Karavanda duş sistemi nasıl olur?

Karavan yapısına göre tasarlanan duş sistemlerinden bahsettik ve bir duş alanı bulunmadığı durumlarda kullanılabilecek alternatif ürünleri sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-29
Karavanda duş sistemi nasıl olur?

Yaz tatilinde karavanımızı alıp şöyle özgür bir yolculuğa çıkmak isteyebiliriz. Hayallerimizi gerçeğe dönüştürdüğümüzde güneşin en sıcak yüzüyle de tanışmak durumunda kalabiliriz. Böyle havalarda gün boyu gezip karavanın içine geri dönünce rahatlatıcı bir duşa kavuşmayı kim istemez ki? İsteklerimiz bir yana; karavanda duş meselesi sahip olduğumuz aracın yapısı ve boyutuna göre farklılıklar gösterebiliyor. Elbette bu durumlarda da duş için başvurabileceğiniz pratik çözüm yöntemleri bulunuyor. Karavan hakkında merak ettikleriniz için hazırladığımız rehberlerde bugün “Karavanda duş sistemi nasıl olur?” sorusunu cevaplamaya koyulduk. Gelin hem sorunun cevaplarına hem de karavanda farklı duş alternatiflerine birlikte bakalım.

 

Karavanda Duş Sistemi Nasıl Çalışır?

Karavanda duş sistemi üzerine sorulan sorular genellikle ev yapısından çok daha farklı bir durumla karşılaşılabileceği ihtimalinden ortaya çıkar. Ancak genellikle karavanların duş sistemi evdeki yapının aynısını gösterir. Bu noktada önemli olan karavanın yapısıdır. Sahip olduğunuz karavanın sistemleri güçlü ve boyutu ne kadar büyükse duş sisteminden alacağınız verim de o kadar fazla olacaktır. Karavanda duş sistemine dair konular genellikle sistem, yapı, gider, başlık ve sıcak su etrafında şekillenir.

 

Kazan ve Su Isıtıcısı

kazan-ve-su-isiticisi
Kazan ve Su Isıtıcısı

Karavanların duş sistemi genelde aracın boyut ve yapısına göre değişim gösterir. Ancak karavanınızın türü her ne olursa olsun duş bulunduğu takdirde küçük bir kazan ve su ısıtıcısı sayesinde duşunuzu alabilirsiniz. Duşta sıcak suyun gelmesi için gereken süre ortalama 10-15 dakika arasında değişim gösterebilir. Ancak bu durum karavanda yer alan duş sisteminin yapısına da bağlıdır. Daha büyük ve güçlü bir yapıda üretilen kazan ya da su ısıtıcıları sıcak suyu çok daha kısa bir sürede üretebilir. Bu sayede sıcak su için duşta uzun süre beklemenize gerek kalmaz.
 

Duşun Yapısı

dusun-yapisi
Duşun Yapısı

Karavanların küçük yaşam alanı ve portatif yapısı nedeniyle genellikle duşlar da küçük bir şekilde üretilir. Tabii bu durum karavanın yapısı ve boyutuna göre değişim gösterebilir. Karavan duşları genellikle kare yapıdadır ve duş perdesiyle küçük bir kabin oluşmuştur. Duşun portatif yapısı her ne kadar minik görünse de içeride kısa bir süre kalacağınız için genellikle problem teşkil etmeyecektir. Büyük karavanlarda duş kabini çok daha geniş bir yapıda üretilir. Elbette bu karavanların bütçesi bahsettiklerimizden epey fazla olacaktır. 
 

Gider Tahliyesi

gider-tahliyesi
Gider Tahliyesi

Karavanda duş alırken de tıpkı evde dikkat ettiğimiz gibi hijyen ayrıntılarına da önem vermeliyiz. Hatta karavanların teknik yapısı evden daha hassas olduğu için ekstra özen göstermemiz gerekebilir. Duştan sonra borularda biriken saç ve tüy gibi cisimler tahliye borularının zaman içerisinde tıkanmasına neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak tahliye borusunda biriken atıkları temizleyerek karavan sağlığını da koruyabilirsiniz.
 

Duş Başlığı

dus-basligi
Duş Başlığı

Karavan duşlarından ekstra verim almak için duş başlığının güçlü bir şekilde çalışması gerekir. Ancak klasik karavan modellerinde duş başlığı genellikle çok küçük olacaktır. Bu durum biraz da sizin karavan ekipmanlarını iyileştirmenize bağlıdır. Karavan duşunuz için yeni ve güçlü bir duş başlığı alarak süreci daha kolay bir hâle getirebilirsiniz.

 

Yeniden Sıcak Suyu Beklemek

yeniden-sicak-suyu-beklemek
Yeniden Sıcak Suyu Beklemek

Kazanda bulunan sıcak suyu kullandıktan sonra tekrar sıcak su üretmek için bir süre beklemeniz gerekebilir. Bu nedenle karavan yaşamının her anında olduğu gibi duşlarda da hız önemli bir unsurdur. Karavanda duşu hızlı bir şekilde aldığınızda ısınan suyu verimli bir şekilde kullanarak beklemeye maruz kalmazsınız.

Karavanda duş sistemi nasıl olur?” sorusuna değindikten sonra karavancılar için diğer bir ihtimali de düşünmeliyiz. Daha makul ve küçük boyutlarda bir karavana sahipseniz içerisinde duş sistemi olmayabilir. Bu noktada duş almak için çeşitli alternatifleri araştırmak zorunda kalabilirsiniz. Karavanda duş olmasa bile özgür bir kampçılık edasıyla bu gereksinimi karşılayabileceğiniz pratik pek çok alternatif bulunuyor. Gelin, devam edelim.

 

Karavanda Pratik Duş Çözümleri Nelerdir?

pratik-dus-cozumleri
Pratik Duş Çözümleri

Karavanda duş almak için bazen geniş bir alanımız olmayabilir. Aynı şekilde duş alanımız bulunsa bile sıcak suya dair çeşitli problemlerle karşı karşıya kalabiliriz. Karavan hayatı dediğimiz dünyada her zaman ikinci bir yol ve çözüm yöntemi bulunur. Dolayısıyla bu gibi ihtimallerde pratik duş ekipmanları sayesinde sorunu çok kısa bir sürede çözebilirsiniz. Karavanda pratik duş çözümleri için şarjlı duş başlığı, pompalı duş çantası ve solar kamp duşu edinebilirsiniz.

  • Şarjlı Duş Başlığı: Karavanda kalırken duş almak için kullanabileceğiniz en pratik ürünlerin başında şarjlı duş başlığı geliyor. Bunun durumda ekstra bir kazan ya da ısıtıcıya ihtiyacınız olmaz. Şarjlı duş başlığını kullanmak için yalnızca bir kova içerisinde suyla işinizi halledebilirsiniz. Ürünün şarjlı yapısı sayesinde kullandıktan sonra USB kablosuyla şarjını tamamlayarak tekrar kullanıma hazır bir hâle getirebilirsiniz. Ürünün fiyatı bir tık yüksek olsa da her türlü kamp etkinliğinizde hayat kurtarıcı olabileceğini söyleyebiliriz.

     
  • Pompalı Duş Çantası: Kampta duş çözümleriniz için çok daha pratik ve uygun fiyatlı bir ürün arıyorsanız pompalı duş çantasını edinebilirsiniz. 12 litre hacmiyle duştan maksimum verim almanızı sağlayan ürünü askılıkları sayesinde kolayca taşıyabilirsiniz. Duş başlığı, su tankı ve klasik bir pompadan oluşan ürünün kullanımı da oldukça basit. Ürünün içerisindeki suyu boşaltmak için vanaya basmanız ve kullanacağınız durumlarda da açık hâle getirmeniz yeterlidir. Üstelik kullanmadığınız durumlarda da katlayarak çok daha küçük bir yapıya getirebilir ve karavanın her köşesinde muhafaza edebilirsiniz.

     
  • Solar Kamp Duşu: Karavanda duş alma noktasında önerebileceğimiz en pratik ürünlerin başında solar kamp duşu geliyor. Üstelik ürün, 20 litrelik geniş su haznesi ve çevreci yapısıyla kamp için ideal bir ürün özelliğini de taşıyor. Solar kamp duşu, güneş karşısında belirli bir süre bekletildiğinde içindeki suyu ısıtıyor. Bu sayede pratik bir şekilde duş alabiliyorsunuz.

Karavanda duş almak için kendinize ideal bir ekipman edindiniz fakat bu sefer alana dair endişeleriniz varsa onun için de çok kolay bir çözüm bulunuyor. Kolay kurulan duş çadırları sayesinde karavanda duş alanı yoksa bile işinizi fazlasıyla kolaylaştırabilirsiniz. İdeal bir genişlik ve yaklaşık 190 cm boyutlarında üretilen duş çadırları, aynı zamanda tuvalet esnasında ya da kıyafet değiştirme rutinlerinde de kullanılabiliyor. Kolayca katlanabilen bir yapıya sahip olan duş çadırlarını işiniz bittikten sonra küçük bir hâle getirerek karavan içinde kolayca muhafaza edebilirsiniz. Duş çadırları genellikle suya dayanıklı bir malzemeden üretiliyor. Bu sayede doğada ürün ömrünün de oldukça uzun olacağını söyleyebiliriz. Eğer karavanda duşu daha pratik bir hâle getirmek için duş çadırı edinecekseniz doğa dostu şampuan ve duş jeli ürünlerini tercih etmelisiniz.

Campalow’da “Karavanda duş sistemi nasıl olur?” sorusunu merak edenler için kapsamlı bir rehber hazırladık. Aynı zamanda karavan duşu olmayanlar için de kamp için üretilen pratik duş ürünlerinden bahsettik. Rehberde aradığınız bilgilere ulaşıp diğer içeriklerimize de göz atmak isterseniz karavan hayatına dair bilgileri sıraladığımız “Karavan konaklama rehberi” size yardımcı olacaktır. Aynı zamanda karavana dair merak ettiğiniz teknik bilgileri öğrenmek için “Çekme karavana plaka şart mı?” ya da “Karavan muayene kaç yılda bir yapılır?” isimli içeriklerimize göz atabilirsiniz. Pratik çözümlerle buluştuğunuz bir karavan kampı için iyi eğlenceler dileriz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir