Kış kampı yapacaklara 7 altın öneri

Bugün sizler için; konforlu ve huzurlu bir kış kampı için dikkat etmeniz gereken önerileri yazımızda sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-21
Kış kampı yapacaklara 7 altın öneri

Özgür ruhlu tatilcilerin yolu bir gün mutlaka kış kampına düşer. Kış kampı deyince gözünüzde bembeyaz karlarla kaplı bir orman canlansa da kimi zaman rüzgâr ve yağmurdan nasibini alan bir mekân bizi karşılar. Mekânı ve türü her ne olursa olsun kış kampı, yıl ortasında kendinizi sakin ve huzurlu hissedebilmeniz için mucizevi bir kapıyı aralar. Üstelik kamp ateşinin eşlik ettiği akşamlarda da eğlence dozunu katlamaya devam eder. Hayaller kadar güzel bir kış kampına çıkmak için yalnızca ekipmanları hazırlamak ve yola çıkmak yetmez. Bu noktada bir kış kampına adım atarken dikkat etmeniz gereken birçok etken bulunur. Bugün sizler için; konforlu ve huzurlu bir kış kampı için dikkat etmeniz gereken önerileri yazımızda sıraladık. Kalem, kâğıt ve çantanız hazır ise başlayalım.

Kış Kampı

1-Pil ve Bataryalarınızı Koruyun

Issız bir dağda huzurlu bir kış kampı yaparken gönülden ırak olmak isteyebilirsiniz. Ancak oluşabilecek ani durumlara karşı mutlaka telefon şarjınızın bulunması gerekir. Ekstra soğuk ve karlı havalarda telefonların şarj ve bataryası kısa sürede bitebilir. Üstelik şarjı azalan telefon, yüzde 40’lık bir seviyede bile kapanmaya başlayabilir. Kış kampının dondurucu soğuğunda telefon şarj ve bataryasını korumak için cihazları uyku tulumunun içinde tutabilirsiniz. Yüksek bir ısı seviyesine sahip uyku tulumu, cihazın soğuk ile birleşerek şarjını kaybetmesini engeller. Böylece kış kampında ulaşılabilir olmanızı sağlar.

Pil

2-Kıyafet ve Ekipmanları Kuru Tutun

Bölgedeki hava sıcaklığı eksi derecelere düştüğünde kuru kalmaya çalışmak zor olabilir. Üstelik ıslanan kıyafetleriniz üzerinizde kaldığı sürece gribal enfeksiyonlara da kolay biçimde yakalanabilirsiniz. Söz konusu ıslaklık probleminden kaçınmak için yağışın yoğun olduğu saatleri çadır içinde ya da kapalı bir alanda geçirebilirsiniz. Yüksek bölgelerde kamp yapacaksanız gittiğiniz bölgede öncelikle çadırı kurabilirsiniz. Böylelikle ani yağan bir yağmurdan kaçarken çadırın içine sığınabilirsiniz.

Kıyafetler

3-Yedek Mat Hayat Kurtarır

Heyecanın doruklarda olduğu kamp serüveni için çoğunlukla ekipman listesine bir mat dâhil edilir. Söz konusu mat, uyku tulumunda geceyi geçirirken zemin soğukluğunun vücuda ulaşmasını büyük ölçüde engeller. Genellikle tek bir mat izolasyon için yeterli olsa da kış soğuklarında iki mata ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için yedek bir mat hayat kurtarıcı olacaktır. Yedek matınızı normal matın üzerine sererek kullanabilirsiniz. Ayrıca bir matı askeri, diğerini de şişme olarak tercih edebilirsiniz. Böylece askeri matı alta ve şişme matı üste sererek zemin soğukluğunu büyük ölçüde kırabilirsiniz.

Mat

4-Zorlu Ateş Serüvenini Kolaylaştırın

Karlı bölgelerde kamp ateşi yakmak düşündüğünüzden çok daha zor olabilir. Bu noktada bir kış kampı ateşini alevlendirmek için gerekli malzemeleri yanınızda bulundurabilirsiniz. Bunun için kâğıt, benzin ya da çakmak gibi materyaller işinizi görecektir. Buna ek olarak kış kampına çıkarken ateş yakmak için mutlaka yanınızda odun getirmeniz gerekir. Çevrede bulunan odunlar kardan dolayı yüksek ıslaklık seviyesine sahiptir. Bu nedenle size zorluk çıkartabilir. Aynı zamanda dağlık bölgelerde odun satan dükkanları bulmakta da zorlanabilirsiniz. Ateş ekipmanlarını hazırladıktan sonra yakacağınız alanı temizleyip bölgeyi bir miktar kazabilirsiniz. Böylece karların eriyerek ateşi söndürme ihtimali ortadan kalkar. 

Ateş

5-Çığ Tehlikesine Dikkat Edin

Kış kampında ekipmanlardan önce hayati koşulları göz önünde bulundurmanız gerekir. Yüksek rakımlarda biriken karlar, zaman içerisinde toplanarak bir çığ tehlikesi oluşturabilir. Kamp yaptığınız alanda her ne kadar çadır ya da kapalı alanlara gizlenseniz de kısa sürede bir çığ yığınının altında kalabilirsiniz. Bunun için kamp alanınızı çığ tehlikesine müsait bölgelerden uzakta seçmeniz gerekir. Aynı zamanda ıssız ve tekinsiz bölgelerin yerine önceden araştırdığınız ve güvendiğiniz alanları tercih edebilirsiniz.

Çığ

6-Vücudunuzu Aç Bırakmayın

Günlük gerekli besin değerleri karşılanmayan insan vücudu üşümeye eğilimli hâle gelir. Bu nedenle kış kampının ekstra soğuğunda aç kalırken daha fazla üşüyeceğinizi unutmamanız gerekir. Bunun için hiçbir yemek öğününü atlamamaya özen gösterin. Aynı zamanda açlığınızı bastırmak için enerji verici çikolata, bisküvi ve kuruyemiş gibi yiyecekleri yanınızda bulundurabilirsiniz. Bir kış kampında sağlıklı beslenmenizi sağlayacak meyve ve sebzeleri de bulundurmak isteyebilirsiniz. Ancak ekstra soğukta meyve ve sebzeler buzlanarak yenilemeyecek duruma gelebilir. Bu noktada açlık ihtiyacınızı sıcak yemekler ya da enerji veren besinler ile giderebilirsiniz.

Açlık

7-Konumunuzu Mutlaka Bildirin

Kış kampında her ne kadar uzak ve sakin kalmak isteseniz de güvenlik kriterlerine dikkat etmeniz gerekir. Bu noktada çeşitli olumsuzlukları önlemek ve daha güvenli bir kamp yapmak için bulunduğunuz konumu bir arkadaşınıza gönderebilirsiniz. Ormanlık bir bölgede kamp yapmayı planlıyorsanız da şebekenin çektiği yakın bir bölgede konum bildirimini ihmal etmeyin. Böylece soru işaretlerini arkanızda bıraktığınız, konforlu ve güvenli bir kış kampına adım atabilirsiniz. 

Konum

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir