz Blog’da, geçtiğimiz günlerde bir “Glamping kampı” yazısı hazırlamıştık. Lüksten vazgeçemeyen kampçılar için detaylı bilgilere yer vermiş olduğumuz rehberden sonra bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Turizmi Teşvik Kanunu doğrultusunda Glamping tesislerine yapacağı kapsamlı yatırım ve geliştirme politikalarına ilişkin yönetmeliği araştırdık. Hazırlamış olduğumuz kapsamlı rehber neticesinde yönetmeliğin yürürlüğe girdiği süreden sonra bir kampçı olarak beklentilerinizi, karşılaşabileceğiniz standart ve ekstraları derledik. Düşlediğiniz konforlu bir tatil için tercihinizi Glamping tesislerinden yana yapıyor ve yeni yönetmelik kararlarını merak ediyorsanız gelin birlikte değerlendirelim.

Lüks Çadır Tesisleri Nedir?

glamping
Glamping

“Lüks” ve “konfor” temalarıyla hizmet veren lüks çadır tesisleri, doğanın içinde de birinci sınıf konfor kalitesinden ödün vermek istemeyen kampçılara büyük ölçüde hitap eden bir konaklama biçimi. Büyüleyici ve cazibeli anlamını taşıyan “Glamorous” ve kampçılığı tanımlayan “Camping” sözcüğünün birleşmesiyle türeyen “Glamping”, doğa şartlarında otel konforundan çok daha fazlasını bulmaya odaklanıyor. Dünyada tatil turizmi için fazlasıyla rağbet gören Glamping tesisleri, doğanın gözlerden uzak rotasında ahenkli ışıklara donatılmış ve minimal bir tarzda tasarlanmış dekorasyon harikası evleri tanımlıyor. Söz konusu lüks çadırların içerisinde yataktan aydınlatmaya kadar kamp süresi boyunca ihtiyaç duyabileceğiniz her eşya mevcut. Dolayısıyla Glamping’te konaklayan kampçıların doğada büyüleyici bir atmosferi keşfederken konfor gereksinimleri büyük ölçüde karşılanıyor. Özellikle pandemiyle birlikte açığa çıkan konfor açığı ve bununla birleşen doğaya geri dönüşle Glamping yani lüks çadır tesislerinin de rağbet görmeye başladığını söylemek çok da yanlış olmayacaktır. 

Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği ve Amacı Nedir?

glamping-2
Glamping-2

Son yıllarda birinci sınıf hizmet ve doğanın birleşim noktası hâline gelen lüks çadır tesisleri yani Glamping konaklamaya rağbetin artmasıyla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı kampçılar için kolları sıvadı. Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizme Teşvik Kanunu uyarınca lüks çadır turizmine ilişkin yapılacak olan yeni düzenleme ve yatırımları içeren kapsamlı bir yönetmeliği Resmi Gazete aracılığıyla yayınladı. Son yıllarda Glamping tesislerine artan rağbet ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın lüks çadır tesisleri nitelikler yönetmeliği de beklenen bir haberdi. Yönetmeliğin esasında tatilcilerin Glamping çadırların içerisinde bulabileceği kapsamlı hizmetler, tesislerin kurulum aşamasında kullanılan malzemelerin içeriği, sarf edilen enerji türü, altyapı ve sertifikalandırma, planlama ve yerleşim yönetimi gibi planlama stratejileri yer alıyor. 

Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği yani Glamping tesislerine yönelik verilen kapsamlı ve yeni kararların tatilcileri turizme teşvik etmek amacıyla verildiği söylenebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vermiş olduğu kararlar; Glamping tesislerinde konaklayan tatilcilerin kendini gündelik hayata daha yakın hissetmesi, ihtiyaç noktasında kapsamlı bir hizmetle buluşması ve tesis kurucuları için alınması gereken izinler hakkında basitleştirici bir görev üstleniyor. Dolayısıyla gelecek dönemde lüks çadır tesislerinde konaklayan tatilcilerin daha konforlu hizmet anlayışı bulabileceğini söyleyebiliriz.

Yeni Yönetmeliğe Göre Kampçıların Karşılaşacağı Standartlar

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizme Teşvik amacıyla yayınlanan Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği’ne göre tatilcilerin karşılaşacağı standartlar detaylı bir liste hâlinde düzenlendi. Yönetmeliğe göre lüks çadırların iç dekorasyonu ve hizmetlerinde geliştirilmesi gereken unsurları, altyapı ve sertifikalandırma süreci, enerji sistemi, planlama, yerleşim tasarımı ve tesis kurucusuna ilişkin yönetim planı gibi unsurlar detaylı bir şekilde iyileştirildi. Yeni yönetmeliğe göre lüks çadır tesislerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için belirlenen kurallara göre yapılması ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “Turizm İşletmesi Belgesi” alması zorunlu bir hâle getirildi.

Lüks Çadırların Genel Özellikleri

luks-cadir
Lüks Çadır
  • Çadırlar ahşap ve temelsiz bir platform üzerine, çevre dostu malzeme kullanılarak ekosisteme uyumlu bir şekilde yapılacak.
  • Çadırların üretim aşamasında söz sahibi kurumlardan gerekli izinler alınacak.
  • Çadır üretiminde doğa ve havanın etkilerine karşı korunaklı, yangına dayanıklı, ses ve su geçirmeyen kaliteli malzeme çeşitleri kullanılacak.
  • Tesisin açık alan planlamasında geçirgen bir zemin malzemesi ve gölgelikler kullanılacak.
  • Tesisin çevre düzenlemesinde beton, çimento, tuğla, seramik, plastik ve asfalt gibi malzemelerin kullanımına izin verilmeyecek.
  • Tesislerin kurulum sürecinde alanın doğal dokusunu zedeleyecek şekilde peyzaj düzenlemesi yapılamaz. Tesis kurulumunda ağaçların kesilmemesi esas amaç olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla tesislerin ormanlık alana kurulduğu takdirde ağaç rölöve planının alınması zorunlu kılınmıştır.
  • Konaklama için ayrılan her bir çadır farklı bir birim olarak değerlendirilir. Tesisin standart konaklama biçimi iki kişilik olarak sayılır. Tesise yapılacak suit ve aile çadırları için Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe geçen 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikteki hesaplama biçimi esastır. 
  • Tesiste kurulacak farklı konaklama birimleri arasında en az 20 metre mesafe bulunması zorunlu kılınmıştır.
  • Tesiste kurulan çadırların yanı sıra tesis yöneticilerin gerektiğinde konaklayabilmesi için diğer ünitelere uyumlu olmak şartıyla bir yapı tahsis edilebilir.
  • Mutfak, çamaşırhane, atık biriktirme ekipmanları, atık geçici depolama alanı, ahır ve kompost alanları gibi çeşitli hizmet üniteleri ahşap malzeme kullanılmamak koşulu ile prefabrik, sökülüp takılabilir çelik profil ve konteyner şeklinde tasarlanabilir. Kurulan her bir hizmet ünitesinin boyutu 50 m2’yi geçmemelidir. Söz konusu çeşitli hizmet birimlerinin tesis planı içerisinde birbirini engellemeyecek ve bir olumsuzluk yaratmayacak şekilde kurgulanması gerekir.
  • Tesis içerisinde yer alan hizmet birimleri kendi amacı dışında kullanılamaz.
  • Glamping tesislerinde konaklayan müşteri kapasitesinin en az %50’si kadarıyla personel istihdamı yapılacaktır.
  • Tesis genelinde kullanılacak yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı, şampuan ve duş jeli gibi malzemelerin doğada biyolojik olarak parçalanabilir ve çevre dostu olması gerekir. Aynı şekilde ambalaj, saklama kapları ve çöp poşeti gibi tesisten atık yoluyla çıkacak her türlü malzeme doğaya zarar vermeyecek nitelikte olmalıdır.
  • Tesis bünyesinde kullanılan elektrik ve kurulan mekanik tesisatın yüksek enerji tasarruflu ve çevreye duyarlı olması gerekir.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi zorunlu kılınmıştır.
  • Tesisin sınırları doğal sınırlayıcı ya da çit yardımıyla belirgin bir şekilde çizilmelidir.
  • Tesiste kullanılan aydınlatmaların doğal alan ve canlı yaşamına zarar vermeyecek nitelikte olması gerekir. Bu doğrultuda ışık kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla zaman ayarlı, harekete duyarlı, ihtiyaç duyulan hedef bölgeyi aydınlatacak şekilde tasarlanmış ve monokromatik aydınlatma ekipmanlarının kullanılması gerekir. Ayrıca vahşi hayvan yaşamını etkileyen mavi ışık tonları yerine daha sakinleştirici amber, sarı veya yeşil renkli aydınlatmalar kullanılmalıdır.
  • Tesisin yürüyüş patika yollarının en az yüzde sekseni iki metreden geniş olmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Ayrıca yürüyüş yollarında geçirgen olmayan malzemelerin yerine doğal dokuyu uyumlu gereçler kullanılmalıdır.

Lüks Çadır Tesisleri Zorunlu Ünite Şartları

luks-cadir
Lüks Çadır

Konaklama Birimi

  • Glamping tesisinde kurulmuş her bir konaklama birimi temelsiz ahşap platform üzerine çadır malzemesi kullanılarak kurulur. Ayrıca birimlerin doğal ışık alacak şekilde ve banyolu olarak düzenlenmesi esastır.
  • Her bir olanak gerekli tefriş elemanlarıyla rahat kullanım imkânı verecek şekilde tasarlanır.
  • Odanın içerisinde teknik kurallara uyumlu olacak şekilde yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, yatak başucu sehpası, genel aydınlatma, priz, tuvalet masası, gece lambası, en az ikili atık biriktirme ekipmanı, minibar, sıcak içecek ekipmanı ve servis ikram malzemeleri, kıymetli eşya kasası, iklim koşullarına göre ısıtma ve soğutma sistemi, elbise dolabı veya benzeri şekilde düzenleme kuralları bulunur.
  • Tesis personelleri tarafından oda ve banyoda yer alan donanımların kullanımına ilişkin bir bilgilendirme sağlanır. Ayrıca tesisin genel ünite hizmetleri ve kapsamlı olanaklara ilişkin bir bilgilendirme de yapılır. 
  • Odalarda kesintisiz oda servis hizmeti verilir.
  • Banyo bölümünde suyun yayılımını engelleyici çeşitli önlemler alınır.
  • Glamping tesislerin banyo bölümünde vitrifiye, armatür, batarya, duş donanımı, ayna, priz, en az ikili atık biriktirme ekipmanı, on beş adet buklet malzemesi ile el, banyo ve ayak havlusu gibi donanımlar yer alır.
  • Odalarda kesintisiz olacak şekilde sıcak ve soğuk su hizmeti sağlanır.

Resepsiyon ve Yeme-İçme Tesisi

  • Tesisin yeme-içme ünitesiyle resepsiyonları açık ya da kapalı olacak şekilde düzenlenebilir.

Mutfak

  • Teknik zorunluluklar gereği mutfak bölümü karavan, konteyner ya da ahşap bungalov şeklinde tasarlanabilir.

Eğlence ve Hobi Alanları

  • Lüks çadır tesislerinde yoga ve meditasyon alanı, çocuk oyun ünitesi, SPA, hobi atölyesi, sağlık ve bakım ünitesiyle eğlence ve spor ünitesi gibi alanların bulunması durumunda bu bölgelerde sertifikalı ve eğitimli personellerin çalıştırılması zorunludur.

Doğal Bölgeler

  • Lüks çadır tesislerinde yaratıcı tasarımları desteklemek adına yerleşim tasarımı ve yönetim planında belirtmek koşuluyla variller, jeodezik kubbeli yapılar, ağaç hamak ve bunun gibi ilgi çekici malzeme türleri kullanılabilir.

Otopark

  • Tesisin otopark bölümü bünyede konaklayacak ya da restorana gelen misafirlerin araç park edebilecekleri büyüklükte tasarlanmalıdır. 
  • Otopark, tesiste araç trafiğinden kaynaklı ses ve egzoz oluşturmayacak şekilde belirli bir mesafede konumlanmalıdır. 
  • Konaklayacak misafirlerin otoparktan tesise ulaşımı elektrikli araç ya da doğa dostu sessiz araçlar vasıtasıyla sağlanmalıdır.

Altyapı ve Sertifikalandırma Süreci

glamping-3
Glamping-3
  • Doğa ve hava muhalefeti göz önünde bulundurularak yapım aşamasında kullanılan çadır malzemesinin yangına dayanıklı, su geçirmez ve güvenli olması gerekir. Konaklama biriminin bu hususlarda sertifikalı olmalı zorunludur.
  • Tesiste yılan ve akrep gibi zehirli canlılara karşı önlem alınması gerekir.
  • Tesis bünyesinde şebeke suyu dışında kullanılan su için Sağlık Bakanlığı ya da ilgili belediye başkanlıklarına bağlı su ve kanalizasyon idareleri tarafından suyun kullanılabilir ve içilebilirliğine ilişkin bir izin yazısı alınması gerekir.
  • Tesisin atık su boşaltım tekniklerinde İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce uygun görülecek bertaraf ya da arıtma yöntemlerinin kullanılması gerekir. Ayrıca evsel nitelikli atık suların özellikleri göz önünde bulundurularak canlı ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmelidir.
  • Katı atıklar için 12/7/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği geçerlidir. Yönetmeliğe göre atıkların türüne göre en az ikili olacak şekilde biriktirilmesi ve geçici olarak depolanmasına ilişkin sıfır atık yönetim sistemi kurulmalı ve sıfır atık belgesi alınmalıdır.
  • Tesise erişim ve alan içerisinde kullanılan tabelaların açık ve sade bir şekilde yönlendirici olması gerekir. Ayrıca tabelaların yönlendirme ve bilgilendirme amacını karşılaması şarttır.
  • Tesis alanı içerisinde sınır, yapılar, yol, mutfak, tuvalet ve duş gibi alanlar ile acil durumda başvurulması gereken revir ve yangın odası türevi yer konumlarını net şekilde gösteren kroki, misafirlerin görebileceği şekilde net bir konuma yerleştirilmelidir.
  • Tesisin kurulduğu doğal alanda hayvan türleri ve bitki örtüsüne ilişkin bilgilendirici bir nitelikte olması gerekir. 
  • Acil durumlara ilişkin yangın, sel ve güvenliğe karşı önlemler alınmalıdır. Aynı şekilde tüm afet durumlarını kapsayan bir acil durum planı hazırlanmalıdır.
  • Tesiste çalışan tüm personel yangın ve yangın söndürmeye ilişkin eğitim almalıdır.
  • Konaklama yapıları da dâhil olmak üzere tesisin tüm birimlerinde yangın alarm ve söndürme ekipmanı bulunması gerekir. Ayrıca bu ekipmanların bakım ve değişim işlemleri doğru zamanda gerçekleştirilmelidir.
  • Yangın söndürmeye ilişkin su deposu her zaman dolu vaziyette bulunmalıdır.
  • Acil sağlık durumlarında ilk yardım müdahalesi için ilk yardım sertifikası almış bir görevlinin tesis içerisinde yer alması gerekir. 
  • İlk yardım malzemelerinin her zaman eksiksiz bir şekilde bulunması ve ekipmanlar içerisinde yılan ve böcek sokmalarına karşı anında müdahale edilmesi için zehir emici pompa bulunması şarttır.

Planlama

glamping-4
Glamping-4
  • Lüks çadır tesisleri Bakanlıkça uygun görülen yerleşim tasarım ve yönetim planları doğrultusunda yapılacak.
  • Tesislerin özel mülkiyet alanında yapılabilmesi için yerleşim tasarım ve yönetim planlarıyla birlikte mevzuata uygun imar planının onaylanması da gerekir. Söz konusu tesislerin tabiat parkı, milli park ve 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında bulunan sit alanları içerisinde bulunması durumunda kuruldan olumlu görüş alınması gerekir. Son olarak kültür varlığı parseliyle korunma alanı içerisinde yer alan parseller için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun görüşünün alınması gerekir.

Yerleşim Tasarımı ve Yönetim Planı

glamping-5
Glamping-5

Bakanlığa sunulacak yerleşim ve yönetim planında;

  • Tesiste yer bulan alanların hangi maksatta ve ne şekilde kullanılacağı belirtilmelidir.
  • Yapılacak ünitelerin detaylı büyüklük bilgileri ve çadır üretiminde kullanılacak malzeme detayları açıkça belirlenmelidir.
  • Ünite detay çizimleri gösterilmelidir.
  • Yer altı altyapı ve su temini, elektrik, kanalizasyon ve park projeleri açıklanmalıdır.
  • Tesiste yer alacak tuvalet, banyo, mutfak, depolama alanı ve benzeri üniteler detaylı biçimde tanımlanmalıdır.
  • Konaklama dışında verilecek SPA ve restoran gibi hizmetlere dair detaylı bilgi verilmelidir.
  • Bakanlığa sunulacak yerleşim tasarım ve yönetim planı ikinci ekinde belgelerle birlikte fotoğraf albümü, drone çekimi, üç boyutlu illüstrasyonlar ve sunulacak hizmetlere erişimi açıklayan bir çözüm yönteminin de yer aldığı bir açıklama raporu iletilir. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizme Teşvik amacıyla yayınlanan “Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği” raporuna ilişkin değerlendirme rehberimizin sonuna geldik. Rehberin genelinde bir tüketici olarak lüks çadır tesislerinde yeni dönemde karşılaşabileceğiniz standartlar ve ekstra bekleyebileceğiniz hizmetlere ilişkin yeni yönetmeliğe değindik. Tatilinizde lüksten vazgeçemiyor ve yine de kendinizi doğaya bırakmak istiyorsanız “Glamping tesisleri” isimli sayfamız üzerinden yer verdiğimiz konforlu ve kaliteli Glamping tesislerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehir ve ilçe bilgisi ekleyerek arama motoru üzerinde daha detaylı bir araştırma yapabilirsiniz. Kampçılık hakkında bilgilendirici ve keyifli rehberlere yer verdiğimiz Campalow Blog sayfasından yeni içeriklerimizi takip edebilirsiniz. İçeriğimize dair merak ettikleriniz, yorum ve deneyimleriniz için yorumlarda bizimle buluşabilirsiniz. Doğanın dinlendirici atmosferinde ev konforunu bulabileceğiniz bir Glamping tatili için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir