Karavan hangi ehliyet sınıfıyla kullanılır?

Kurallara uygun olarak karavan kullanmak için almanız gereken ehliyet sınıfı hakkında detaylı bilgileri sizler için paylaştık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-11-10
Karavan hangi ehliyet sınıfıyla kullanılır?

Doğayla bir bütün hâline gelen özgür düşünceli kampçıların olmazsa olmazlarından biri de karavan kampı. Minimal tasarımı, az maliyeti ve özgür yapısıyla karavan kampına gönül verenlerin en çok merak ettiği noktalar arasında karavan ehliyeti yer alıyor. Karavan ehliyeti konulu makalemizde kampçıların sorularını yanıtlamak adına motokaravan ve çekme karavanların hangi ehliyetle kullanılabileceğini yanıtladık ve karavan ehliyeti alımına dair merak edilenleri sıraladık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Karavan Ehliyeti Nedir?

Karavan ehliyeti, Karayolları Trafik Yönetmeliği 3. maddesi gereği yatak bölümü bulunan özel amaçlı araçlar, çekme karavan römorklar ve M sınıfı SA kodlu motorlu araçları süren şoförlerin sahip olması gereken zorunlu bir belgedir. 

 

Motokaravan Hangi Ehliyetle Kullanılır?

Türü her ne olursa olsun ruhsatta kamyonet/panelvan olarak geçen motokaravanlar bilinen araçtan dönüştürüldüğü için mevzuatta geçerli olan ehliyet sınıfına tabii tutulurlar. Dolayısıyla B sınıfı ehliyete sahip kişiler 3500 Kilogram altı araçları kullanabildiği için karavan olup 3500 kilogram altında kalan motokaravanlar için de B sınıfı ehliyet yeterlidir. Yani aracın dönüştürülmüş ya da motokaravan olması ayrı bir ehliyet sınıfına sahip olma gereksinimi doğurmaz. 

motokaravan-ehliyeti
Motokaravan Ehliyeti

Azami yük oranı 3500 kilogramın üstünde olan ve yük taşıma amacıyla kullanılan araç tipleri mevzuatta “kamyonet” olarak geçer. Dolayısıyla 3500 kilogramın üstünde olan kamyonetleri C sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz.

 

Çekme Karavan Hangi Ehliyetle Kullanılır?

Prosedürde “Römork” olarak geçen çekme karavanları kullanabilmek için ehliyet konusunda mevzuat yüklü ağırlık 750 kg bazında iki farklı yönteme ayrılıyor. 

cekme-karavan-ehliyeti
Çekme Karavan Ehliyeti
  • 750 Kg Üstü Çekme Karavanlar 
    750 kg üstünde kalan çekme karavanlarda ehliyet sınıfı çeken araç için farklılık gösterir. Bu tarz karavanları kullanmak istiyorsanız normalden farklı olarak BE, CE ya da DE gibi ehliyet sınıflarına mensup olmanız gerekiyor. BE sınıfı ehliyet, B sınıfı sürücü belgesiyle kullanabildiğiniz araçlarla çekeceğiniz maksimum 3.5 tonu ağırlığında yüke sahip yarı römork ya da römork araçları kullanabilmek için gereklidir. Dolayısıyla C sınıfı kamyonla çekme karavan kullanacaklar için CE; D sınıfı araçları çekmek için DE sınıfı ehliyete sahip olunması gerekiyor.
     
  • 750 Kg Altı Çekme Karavanlar
    750 kg altında kalan bir çekme karavanı kullanabilmek için ehliyete ekstra sınıf eklemenize gerek kalmaz. Dolayısıyla çekme karavanı B, C ya da D sınıfına sahip araçla çekebilirsiniz.

 

Karavan Ehliyeti Nasıl Alınır?

Karavanınızı kullanarak güvenle yola çıkabilmek için ehliyeti devlet onaylı ya da özel şekilde eğitim veren sürücü kurslarından alabilirsiniz. 


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir