Kamp çadırı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Bu yazımızda; uzun süreli kamp aktivitelerinde size eşlik edebilecek, en doğru çadırı bulabilmeniz için dikkat edilmesi gereken kriterleri sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-15
Kamp çadırı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Yıl boyu düşlediğimiz bir kamp tatiline doğru yola çıkmadan önce çeşitli hazırlıklar gündeme gelir. Bu hazırlıkların merkez noktasında da mutlaka çadır seçimi yer alır. Birbirinden farklı renk ve modelde kamp çadırları; kullanım alanı, rengi, boyutu, zemini, kurulum özelliği ve biçimine göre farklı kategorilere ayrılır. Kamp deneyiminiz için çadır seçmeden önce kendinize mutlaka “Beklentilerim neler?” sorusunu yöneltmeniz gerekir. Soruya vereceğiniz cevaplara göre doğru ve uzun süreli çadır tercihinde bulunabilirsiniz. Bugün sizler için; konforlu ve kaliteli bir kamp çadırı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Kamp Çadırı

Kamp Çadırı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çadırda Kalacak Kişi Sayısı

Kamp tatilinde uzun süre kullanabileceğiniz bir çadır seçerken kalacak kişi sayısına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin kamp aktivitelerini yakın arkadaşlarınızla ya da eşinizle planlıyorsanız tercihlerinizde mutlaka çoklu modeller bulunmalı. Çadır seçimlerinde 2-3 ya da 4 kişilik ibareleri, kişilerin yan yana uzanırken kaplayacağı alan göz önünde bulundurularak belirlenir. Üstelik çadırların kişi sayısı belirlenirken içinde yer alacak eşya kapasitesine yer verilmez. Bunun için çadır seçiminde bulunurken içinde eşyalara da yer verecekseniz bir kişi fazla olarak hesaplayabilirsiniz. 

Kişi Sayısı

Kamp Çeşidi

Bir kamp seyahatine çıkmadan önce mutlaka kalacağınız süre ya da konaklama stiline karar vermeniz gerekir. Seçimleriniz doğrultusunda çeşitli markalar tarafından geliştirilen farklı özellikte çadırları tercih edebilirsiniz. Öncelikle satın alacağınız çadırın mutlaka iklim şartlarına uyumlu olması gerekir. Aksi takdirde çeşitli hava koşullarına hazırlıksız yakalanabilirsiniz. Kış ya da sonbahar kamplarını seviyorsanız dört ve beş mevsim için özel üretilmiş çadırlardan yana tercih yapabilirsiniz. Üstelik bu konuda su geçirmez çadırlar da beklentinize hitap edecektir. Bunun yanı sıra uzun süreli bir konaklama düşünüyorsanız konforlu çadırları tercih edebilirsiniz. Aksine planladığınız kamp kısa süreliyse hafif ve portatif çadırlara göz atabilirsiniz.

Kamp Çeşidi

Kurulum Özellikleri

Profesyonel bir kamp sever olma yolunda ilerliyorsanız hayatınızın bir döneminde mutlaka çadır kurulumunu deneyimlemeniz gerekir. Bunun için poller ve tente kurulumu gerektiren klasik çadırları tercih edebilirsiniz. Üstelik klasik çadırlar çok küçük parçalara ayrılabildiği için seyahat kampları için idealdir. Bunun yanı sıra kurulum işleriyle uğraşmak ve işinizi şansa bırakmak istemezseniz tercihinize kolay kurulum çadırları dâhil edebilirsiniz.

Kurulum Özellikleri

Çadırın Rengi

Çadır seçimi söz konusu olduğunda renk kriterine dikkat edilmez. Ancak bir çadırın rengi, doğada fark edilmesi ve ışık geçirgenliği açısından öneme sahiptir. Koyu ya da belirsiz renkte çadırlar, sisli hava şartlarında görüş açısını oldukça daraltır. Bunun yanı sıra koyu renkli çadırlar güneş ışığını geçiremediği için çadırın alacağı ışık miktarını da kısıtlayacaktır. Bun noktada çadırınızın uzaktan fark edilmesi ve ışığı doğru geçirmesini istiyorsanız tercihinizi sarı renkten yana kullanabilirsiniz. Fosforlu bir yüzeye sahip sarı renk çadırlar, uzaktan kısa sürede fark edilebileceği gibi güneş ışığını sorunsuz geçirir. Böylece kamp çadırına yönelik beklentilerin büyük bir çoğunluğunu karşılar.

Çadır Rengi

Çadır Yapısı

Klasik bir kamp çadırı sözü geçtiğinde zihinde canlanan figür üçgen olsa da farklı beklentilere hitap eden modeller de bulunur. Örneğin üçgen çadırlar kullanıcıya şekli itibariyle dar bir alan sunar. Bunun yanı sıra üçgen formuna sahip geleneksel çadırlar rüzgâra karşı dayanıksız bir performansa sahiptir. Bu nedenle özellikle doğa kamplarında tercih edilmez. Günümüzde üçgen çadırların yerini alan dom modeller bulunur. Dom çadırların yarım küre şekli iç hacmi arttırdığı gibi rüzgâra karşı direncin de güçlenmesine yardımcı olur. Böylece kış kamplarında güvenle tercih edilir. Seçmiş olduğunuz kamp çadırının yapısal özellikleri iç mekânda rahat ve konforlu hissedebilmeniz için de önemli bir etken oluşturur. Örneğin tavanı alçak ve dar çadırlarda kıyafetleri rahatlıkla değiştiremezsiniz. Bunun yanı sıra dar çadırların içinde yer vereceğiniz malzeme sayısı da minimum olabilir. Bu nedenle kamp tercihlerinize en uygun çadırı seçerken öncelikle beklentileri belirleyebilirsiniz. Beklentiler doğrultusunda seçilen çadırlar kampınızın uzun süre unutulmaz anılara ev sahipliği yapmasına yardımcı olur.

Çadır Yapısı

Kamp Çadırı Seçeceklere Bonus Tavsiyeler

  • Böcek ve sinekleri kamp alanından uzak tutmak istiyorsanız mutlaka sinekliği olan çadırları tercih etmeniz gerekir.
  • Klostrofobi gibi kapalı alana yönelik duyduğunuz bir rahatsızlık var ise geniş çadır modelleri göz atabilirsiniz.
  • Çadırda arkadaşınızla konaklıyorsanız iki kapılı modelleri değerlendirebilirsiniz. Böylece gece vakti çadırdan ayrılırken zorlanmanıza gerek kalmaz.
  • Kış kampında karlı ve bol yağışlı bir bölgeyi tercih ediyorsanız çadırın su geçirmezlik özelliğine mutlaka dikkat etmelisiniz.
  • Kampınızı değerli kılacak bir çadırı seçmeden önce marka, model ve fiyat araştırmasına mutlaka geniş bir vakit ayırmalısınız.

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir