Kampta şimşekten korunmak için 7 altın ipucu

Bugün sizin için; kamp yaparken özellikle açık havada oldukça ürkütücü şimşeklerden korunma ipuçlarını sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-16
Kampta şimşekten korunmak için 7 altın ipucu

Zamanın yorgunluğunu atıp huzur bulacağınız bir tatil için tercihinizi sessiz ve sakin mekânlardan yana yapabilirsiniz. Bir konaklama tercihi olarak kampçılıktan vazgeçemiyorsanız da tatilcilerin akın ettiği yaz kampı yerine kış deneyimini tercih edebilirsiniz. Ancak kış kampı her ne kadar sakinlik beklentinize hitap etse de yaz kampından daha fazla sorumluluk gerektirir. Deneyimli bir kampçı iseniz türlü zorlukları öngörerek hareket edebilirsiniz. Bu sayede beklentilerinize hitap eden ve uzun süre unutamayacağınız bir kamp tatili yapabilirsiniz. Durum profesyonel tecrübeye dayansa da kış kampında elinizde olmayan durumlar gelişebilir. Bunlardan en ürkütücü olanı şiddetli yağmurlardır. Gittikçe şiddetlenen yağmura bir de şimşekler eklendi mi doğanın derinliklerinde yıldırımdan korunma yöntemlerini bilmeniz gerekir. Bugün sizin için; kampta şimşeklerden korunma ipuçlarını sıraladık. Sağlıklı ve güvenli bir kamp yapmak istiyorsanız; her ihtimali değerlendirerek rehberimize mutlaka göz atmalısınız.

Şimşek

Kampta Yıldırımdan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Metal Aletleri Uzaklaştırın

Düşüncesi bile tehlikeli bir şimşeğe denk geldiğinizde telaşa kapılıp koşturmak yerine öncelikle alabileceğiniz önlemler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bunlardan ilki, metal eşyaları vücudunuzdan uzaklaştırmaktır. Yıldırım tehlikesi, yeryüzüne doğru yaklaştığında metal cisimler ile doğrudan temas hâline geçer. Bu durum da metal cisimler üzerinizdeyken yıldırımın vücudunuza yaklaşmasına neden olur. Kampta şimşeklerin yoğun olduğu bir hava durumuna denk gelirseniz öncelikle cep telefonu, yüzük, bileklik, kolye, küpe, çatal, kaşık ve bıçak gibi tüm metal cisimleri bir köşeye bırakıp uzaklaşmalısınız. Şimşek tehlikesi geçtikten sonra cisimleri yeniden alabilirsiniz.

Şimşek

Sığınmak İçin Doğru Ağaçları Seçin

Şimşeklerin yoğun olduğu bir havaya denk geldiğinizde geniş çaplı ağaçların sizi koruyacağı düşüncesine kapılabilirsiniz. Ancak sığınmak için doğru ağacı seçmezseniz yıldırımın düşeceği istikametten kaçamayabilirsiniz. Şimşeklerin güçlü olduğu bir hava durumunda açık alanda tek başına bulunan bir ağaçtan uzak durmanız gerekir. Enerjiyi üzerinde toplayan tekil ağaç, yıldırımın da düşme tehlikesini artıracaktır. Kamp bölgesinde yıldırımdan korunmak için ormanlık bölgedeki ağaçları tercih edebilirsiniz. Ağaç boylarının birbirine yakın olduğu sık ormanlar, yıldırımın düşme tehlikesini azaltır. Bu sayede yıldırımdan korunabilirsiniz.

Şimşek

Su Kaynaklarından Uzaklaşın

Ürkütücü şimşeklerin düşmeyi sevdiği bölgelerden biri de açık denizler ve su kanallarıdır. Göl ya da nehir yakınında kamp yapıyorsanız şimşeklerin çaktığı andan itibaren su kaynaklarından olabildiğince uzaklaşmanız gerekir. Şimşekli bir hava durumuna denizde yüzerken denk gelme ihtimaliniz de oldukça yüksektir. Üstelik denize yıldırım düştüğünde gerilim suyun üzerinden ilerlemeye başlar. Denizde yüzerken ani bir şimşeğe maruz kalırsanız ve çıkamayacak kadar uzaktaysanız mümkün olduğunca suyun yüzeyinde kalmamanız gerekir. Bu sayede tıpkı balıklar gibi denize düşen yıldırım geriliminden korunabilirsiniz.

Şimşek

Sığındığınız Mağaranın Boyuna Dikkat Edin

Issız bir doğada şimşeğe denk geldiğinizde sığınabileceğiniz tek kapalı bölgenin mağara olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak sığındığınız mağaranın derinliği, ağız genişliğinden üç kat fazla değil ise tehlikedesiniz demektir. Neredeyse her noktaya düşme imkânı bulunan yıldırım, düşük derinlikte mağaralar için de bir tehdit oluşturur. Bu nedenle siz de yıldırımın hedef noktasında kalabilirsiniz. 

Şimşek

Elektriklenme Artışına Dikkat Edin!

Yoğun şimşekli bir havaya maruz kaldığınızda vücudunuzdaki elektriklenmenin arttığını hissedebilirsiniz. Vücudunuz ise bu duruma saç ve tüy dikleşmesi olarak karşılık verir. Bu gibi durumlarda çömelerek yere temas eden alanı minimuma indirmeniz gerekir. Dirsekleri dizlere, elinizi de başınızın üstüne koyduğunuz bir çömelme pozisyonunda zemin temasını en aza indirmek için sırt çantası ya da matın üstünde durabilirsiniz. Şimşekten korunmak için doğru pozisyonu alarak zemin temasını en aza indirdiğinizde vücudunuzun alacağı hasar da minimuma inecektir.

Şimşek

Uzanma Pozisyonundan Kaçının

Bölgede yoğun şimşeklere denk geldiğinizde telaştan ve anın korkusundan direkt olarak yere uzanmak isteyebilirsiniz. Ancak bu durum yıldırım için en tehlikeli pozisyonu oluşturur. Yıldırıma karşı daha alçak bir hedef olma kaygısıyla yere uzanırsanız gerilim direkt olarak size çarpmasa bile yakınlara düşen bir yıldırım toprakta akış yolu bularak kalbinizi durdurabilir.

Pozisyon

Hava Durumunu Kontrol Edin

Kış sezonunda kampa gitmeden önce mutlaka yapmanız gereken ilk şey hava durumu tahminlerine göz atmaktır. Gideceğiniz bölge ya da yakınlarında gök gürültülü ve şimşekli yoğun bir yağış bekleniyor ise kamp planını erteleyebilirsiniz. Hava durumuna göz atmayı bir şekilde unutma ihtimalinize karşı mekâna gittiğinizde acil durum planı yapmanız gerekir. Bu sayede olası yıldırım tehlikesinden nasıl korunacağınızı önceden planlayabilir ve olumsuz bir durum oluştuğunda temkinli davranabilirsiniz.

Hava Durumu

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir