Kamp çantasının olmazsa olmazı: İlk yardım malzemeleri

Bu yazımızda, kamp tatilinde ani kazalara karşın bir tedavi yöntemini üstlenen ilk yardım malzemelerini listeledik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-08
Kamp çantasının olmazsa olmazı: İlk yardım malzemeleri

Doğa ile baş başa kalırken kuş, dere, rüzgâr ve ağaç gibi mucizelerin sesini dinlediğimiz bir kamp tatili ruhumuzu dinlendirici bir ilaç görevini üstlenir. Üstelik bir de doğru mevsim ve doğru ekipmanlar ile kampa adım attığımızda uzun süre unutulmayacak birçok anı biriktiririz. Bu noktada gözlerden uzak bir kamp tatili her ne kadar hayallerimizi süslese de dikkat edilmediği sürece çeşitli olumsuzluklara gebe olabilecek birçok durumu doğurabilir. Bunların arasında sakatlık ve yaralanmalar gelir. Doğa mucizelerin kaynağı olsa da kimi zaman beklenmedik sürprizlerini karşımıza çıkartabilir. Huzurlu bir doğa yürüyüşü ya da spor aktivitelerinde kendimizi yaralanmış bir hâlde bulabiliriz. İşte bu zamanlarda telaş yapmadan, doğru ekipmanlar sayesinde günü ve tatili kurtarabilmemiz gerekir. Bunun için de malzeme listesine dâhil edilen ilk yardım ekipmanları önem taşır. Bu yazımızda, kamp tatilinde olası yaralanmalara karşı tedavi yöntemini üstlenen ilk yardım malzemelerini listeledik. Siz de kamp çantanızı hazırlamadan önce rehberimize göz atabilir; böylece konforlu bir tatilin keyfini sürebilirsiniz.

ilk yardım

Kamp Çantasında Bulunması Gereken İlkyardım Malzemeleri Nelerdir?

Reçeteli İlaçlar

Huzurlu ve konforlu bir kamp tatilini sürdürebilmek için günlük sağlık gereksinimlerini ihmal etmemeniz gerekir. Bu noktada tıpkı günlük yeme-içme ihtiyaçları gibi reçeteli ilaçları da tüketmeniz önemlidir. Normal yaşamda kullandığınız tansiyon, kalp ve şeker gibi kronik hastalık ilaçlarını mutlaka ilk yardım çantasına eklemelisiniz. Bu sayede günlük rutinlerinizi devam ettirerek konforlu bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.

İlaç

Steril Gazlı Bez

Zaman içerisinde hırpalanarak yara açılan bölgelerin mutlaka hijyenik bir dokunuşla temizlenmesi gerekir. Bunun için kamp esnasında vücutta oluşabilecek yara, zedelenme, çizilme ya da sıyrıklara karşı mikrop kapmasını önlemek için bölgeyi steril gazlı bezle temizleyebilir ya da sarabilirsiniz. Bu sayede bölgenin toz ve benzeri cisimlerle teması kesilerek iyileşme süreci hızlanır.

Gazlı Bez

Sargı Bezi

Kamp çantasının ilk yardım bölümünde mutlaka bulundurmanız gereken ekipmanlar arasında sargı bezi yer alır. Steril bir malzemeden üretilen sargı bezi, yaralanmanın oluştuğu bölgedeki kanı kısa sürede keser. Bunun yanı sıra bölgeyi kapatarak enfeksiyon oluşma riskini ortadan kaldırır. Bu sayede kamp esnasında en büyük yardımcılarınızdan biri hâline gelir.

Sargı Bezi

Flaster

Özellikle sargı bezini sabitlemek üzere kullanılan flaster yani yapışkan bandaj, bölgede pansumanın kaymadan durabilmesini sağlar. Böylece yaranın iyileşme sürecini hızlandırır. Kampta eksiksiz bir yara pansumanı gerçekleştirmek için mutlaka ilk yardım çantasına yapışkan bandajı eklemeniz gerekir.

Flaster

Yara Bandı

Uçsuz bucaksız ve doğa ile baş başa bir kamp tatilinde neyle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Bu nedenle küçük yaralanmalara karşı çantada mutlaka bir yara bandı bulundurmak gerekir. Klasik bez dokudan üretilen yara bantları küçük yaraların üstünü örterek dışarıyla temasını kesmeye yardımcı olur. Bu sayede kamp konforunuzu korumayı başarır. Özellikle kamp tatiline küçük çocuğunuz ile çıkıyorsanız olası düşmelere karşı mutlaka yara bandı bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Yara Bandı

Cımbız

Çoğu kişi ilk yardım çantası hazırlarken temel malzemeleri aldıktan sonra cımbız gibi yan ekipmanları düşünmez. Ancak bir kampa çıkarken ihtiyacınız olan başlıca ekipmanlar arasında cımbız bulunur. Sivri bir uç bölümüne sahip cımbız, kıymık ya da deniz kestanesi gibi derinin içine girebilen küçük nesneleri çıkarmanız için büyük bir yardımcıdır. Bunun yanı sıra kene ısırığı gibi durumlarda da bölgeyi enfeksiyona maruz bırakmadan temizleyebilmeniz için gereklidir.

Cımbız

Oksijenli Su

Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde yaralanma oluştuğunda kısa sürede pansuman yapmamız gerekir. Söz konusu pansumanın temel ekipmanı arasında da oksijenli su yer alır. Hidrojen peroksit yani oksijenli su, yaralı bölge için adeta bir dezenfektan görevini üstlenir. Bu sayede yaralı bölgenin enfeksiyon kapma ihtimalini ortadan kaldırır.

Oksijenli Su

Termal Battaniye

Vücut yara aldığında doğal ısısı direkt olarak düşmeye başlar. Özellikle doğanın derinliklerinde kamp yapıyorsanız yaralandığınız takdirde vücut ısınızın düşme ihtimali de oldukça yüksektir. Üstelik bir de kış kampı yapıyorsanız ilk yardım çantasına mutlaka termal battaniye koymanız gerekir. Termal battaniye, soğuk ve yağışlı günlerde yaralı kişinin üstüne örtüldüğünde vücuttaki suyun buharlaşmasını önler. Bu sayede hipotermi ihtimalini önlemeye yardımcı olur.

Termal Battaniye

Dezenfektan ya da Kolonya

Geçmiş kamp ekipmanlarında dezenfektan ya da kolonyanın adı hiç duyulmasa da özellikle pandemi dönemlerinde ilk yardım çantasına mutlaka dâhil edilmesi gerekir. Yanınızda bulundurduğunuz %80 alkol oranına sahip dezenfektan ya da kolonya, ortak kullanım alanlarındaki mikropları uzaklaştırmanıza yardımcı olur. Bu sayede hastalanma riskini ortadan kaldırır.

Dezenfektan

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir