İlk kamp deneyimi: Kamp sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Bugün, kamp deneyiminin sonuna gelirken hem doğayı korumak hem de eşyalarınızı toparlamak için dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağız.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-22
İlk kamp deneyimi: Kamp sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Uzun zamandır hayalini kurduğunuz bir kamp tatiline giderken duyduğunuz heyecanın tatil boyunca devam edeceğini söylersek çok da yanılmış olmayacağız. Özellikle bu heyecanı, kamp bilgileri hakkında tecrübeleneceğiniz bir süreç hâline getirirseniz sizin için çok faydalı olacaktır. Geçtiğimiz haftalarda “İlk Kamp Deneyimi” başlığı altında; kampa gitmeden önce ve kamp sırasında dikkat etmeniz gerekenleri sıralamıştık. Bugün sizler için, doğanın derinliklerinde farklı canlıların yaşam alanını ziyaret ederken tatil bitiminde dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağız. Listemizde yer alan kriterlere dikkat ederseniz; konforlu, huzurlu ve keyifli anılarla dolu bir kamp tatilinden dönebilirsiniz.

Kamp sonrası

Kamp Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ateşin Söndüğünden Emin Olun

Kamp deneyimleri, doğanın mucizelerini görüp hayran kalacağımız bir sürecin armağanını tarif eder. Bizim de doğanın armağanını koruyabilmemiz için kamp sırası ve sonrasında çevreyi olabildiğince temiz tutmamız gerekir. Kamp aktivitelerini daha keyifli bir hâle getiren ateşin harlanma süreci esnasında dikkatli olmanız gerekir. Örneğin, ateşi plastik cisimler ile harlamaya çalışırsanız doğal yaşam ortamının oksijenini kirletebilirsiniz. Doğru ve temkinli bir ateş yakabilmek için “Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler” isimli yazımıza göz atabilirsiniz. Kamp ateşini temkinli biçimde yaktıktan sonra önemli olan söndürebilmektir. Özellikle kamp tatiliniz bittiğinde evin yolunu tutacağınız son güne yaklaştıysanız uzaklaşmadan önce mutlaka kamp ateşinin söndüğünden emin olmanız gerekir. Bunun için ateşin üzerine su dökebilirsiniz. Tamamen söndüğünden emin olmak için de bir süre ateşin çevresinde durmanızı öneririz.

Ateş

Çöplerinizi Doğada Bırakmayın

Doğanın bize sunmuş olduğu cömertliği aynı şekilde bizim de ona sunmamız gerekir. Doğaya sunabileceğiniz en büyük cömertlik her zaman temiz bırakmaktır. Hayallerinizi süsleyen bir kamp tatilinin nihayet sonuna geldiğinizi düşünün. Eve dönmeden önce çadırınızı toplayıp, ateşinizi söndürürken mutlaka çevreyi de çöplerden arındırmanız gerekir. Bunun için kamp bölgesinde eşyalarınızı toplarken yanınızda bir çöp poşeti bulundurabilirsiniz. Atıkları poşete koyduktan sonra ağzını güzelce kapatarak çöpe atabilir ve bölgeyi temiz bırakabilirsiniz. Bu noktada sadece “kendi” çöplerinizi değil, doğaya zarar verecek birtakım atıkları da toplayabilirsiniz. Bu sayede doğaya cömertliğinizi özgür biçimde sunabilirsiniz.

kamp

Malzemeleri Topladığınızdan Emin Olun

Kamp bölgesinden toparlanıp eve döndüğünüzde çantanızı açıp önemli bir eşyanın orada kaldığını görmek istemezsiniz. Bu noktada kampa gelmeden önce oluşturduğunuz ekipman listesini kullanabilirsiniz. Eşyalarınızı toplarken listede yer alan ekipmanları tek tek çantanın içine koyarsanız bölgede bir eşyanızı unutma ihtimaliniz de ortadan kalkar.

malzeme

Malzeme Konusunda Cömert Olun

İlk defa kampa çıkarken olayın heyecanından her şeyi mutlaka fazla fazla alacaksınız. Özellikle kısa süreli bir kampa çıkıyorsanız da almış olduğunuz malzemelerin artma ihtimali oldukça yüksek. Özellikle yeme ve içme gibi besinlerin fazladan kalabileceğini unutmayın. Özel bir kamp işletmesindeyseniz ya da çevrenizde birileri var ise fazladan elinizde kalan yemekleri diğer kampçılarla paylaşabilirsiniz. Unutmayın, kampçılığın esası arkadaşlık ve dayanışmaya dayanır!

malzeme

Kamp İşletmesine Geri Dönüşleri Bildirin

Eğer ilk kamp deneyiminizi bir işletmede yapıyorsanız gözlemlediğiniz artı ve eksi yönler hakkında işletmeyi mutlaka bilgilendirin. Örneğin kamp işletmesinin eksik kaldığı hijyen ya da yeme-içme gibi kilit noktalar olduğunu düşünüyorsanız geri dönüşler vermeniz çok kıymetli olacaktır. Bölge hakkında vermiş olduğunuz geri dönüşler, kamp işletmesinin kendini geliştirmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra kamp işletmesini artı ve eksi yönler hakkında bilgilendirmek gelecek ziyaretçiler için de kıymetli bir geri dönüş oluşturacaktır.

kamp

İşletmeye İlişkin Soruları İhmal Etmeyin

Kamp bölgesinden ayrılmadan önce merak ettiğiniz ve birinci ağızdan duymak istediğiniz soruları sorabilirsiniz. Örneğin, kamp işletmesine bir başka mevsimde gelmek istiyorsanız zaman periyodu ve gelecek hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu durum, kamp işletmesiyle bir diğer deneyime kadar irtibatta kalmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda normalde telefondan almanız gereken bilgileri birinci ağızdan duyma imkânına erişebilirsiniz.

Kamp sonrası

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir