Karavan ve Tiny House farkları nelerdir?

Rehberde Tiny House ve karavan tercihinde doğru bir karar verebilmeniz için konfor ve konaklamaya yönelik farklılıkları sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-21
Karavan ve Tiny House farkları nelerdir?

Şehir yaşamı ve gündelik karmaşalardan kaçarak huzur bulduğumuz kampçılık tercihleri de tıpkı beklentilerimiz gibi değişmeye devam ediyor. Geçmişte yalnızca çadırla yapılan kampçılığın yerini günümüzde daha lüks tercihler ve minimalist bir ev konforu almaya başladı. Hâl böyle olunca da kampçılık anlayışına Tiny House, Glamping, Bungalow ya da karavan gibi türler dâhil oldu. Her kampçılık türü özelliklerine göre pek çok beklentiye hitap etse de özellikle minimalist bir yaşamın benimsendiği günümüzde Tiny House evler oldukça popüler bir noktaya yerleşiyor. Ev konforunu minimal ve makul bir hâle getiren küçük evler, sunmuş olduğu konsept özellikler sayesinde karavan yaşamıyla da sık sık karıştırılıyor. Bu noktada kamp deneyimi için doğru bir tercih yapmak adına Tiny House ve karavan kampı arasındaki farkları değerlendirmeniz gerekiyor. Campalow’da sizler için her iki konaklama birimini karşılaştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Karavan ve Tiny House Farkları

karavan-ve-tiny-house-farklari
Karavan ve Tiny House Farkları

Karavanlar Daha Ucuzdur

Kampçılık hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek adına maddi boyutu düşündüğünüzde bazen karamsarlığa kapılabilirsiniz. Bu noktada özellikle Tiny House maliyeti ve karavan fiyatları karşılaştırıldığında ikinci el imkânıyla karavanlar çok daha makul bir fiyat çizgisi sunuyor. Kamp deneyimi için ikinci el karavan satın alarak Tiny House için harcayacağınız maliyetten kâr edebilirsiniz. Aynı şekilde belirli bir ücretle satın aldığınız karavanı zaman içerisinde yavaş yavaş yaşam alanı hâline getirebilirsiniz.

 

Tiny House Hareketi Sınırlayabilir

Karavanlar sürekli hareket edebilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Dolayısıyla kampçılık için seyahat planınız varsa Tiny House yerine karavan tercihi yapabilirsiniz. Tiny House evler her ne kadar teker özelliğine sahip olsa da istediğiniz her an seyahate çıkamayabilirsiniz. Bu nedenle özgür bir kampçılık hayalini kuruyorsanız karavan tercihi sizin için daha ideal olacaktır.

 

Karavan İçin İmar İzni Gerekmez

Sabit Tiny House evlerin boş arazi ya da tarlaya inşa edilebilmesi için imar izni almanız gerekmektedir. Ancak küçük evler yerine motokaravanı tercih ettiğinizde tekerlekli araç statüsünde görüldüğü için herhangi bir imar iznine gereksinim kalmaz. Dolayısıyla kampçılık rutinlerinizde imar ya da ruhsat gibi resmi işlerle uğraşmak istemezseniz Tiny House yerine karavan tercihinde bulunabilirsiniz.

 

Tiny House Karavandan Çok Daha Ağırdır

Tiny House yapımında kullanılan malzemeler karavana göre oldukça ağır bir yapıya sahiptir. Özellikle tekerlekli küçük evlerin kendine özel bir fren sistemi olsa da bulunduğunuz yerden çıkmak ya da yer değiştirmek için yola çıktığınızda çeşitli zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu noktada dilediğiniz her an yer değiştirebileceğiniz daha hafif bir konaklama tercihinde bulunmak için motokaravan edinebilirsiniz.

 

Karavanı Çekmek İçin Başka Araca Gerek Kalmaz

Daha önce Tiny House evlerin karavandan çok daha ağır bir yapıya sahip olduğundan bahsetmiştik. Tiny House eviniz tekerlekli olduğunda yer değiştirmek için ekstra bir araca ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak motokaravanın kendisi motorlu taşıt statüsünde görülen tekerlekli bir araç olduğu için ekstra araç gereksinimi bulunmaz. Dolayısıyla bulunduğunuz yerden özgürce yer değiştirmek için motokaravanı tercih edebilirsiniz.

 

Tiny House Kötü Hava Şartlarına Uyumludur

Karavanlar özgür kamp tercihiniz için her ne kadar uygun görünse de kış kampında çeşitli zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Karavanlar yapısı itibariyle aşırı soğuklara karşı güçlü bir yalıtım sistemine sahip olmayabilir. Dolayısıyla soğuk havalarda karavan içinde üşüyebilir ya da atık su borusu donması gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle Tiny House size soğuk havalarda çok daha yalıtımlı bir sistem sunacaktır. Küçük evlerin yalıtımlı sistemi, enerji tüketimini de düşük tutarak kış boyunca konforlu bir ortam oluşturacaktır. Aynı şekilde yağmur ve kar gibi kış şartlarının yaşandığı havalarda Tiny House evlerin korunaklı yapısından faydalanabilirsiniz.

 

Tiny House Evlerde Ruhsat ve Plakadan Muaf Olabilirsiniz

Karavan ve Tiny House birimlerini birbirinden ayırmak için en önemli kriterlerin başında ruhsat ve plaka konusu geliyor. Motokaravanınız olduğunda ruhsat ve vergi gibi resmi gereksinimleri yerine getirmek zorunda kalabilirsiniz. Tiny House evlerde motokaravanın aksine bir ruhsat gerekmemektedir. Tiny House eviniz olduğunda karayolları ruhsatına işletmeniz yeterlidir. Ayrıca her yıl ödemeniz gereken karavan vergisi Tiny House evler için geçerli değildir. Bu sayede hissettiğiniz ev konforunu konaklama ve ödemede de yaşamak için Tiny House evleri tercih edebilirsiniz.

 

Tiny House Evlerde Yakıt Sorunu Yoktur

Tiny House evlerde karavan yaşamından farkı olarak uzun bir süre durduğunuz yerde konaklayabilirsiniz. Ancak karavanla sürekli hareket hâlinde olacağınız için yakıt tüketimi de fazla olacaktır. Dolayısıyla Tiny House yerine karavan tercihi yaptığınızda daha yüksek bir yakıt masrafına maruz kalabilirsiniz. Bu noktada küçük evler, kampçılık sürece harcamalarınızı da daha dengeli bir hâle getirecektir.

 

Tiny House Evlerde Enerji Kullanımı Daha Düşüktür

Tiny House evler karavana göre yalıtım açısından daha güçlü olduğu için soğuk havalarda hemen soğumaz. Aynı şekilde küçük evlerin boyutu makul olduğu için ısı kaynağı içeride çok daha çabuk yayılır ve kısa sürede ısınma sağlar. Böylece küçük evlerde ısınmak için ekstra bir enerji kullanmanıza gerek kalmaz. Ayrıca Tiny House elektrik ve su ihtiyaçlarını karşılamak için imar iznini aldıktan sonra kuyu da açabilirsiniz.

 

Karavanlarda Park Yeri Sorunu Yaşayabilirsiniz

Karavanla sürekli seyahat edeceğiniz için gideceğiniz hedefte park konusuna ilişkin soru işaretlerine maruz kalabilirsiniz. Üstelik varacağınız rotada kendinize bir park alanı belirlemiş olsanız bile memnun kalmayarak yeni bir yer aramaya koyulabilirsiniz. Ancak Tiny House evleri sabitlediğiniz ya da park ettiğiniz noktada uzun bir süre kalacağınız için park yeri problemi bulunmaz. Dolayısıyla küçük evlerde kalırken karavana göre çok daha güvenli hissedebilirsiniz.

 

Tiny House Evler Daha Sağlamdır

Tiny House evler, yapımında bir bina için kullanılan yapı malzemeleri tercih edildiği için sağlam bir yapıya sahip olarak inşa edilecektir. Ancak karavan araç statüsünde olduğu için küçük evler kadar dayanıklı bir yapıya sahip olmayabilir. Bu noktada ev konforunu yaşarken kendinizi çok daha güvenli ve sağlam hissedebilmek için tercihinizi Tiny House evlerden yana yapabilirsiniz.

 

Tiny House Daha Konforludur

Karavan yaşamı her ne kadar özgür bir konsept sunsa da konfor alanında dilediğiniz beklentileri karşılamayabilir. Bunun yanı sıra Tiny House evlerin içindeki yatak, banyo ve mutfak gibi ergonomik bölümler sayesinde ailenizle konforlu bir yaşam deneyimi elde edebilirsiniz. Dolayısıyla birinci tercihiniz yaşam alanında konfordan yanaysa karavan yerine küçük evleri tercih edebilirsiniz.

 

Campalow’da bugün son dönemlerin popüler konaklama birimi Tiny House ve özgür kampçılığın vazgeçilmezi karavan arasındaki farklılıkları sıraladık. Belirli farklar neticesinde tercihiniz Tiny House’den yana olacaksa yakın zamanda düzenlediğimiz “Tiny House hakkında merak edilenler” isimli rehbere göz atabilirsiniz. Aynı şekilde tercihiniz karavan olacaksa da “Karavan konaklama rehberi” isimli içerikten dilediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz. Karavanda karar kıldığınızda park etme noktaları için “Karavan park alanı” ve kiralama seçenekleri için “Karavan kiralanabilir kamp alanları” listelerimiz size yardımcı olacaktır. Kamp deneyiminiz için şimdiden iyi eğlenceler dileriz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir