Karavan kampında dikkat edilmesi gerekenler

Siz de özgür bir karavan deneyimni daha konforlu ve deneyimli bir hâle getirmek için hazırlamış olduğumuz püf noktalara göz atabilirsiniz.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-18
Karavan kampında dikkat edilmesi gerekenler

Hayatının bir bölümünü keyifli kamp aktivitelerine ayıranlar için karavan adeta hayalleri oluşturur. Uzun süredir planlandığınız bir kamp tatiline doğru yola çıkarken toplu ulaşımın zorlukları ve ekipmanların taşınmasını problem etmeyeceğiniz konforlu bir yolculuğu karavanda bulabilirsiniz. Üstelik karavan yaşamı, özgür ruhlar için 60’ların Woodstock felsefesi ve unutulmaz Hippi akımına bir göz kırpmayı ihmal etmez. Karavan ile yola çıkarken; geri dönmek, gideceğin yeri düşünmek ya da hazırlığa uzun vakitler ayırma düşüncesi yoktur. Eğer bir karavanınız varsa, binersiniz ve her şey anda gelişir. Siz de kampa doğru yola çıkarken özgür karavan deneyiminden vazgeçemiyorsanız sıralamış olduğumuz püf noktalara göz atabilirsiniz. Özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar sayesinde karavan yolculuğunuz sizin için unutulmaz bir hâle gelir. Eğer kapı önünde sizi bekleyen şirin, konforlu ve huzurlu bir karavanınız var ise; başlıyoruz.

karavan

Hıza Dikkat Edin

Bir karavanınız olduğunda yolda adeta bulutların üzerinde hisseder gibi gideceğinizden eminiz. Ancak bu noktada karavanın hız değerleri sizin güvenliğinizi sağlayacaktır. Karavanların yol üzerinde sabit kalabilmesi ve güvenli bir sürüş sağlayabilmesi için 80 km hızın üzerine çıkmamanız gerekir. Bu sayede karavanın sabit gidişini desteklerken içeride yer alan eşyaların da düşmesini engelleyebilirsiniz.

karavan

Yedek Kamp Arkadaşı

“Yedek kamp arkadaşı” deyince cümlenin biraz karmaşık olduğunun farkındayız. Planladığınız ya da yolun sizi götürdüğü bir kampa doğru yola çıkarken yanınıza bir kamp arkadaşı almak sürüş için de konforlu kalmanızı sağlar. Örneğin uzun süreli rotalarda yorulduğunuz ya da uykunuzun geldiğini hissettiğiniz zamanlarda sürüşü kamp arkadaşına devredebilirsiniz.

karavan

Hassas Eşyaları Sabitleyin

Karavan hareket hâlindeyken iç sarsıntı da fazla olacaktır. Bu durum da hassas eşyaların kırılıp düşmesine neden olabilir. Üstelik tüp ve elektrikli eşyaların zarar görmesi gaz problemlerini de beraberinde getirebilir. Karavan seyir hâlindeyken eşyalarınızı korumak için sabitlemeyi deneyebilirsiniz. Özellikle hassas eşyaları karavan sürüşüne çıkmadan önce sabitlemenizi öneririz.

karavan

Aracın Tekniğine Dair Bilgi Sahibi Olun

Her ne kadar karavanla birlikte özgür bir kamp tatiline çıkıyor olsanız da sürüş kaynağınızın bir araç olduğunu unutmamanız gerekir. Özellikle uzun rotalarda karavanın arızalanma ihtimaline karşı teknik yöntemlere hâkim olmanız gerekir. Bunun için bilgilendirici kaynaklar okuyabilir ya da videolar izleyebilirsiniz. Aynı zamanda karavanınız yolda arızalanırsa tamirciye gitmek epey vakit alacaktır. Bu noktada ilk müdahaleyi siz de yapamıyorsanız ani durumlara karşı tamircinin telefon numarasını bulundurabilirsiniz.

karavan

Tuvalet ve Banyo İmkânı

Bir karavanınız var ise uzun yol rotalarında tuvaletinizi rahatlıkla yapabilir ya da kolayca duşa girebilirsiniz. Karavanlarda genellikle 30 ile 100 lt arası su tankı kapasitesi bulunur. Bu durum da 1 günde yaklaşık 4 kişinin banyo yapabileceğini ifade eder. Tuvalette ise zaman içerisinde pis su tankına dolan atıkların boşaltılma imkânı bulunur. Karavan imha noktalarını bulduktan sonra aracın yan ya da alt bölümünden pis atık boşaltımını gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi 4 günde bir yapmanızı öneririz.

karavan

İşletmeye Dair Bilgi Sahibi Olun

Günümüzde kamp tatilleri için kurulmuş birçok kamp işletmesinin kendine has kuralları olabilir. Bu noktada karavanınız ile konforlu bir kamp tatiline çıkarken işletmeyi arayıp bilgi almanız gerekir. Bölgede imha noktası, karavan park bölgesi ya da bu gibi imkânlar yok ise dilediğiniz kamp keyfini yaşayamayabilirsiniz. Durum hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve işletmelerin imkânlarını öğrenmek için oluşturduğumuz kamp alanları sekmesinden “Karavan Park Alanı” özelliğine erişebilirsiniz.

karavan

Böcek ve Sineklere Karşı Korunun

Kampa doğru yola çıktığınız bölgede orman gibi ağaçlık bölgelerden geçebilirsiniz. Bu bölgelerde de sinek ve böcek türleri yoğunlukla olabilir. Karavanda sineklik bulunmaması ise böcek ve sineklerin doğrudan içeriye dolmasına neden olacaktır. Bu durumda da sizi sinek ve böceklerin söz sahibi olduğu zorlu bir yolculuk bekliyor demektir. Eğer böcek ve sineklerle karşılaşmak istemiyorsanız cam ve pencere kenarlarına ilaçlama yapabilirsiniz. Bu yöntem, çeşitli haşerelerin karavan içerisine girmesini önleyecektir.

karavan

Karavancı Selamını İhmal Etmeyin

Yolda olmayı, özgürlüğü ve yenilikçi bir yaşam stilini ifade eden karavan dünyası başlı başına bir kültürü tanımlar. Bu nedenle bir yolda karavanınızla gidiyorsanız gördüğünüz diğer karavanlıya selam vermeyi ihmal etmemeniz gerekir. Karavancılar yolda karşılaştıkları anda birbirlerine el selamı verir ve korna çalarlar. Aynı zamanda yolda bir problem yaşadığınızı gören karavancılar size mutlaka yardım edecektir. Karavancının karavanlıya yardım etmesi, yaşam stilinin değişmez kuralları arasında bulunur. Unutmayın, bir karavan edindikten sonra siz de özgür bir yaşam stilinin parçası olacaksınız!

karavan

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir