Kamp ateşi için kuru odun nasıl toplanır?

Kış kampında verimli bir kamp ateşi yakabilmek için doğada kuru odun bulmaya dair ipuçlarını sıraladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-11-04
Kamp ateşi için kuru odun nasıl toplanır?

Kış kampında kısa sürede sıcak kalabileceğimiz en önemli kaynak kamp ateşidir. Ancak yağmur ve kar yağışının olduğu günlerde yakabileceğimiz kuru bir odun bulmak oldukça zorlaşır. Hazır kış kampı zamanı gelmişken gittiğiniz yerde kuru odun bulmak ve yanınızda getirmek için göz atabileceğiniz ipuçlarını sıraladık. 

 

Yaş Odun ve Kuru Odun Farkı Nedir?

Kampta ateş yakmak isteyen macera severlerin en sık düştüğü hatalardan biri yaş odunları kesmektir. Yaş odun, zaman içerisinde su kaynaklarını içine çekerek verimli bir hâlde doğaya tekrar geri döndürür. Bir kampın olmazsa olmazı kamp ateşini yakmak için acele edip yaş odunları kestiğimizde doğayı da büyük bir su kaynağından mahrum etmiş oluruz. Bu nedenle bulunduğunuz bölgede kuru odun arayışına çıkmak ve hiç odun bulamayacağınız bir rota için yanınızda kuru odun kaynağı getirmek oldukça önemlidir. 

Günümüzde “Yaş odun yanmaz!” gibi kalıplaşmış bir bilgi kulaktan kulağa dolaşsa da yanlış olduğunu söylemek gerekiyor. Yaş odunun tutuşması zor olsa da yakılması imkânsız değil. İşin kolayına kaçmak isteyen kampçılar, ağaçlar ıslak ve verimli bile olsa sadece kamp ateşi yakmak için kuru yerine ıslak bölgelerini tercih ederek kesiyor. Haliyle bu durum da kaçınılmaz bir doğa cinayetini kampınıza kadar getiriyor. Büyük hayallerle çıktığınız bir kamp yolculuğunda doğanın size sunmuş olduğu oksijen kaynağı ağaçları yok etmemek için kamp ateşini kuru odunla yakabilirsiniz.

kuru-odun
Kuru Odun

Kamp ateşiniz için kullanılabilecek en verimli kaynak olan kuru odun, genellikle ağaçların yere yakın olan kurumuş dallarında bulunuyor. Söz konusu dal parçaları tek tük ıslanmış olsa bile çoğunlukla üst dalların koruması sayesinde kuru kalmayı başarıyorlar. Bu sayede genellikle kuru kalmayı başarmış odunları ateşinize dâhil edebilirsiniz. Çoğunlukla kuru odunları topladıktan sonra doğaya zarar vermeyecek şekilde kopmuş olan ıslak odunları da toplayabilirsiniz. Geçtiğimiz aylarda kampta sıcak kalmanızı sağlayan bir kamp ateşini doğru şekilde yakabilmek için Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler isimli rehberimize göz atabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin farklı rotalarında Kamp ateşi yakılabilir kamp alanları” içeriğimize de göz atarak ateş yakabileceğiniz farklı noktaları keşfedebilirsiniz.

 

Yaş Odun Neden Yakılmaz?

Yaş odun, kuru oduna oranla içine çok daha fazla sıvı çektiği için yanması bir hayli zordur. Ancak yine de yoğun bir ateş kaynağıyla birlikte yaş odunları da yakabilirsiniz. Yaş odunun hem verimi düşük olacaktır hem de içindeki ısı miktarı nedeniyle katran ve is oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Bu durum da kamp ateşi yakarken doğaya kalıcı ve zararlı izler bırakmanıza neden olur. Unutmayın ki, kampçılığın temelinde doğada iz bırakmamak yatar. Kamp ateşine yaş odun yerine kuruları tercih ederek doğaya zarar vermeden bir kamp ateşi yakabilirsiniz.

kuru-odun-1
Kuru Odun-1

 

Kuru Odun Nasıl Bulunur?

Bir kış kampına gittiğinizde yağmur ve kar yağışı gibi hava şartları nedeniyle çoğunlukla ıslak odunlara denk gelebilirsiniz. Günümüzde kampçılar işin kolayına kaçmak adına kuru odun aramayı bir kenara bırakın, ağaçları keserek ıslak odun kaynağı bulmaya çalışıyorlar. Bu hataya düşmemek ve doğal kaynakları koruyabilmek için doğada kuru odun bulma ipuçlarını öğrenebilirsiniz. Yağışlı bir bölgede genellikle ağacın gövde altında bulunan dallar kuru bir yapıya sahiptir. Üst dalların koruması sayesinde kuru kalmayı başaran dalları toplayarak kamp ateşine dâhil edebilirsiniz. Yeteri kadar kuru odun bulduktan sonra ağaçlara zarar vermeyecek ölçüde dökülen yaş ağaç dallarını toplayarak ateşi yakabilirsiniz. Bazı bölgelerde yıkılmış bir ağacın üstünde yağıştan koruyacak ölçüde yeşillik olabilir. Bu durumda yeşilliğin koruduğu ağaç dallarının kuru bölgelerini toplayabilirsiniz. Kuru odun bulamadığınız bir bölgede mahrumiyet yaşamamak için kış kampına giderken yanınızda paket şeklinde kuru odun götürmenizi öneriyoruz. Her ne olursa olsun kamp ateşi yakmak için doğayı besleyen canların yok edilmemesi gerektiğini destekliyoruz.

kuru-odun-nasil-bulunur
Kuru Odun Nasıl Bulunur

 

Kampa Kuru Odun Ne Zaman Getirilir?

Yanında odun taşıyarak yola çıkmanın kamp kültürüne aykırı olduğu görüşünü mutlaka duymuşsunuzdur. Bu görüş temelinde çeşitli böcek türlerinin kuru odun vasıtasıyla farklı popülasyonlara taşınmasına dayanıyor. Aynı zamanda macera duygularını körükleyen bir kamp deneyiminde odun bulmayı bir serüven hâline getiren kişiler de çoğunlukta. Dolayısıyla kampçılık için odun toplama süreci bir ihtiyaç yerine gereksinim gibi görülebiliyor. Ancak zaman içerisinde bu görüş, kampçıları kuru odunun bulunmadığı sürelerde yaş odun kesmek gibi yanlış yollara sürükleyebiliyor. Söz konusu yanlışlardan kaçınarak doğanın temel kaynaklarını korumak için kış kamplarına giderken yanınızda odun götürebilirsiniz. Aynı şekilde;

  • Kampa gideceğiniz rotada kuru odun bulunmaması,
  • Islanmış odunların çıkarmış olduğu is ve katran oluşumundan kaçınmak,
  • Kısa süreli kamplarda odun toplayarak vakit harcamamak,
  • Yeterli enerjiyi odun toplamak yerine kamp aktivitelerine harcamak gibi durumlarda yanınızda kuru odun getirebilirsiniz.
kuru-odun-3
Kuru Odun-3

 

Kuru Odun Fiyatları Ne Kadar?

Kamp ateşi yakarken maksimum verim alabileceğiniz odun çeşitlerinin başında meşe odunu geliyor. Meşe odunları kaliteli ve değeri yüksek yapısıyla uzun süre yanma özelliğine sahiptir. Ayrıca bu odunlar, doğal ve kuru yapısı sayesinde havayla temas eden dumanların doğaya zarar vermeden yok olmasını sağlar. 2022 yılı itibariyle piyasada kuru meşelik odun fiyatları genellikle 10 Kg’ında 100 TL’den başlayıp kilosuna göre 1000-2000 TL düzeyine çıkıyor.

kuru-odun-fiyatlari
Kuru Odun Fiyatları

Campalow olarak verimli bir kamp ateşi için kuru odun toplama detaylarından bahsettik. Kamp ateşiyle keyifli vakit geçirebileceğiniz konforlu bir kış kampı için şimdiden iyi eğlenceler diliyoruz!


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir