Kampa gitmeden önce dikkat edilmesi gerekenler

İlk defa kampa çıkacaklara özel kampınızı başından sonuna kadar konforlu kılacak rehber niteliğinde bir yazı oluşturduk.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-09
Kampa gitmeden önce dikkat edilmesi gerekenler

Şehir yaşamı rutinlerinden sıkılıp bunaldığımızda rahatlatıcı bir tatilin peşine düşeriz. Bizim için konforlu ve huzurlu bir tatil dendiğinde öncelikle kamp etkinlikleri zihinde belirlemeye başlar. Özellikle gürültüden uzak, kuş cıvıltılarının renklendirdiği ve rüzgârın eşlik ettiği bir kamp tatilinde bunaltıcı bir şehir yaşamından ayıklanmanın huzuru yaşanır. Siz de tatil anlayışınızın bizim gibi olduğunu düşünüyorsanız geç kalmadan sezon için bir kamp tatili organize edebilirsiniz. Kamp tatiline çıkarken deneyim konusu sizin için soru işaretlerine neden olabilir. Bu noktada soru işaretlerinizi gidermek adına ilk defa kampa çıkacaklara özel rehber niteliğinde bir yazı oluşturduk. Detaylı oluşturduğumuz yazıya göz atarak ilk kamp deneyimine doğru yola çıkmadan önce dikkat etmeniz gerekenleri görebilirsiniz.

Camping

İlk Kampa Çıkmadan Önce Nelere Dikkat Edilir?

Deneyimli ya da Bilgili Bir Kamp Arkadaşı Edinmek

Kamp söz konusu olduğunda özgürlük baş döndürücü bir cazipliğe ulaşabilir. Ancak özgürlüğün doruklarına ulaşırken ilk deneyimi de göz ardı etmemek gerekir. İlk defa kampa çıkıyorsan yalnız olmamanı öneririz. Hatta daha önce kamp deneyimi yaşamış bir arkadaşınla tatile çıkarsan ondan çadır kurulumu, mekân seçimi, yeme-içme konusu, ateş yakma ve ilkyardım yöntemlerini öğrenebilirsin. Üstelik kamp arkadaşınla akşam ateş başında geçirilen keyifli vakitlerin unutulmaz olmasını sağlayabilirsin. İlk defa kampa çıkmadan önce deneyimli ya da bilgili bir arkadaş edinmek tatil esnasında harcayacağın ekstra enerjiyi de korumaya yardımcı olur. Bu sayede verimli, konforlu ve yeni bilgilere ulaştığın bir kamp yapabilirsin.

Camping

Doğru Mekân Seçimi Yapmak

Ruhunu dinlendirirken kafanı dinleyeceğin bir kamp tatilini düşlediğinde ilk başta ormanın derinliklerinde olmayı arzulayabilirsin. Ancak ilk defa kampa çıkıyorsan çadırı kurmak için tekinsiz bir orman seçmemeni öneririz. Özel şirketler tarafından çeşitli bölgelerde kurulan kamp işletmeleri, deneyim boyunca ihtiyaçlarının büyük bir çoğunluğunu karşılar. Bu sayede konforlu bir deneyime adım atarken ilk etapta çadırda uyumak ya da sıcak kalmak gibi yöntemler hakkında bilgi sahibi olabilirsin. Özel kamp işletmelerinden hangi mekânı tercih edeceğini bilmiyorsan, Campalow olarak oluşturduğumuz “Kamp Alanı Bul” isimli arama motorundan yardım alabilirsin.

Camping

Ekipmanları Kontrol Etmek

İlk defa kampa çıktığında hevesle çanta hazırlayacağını biliyoruz. Ancak biz yine de öneri listemize eklemek istedik. Çünkü kamp esnasında ihtiyacın olan ekipmanlar, tatilin nasıl geçeceğini belirler. Örneğin kampa çıkarken uyku matını evde unutursan konforun eksik olduğu bir deneyim yaşayabilirsin. Bu yanlışa düşmemek için kampa çıkmadan önce detaylı bir ekipman listesini yazarak hazırlayabilirsin. Bir yardımcıya ihtiyaç duyarsan daha önce kaleme aldığımız “Gerçek bir kamp deneyimi için gereken 10 şey” isimli yazıya göz atabilirsin. Daha sonra sana yalnızca çantayı hazırlayıp yola çıkmak kalır.

Camping

Ulaşım Yöntemlerini Gözden Geçirmek

Kampa çıkmadan önce en önemli konulardan biri mekân seçimi. Bu noktada mekânı bir şekilde seçtin diyelim. Peki nasıl gideceğine dair bir plan oluşturdun mu? Cevabın “Hayır!” ise yolda türlü olumsuzluklara maruz kalabilirsin. Seçtiğin kamp mekânına doğru yola çıkmadan önce ulaşım yöntemlerini gözden geçirmen gerekir. Örneğin toplu taşıma ile gidiyorsan otobüs seferlerini ve duraklarını öğrenmek gerekebilir. Bunun yanı sıra özel araç ya da motorunla gideceksen de yakıt ihtiyacını gidermelisin. Günümüzde bazı işletmelerin özel otoparkı bulunurken bazıları da araç kabul edemeyecek kadar küçük bir alana sahiptir. Bu noktada aracını güvenli biçimde muhafaza edemeyeceğini düşünüyorsan ulaşımda toplu taşıma yöntemini tercih edebilirsin. 

Camping

Hava Durumunu Kontrol Etmek

“Bir kampa çıkmadan önce ne yapmak gerekir?” diye bir soru sorulsaydı; vereceğimiz ilk cevap “Hava durumuna bakmak!” olurdu. Kampa gideceğin bölgenin hava durumu şu an bulunduğun konumdan çok daha farklı olabilir. Bunun yanı sıra uzun süreli bir kamp tatiline çıkıyorsan bölgenin geniş zamanlı hava durumunu incelemek önemlidir. Örneğin yaz kampına çıkıyorsan bölgenin maruz kaldığı küçük çaplı yaz yağmurları planını ertelemeni sağlayabilir. Bunun yanı sıra kış kampında da doğal afet boyutuna ulaşan uyarılar nedeniyle planını ertelemek zorunda kalabilirsin. 

Camping

Yüksek Enerjili Atıştırmalıklar Almak

İlk defa kamp yapacağın mekân her neresi olursa olsun mutlaka enerjiye ihtiyacın olacaktır. Çadır kurarken, yürüyüş yaparken, odun toplarken ya da yemek ısıtırken enerjini kullanman gerekir. Bu noktada vücudun enerjisini korumak için yanında yüksek enerjili atıştırmalıklar bulundurabilirsin. Bu atıştırmalıklar, gün içerisinde ihtiyacın olan enerjiyi sağladığı gibi çabuk yorulma ihtimalini önler. Bu sayede enerji dolu bir kamp tatili geçirmene yardımcı olur.

Camping

Konumu Bildirmek

Kampı ister bir işletmede ister doğanın derinliklerinde yapıyor ol; mutlaka konumunu sevdiklerine bildirmen gerekir. Bu sayede kamp esnasında başına gelebilecek türlü olumsuzluklara karşı direkt iletişim kurulmasını sağlayabilirsin. Bu noktada kamp için gittiğin mekânı yola çıkmadan önce sevdiklerine söyleyebilirsin. Aynı zamanda doğanın içinde bir kamp bölgesine gidiyorsan telefonun çekmeme ihtimaline karşı gidiş yolunda birden fazla konum bildiriminde bulunabilirsin. Bu sayede güvenli ve konforlu bir kamp tatili geçirirken, sevdiklerin ve senin zihninde oluşan soru işaretleri ortadan kalkar.

Camping

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir