Kampta hayvan ısırıklarına karşı ilk yardım yöntemleri

Detaylı yazımıza göz atarak doğada çeşitli hayvan ısırıklarına karşı anında en doğru müdahaleyi yapabilirsiniz.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-11
Kampta hayvan ısırıklarına karşı ilk yardım yöntemleri

Şehir stresinden kaçıp kuş cıvıltıları arasında unutulmaz bir kamp tatili yapmayı kim istemez ki? Bizim hayalimizde hayalleri süsleyen bir tatilin anahtarı kamp yolculuğundan geçiyor. Özellikle yanımızda sevdiğimiz insanlar ya da minik dostlarımız da olunca unutulmaz anılar biriktirmek kaçınılmaz oluyor. Kamp tatili her ne kadar hayalleri süsleyecek kadar keyifli bir aktivite olsa da deneyim gerektiriyor. Özellikle doğadaki yaşam şartlarına uyum sağlayamadığınızda konforlu bir tatil, yerini adeta zorlu bir imtihana bırakıyor. Bir kamp tatiline çıktığınızda yanınıza aldığınız ekipmanlar kadar ani karşılaşabileceğiniz durumlara karşı hazırlıklı olmak da önem arz ediyor. Bunlardan ilki doğayı yaşam alanı olarak benimseyen hayvanlar. Doğada yaşayan çeşitli hayvanların ısırığı kısa sürede önlem alınmadığında büyük hastalıklara yol açabiliyor. Bugün kamp rehberinde sizler için hayvan ısırıklarına karşı uygulanabilecek ilk yardım yöntemlerini sıraladık. Detaylı yazımıza göz atarak doğada çeşitli hayvan ısırıklarına doğru müdahaleyi yapabilirsiniz. Hayvan ısırıklarına karşı profesyonel ve hijyenik bir müdahale yapabilmek için “Kamp çantasının olmazsa olmazı: İlk yardım malzemeleri” isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Yılan
Yılan

Arı Sokması

Bir kamp tatiline çıkarken şehirdeki görüntüyü korumak isteseniz de kişisel bakımı bir kenara bırakmanız gerekir. Özellikle üzerinize uygulayacağınız bir parfüm ya da vücut spreyi gibi ürünler arıların temasını artıracaktır. Ayrıca çiçek ve şeker aromalı parfümler sıkıldığı andan itibaren arılar için bir hedef noktası hâline gelir. Bu nedenle istemeden bir arının saldırısına uğrayabilirsiniz. Bir şekilde arı tarafından sokulduğunuzda öncelikle bir cımbız yardımıyla bölgedeki iğnenin çıkartılması gerekir. Ardından sokulan bölgeyi su ve sabun ile dezenfekte edebilirsiniz. Arı sokmalarına karşı alerjiniz var ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Arı
Arı

Köpek Isırıkları

Özellikle uzun doğa yürüyüşlerinde bölgeyi kendi evi gibi benimseyen birçok köpeğe denk gelebilirsiniz. Köpeğin bölgesine müdahale ettiğinizi düşünmesi, sinirlenmesine ve haliyle ısırmasına neden olacaktır. Bir köpek tarafından ısırıldığınızda paniğe kapılmamalısınız. İlk olarak ısırılan bölgeyi 5 dakika süreyle sabun ve suyla yıkamanız gerekir. Ardından temiz bir bez yardımıyla bölgeyi kapatabilirsiniz. Tüm işlemleri yaptıktan sonra en kısa sürede bir sağlık kurumuna başvurmanız gerekir.

Köpek
Köpek

Kene Isırıkları

Yaz ve ilkbahar sezonunda çıktığınız bir kamp tatilinde kene ısırığına maruz kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Kamp bölgesinde kene ısırıklarına karşı bireysel önlemler alabilirsiniz. Bunun için kısa şortlar yerine uzun eşofman ya da pantolonlar gibi kene kovucu spreyler de yardımınıza yetişecektir. Her tür önlemi alsanız da bir kene tarafından ısırıldığınızda öncelikle sakin kalmanız gerekir. Saldırı esnasında telaşa kapılıp keneyi elle çıkartmaya çalışırsanız kusmasına ve böylece enfeksiyonu yaymasına neden olabilirsiniz. Bu gibi türlü sağlık tehditlerine maruz kalmamak için bölgeye dokunmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Kene ısırığının çok önemli bir konu olduğunu ve dikkatli olmadığınız sürece sağlığınız için tehdit oluşturduğunu unutmayın.

kene
Kene

Yılan Isırığı ve Sokması

Doğanın derinlikleri yılanlar için doğal yaşam alanı olabilir. Özellikle kamp esnasında bir yılan saldırısına maruz kalırsanız telaş yapmadan dikkatli biçimde hareket etmeniz gerekir. Öncelikle ısırılan bölgeyi hareket ettirmeyin ve kalp seviyesinin altında tutun. Bu esnada bölgeyi sıkan toka ya da bileklik gibi aksesuarlar varsa çıkartın. Son olarak ısırılan bölgeye varsa soğuk kompres uygulayın. Gerekli ilk yardım adımlarını attıktan sonra kısa süre içerisinde hastaneye başvurabilirsiniz.

Yılan
Yılan

Akrep Sokmaları

Ürkütücü görünümüyle dikkat çeken akrepler soktuğu esnada kişide telaşa yol açabilir. Bu noktada ilk yardım adımlarını doğru atabilmek için öncelikle sakin olmalısınız. Akrebin soktuğu bölgeyi mümkünse hareket ettirmemeye çalışın. Aynı zamanda bölgeyi kalp seviyesi altında tutun. Ekipmanlarınızda buz ya da soğuk kompres uygulayacak bir cisim varsa mutlaka bölgeye temas ettirin. Gerekli ilk yardım adımlarını doğru attıktan sonra vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Akrep
Akrep

Denizanası Isırıkları

Her ne kadar tatlı ve sevimli canlılar olsa da zaman zaman denizanalarının da saldırısına uğrayabiliriz. Saydam bir görünüme sahip denizanaları su içinde kolayca fark edilmez. Bu nedenle ısırıklara maruz kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Deniz dalgaları arasında özgürce yüzerken bir ısırığa maruz kaldığınızı hissederseniz telaş yapmayın ve hemen yardım isteyin. Karaya çıktıktan sonra yaralı bölgeyi hareket ettirmemeye çalışın. Bu esnada ısırılan bölgeyi ovmak yanlış bir girişim olacaktır. Bu nedenle bölgeye dokunmamanız gerekir. Ardından ısırılan bölgede kıymık ya da iğne belirtisi var ise hijyenik bir cımbız yardımıyla çıkartmaya çalışın. Mümkünse bölgeye sıcak bir kompres uygulayın. İlk yardım müdahalelerini yaptıktan sonra en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

Denizanası
Denizanası

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir