Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler

Bugün sizler için; evrenin mucizevi kaynaklarına zarar vermeyen olabildiğince doğa dostu bir kamp ateşinin sırlarını araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-17
Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler

Keyifli ve huzurlu bir kamp deneyiminde olmazsa olmazlar arasında şüphesiz ki ateş bulunur. Kamp ateşi, sıcaklık ve ahengiyle gece ayrı gündüz ayrı bir şöleni yansıtır. Kimimiz kamp ateşini ısınırken kullanırız kimimiz de yemekleri yaparken ihtiyaç duyarız. Bazen de kamp ateşi en keyifli akşamlarda etrafında toplandığımız romantik bir sembol hâline gelir. Kamp ateşi başlı başına birçok güzelliğe sahip olsa da doğayla birleştiğinde dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Bugün sizin için yeşilin eşsiz güzelliklerine zarar vermeden yakabileceğiniz doğa dostu bir kamp ateşinin sırlarını araştırdık. Gelin, birlikte öğrenelim.

Kamp Ateşi

Kamp Ateşi Yakarken Nelere Dikkat Edilir?

Ateşin Yerini Ayarlamak

Her ne yapıyorsanız yapın doğada geçirdiğiniz vakitlerde önemli olan en az izle sonlandırmaktır. Bu noktada benzersiz bir kamp deneyimi için ateş yakarken öncelikle yanınızda ateş kovası bulundurmanız gerekir. Eğer bir ateş kovanız yoksa ve zeminde ateş yakmak zorunda kalırsanız mutlaka önce yakılmış alanları bulmalısınız. Böylece zemine zarar vermeden daha önce yakılmış bir yeri değerlendirebilirsiniz.

Ateşin Yeri

Kolay Tutuşan Malzemelerden Arındırmak

Doğal ortamda yakılan bir kamp ateşinin geniş alana yayılması orman yangını tehlikesini artıracak boyutlara ulaşabilir. Bu gibi tehlikelerin önüne geçebilmek için öncelikle hızlı yanabilecek çalı ya da yaprak gibi malzemeleri ateşin çevresinden uzaklaştırmanız gerekir. Böylece kamp ateşini kontrollü ve güvenli bir biçimde yakabilirsiniz.

Kolay Tutuşan Malzemeler

Ateş Uzaklığını Kontrol Etmek

Doğanın derinliklerinde yaptığınız bir kamp deneyiminde ateş yakarken olası şiddetli rüzgârları hesaba katmanız gerekir. Bunun için rüzgâr boyutunu da değerlendirerek ateşi çadır, çalı ve ağaçlardan uzak bir yerde yakabilirsiniz. Böylece şiddetli rüzgârlara karşı alevin harlanarak malzemelere ya da doğal kaynaklara sıçrama ihtimalini önleyebilirsiniz. 

Ateş Uzaklığı

Güvenli Bir Ateş Alanı Oluşturmak

Zemin üzerinde bir ateş yakacaksanız bölgeyi mutlaka güvenli bir hâle getirmeniz gerekir. Yakacağınız ateşi rüzgâr gibi çeşitli etkenlerden korumak adına kuru ve büyük taşlarla çevreleyebilirsiniz. Böylece kamp ateşiniz kontrollü bir hâle gelirken rüzgâr nedeniyle etrafa sıçrama ihtimali de engellenmiş olur.

Güvenli Ateş Alanı

Ateşi Güvenli Alevlendirmek

Bir kamp ateşi yakarken en önemli konulardan birini de alevi harlama aşaması oluşturur. Ateş harlanmaya başlarken sabırlı davranmanız gerekir. Bu noktada acelenize yenilip alevlenme sağlayacak benzin ve gaz gibi yanıcı maddeleri kullanmamanız gerekir. Bunun yanı sıra pet şişe gibi plastik cisimler de ateşi alevlendirse de doğal havanın kirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle kamp ateşi yakma aşamasında sadece kuru çalılardan yardım almalısınız.

Ateşi Alevlendirmek

Kamp Ateşini Söndürmek

Keyifli ve eğlenceli bir kamp deneyimini sonlandırdıktan sonra doğal kaynakları korumak adına minimum iz bırakmanız gerekir. Bunun için kamp ateşini güvenli bir biçimde söndürmelisiniz. Kamp ateşini söndürme aşamasında çoğunlukla su kullanılır. Ancak suyun yeterli gelmediği durumlarda alevler oksijenle temas ederek bir süre sonra yeniden harlanmaya başlar. Bu tehlikeli durumun önüne geçebilmek için su dökerek söndürdüğünüz alevin oksijenle bağını kesmek için toprak ya da kum ile üstünü kapatabilirsiniz. Ateşin söndürülme aşamasında tamamen oksijen bağını kestiğini görmeden bölgeyi terk etmemeniz gerekir. Bölgenin ısıyı tamamen kaybettiğinden emin olduktan sonra kamp aktivitesini sonlandırabilirsiniz.

Kamp Ateşini Söndürmek

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir