Kamp konaklama vergisinde son durum nedir?

Kamp konaklama vergisine dair gelişmeler ve tamamen kaldırılması üzerine verilen kanun teklifini inceledik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-11-18
Kamp konaklama vergisinde son durum nedir?

Son dönemlerde kampçıların merak ettiği konulardan biri de kamp vergisi. 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe gireceği düşünülen kamp vergisinde daha önce otel, pansiyon ya da küçük çaplı tatil işletmelerinden alınan vergilere çadır, karavan ve bungalov tipi konaklamaların da dâhil olması söz konusuydu. Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in yapmış olduğu habere göre yürürlüğe gireceği düşünülen kamp vergisinde son zamanlarda şok bir gelişme de yaşandı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Mürsel Alban tarafından kamp vergisinin kaldırılması için bir kanun teklifi verildi. Kamp vergisi hakkında merak ettikleriniz için öncelikle “Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği” detaylarına ve daha sonra “Gider Vergileri Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” haberlerine değineceğiz.

 

Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği

Kamp Konaklama Vergisi Nerelere Uygulanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliğ dosyasında konaklama vergisinin nasıl uygulanacağına dair detaylı bilgiler tebliğ içerisinde yer alıyor. Metnin içeriğine göre konaklama vergisinin motel, tatil köyü, pansiyon, otel, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi ve benzeri tesislerden alınması bekleniyor. Kampçıları ilgilendiren kritik kısımda ise konaklama işletmeye ait olsun ya da olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov ve benzeri yerlerde yapılan konaklamalardan da vergi alınacak. 

Konaklama tesislerinde konaklamadan bağımsız olarak sunulan düğün, kokteyl, nişan, sünnet, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulduğunda faturada detaylı bilgilere yer verilmesi ve giderler için ayrı fatura hazırlanması hâlinde organizasyonlar vergiye tabii tutulmayacak. Söz konusu vergi yalnızca konaklama hizmetleri üzerinden alınabilecek. Ayrıca tebliğ taslağına göre tesiste konaklayacak kişinin erken ayrılması gibi durumlar bile konaklama vergisini etkilemeyecek.

 

Kamp Konaklama Vergisi Örnek Hesaplama

kamp-konaklama-vergisi-ornek-hesaplama
Kamp Konaklama Vergisi Örnek Hesaplama

Kamp konaklama vergisinden önce ödediğimiz tutar 1000 TL ise baz alınan vergilerden sonra ödeyeceğimiz tutar yaklaşık 1020 TL civarında seyredecek. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği” taslağına link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.turmob.org.tr/arsiv/mbs/resmigazete/-Kon_ver_gen_uyg_teb_taslak10102022.pdf

 

Kamp Vergisinin Tamamen Kaldırılması İçin Kanun Teklifi Verildi

Son zamanların tartışmalı konaklama vergisinde her gün birbirinden farklı gelişmeler yaşanıyor. Daha önce 2019 yılında çıkarılması planlanan ancak yapılan değişikliklerle 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan konaklama vergisinin tamamen kaldırılması için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Mürsel Alban tarafından bir kanun teklifi verildi. Konuya ilişkin kendi ofisinden açıklamalarda bulunan Mürsel Alban şu ifadelere yer verdi:

“Konaklama vergisi adı altında çıkartılan bu kanunda, Turizm Bakanı ne yazık ki geçen de basına verdiği açıklamada; bu verginin 1 Ocak 2023 tarihine ertelendiğini duyurdu. Sanki büyük bir iş yapılmış gibi, büyük bir marifetmiş gibi; Turizmcinin üzerindeki yükü alınmış gibi göğsünü gere gere anlatıyor. Turizm Bakanına şuradan seslenmek istiyorum. Turizmci sizden bunun ötelenmesini değil, bunun ertelenmesini değil, tamamen kaldırılmasını istiyor.

Bu konu ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) bir kanun teklifi sunduk. Eğer samimi ise Turizm Bakanı kanun teklifimiz Mecliste görüşüldüğü gün turizmcinin yükünü alacak ve oraya destek olacak bir çalışmaya davet ediyorum. Turizm Bakanı eğer samimi ise turizmcinin yanında ise; bu konaklama vergisinin tamamen kaldıralım.”

kanun-teklifi
Kanun Teklifi
kanun-teklifi-ek
Kanun Teklifi Ek

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanarak 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan “Konaklama Vergisi Uygulama Tebliği” ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Mürsel Alban tarafından verilen kanun teklifinin neticesi oldukça merak ediliyor. Konaklama vergisine dair güncel gelişmeleri öğrenmek için Blog içeriklerimizi takip edebilirsiniz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir