Kamp çadırında sıcak tutan tavsiyeler

Bugün sizler için; kış kampı severlerin çadır içinde sıcak kalmasını sağlayacak hayat kurtarıcı tavsiyeleri sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-16
Kamp çadırında sıcak tutan tavsiyeler

Kalabalıklardan uzak ve gözlerden ırak bir kampta; yalnızlığımızı destekleyen bir yer de çadırın içidir. Çadırlar bizim için tek başına, yalnız ve sakin bir alan yaratır. Çadırda yalnızlığın keyfini sürerken de konforlu ve keyifli bir gece geçirmek isteriz. Ancak özellikle kış kamplarında üşüme problemi geceyi huzursuz geçirmenize neden olabilir. Üstelik yeterli donanımınız yoksa ve soğukla baş etme yöntemlerini bilmiyorsanız geceyi titreyerek geçirebilirsiniz. Bu gibi durumlardan kurtulmak için soğuk havayla mücadele ederken çadırın içinde sıcaklığı koruma yöntemlerini öğrenmeniz gerekir. Bugün sizlerin huzurlu bir kamp aktivitesini desteklemek adına; çadırda sıcak tutan tavsiyeleri araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Kamp Çadırı

Kamp Çadırında Sıcak Tutan Tavsiyeler

Kat Kat Giyinmekten Kaçının

Kamp çadırında sıcak kalmak için genellikle kat kat giyinilmesi üzerine yaygın bir inanış vardır. Ancak kalın giyinmenin vücudu soğuklardan koruyacağı kuralı uyku tulumlarına işlemez. Genellikle uyku tulumları, normal vücut ısısını yansıtarak sıcak tutmayı prensip edinir. Bu nedenle çadır ve uyku tulumunda sıcak kalmak için kat kat giyinmek yerine doğru kıyafet seçimlerinden yardım alabilirsiniz. Pamuk kumaştan üretilen kıyafetler rahatlık için doğru bir tercih olsa da kış kamplarında sizi yanlışa sürükleyebilir. Söz konusu kumaşlar nemi muhafaza ederken ısıyı uzaklaştırdığı için üşümenize neden olur. Bunun için uyku için çadırınıza girerken sentetik ya da yün kumaştan üretilen kıyafetlere yönelebilirsiniz.

Kat Kat Giyinmek

Uykuya Özel Kıyafetler Seçilmeli

Huzurlu bir kampın gecesinde genellikle günü geçirdiğimiz kıyafetlerle uyumayı tercih edebiliriz. Ancak bu durum, vücut ısısının korunmamasına yol açabilir. Dolayısıyla huzursuz gece üşümeleri de kaçınılmaz olacaktır. Gün içerisinde giydiğiniz kıyafetler vücut ısısını çeker ve nemli bir hâl almaya başlar. Neme doymuş kıyafetlerle uyku tulumuna girerseniz de vücut ısınız doğru biçimde korunmaz ve üşümeniz de kaçınılmaz olur. Huzursuz bir gece üşümesinden kaçınmak için çantanıza uykuya özel kıyafetleri ekleyebilirsiniz.

Uykuya Özel Kıyafetler

Vücudunuzu Sıkan Şeyleri Uzaklaştırın

İnsan vücudunun doğal ısı dengesini koruyabilmesi için kan dolaşımı hayati bir öneme sahiptir. Ancak vücudu sıkan toka, çorap ya da bileklik gibi nesneler kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur. Vücutta yavaşlayan kan dolaşımı da kısa sürede üşümenizi beraberinde getirecektir. Özellikle bir kış kampında üşümek istemiyorsanız vücudunuzu sıkan kıyafet ve aksesuarları uzaklaştırmalısınız.

Vücudu Sıkan Giysiler

Doğru Uyku Tulumunu Seçin

Kampta üşümeyi engellemek için belirli yöntemleri sıralasak da listenin başında mutlaka uyku tulumu seçimi yer alır. Uyku tulumlarının üretim aşamasında konfor derecesine göre belirli derece faktörleri bulunur. Özellikle kış kampında bulunduğunuz bölge ya da yaptığınız aktiviteye göre uyku tulumu seçimi yapmazsanız adeta kâbus dolu geceler geçirebilirsiniz. Uyku tulumunu seçerken konfor derecesini bulunduğunuz bölgenin soğukluğuna göre belirleyebilirsiniz. Örneğin, kamp yapacağınız bölgenin en düşük sıcaklığı -4 ise; mutlaka -4 ve -10 arası bir konfor derecesine sahip uyku tulumunu seçebilirsiniz.

Uyku Tulumu

Doğru Mat Seçimi Yapın

Hayalinizi gerçeğe dönüştüren bir kampta sıcak kalmanız için uyku tulumu kadar mat seçimi de öneme sahiptir. Matlar, yerden gelen soğuğu kırarak vücut ısınızı korumaya yardımcı olur. Böylece üşümeden uzak ve konforlu bir gece geçirmenize olanak sağlar. Çeşitli markalar tarafından geliştirilen matların yapısına göre farklı R seviyeleri bulunur. Matın R seviyesi yükseldikçe yerden almış olduğu soğuk miktarı da o kadar düşer. Bunun yanı sıra özellikle kış kampında çadır içinde sıcaklığı korumak için köpük mat üzerine izolasyona sahip şişme bir mat tercih edebilirsiniz.

Mat

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir