Karavan soğuk kış şartlarına nasıl hazırlanır?

Rehberde karavanın sistematik özelliklerini kış soğuklarından koruyabilmek için alabileceğiniz çeşitli önlemleri sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-02-20
Karavan soğuk kış şartlarına nasıl hazırlanır?

Kampçılık yaşamında yılın her mevsimi ayrı bir güzelliğe sahip anılara vesile oluyor. Yaz mevsiminde gittiğiniz bir kamp tatilini deniz ve güneşin ahengi güzelleştirirken kış kampında bembeyaz bir doğanın huzur verici siluetiyle karşı karşıya geliyorsunuz. Dolayısıyla karavan, çadır, bungalov ya da tiny house gibi kamp türünüz ne olursa olsun her mevsimin ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu güzellikler her ne kadar fazla olsa da özellikle kış mevsiminde bazı olumsuzluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu olumsuzlukların büyük bir çoğunluğu da sistematik bir çalışma prensibine sahip olan karavan kampçılığında ortaya çıkabilir. Öncelikli olarak kışın dondurucu soğuklarından karavanınızı koruyacak gerekli eşyalar için ele aldığımız “Kışın karavan kampında gerekli malzemeler nelerdir?” isimli yazıya göz atabilirsiniz. Bugün de karavan kampçılığına yönelik “Karavan soğuk kış şartlarına nasıl hazırlanır?” isimli soruya yanıtlar aramaya çalıştık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Karavan soğuk kış şartlarına nasıl hazırlanır?

Soğuk havaların yoğunlaştığı bir kış mevsiminde karavanla kamp yaparken tatilinizi kaliteli kılmak için aracın dayanıklılığına dair bilgi sahibi olmalısınız. Söz konusu dayanıklılık kriterlerine dikkat etmediğiniz takdirde aracınızla yarı yolda kalabilir ya da tatilinizi tamir işleriyle uğraşarak geçirebilirsiniz. Karavan kampınızda aracı soğuk kış şartlarına hazırlamak için zincir, yalıtım, ısınma ve kış lastiği gibi önemli teknik özelliklere dikkat edebilirsiniz.

 

Aracın Yalıtımına Dikkat Edin

aracin-yalitimina-dikkat-edin
Aracın Yalıtımına Dikkat Edin

Kışın kamp tatilinize eşlik eden bir karavanda zorlu soğuklardan korunmanın en etkili yöntemi yalıtıma dikkat etmekten geçiyor. Özenle dekore ettiğiniz bir karavanda yalıtım kontrollerini doğru bir şekilde yaptırmadığınızda dışarıda yatmaktan farksız bir hava durumuyla karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla karavanın yalıtım özelliklerini geliştirmek için yola çıkmadan önce kapsamlı bir yalıtım ve havalandırma sistemi kontrolü yaptırabilirsiniz. Daha önceden kontrolleri eksiksiz bir şekilde yaptırmış olsanız da ani arızaları göz önünde bulundurarak yanınıza bir uyku tulumu almanızı tavsiye ederiz. Karavan bakımı ve kontrollerine ilişkin kapsamlı bilgiler için “Karavan kampıyla ilgili sık sorulan sorular” rehberimizi inceleyebilirsiniz.

 

Kış Lastiğini İhmal Etmeyin

kis-lastigini-ihmal-etmeyin
Kış Lastiğini İhmal Etmeyin

Kışın zorlu şartlarında yolculuğunuza eşlik eden araç her ne olursa olsun kış lastiğini ihmal etmemelisiniz. Karavan tekerlerine taktırdığınız bir kış lastiği, gittiğiniz bölgede kar yağışı yoğun olsa bile kayma ihtimalini önleyecek ve kazaları engelleyecektir. Ayrıca rotanız ya da yola çıktığınız noktada kar yağışı olmasa bile gidiş istikametinde kar geçişlerine maruz kalabileceğinizi unutmamalısınız. Bu durumda kış lastiği ve zincirler aracınızın kayma ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Kışın karavan kampı yaparken çeşitli zorlukları ortadan kaldırmak için birçok soruya yanıt verdiğimiz “Karavan konaklama rehberi” içeriğine göz atabilirsiniz.

 

Kürek ve Tahta Bulundurun

kurek-ve-tahta-bulundurun
Kürek ve Tahta Bulundurun

Sabahın ilk ışıklarına uyandığınızda gecenin bir sürprizi olarak karlı bir zeminle karşılaşabilirsiniz. Üstelik bu durumda karavanın tekerleri karın içine saplanarak ilerleyemeyecek duruma gelebilir. Bu gibi durumlarda karavan lastiklerini saplandığı karlı bir zeminden çıkarmak için kürekten yardım alabilirsiniz. Ayrıca zeminin çamurlaşma ihtimaline karşı tekerlerin altına tahta parçası koyarak seyahatinizi sorunsuz bir hâle getirebilirsiniz.

 

Borulardaki Fazla Suyu Boşaltın

borulardaki-fazla-suyu-bosaltin
Borulardaki Fazla Suyu Boşaltın

Karavan atık borusunda biriken fazla su, kışın zorlu soğuk hava şartlarına karşı koyamayıp donma ihtimaline maruz kalabilir. Borularda donmuş hâlde bulunan su da bir süre sonra çatlama gibi olumsuzlukları ortaya çıkarabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak için karavanın su tanklarını tam olarak dolmadan boşaltarak donma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca yanınızda bulunduracağınız bir antifrizi boru içerisinde kullanarak donmayı önleyebilirsiniz. Karavan atık su deposuna ilişkin kapsamlı bilgi almak için daha önce hazırladığımız “Karavan atık su deposu nereye boşaltılır? Nasıl yapılır?” rehberini değerlendirebilirsiniz.

 

Kontrolleri Unutmayın

kontrolleri-unutmayin
Kontrolleri Unutmayın

Karavanınızı kışın soğuk hava şartlarından koruyacak en önemli yöntem kontrolleri düzenli olarak yaptırmaktır. Kış mevsiminde karavanla yola çıkmadan önce aracın havalandırma, lastik, yalıtım ve ısınma gibi kontrollerini yaptırarak yol sürecince oluşabilecek olumsuzlukları engelleyebilirsiniz.

 

Campalow olarak “Karavan soğuk kış şartlarına nasıl hazırlanır?” sorusuna cevap niteliğinde kapsamlı bir rehber hazırladık. Rehberdeki bilgilerinizi kullanmak istiyor ancak rotadan emin olamıyorsanız karavan kiralayabileceğiniz kamp alanlarını “Karavan kiralanabilir kamp alanları” sayfasından filtreleme yaparak görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca kiralama yerine park edebileceğiniz elverişli rotalar için “Karavan park alanları” sayfasını inceleyebilirsiniz. Kış kampınızda keyifli bir karavan deneyimi için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.

 


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir