Karavan atık su deposu nereye boşaltılır? Nasıl yapılır?

Rehberde karavanların atık su deposuna dair merak edilenlere değindik; nereye ve nasıl boşaltılacağı sorularını cevapladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-01-12
Karavan atık su deposu nereye boşaltılır? Nasıl yapılır?

Yaz kış demeden yılın her mevsimi kampçılar için bir özgürlük vaktinden ibaret. Üstelik karavanınız da olduğunda bu özgürlük hissi ne mevsim ne de vakit dinleyecek bir hâle geliyor. Özgürlüğe sevdalı karavancılar için Türkiye’nin dört bir yanında birbirinden konforlu park alanları bulunuyor. Özellikle kamp tesislerinde karavanınızı bir park alanına bırakıp tatilinizin keyfini çıkarma şansına sahipsiniz. Karavanın park detaylarına ilişkin Yol kenarına karavan park edilir mi? isimli bir yazıyı geçtiğimiz günlerde ele almıştık. Bugün karavan sevdalılarının sık sık sorduğu bir soru üzerinde duracağız. Günümüzde yeni karavan sahibi olanlar ya da karavan alma fikrine sahip kampçıların büyük bir çoğunluğu atık suyun nereye ve nasıl boşaltılacağına dair soru işaretlerine maruz kalıyor. Bu konuyu sizler için araştırıp bilgilendirici bir içerik hazırladık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Karavan atık su deposu nedir?

Karavanda konakladığınız sürece kullanmış olduğunuz mutfak, banyo ve tuvalet suları bir depo içerisinde toplanır. Kullanılmış suların depolandığı bölgeye de atık su deposu adı verilir. Karavanın atık su deposunun düzenli aralıklarla tam olarak dolmadan boşaltılması gerekir. Aksi takdirde biriken sular kendi içerisinde bakteri üreterek mikrop riskine maruz kalabilir. Özellikle atık su deposu içerisinde biriken aşındırıcı maddeler uzun bir süre boşaltılmadığında borunun güvenliği için bir tehdit oluşturabilir. Dolayısıyla karavanın atık su borusunu düzenli olarak temizlemediğiniz takdirde birçok probleme aynı anda maruz kalabilirsiniz. 

 

Karavan atık su deposu nereye boşaltılır?

Karavancılar tarafından özellikle atık su deposunda bulunan pis atıkların nereye boşaltılacağı merak ediliyor. Karavanın atık su deposunu çevreye zarar vermeden boşaltmak için boş tarla ya da toprak yola boşaltmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca bazı benzin istasyonlarında bulunan imha noktalarını kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı kamp tesislerinde karavanlar için özel bir atık imha noktası bulunur. Dolayısıyla tesise doğru yola çıkmadan önce atık su noktası hakkında kapsamlı bir bilgi alabilirsiniz.

 

Karavan atık su deposu nasıl boşaltılır?

Karavan kampında atık su deposunu boşaltmak için doğru bir nokta bulduktan sonra nasıl boşaltılacağını bilmeniz gerekir. Doğru bir şekilde boşalttığınız sürece borunun ömrünü koruyacağınız gibi doğaya zarar vermekten de kaçınabilirsiniz. Karavan atık su deposunu boşaltmak için aşağıdaki adımları doğru bir şekilde izlemeniz gerekir.

  1. Öncelikle hortum ucunu kanalizasyon açıklığına doğru bir şekilde yerleştirmeniz gerekir. 
  2. Ardından siyah su vanasının ucu kapalı ve gri su noktası açık bırakılırken bu depo deterjanlı bir su ile doldurulur ve ardından ağzı kapatılır. 
  3. Daha sonra atık su deposunun vanası açılır. 
  4. İçinde bulunan atıklar tam olarak boşaltıldığında depo temiz bir suyla doldurulur. 
  5. Son aşamaya gelindiğinde ağzı tekrar açılır ve temiz su akana kadar depoya su tutulur. 
  6. Deponun pisliğinin tamamen arındığı görülünce vana kapatılır. 
  7. Bu sayede atık su deposu temiz bir hâle gelir.

Rehberde karavan kampına yönelik sıklıkla merak edilen atık su deposu boşaltma noktaları ve yöntemlerinden bahsettik. Karavan hakkında merak ettiğiniz farklı konular hakkında bilgi almak için Karavan konaklama rehberi içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca karavan atık suyunu kolaylıkla boşaltabileceğiniz kimyasal imha noktası bulunan kamp tesisleri için Kimyasal imha noktası kamp alanları” rehberimize göz atabilirsiniz. Özgürlüğün keyifli demlerini yaşayabileceğiniz bir karavan kampı için şimdiden iyi eğlenceler dileriz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir