Karlı havada kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Rehberde; karlı havada kamp yaparken yaşayabileceğiniz türlü olumsuzluklara karşı almanız gereken çeşitli önlemlerden bahsettik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-01-31
Karlı havada kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Bembeyaz kar tanelerinin sokağa dizilişini izlemek bile böylesine keyifliyken böylesine huzurlu bir havada tatil yapmak paha biçilmez. Özellikle bu his, bir kamp macerasıyla birleştiğinde hem huzurlu hem de mutlu bir tatilin ilk adımlarını atmanızı sağlıyor. Doğanın bembeyaz kar örtüsüyle kaplandığı bir kış kampının tadını çıkarmak için öncelikle ortaya çıkması muhtemel olumsuzlukları ortadan kaldırmanız gerekiyor. Söz konusu olumsuzlukların başında da soğuk hava, yanlış mekân seçimi ve eksik malzeme tedariği gibi konular yer alıyor. Kış kampında ortaya çıkması muhtemel problemleri düzeltmek için çözüm yöntemleri düşünerek hazırlıklı bir şekilde yola çıktığınızda uzun süre unutulmaz bir macera yaşamanıza vesile oluyor. Campalow’da daha önce Karda kamp nasıl yapılır? isimli kış kampına özel bir rehber paylaşmıştık. Öncelikle kapsamlı rehberimizi değerlendirip, mutlaka dikkat etmeniz gereken kilit noktalar için içeriğimize göz atabilirsiniz. Hazırsanız, kış kampına özel dikkat edilmesi gerekenler rehberine birlikte göz atalım.

 

Karlı Havada Kamp Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Bembeyaz bir örtü gibi adeta huzuru çağrıştıran karlı havalar bizim için mutluluk verici bir detay olsa da özellikle kamp rutinleri için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekebilir. Kış kampına hazırlanırken malzeme seçimi, mekân tercihi ve karavan ekipmanlarına dikkat ettiğiniz sürece konforlu bir kamp süresi geçirebilirsiniz. Özellikle konforlu ve huzurlu bir kış kampı geçirmek için daha önce hazırladığımız “Kış kampı yapacaklara 7 altın öneri” isimli yazıya göz atabilirsiniz. Karlı havada kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler; doğru çadır seçimi, karavan atık su boşaltım yöntemleri, vücut sıcaklığı, kamp alanı seçimi ve uyku tulumu seçimi olarak sıralanıyor.

 

Doğru Çadır Seçimi

Bir kampa çıkarken doğru çadır seçimi en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında geliyor. Kış kampında çadırınızı doğru seçerek dinlenmiş bir şekilde uyanabilir, gün içerisinde dinlenebilir ve kesintisiz bir uykunun keyfini çıkarabilirsiniz. Bu sayede kamp süresi boyunca her gün kendinizi fazlasıyla dinç hissedebilirsiniz. Campalow’da daha önce “Kamp çadırı seçerken dikkat edilmesi gerekenler” isimli bir rehber paylaşmıştık. Kar yağışında kamp yaparken doğru çadırı seçmek için öncelikle rehberimizi değerlendirebilirsiniz.

Kar yağışında konforlu bir kış kampı yaparken seçtiğiniz çadırın mevsim özelliklerine dikkat etmeniz gerekiyor. Kar yağışında havanın dondurucu soğuklarından korunmak için beş mevsime özel çadırları tercih edebilirsiniz. Söz konusu çadırlar, rakımın yüksek olduğu yerlerde aşırı soğuklardan korunmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda yeterli havalandırma delikleri sayesinde çadır içinde sıcak kalırken temiz hava almanızı da sağlar. Dolayısıyla kış kampınızda beş mevsim çadırları tercih ederek bembeyaz bir kar yağışı süresince hayallerinizdeki kamp rutinini gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

 

Karavanın Atık Su Deposunu Korumak

Kar yağışında kamp yaparken çadırda dikkat ettikleriniz kadar bir karavan için de tedbirli olmanız gereken kısımlar bulunuyor. Kar yağışının şiddetli soğuklarında kendinizi sıcak tutarken karavan sağlığını da korumanız zorunlu hâle gelebilir. Bunun için şiddetli soğuklarda karavanın temiz su deposunu tamamen boşaltmayı unutmamanız gerekiyor. Aşırı soğuklar, borularda suların donmasına neden olabilir. Dolayısıyla tesisat borusunda kalan su, katı bir hâlde bulunduğu için patlamaya neden olabilir. Bu durum da karavanınızın sağlığını olumsuz olarak etkileyecektir. Söz konusu karlı havalarda kamp yaparken özellikle gece vakti atık su deposunu boşaltarak soğuk kaynaklı olumsuzlukları ortadan kaldırabilirsiniz. Karavanının atık su deposunu boşaltma konusunda zorluk çekerseniz daha önce ele aldığımız Karavan atık su deposu nereye boşaltılır? Nasıl yapılır? isimli rehbere göz atabilirsiniz.

 

Karlı Havada Sıcak Kalmak

Kar yağışının yoğun olduğu bir kış kampında konforunuzu koruyacak detaylardan biri de kendinizi sıcak hissetmek. Bembeyaz bir kış kampında vücudunuzu sıcak tutarak üşüme ihtimalini ortadan kaldırabilir ve bu sayede konforlu bir kamp tatili geçirebilirsiniz. Genellikle kış kamplarında kat kat giyinmenin soğukları engelleyeceğine dair yaygın bir inanış hâkim olabilir. Ancak bu görüş tam olarak gerçeği yansıtmaz. İnsan vücudunun soğuklardan korunarak sıcak kalabilmesi için öncelikle hava alması gerekir. Dolayısıyla ısı alışverişini sağlıklı bir şekilde yapabilen vücut aşırı soğuklardan da korunacaktır. 

Karlı havada üşümekten kaçınmak için kat kat giyinmek yerine bir kazağın üstüne kalın montunuzu giyebilirsiniz. Ayrıca kat kat çorap ve atkılar takmak yerine tek kat çorabı giydikten sonra yağmur ve kardan koruyan bir bot giyebilirsiniz. Ayrıca aşırı soğuklardan korunmak için baş bölgesini mutlaka sıcak tutmanız gerekir. Bunun için de yanınıza baş bölgenizi koruyacak bir bere ya da şapka gibi kıyafetlerden alabilirsiniz.

 

Doğru Kamp Alanını Seçmek

Kar yağışında bir kamp yaparken doğru rotayı seçmek size hem zaman hem de an konusunda avantaj sağlayacaktır. Kış kampında doğru rotayı seçmek için öncelikle “Kış kampı severlere mekân önerileri” isimli rehberimize göz atabilirsiniz. Kış kampında seçeceğiniz mekânlar öncelikle ücretli ve ücretsiz olarak iki farklı alternatife ayrılıyor. Kış kampında ücretli bir tesise gidecekseniz yola çıkmadan önce işletmenin kış kampına uygunluğuna yönelik fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için tesisin rotası, konaklama alanları ve izolasyon özelliklerini değerlendirebilirsiniz.

Kış kampında tercihiniz ücretsiz bir alandan yana olacaksa dikkat etmeniz gereken daha fazla konu bulunuyor. Bunun için gideceğiniz rotanın yağış miktarı, hava durumu özellikleri ve zemin yapısına ekstra dikkat etmelisiniz. Ayrıca kamptan ani bir vakitte dönemeyeceğiniz için bölgenin sinyal çekim gücü ve güvenliği hakkında mutlaka yetkili mercilerden bilgi alabilirsiniz. 

Kış kampına özel doğru kamp rotasını seçtikten sonra çadırı kuracağınız bölgeye de ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Çadırınızı karlı bir toprağın üzerine kurarken kayma ihtimaline karşı eğimli bölgelerden kaçınmalısınız. Ayrıca dallarda kar tanelerinin birikerek çadırın üstüne düşme ihtimalinden kaçınmak için çadırınızı ağaçlardan uzak bir bölgede kurabilirsiniz.

 

Uyku Tulumu İzolasyonu

Kış kampı yaparken aşırı soğuklardan gündüz olduğu gibi gece de korunarak kesintisiz bir uyku çekebilmek için doğru uyku tulumunu seçmemiz gerekiyor. Bunun için daha önce kaleme aldığımız Uyku tulumu seçim rehberi isimli yazımıza göz atabilirsiniz. Kış kampında gece boyunca soğuklardan korunmak ve vücut ısınızı dengede tutmak için “Extreme” özelliğe sahip uyku tulumu modellerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca şekil olarak da “Mumya” tipinde üretilen tulumlar, vücudunuza soğuk hava girişini büyük ölçüde engelleyecektir. Bu sayede gece boyunca uyku tulumunda sıcak kalarak kesintisiz bir uykunun keyfini çıkarabilirsiniz. Uyku tulumunda sıcak kalmaya yönelik daha kapsamlı bilgiler için Uyku tulumunda sıcak kalma yöntemleri isimli rehberimize göz atabilirsiniz.

 

Campalow’da bugün “Karlı havada kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler” isimli bir rehberi tamamladık. Karda yapacağınız bir kamp tatiline yönelik daha kapsamlı bilgiler için Kış kamp rehberi içeriğimize göz atabilirsiniz. Ayrıca kış kampınıza özel doğru bir rota seçmek için Kış kampı yapılabilir kamp alanlarıisimli sayfamızı değerlendirebilirsiniz. Konforlu ve huzurlu geçireceğiniz bir kış kampı için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir