Karavan muayene kaç yılda bir yapılır?

Rehberde en çok merak edilen karavan muayene süresine ilişkin karavan türlerine göre muayene periyotlarını değerlendirdik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-22
Karavan muayene kaç yılda bir yapılır?

Motorlu aracı bulunanlar için muayene süreci genellikle düşündürücü bir süreç hâline gelebilir. Özellikle motorlu araç sınıfında değerlendirilen karavanlar söz konusu olduğunda karavan muayene işlemleri en çok merak edilen konuların başında geliyor. Karavanların kara yolunda problemsiz bir şekilde kullanılabilmesi ve olası arıza durumlarını önlemek için muayene kriterlerine mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Campalow’da “Karavan muayene kaç yılda bir yapılır?” sorusuna özel olarak karavan türlerine göre muayene süreci ele aldığımız özel bir içerik hazırladık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Karavan İçin Muayene Periyotları

Karavan Muayene Süreci

Bir karavan muayene sürecini başlatmadan önce dikkat etmeniz gereken kriterler bulunuyor. Örneğin aracınızı sıfırdan dönüştürerek bir karavan hâline getirdiyseniz TSE onayını almanız gerekiyor. Aracın dönüşümü aşamasında TSE onayını aldıktan sonra TüvTürk’ten randevu alarak karavan muayene ücretini ödemeniz gerekiyor. Özellikle karavanı sıfırdan dönüştürdüyseniz ilgili mühendislik firmasından mutlaka bir fatura da almalısınız. TüvTürk’ten randevu alıp, muayene ücretini ödeyip, faturayı bulundurduktan sonra karavan muayene işlemine girebilirsiniz.

 

Karavan Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Motorlu karavan ve çekme karavanla ilgili düzenlenen mevzuatın 67. maddesine göre her iki araç türünün de muayene periyotları belirlenmiş. Bu noktada motokaravan muayenesi ve çekme karavan muayenesi periyotlarla birbirinden ayrılıyor. İlgili mevzuatta durum, “iki veya üç tekerlekli araçlar ve bunlara ait römorkların ilk 3 yaş sonu devamında 2 yılda bir muayene yapması gerekiyor. Ayrıca diğer bütün motorlu araçlar ile bunların römork sistemleri ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir olarak muayeneye girmesi gerekiyor.” şeklinde belirtilmiş.

  • Motokaravan muayene süresi: Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin belirlenmiş olduğu mevzuata göre motokaravanların her yıl düzenli olarak TüvTürk’te muayeneye girmesi gerekiyor.
     
  • Çekme karavan muayene süresi: Çekme karavanlar türüne göre her yıl muayeneye çağrılabiliyor. İki yılda bir yapılması gereken muayeneye dair çalışmalar devam etse de henüz kesin bir şekilde işlenmiş bir mevzuat bulunmuyor.
     

Karavan muayene periyotlarına özel olarak hazırladığımız “Karavan muayene kaç yılda bir yapılır?” içeriğinin sonuna geldik. Karavanla ilgili özellikle ehliyete dair merak ettiğiniz sorular için daha önce hazırladığımız “Karavan hangi ehliyet sınıfıyla kullanılır?” içeriğine göz atabilirsiniz. Karavan hakkında daha kapsamlı bilgiler için de “Karavan konaklama rehberi” içeriğimiz size yardımcı olacaktır. Karavan tatiliniz için macera dolu günler dileriz.


Yorumlar

avatar
Sadık
2023-03-27

İyide çekme karavanlar her yıl tüv yapılıyor kimseye anlayamadık

avatar
Elif
2023-03-27

Merhaba, çekme karavanlar türüne göre her yıl muayeneye çağrılabiliyor. İki yılda bir yapılması gereken muayeneye dair çalışmalar devam etse de henüz kesin bir şekilde işlenmiş bir mevzuat bulunmuyor. Bilgilendirme üzerine yazımızı güncelledim, teşekkür ederiz.

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir