Kamp alanı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Size en uygun kamp alanını seçmeniz, uzun süredir hayalini kurduğunuz kamp deneyimini daha kaliteli hale getirecektir.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-10
Kamp alanı seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Maraton yaşam ve büyükşehir gürültüsünden kısa süreliğine uzaklaşmak için bir kaçamağın hayalini kurarız. Bu noktada heyecanlı ve bir o kadar da dinlendirici kaçamaklardan birini kamp deneyimleri oluşturur. Doğa ile iç içe, kuş cıvıltılarının renklendirdiği unutulmaz bir kamp deneyimi için ilk etapta önemli hazırlıklara başlarız. Söz konusu hazırlıklar; kamp alanı belirlemek, eksikleri gidermek ve ateş yakma gibi yetkinlikleri kazanmak olarak sıralanır.

Uzun süre unutulmaz bir kamp deneyimi için rotanın mutlaka doğru belirlenmesi gerekir. Hayalini kurduğunuz bir kamp deneyimi için rota seçerken öncelikle özel beklentilerinizi belirleyebilirsiniz. Örneğin bir kamp alanına yönelik beklentileriniz sakin, sessiz ve gözlerden ırak bir rota ise dağlık bölgeler ideal bir tercih olacaktır. Bunun yanı sıra ihtiyaçları kısa sürede giderebileceğiniz, popüler bir mekân arıyorsanız özel kamp alanlarını tercih edebilirsiniz. Bir kamp tatili için hayallerinizi eksiksiz bir hâle getirmek için; “Gerçek bir kamp deneyimi için gereken 10 şey” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Bugün sizin için kamp alanı seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken kriterleri sıraladık. Siz de hayalini kurduğunuz bir kamp deneyimini gerçeğe dönüştürmek için belirlediğimiz kriterleri değerlendirebilirsiniz.

çadır

Güvenlik Kriterleri

Gözlerden ırak bir kamp tatilini düşünürken belirlediğiniz destinasyon için mutlaka güvenlik kriterlerine göz atmanız gerekir. Doğayla kucaklaşmak ve tertemiz havayı solumak için seçilen kontrolsüz kamp bölgeleri ciddi problemlere yol açabilir. Bu noktada hızlı ve dikkatli bir biçimde güvenlik kontrolü yapmak olası problemlerin büyük ölçüde önüne geçecektir. Çadırınızı kuracağınız güvenli bir kamp alanı seçerken uzak durmanız gereken bölgeler şu şekilde sıralanır;

  • Hayvanların açmış olduğu yollar,
  • Heyelan tehlikesi bulunan bölgeler,
  • Ufak kaya parçalarının yer aldığı yamaç altları,
  • Kış aylarında yıldırım ve şimşek tehlikesine karşı tepe noktaları,
  • Yaşlı ve kurumuş büyük ağaçların altı,
  • Yoğun çalılıkların bulunduğu ve giriş-çıkış bölümlerinin belirgin olmadığı alanlarda kamp yapmak güvenlik açısından oldukça sakıncalı olabilir.  
kamp alani ve cadir

Konforlu ve Güvenli Kamp Alanları

Hayalini kurduğumuz bir kamp seyahatini gerçeğe dönüştürmek için konforlu ve güvenli bir kamp alanı arayışına düşeriz. Bu noktada daha önce ziyaret etmediğiniz yeni bir kamp alanına giderken çadır kuracağınız bölgeyi belirlemek için ekstra vakit ayırmanız gerekebilir. Yumuşak toprak ya da çimlerin bulunduğu bölgeler sizin için konforlu bir konaklama imkânı sunar. Bunun yanı sıra tatlı su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde pH ölçer ile suyun içim değerlerini test edebilirsiniz. Böylece içme suyu taşıma derdiniz ortadan kalkarken sizi maddi açıdan da rahatlatır. Yıl boyunca düşlediğiniz bir kamp tatili için yaz sezonunu tercih ediyorsanız çadırınızı büyük ve güvenli bir ağacın altına kurabilirsiniz. Bu sayede güneşten korunurken doğal bir güvenlik önlemi alabilirsiniz.

kamp alanı, çadır ve kamp ateşi

Kamp Ateşi

Özellikle kış kamplarında sımsıcak bir ateşin hayalini kurarız. Bu noktada güvenli bir ateş yakmak için daha önce kullanılmış bölgeleri tercih edebilirsiniz. Eğer daha önce yakılmış bir ateşin riskli noktalarını görürseniz kalıntıları ortadan kaldırabilirsiniz. Kamp süresince dikkatsiz yakılan ateşler ormanın zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden kamp ateşi yakarken güvenli ve sakin yerleri tercih etmelisiniz. Ateşle işiniz bittikten sonra orman güzelliklerini korumak için mutlaka söndürdüğünüzden emin olmalısınız. 

kamp atesi

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir