Karavan seçerken doğru tercih nasıl yapılır?

Rehberde karavan seçimi yaparken beklenti ve isteklerinize yönelik doğru soruları sorarak karar verebilmenize ilişkin yönergeler paylaştık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-02-21
Karavan seçerken doğru tercih nasıl yapılır?

Özgür bir karavan kampçılığına gönül veriyorsanız karavan kiralamak ya da dönüştürmek her zaman hayaliniz olmaya devam edecektir. Karavanın başına buyruk havası, konforlu imkânları ve özgür temasıyla yalnızca belirleyeceğiniz bir rota bile sizin için yol arkadaşı olmaya yetiyor. Dolayısıyla bu noktada hayallerinizi gerçeğe dönüştürecek karavan tercihini doğru sorular ekseninde yapabilmeniz gerekiyor. İster bir aracı karavana dönüştürün isterseniz de hayalini kurduğunuz karavanı kiralayın; rota boyunca araca yönelik beklentilerinizi sıralayarak doğru bir karar vermeye başlayabilirsiniz. Campalow’da daha önce hazırladığımız “Karavan konaklama rehberi” içerisinde karavan türlerine kapsamlı özellikleriyle değinmiştik. Bugün “Karavan seçerken doğru tercih nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamak üzere bir rehber hazırladık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Karavan Nasıl Seçilir?

İlk olarak karavan seçiminde araç özellikleri, teknik sistem, iç dekorasyon, elektrik tesisatı, sürüş deneyimi ve yalıtım özelliklerine dikkat ederek doğru bir tercih yapabilirsiniz. Bu noktada bir karavan tercih ederken yapabileceğiniz seçim Motokaravan ve Çekme karavan kategorilerinde birbirinden ayrılıyor. Pek çok karavancının kararsız kaldığı bu iki seçenek arasından tercihinizi aracın avantajlarını doğru bir şekilde çıkararak yapabilirsiniz.

 

Motokaravan Avantajları Nelerdir?

  • Dilediğiniz rotaya oldukça konforlu bir şekilde gidebilirsiniz.
  • Geniş iç dekorasyonu dilediğiniz gibi döşeyebilirsiniz.
  • Tek bir araçla her isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kullanımı daha kolaydır.
  • Uzun yolculuklar için uygundur.

 

Çekme Karavan Avantajları Nelerdir?

  • Ağırlığı 750 kg’dan az çekme karavanlar için ruhsata ihtiyaç duyulmaz.
  • Yıllık vergi masrafı ödemek zorunda kalmazsınız.
  • Daha uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.
  • Dönüştürülen bir motokaravan 5 yaşından küçük olduğunda ÖTV farkı ödemek gerekebilir. Ancak bu durum çekme karavanlar için geçerli değildir.
  • Kısa yolculuklar için idealdir.

 

Doğru Tercih Nasıl Yapılır?

Karavan tercihinde bulunurken çekme karavan ve motokaravanın özellikleri arasında kendinizi kaybolmuş hissedebilirsiniz. Bu noktada doğru kararı vermenizi sağlayacak en önemli şey beklenti ve ihtiyaçlarınızı çıkarmak olacaktır. Örneğin ihtiyacınız tek bir araç ile uzun karavan yolculukları yönündeyse mutlaka motokaravanı öneriyoruz. Bunun yanı sıra daha küçük çaplı yolculuklar için aracınıza dâhil edebileceğiniz bir model için de çekme karavanları tercih edebilirsiniz. Karavanda doğru tercih yapabilmek için kendinize “bütçe, mevsim, ruhsat ya da karavan içinde geçirilen vakit” konuları üzerine kapsamlı sorular sorabilirsiniz.

 

Mevsim Özellikleri

mevsim-ozellikleri
Mevsim Özellikleri

Doğru bir karavan tercihinde bulunmanızı sağlayan birincil etkenlerin başında mevsim özellikleri geliyor. Karavanla yola çıkarken kış mevsimini tercih ediyorsanız aracın yalıtım özelliklerine mutlaka dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde tatilinizi hastalıkla geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Kışın karavanla seyahat etmeyi cazip buluyorsanız daha önce hazırladığımız “Kışın karavan kampında gerekli malzemeler nelerdir?” rehberine göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra tercihiniz yaz mevsiminden yana olacaksa da yalıtım özelliklerini ikinci plana erteleyebilirsiniz.

 

Ruhsat Konusu

ruhsat-konusu
Ruhsat Konusu

Karavan tercihinde bulunurken seçiminizi etkileyecek bir diğer faktör de ruhsat konusu. Hayalinizdeki karavana birlikte ruhsat almayı düşünüyorsanız tercihinizi motokaravandan yana yapabilirsiniz. Ancak ruhsat almak gibi bir düşünceniz yoksa 750 kg altındaki çekme karavan modellerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca motokaravanda ruhsat almamayı düşünüyorsanız aracın tekrar eski hâline dönüştürülebilir olması gerektiğini unutmamalısınız. Karavana dair diğer teknik bilgiler için önceden hazırladığımız “Karavan hangi ehliyet sınıfıyla kullanılır?” rehberine göz atabilirsiniz.

 

Bütçe Miktarı

butce-miktari
Bütçe Miktarı

Her alışverişte olduğu gibi uygun bir karavan modeli seçerken de uygun bütçe miktarınızı çıkarmanız gerekiyor. Bütçeniz fazla ve teknik donanıma ayıracağınız miktar hazır ise tercihinizi motokaravandan yana yapabilirsiniz. Ancak daha sınırlı bir miktara sahipseniz çekme karavanları tercih edebilirsiniz. Bu noktada karavan vergisi için harcayacağınız güncel miktarı görüntüleyerek fikir almak için yazımızı değerlendirebilirsiniz: “2023 yılında karavan vergisi ne kadar?

 

Karavanda Geçirilen Vakit

karavanda-gecirilen-vakit
Karavanda Geçirilen Vakit

Karavan seçiminde bulunurken teknik ve dış özellikler ne kadar etkili olsa da içeride geçirilen vakti de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Dolayısıyla karavanla kışın yola çıkmak istiyor ve vaktin büyük bir çoğunluğunu karavan içerisinde geçirmeyi planlıyorsanız motokaravan modellerini tavsiye ederiz. Bu araçlar hem büyük yapısı hem de elverişli dekorasyonu sayesinde içeride de keyifli vakit geçirme imkânı sunacaktır. Karavan içinde geçirdiğiniz vakti daha konforlu bir hâle getirmek için “Karavan içinde nasıl vakit geçirilir?” rehberimize göz atabilirsiniz.

 

Campalow olarak bugün “Karavan seçerken doğru tercih nasıl yapılır?” sorusunu farklı cevaplar çerçevesinde yanıtlamaya çalıştık. Bu konuya yönelik farklı sorularınızı cevaplamak için hazırladığımız “Karavan kampında dikkat edilmesi gerekenler” rehberine de göz atabilirsiniz. Hayalini kurduğunuz bir araçta gerçekleştireceğiniz unutulmaz tatil için bol keyifler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir