Karavan konaklama rehberi

Karavan konaklama rehberinde; araçların özellikleri, farklı firmalar tarafından üretilen türleri ve genel fiyat aralıklarına değindik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-11-21
Karavan konaklama rehberi

Özgür ruhların vazgeçilmez karavan kampı, son yıllarda ekonomik boyutu ve sunmuş olduğu minimal bir yaşam tarzıyla sık tercih ediliyor. Karavan kampı yaparken seçmiş olduğunuz aracın çeşit ve modeline göre farklı olanaklarla karşılaşabiliyorsunuz. Üstelik ev konforunu aratmayacak şekilde düzenlenmiş karavan türlerinde hem özgür bir tatil anlayışına ulaşırken hem de konforunuzdan ödün vermek zorunda kalmayabilirsiniz. Kampçılığın popüler bir hâle geldiği günümüzde ekonomik boyutuyla dikkat çeken karavan kampı için; karavan kampının kökeni, konaklama özellikleri, karavan türleri ve karavan kiralama fiyatları 2022 yılına özel olarak oldukça merak ediliyor. Sizin de sorularınız bu şekildeyse hazırlamış olduğumuz rehberde aradığınızı bulabilirsiniz.

 

Karavan Kampı Nedir?

Günlük ihtiyaç duyabileceğiniz yaşamsal fonksiyonlara minimum bir şekilde cevap veren karavan kampında mekân içerisinde tuvalet, banyo, yatak odası ve salon gibi yaşam alanlarını bulabilirsiniz. Taşınabilir bir mekân konforu sunan karavanlar, 19. Yüzyıldan beri kullanılıyor. Geçmişte sirk çalışanlarının konaklaması için kullanılan karavan kampının günümüzde özgür bir yaşam standardını karşıladığını da kolaylıkla söyleyebiliriz. Sirk çalışanlarının konaklaması için bulunduktan sonra ünü tüm Avrupa’ya yayılan karavanların günümüzde artık birçok kamp tesisi tarafından konaklama alanı ya da kiralama olanağı olarak sunulduğunu görebiliriz. Dolayısıyla ücretli kamp tesislerinde karavan kiralama imkânından faydalanabilir ya da karavan park noktalarından yararlanabilirsiniz.

Geçmişte iş gereksinimleri için üretilen karavanların günümüzde özellikle pandeminin de getirileriyle oldukça popüler olduğunu görüyoruz. Karavanların sunduğu minimal yaşam, az maliyet ve özgür bir kamp anlayışı birçok tatilciye hitap etmeyi başarıyor. Dolayısıyla karavan kampına ilgi duyuyorsanız ihtiyaçlarınızı doğru oranda karşılayacak türlerine karar verip karavan kiralama ya da aracınızı karavana dönüştürme fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Karavan ehliyetine ilişkin sorularınız için hazırladığımız “Karavan hangi ehliyet sınıfıyla kullanılır?” isimli rehberi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca karavan kampına dair genel sorularınız için “Karavan kampıyla ilgili sık sorulan sorular” rehberimize göz atabilirsiniz.

 

Karavan Türleri Nelerdir?

Kamp tatilinde de özgür ruhunu dizginleyemeyen macera dolu kampçıların odak noktası karavanlar da kendi içerisinde farklı türlere ayrılıyor. Dünyada birbirinden farklı modellerde üretilmiş birçok karavan modeli olsa da günümüzde popüler karavan türleri 5 farklı kategoride inceleniyor. Modellerine göre çekme karavan, motokaravan, dönüştürülmüş karavan (camper), pick-up karavan ve küçük gözyaşı karavan türlerinden dilediğinizi seçip seyahate başlayabilirsiniz. 

  • Motokaravan: Motorlu bir taşıta gereksinim duymayan, kendiliğinden bir bütün olarak kullanılabilen modellere “motokaravan” adı verilir. Seyahat sırasında içinde yolculuk edebileceğiniz motokaravanları diğer modellerden ayıran en avantajlı özelliği motorlu bir araca ihtiyaç duymadan özgürce hareket edebilmesidir. Söz konusu karavanları tercih ederken üretim yılı ve motor özelliklerine dikkat ettiğiniz sürece uzun süre kamp rutinlerinize eşlik edebileceğini söyleyebiliriz.
     
  • Çekme Karavan: Motorlu bir aracın arkasına bağlanan ve seyahat süresi boyunca içinde bulunamayacağınız modellere “çekme karavan” adı verilir. Çekme karavanları diğer modellerden ayıran en avantajlı özellik sabit bir motor aracına gerek duymadığı için bağımsız ev modeli gibi olmasıdır. Çekme karavanların ayırt edici özelliği sayesinde herhangi bir motorlu araçla karavanı dilediğiniz rotaya götürebilirsiniz. Ancak kısıtlı manevra özelliği nedeniyle kullanırken zorluk yaşayabileceğinizi de söylemeliyiz.
     
  • Dönüştürülmüş Karavan (Camper): Adı üzerinde dönüştürülmüş karavan yani camper, panelvan ya da minibüs gibi araç türlerinden dönüştürülmüş karavanlara verilen isimdir. Söz konusu karavanların kullanıcıya sunmuş olduğu olumlu ve olumsuz iki türlü özellik bulunur. Öncelikle kişisel bir tarza göre tasarlandığı için hayalinizdeki karavana yönelik özellikleri bu karavan modellerinde bulabilirsiniz. Ancak araçtan bir karavan modeline dönüştürülen camper modelleri özellikle yalıtım konusunda ihtiyacınızı doğru oranda karşılayamayabilir. Bu noktada destek alarak doğru ve ihtiyaçlarınızı yeterli oranda karşılayabilen bir dönüştürülmüş karavan modeline sahip olabilirsiniz. 
karavan-turleri
Karavan Türleri
  • Pick-up Karavan: Aracın arkasına doğru kurulumu mümkün olan karavan modelleri “Pick-up” olarak adlandırılır. Pick up karavanlar kullanıcıya sunmuş olduğu araç arkasında otomobil, yük kaynağı ya da karavan özelliğiyle diğer modellerden ayrıştığını söyleyebiliriz. Kullanış noktasında oldukça fonksiyonel özellikler gösteren pick-up karavan modellerini tercih ederken arka bölümün kasa boyutunu geçmemesine de özen göstermelisiniz.
     
  • Küçük Gözyaşı Karavan: Hafta sonu seyahatleri için güvenle tercih edebileceğiniz küçük gözyaşı karavanların sevimli görüntüsü kampçıları cezbetmeye yetiyor. Kullanışlı özellikleriyle hafta sonu planlarınıza kolayca dâhil edebileceğiniz küçük gözyaşı karavanların fiyatı da diğerlerine göre oldukça makul. Ufak boyutuyla konforlu bir kamp deneyimi vadeden küçük gözyaşı karavanlarda maalesef tuvalet bulunmuyor. Söz konusu karavanların içerisinde dolap, buzdolabı ve lavabo gibi minimal imkânlar mevcut. Ayrıca 750 kilonun altında olduğu için küçük gözyaşı karavanlara ayrı bir ruhsat çıkarmanız da gerekmiyor. 
karavan-turleri-2
Karavan Türleri-2

Karavan modelleri kendi içerisinde yapısal özellikler, kullanım şekli ve iç dekorasyon modeli olarak birbirinden farklı 5 ana kategoriye ayrılıyor. Özelliklerini sıralamış olduğumuz karavan çeşitlerinden motokaravanları uzun süreli seyahatler, dönüştürülmüş karavanları kısa süreli geziler ve küçük gözyaşı karavan modellerini hafta sonu planları için tercih edebilirsiniz. Hayalinizdeki karavan türüne en uygun modeli seçtikten sonra yapısal ve teknik özelliklerini de dikkate alarak uzun yıllar boyunca özgür bir karavan keyfine ulaşabilirsiniz.

 

Karavan Özellikleri Nelerdir?

karavan-ozellikleri
Karavan Özellikleri

Son zamanların popüler tercihi karavan kampında konaklayacak mekân bulabilmek gibi zorluklarınız olmayacağı için oldukça konforlu bir tatil yapabilirsiniz. Ayrıca iç dekorasyon özellikleri ve minimal yapısıyla doğanın her yerinde kendi karavanınız ile konaklayabilirsiniz. Üretim ve tasarım özellikleri itibariyle birçok avantajı sunan karavan özellikleri konforlu, minimal yaşamı çağrıştıran, doğaya uyumlu, özgür yapıda ve kişisel alanı önemseyen olarak sıralanıyor.

  • Konfor: Karavanların farklı türlerine göre iç dekorasyonunda birbirinden farklı olanaklarla karşılaşabilirsiniz. Minimal bir yaşama çağıran karavanlarda evde bulmuş olduğunuz konforu daha makul bir ücret ve şartlarla yeniden bulabileceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca küçük alanlardan keyif alıyor ve her ihtiyacın el altında olmasını istiyorsanız karavan kampında aradığınız konfor özelliklerini kolayca bulabilirsiniz.
     
  • Minimal Yaşam: Karavanlar yapısal özellikleri ve iç dekorasyon öğeleriyle minimal bir yaşama adeta davet ediyor. Karavanda yaşarken günlük hayatın koşuşturması, büyük evlerin yorgunluğu ve şehir karmaşası gibi olumsuzluklardan kaçarak daha minimal bir yaşama uyum sağlayabilirsiniz. Özellikle ev imkânlarının yanı sıra otel odası konforunu da zaman zaman bulabileceğiniz karavanlarda çok daha makul bir ücret ödeyerek beklentilerinizin büyük bir çoğunluğunu karşılayabilirsiniz.
     
  • Doğaya Uyumlu: Yapısı itibariyle karavanlar içerisinde yaşayabileceğiniz şekilde güvenli ve korunaklı bir şekilde üretiliyor. Dolayısıyla hem şehrin ortası hem de doğanın içerisinde güvenli bir karavan konaklaması yapabilirsiniz. Karavan kullanırken doğanın mucizelerine saygı duymak için özel oluşturulmuş kimyasal atık noktalarını da değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
     
  • Özgür: Karavancıların bu yaşam tarzını tercih etmelerinin en önemli nedeni şüphesiz ki “özgürlük” beklentisi. Bir karavana sahip olduğunuzda özgürce dilediğiniz alana gidebilir, sayısız alanda konaklayabilir ve yaşam alanınızı her noktaya taşıyabilirsiniz. Özellikle “özgürlük” teması sayesinde karavan kampının çadır kampına oranla çok daha konfor vadeden bir tercih olduğundan bahsedebiliriz.
     
  • Kişisel Alana Saygılı: Karavanda konaklarken kendi kişisel alanınızda vakit geçirebilir, uyuyabilir ya da işinizi yapabilirsiniz. Kapıyı kapattığınız andan itibaren karavan sizin için bir deneyim olmaktan ziyade yaşam alanı hâline gelecektir.

 

Güncel Karavan Fiyat Karşılaştırması

Günümüzde beklentilerinizi doğru oranda karşılayan karavanları satın alabileceğiniz gibi karavan kiralama olanaklarından da faydalanabilirsiniz. Karavan konaklama rehberinde sizler için 2022 yılına özel hem kiralama hem de satın alma oranlarına ayrı ayrı değindik. Güncel fiyat listelerine göz atarak hayalini kurduğunuz özgür bir karavan deneyimine çıkabilirsiniz.

 

Gecelik Karavan Kiralama Fiyatı 2022

gecelik-karavan-konaklama-fiyatlari
Gecelik Karavan Konaklama Fiyatları

Sahil Kamp İstanbul’un konaklama birimlerinden Çekme karavan üzerine kurulmuş Şile Orman Karavan ve Darni Karavan modelleri sunmuş olduğu özellik ve hizmetlere göre farklı fiyat dengelerine sahip. 

  • Şile Orman Karavan’da yatak, yastık, yorgan, ocak, duş, mini buzdolabı ve temiz havlu gibi hizmetleri gecelik 1000 TL’ye kiralayabilirsiniz. 
  • Darni Karavan’da ise veranda, yatak, yastık, yorgan, masa, sandalye, oturma grubu, duş, wc, temiz havlu, mini buzdolabı, mangal alanı ve bahçe gibi olanakları kahvaltı dâhil bir şekilde gecelik 1200 TL’ye kiralayabiliyorsunuz.

 

İkinci El Karavan Fiyatları 2022

ikinci-el-karavan-fiyatlari
İkinci El Karavan Fiyatları

İkinci el satış sitelerinden alınmış fiyat bilgilerine göre son dönemin gözdesi motokaravan modelleri üretim yılı, marka ve kilometre özelliklerine göre farklı fiyat dengelerine sahip.

  • Motokaravan satın alma fiyat bilgilerine göre 2011 Fiat model ikinci el karavanı 630.000 TL’ye satın alabilirsiniz. 
  • Aynı şekilde 2004 Mercedes-Benz model ikinci el karavanı da 295.000 TL gibi bir ücretle satın alırken 2015 ikinci el Mercedes Benz motokaravan için 2.100.000 TL ödeyebilirsiniz.

 

Gecelik Karavan Park Alanı Fiyatları 2022

gecelik-karavan-park-alani-fiyatlari
Gecelik Karavan Park Alanı Fiyatları

Gecelik karavan park alanı fiyatları tesisin özellik ve sunmuş olduğu hizmetlere göre değişim gösterebilir. 

  • Sahil Kamp İstanbul Karavan Park'ta geceliği 150 TL'ye karavanı park edebilirsiniz.
  • Çeşme Cennet Vadisi Çadır Kamp Alanı & Bungalow tesisinde geceliği 250 TL'ye karavanınızla kalabilirsiniz.
  • Adrasan Kubaba Camping / Çadır & Karavan tesisinde karavan park alanından geceliği 300 TL'ye faydalanabilirsiniz.

Campalow olarak hazırlamış olduğumuz rehberden sonra karavanı park edebileceğiniz uygun rotalar arıyorsanız "Karavan Park Alanı Kamp Alanları" isimli sayfamızı değerlendirebilirsiniz. Ayrıca karavan kiralama imkânlarından faydalanmak için de “Karavan Park Alanları” rehberine göz atabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir