Kampta sinekten korunmak için tavsiyeler

Bugün sizler için; doğada deneyimlediğiniz bir kampta sineklerden korunmak için altın önerileri sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-20
Kampta sinekten korunmak için tavsiyeler

Özgür ruhların vazgeçilmez tatil noktası kamp deneyimlerinde birleşir. Mekân, zaman ve ekipmanlarla kusursuz hâle getirilen kamp etkinliklerinde rahatsız edici detaylar da olabilir. Hatta öyle bir detay var ki, boyu küçük olsa da sesi ve ısırıklarıyla gecenizi adeta bir kâbusa dönüştürebilir. Evet, sineklerden bahsediyoruz. Sinek ısırıkları çoğu zaman küçük ve önemsiz gibi görülse de nadiren enfeksiyon hastalıklarına yol açabiliyor. Özellikle sivrisinek ısırıkları riskini ortadan kaldırırken huzurlu bir gün geçirmek için çeşitli korunma yöntemleri bulunuyor. Bugün sizler için; doğada deneyimlediğiniz bir kampta sivrisineklerden korunmak için altın önerileri sıraladık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Kamp Alanı

Kampta Sivrisineklerden Korunmak İçin Altın Öneriler

Bulaşık ve Çöp Birikintilerini Uzaklaştırın

Sivrisinekler başta olmak üzere çoğu böcek türünün çöp birikintilerine karşı özel ilgisi bulunur. Bu nedenle kampta sivrisinek ısırıklarından korunabilmek için onların dikkatini çekecek çöp ve bulaşık birikintilerini uzaklaştırmanız gerekir. Sivrisinekleri kendiniz ve konaklayacağınız çadırın çevresinden uzak tutmak için çöp birikintilerini temizleyebilir; kirli bulaşıkları kısa sürede arındırabilirsiniz. 

Çöpler

Koyu Renk Kıyafetlerden Uzak Durun

Sivrisinekler görüş alanında bulunan koyu renk bir kıyafeti barınağı olarak görebilir. Özellikle siyah, kahverengi ve gri gibi koyu renk kıyafetleriniz sivrisineklerin yakınlaşmasına yardımcı olur. Söz konusu koyu renkli kıyafetleri üzerinizde değil de çadırın içinde bulundurursanız sivrisineklerin hedef noktası olmaktan kurtulabilirsiniz.

Açık Renk Kıyafet

Limon ve Karanfil Mucizesi

Kokusuyla adeta ayıltıcı bir etkiye sahip limonlar sinekler için de bir tehdit oluşturuyor. Daire biçimde kestiğiniz limonların üzerine birkaç parça karanfil saplayarak sivrisineklerin nefret edeceği bir koku uyandırabilirsiniz. Böylece kamp çevresini uzun süre sivrisineklerden arındırabilirsiniz.

Limon ve Karanfil

Biberiyenin Gücü

Tıpkı limon ve karanfil gibi biberiye kokusu da sinekler için bir tehdit oluşturur. Sivrisinekleri çadır ve çevresinden uzak tutmak için kamp alanına biberiyeler asabilirsiniz. Üstelik bazı inanışlarda biberiyenin ortamın kötü enerjilerini yok ettiği ve pozitif enerji sağladığı da bilinir.

Biberiye

Çadırın File Kapısını Her Zaman Kapalı Tutun

Sivrisinekler düşündüğünüzden çok daha zeki ve hızlı canlılardır. Çadırdan kısa bir süre ayrıldığınızda bile file kapıları kapatmazsanız içeride birden fazla sivrisineğe rastlayabilirsiniz. Üstelik koyu renk çadırlar sivrisinekler için adeta bir barınak sembolüne bürünür. Sivrisinek ısırıklarından kendinizi korurken çadır ve çevresini de temiz bir hâle getirmek için file kapıyı kapalı tutabilirsiniz.

Çadır Filesi

Dokuma Giysileri Tercih Edin

Sivrisineklerin çok zeki ve hızlı canlılar olduğundan bahsetmiştik. Hatta bazen öyle yetenekli olurlar ki şaşkınlığınızı gizleyemezsiniz. Her ne kadar uzun kollu giysiler giyseniz de sivrisinekler vücudunuzu ısırmanın bir yolunu bulabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak için dokuma giysileri tercih edebilirsiniz. UV ışınlarına karşı da koruma sağlayan dokuma giysiler, vücut ve sivrisinek ısırıkları arasında adeta koruyucu bir bariyer görevini üstlenir. Böylece vücudunuzu uzun süre ısırıklara karşı korur.

Dokuma Giysiler

Böcek ve Sinek Kovucular Kullanın

Her kamp çantasının olmazsa olmaz ekipmanları arasında portatif böcek kovucu spreyler bulunur. Cilde uygulanan böcek kovucu spreyler, sivrisinekler için bir tehdit oluşturur ve türlü haşerelerin cildinize temas etmesini engeller. Bu sayede küçük ama acı verici ısırıklardan korunmanıza yardımcı olur. Ancak böcek ve sinek kovucu sprey kullanırken de cilt sağlığını korumanız gerekebilir. Bunun için etiketinde İcaridin ya da DEET ibaresi bulunan ürünleri tercih edebilirsiniz. Renksiz ve kokusuz bir yapıda üretilen spreyler, cildinize zarar vermediği gibi rahatsız edici kokuların ortama yayılmasını önler. Böylece sivrisinek ısırıklarından korunduğunuz, konforlu bir kamp aktivitesi geçirmenize yardımcı olur.

Sinek Kovucu

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir