Kış kampına özel kayak rehberi

Kış kampına özel hazırladığımız rehberde kayak sporunun temel anlamını, nasıl yapılacağını, gerekli ekipmanları ve püf noktalarını araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-01-05
Kış kampına özel kayak rehberi

Sonbahar mevsimi gelip yaprakların dökülmeye başladığı zamanda gelen kış kampı sevincimiz etkisini yaz sürecine kadar sürdürüyor. Üstelik bir de kış kampı için dört mevsim çadır, ısıtıcı, cep sobası ve kıyafet gibi yeterli donanımlara sahipseniz hayalini kurduğunuz kış kampını yapmak için önünüzde hiçbir engel duramaz. Ülkenin belirli kesimlerinin beyaza büründüğü kış mevsiminde kamp yapan macera severlere hitap eden bir nokta da keyifli kış kampı aktiviteleri. Kış kampınızda kayak başta olmak üzere trekking, tırmanış, yoga, yamaç paraşütü ve fotoğrafçılık yapabilirsiniz. Hatta kış kampınıza dair kapsamlı bilgi ve birimlere sahip olmak için daha önce hazırladığımız “Kış kamp rehberi” yazımızı değerlendirebilirsiniz. Bugün sizler için kış kampının vazgeçilmez aktivitesi olan kayak sporunu araştırdık ve kayak nasıl yapılır şeklinde soruları olanlara özel ipuçlarına değindik. Gelin birlikte göz atalım.

 

Kayak Rehberi

Kayak Nedir?

Kış kampı gönüllüleri tarafından sık sık gündeme gelen “Kayak nedir?” sorusu, esasında bu sporla ilgili paylaşılması gereken bilgileri açıklıyor. Kayak, sağlamış olduğu vücut dengesi itibariyle karın, bacak ve kalçaları aynı anda çalıştıran bir spor dalı olarak adlandırılır. Söz konusu sporu yaparken denge, kondisyon ve hız konuları bir gereksinim hâline gelir. Kayak sporu, donmuş bir kar birikintisi üzerinde yapılacağı için kayıp düşme ya da tökezleme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu nedenle sporun ilk adımlarına başlamadan önce bir eğitmenden yardım almanızı öneririz.

 

Kayak Nasıl Yapılır?

kayak-nasil-yapilir
Kayak Nasıl Yapılır

Kış kampına gönül verenler için “Kayak Nedir?” sorusu cevaplandıktan sonra “Kayak Nasıl Yapılır?” meselesi gündeme geliyor. Kayak sporuna başlayan kullanıcıların ilk etapta nasıl yapılacağına dair tereddütlere düşmesi oldukça normaldir. Söz konusu sporun ilk etapta göze çok kolay gelmediğini ancak zaman içerisinde pratiklere hâkim oldukça fazlasıyla kolaylaştığını söyleyebiliriz. Kayak sporunda gelişebilmek için eğitimi Kayak Merkezi’nde gruplar hâlinde ya da bireysel olarak saatlik bir ücretle alabilirsiniz. Bireysel eğitimin gruplara göre bir tık daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Sporu öğrenmek isterseniz her iki eğitim yönteminden size en uygun olanı tercih edebilirsiniz.

  1. Adım-Pist Seçimi: Kayak sporuna başlarken ilk etapta eğitmenin kontrolünde doğru pisti seçmeniz gerekiyor. Bu noktada başlangıç eğitiminde profesyonellerin seçtiği pistte var olmak sizin için sorun teşkil edecektir. Kayak yaparken yavaş yavaş ve temkinli adımlarla başlangıç seviyesinden ilerlediğinizde çok daha başarılı bir kayak eğitimi alabilirsiniz.
  2. Adım-Denge: Bu sporu yaparken başarılı olmanın en temel anahtarı kalıcı bir denge figüründen geçiyor. Öncelikle kayak yaparken dengeli durarak disiplinli hareket etmeli ve dairesel dönüşüm taktiğini uygulamalısınız. Ayrıca sporda kalıcı bir denge sağlayabilmek için mutlaka ani hareketlerden kaçınmanız gerekiyor. Ani hareketler nedeniyle kayarak bir anda yere kapaklanabilir ya da başka bir kayakçının rotasına engel olabilirsiniz. Bu nedenle kayarken dengeyi korumalı ve sakin hareketlerle piste devam etmelisiniz.
  3. Adım-İz Tercihi: Kayak pistinde arka istikametten gelen kayakçının öndeki sporcuyu riske sokmayacak biçimde iz tercihi yapması gerekir. Arkadan gelen kişi ön kayakçıya çok yakın bir gidiş haritası çizdiğinde bu durum her iki tarafın da dengesini kaybetmesine neden olabilir. Dolayısıyla sağlıklı bir kayak öğrenimi için iz tercihinizi de ön sporcuyla mesafenizi koruyacak şekilde yapabilirsiniz.

 

Kayak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

kayak-icin-gerekli-malzemeler-nelerdir
Kayak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir

Kayak nasıl yapılır gibi temel meselelere cevap bulduktan sonra kayak malzemelerini araştırmaya geçebilirsiniz. Kış soğuklarının hâkim olduğu bir kayak sporuna gönül verdiyseniz yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken birinci ve ikinci derece öneme sahip ekipmanlar bulunuyor. Birinci derece önemli kayak ekipmanlarını bulundurduğunuz sürece soğuktan neredeyse kesin olarak korunabilir ve spora daha verimli bir şekilde yaklaşabilirsiniz. İkinci derece malzemeler ise eldiven, bere ve el kremi gibi kış kamplarında çantanızın baş elemanlarından oluşuyor. Her iki gruba ait ekipmanlar şu şekilde birbirinden ayrılıyor:

  • Birinci Derece Ekipmanlar: Kayak için ilk etapta kar montu, kar pantolonu, kayak ayakkabısı, kar gözlüğü, kayak botu ve kayak gibi ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Ancak bu noktada kayağı ilk öğreneceğiniz zaman her ekipmana sahip olmak zorunluluğunuz bulunmuyor. Üstelik kar pantolonu ya da kar montunu eğitim aldığınız Kayak Merkezi’nden temin edebilirsiniz.
  • İkinci Derece Ekipmanlar: Kayak sporunun yanı sıra her kış kampında yanımıza aldığımız ekipmanlar genellikle ikinci derece kategorisinde değerlendiriliyor. Bu sporu yaparken yanınızda bere, eldiven, kayak çorabı ve atkı gibi temel ekipmanları taşıyarak vücudunuzu yoğun soğuklara karşı koruyabilirsiniz. Ayrıca el ya da dudak kremi gibi ürünlerle soğuk kaynaklı cilt çatlamalarını ortadan kaldırabilirsiniz.

 

Kayak Yapmak İsteyenlere Özel İpuçları

kayak-yapmak-isteyenlere-ozel-ipuclari
Kayak Yapmak İsteyenlere Özel İpuçları

Özellikle kış aktiviteleri yaz etkinliklerine göre bir tık daha zorlu olabileceği için öncesinde eğitim almakta mutlaka fayda görünüyor. Üstelik eğitim esnasında ya da kayma sürecinde bazı ipuçlarına dikkat ederseniz sporu çok kısa sürede öğrenebilirsiniz. Kış kampınız için doğru bir rota seçerek Kayak Merkezleri’nden eğitim alabilirsiniz. Bunun için arama motorunda bulunan “Kış kampı yapılabilir kayak kamp alanları” listemizi değerlendirebilirsiniz. Kayak yaparken dikkat etmeniz gereken özel ipuçları şu şekilde sıralanıyor:

  • Kaymaya başlamadan önce ısınma hareketlerini yapmayı ihmal etmeyin.
  • Kayarken mutlaka sabırlı olmalısınız. Pistte kararlı ve sabırlı adımlarla ilerlediğinizde daha sağlıklı bir kayma rutini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sağlık açısından kalp-damar ile ilgili ya da solunum sistemlerine yönelik kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan kayak yapmamalısınız.
  • Eğitmen aracılığıyla kendinize en uygun parkuru seçerek daha sağlıklı bir şekilde kayabilirsiniz.
  • Ani soğuk ve karların cildinize zarar verme ihtimaline karşı mutlaka nemlendirici kullanmalısınız.
  • Kayak sporu ilk etapta yorucu bir aktivite olabileceği için dinlenmeyi ihmal etmemelisiniz. Böylece olası kaza ihtimalini de ortadan kaldırabilirsiniz.

Campalow’un kış kamp rehberlerinde bugün “Kayak nedir, kayak nasıl yapılır, kayak ekipmanları nelerdir?” gibi soruları cevaplayarak kayak sporunun temeli, nasıl yapılabileceği, ekipmanları ve değerli püf noktalarına değindik. Siz de kış kampına gönül veriyor ve kayak aktivitelerine ağırlık vermek istiyorsanız daha önce ele aldığımız “Kış kampı severlere mekân önerileri” rehberimizi de değerlendirebilirsiniz. Bembeyaz bir rüyada adım atacağınız kış kampı ve kayak rutininde iyi eğlenceler dileriz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir