İlk kamp sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Bugün, önceden hakkında birçok plan yaptığınız kamp mekânına varınca dikkat etmeniz gerekenleri sıralayacağız.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-15
İlk kamp sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Hayatında ilk defa bir kamp tatili planlarken fazlasıyla heyecan duyduğunun farkındayız. Hatta doğanın mucizeleriyle baş başa geçireceğin gün ve gecelerin tahmin ettiğinden çok daha keyifli olacağını söyleyebiliriz. İlk kez adım atacağın bir kamp deneyiminin unutulmaz olmasını sağlamak için rehber niteliğinde bir rehber oluşturduk. Geçen hafta ilk kez kampa gitmeden önce dikkat etmen gerekenleri sıralamıştık. İlgili yazımıza “İlk kamp deneyimi: Yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenler” buradan ulaşabilirsin. Bugün ise bir kamp deneyimi öncesinde ekipman listesini tamamladıktan sonra mekâna varınca dikkat etmen gerekenleri sıralayacağız. Ekipmanlarını sırt çantana atıp kampın yolunu tuttuysan, rehberimize göz atabilirsin.

Kamp

Kamp Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çadır Kuracağın Bölgeyi Doğru Belirle

Kamp mekânına vardığın zaman özel bir işletmeye gitmediysen uçsuz bucaksız bölgede her yer senin için bir çadır kurma rotası olabilir. Çadırını kurarken heyecanına yenik düşmeden önce eğimli noktalardan uzak durmalısın. Eğime sahip zeminler özellikle su birikintileri için kolay bir geçiş rotası oluşturur. Bu durum da çadırın içine su dolmasına neden olabilir. Çadırını güvenli ve sağlam bir bölgede kurmak istiyorsan düz ve engebesiz zeminleri tercih etmelisin. Bunun yanı sıra kamp mekânı olarak nehir ya da göl gibi istikametleri seçtiysen çadırı su kaynağından olabildiğince uzağa kurmalısın. Ancak bu noktada yürüyüş mesafesini de aşmamalısın. Su kaynakları her ne kadar ferah bir alan gibi görünse de canlıların uğrak noktası hâline gelir. Aynı zamanda bir su kaynağının aniden taşıp çadırına temas etmesini istemezsin. Bu nedenle çadırını kurarken su kaynaklarından olabildiğince uzakta durmalısın. Son olarak kampa yaz sezonunda çıkıyorsan büyük bir ağacın güçlü gölgesini çadır konumu olarak belirleyebilirsin. Ancak sonbahar ya da kış sezonunda kampa gidiyorsan ağaçların altını seçmemelisin. Yağmur suyundan yeterince doyuma ulaşan dallar, çadırın üzerine su birikintisini bırakabilir. Sen de gece ve gündüz demeden su damlalarına maruz kalabilirsin. Bu noktada çadırı kuracağın bölgeyi seçerken mevsim, konum ve bölgeye dikkat edebilirsin. Böylece konforlu bir kamp deneyimi yaşayacağını garanti ederiz.

Kamp

Çadır Fermuarını Açık Bırakma!

Doğa ile baş başa kaldığın bir kamp deneyiminde doğal kaynaklar ile fazla yakınlaşmak isteyebilirsin. Ancak bu isteğinin çadır fermuarını açık bırakmak ile sonuçlanmaması gerekir. Doğada bulunan sinek, böcek, arı, yaban domuzu, akrep ya da yılan gibi tehlikeli canlılar açık gördüğü çadır fermuarından içeriye dalabilir. Elbette bunun sonuçlarını düşünmek bile istemezsin. Bu nedenle çadırdan ayrılırken ya da çok küçük bir mesafeye gidiyor olsan bile fermuarı kapatmalısın. 

Çadır

Ateşi Dikkatli Yak

Keyifli bir kampa doğru yola çıkarken hayalini kurduğumuz şeylerden biri de ateş etrafında uzun sohbetler. Hayalleri süsleyen bir kamp ateşini doğada güvenli biçimde yakabilmek için dikkat etmen gereken bir sürü konu var. Öncelikle bir kamp ateşi yakarken harlı alevlerin doğaya sıçramamasını sağlamak en büyük önlemlerden. Bunun için kamp ateşini yakarken ağaç ya da yeşilliklerden 2-3 metrelik uzaklığı tercih edebilirsin. Aynı zamanda bölgede bir çukur açmak ya da ateşin etrafını taşlarla çevirmek de sıçrama ihtimalini önlemeye yardımcı olur. Kamp ateşini yakarken çabuk alev alması için gözüne ilişen plastik cisimlere doğru yönelebilirsin. Bu yanlışa kesinlikle düşmemelisin! Yanan plastik cisimlerin yaydığı zararlı gazlar çevreye ve doğaya zarar verebilir. Kamp ateşini doğru bir biçimde harlamak için küçük çalılardan yardım alabilirsin. Son olarak kamp ateşini mutlaka çadırdan yeteri kadar uzak bir bölgede kurman gerekir. Bu sayede rüzgârın neden olduğu sıçramaların çadıra ulaşmasını engelleyebilirsin. Kamp ateşini yakarken dikkat etmen gerekenleri detaylıca öğrenmek için “Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler” isimli yazımıza göz atabilirsin.

Kamp ateşi

Yabani Hayvanlarını Sinirlendirme

Doğanın mucizelerine doğru yola çıktığımızda doğal yaşam alanına girdiğimiz hayvanları da unutmamamız gerekir. Örneğin kamp deneyimi için yol aldığımız doğanın derinlikleri yılan, arı, ayı, köpek ve kurt gibi canlılar için doğal yaşam alanını oluşturur. Bizi doğal yaşam alanında gören hayvanlar için de bu durum biraz sinirlendirici olabilir. Doğada yabani hayvanlara denk geldiğinde yapman gereken ilk şey sakin kalmak ve gitmesini beklemek. Bu noktada onu sinirlendirecek bir davranışta bulunursan ya da kaçarsan daha fazla tehdit uyandırabilirsin. Eğer sakin kalmana rağmen bir saldırıya uğrarsan, “Kampta hayvan ısırıklarına karşı ilk yardım yöntemleri” isimli rehberimizden yardım alabilirsin.

Yabani hayvanlar

Şimşeklerden Korun

Sonbahar ya da kış sezonunda kampa çıkıyorsan gök gürültülü ve şimşekli havaya denk gelmen oldukça doğal. Özellikle şimşeğin yoğun olduğu bir hava durumuna denk geldiysen çarpılma durumundan korunmak için aracına sığınabilirsin. Aracın yoksa sığınacağın bölge kesinlikle çadır olmamalı. Çadırın yapısında bulunan metaller şimşeği çeker ve çarpma ihtimali çok yüksektir. Bunun yanı sıra ağaçların yakınında da bulunmaman gerek. Kamp bölgesinde şimşeklerden en kısa sürede ve kolay biçimde korunmak için mağara tarzı sığınakları tercih edebilirsin. Bunun yanı sıra doğada bulunan korunaklı bölgeler seni şimşek çarpmasından uzaklaştıracaktır.

Şimşek

Bölge Değiştiriyorsan Konumunu da Güncelle

Bir kamp bölgesine vardığında ilk yapman gereken şeylerden biri konum belirlemek. Bu sayede kamp bölgesinde güvenli kalırken sevdiklerinin bilgi almasını sağlayabilirsin. Özellikle kamp deneyiminde trekking gibi mekân değiştireceğin sporları deneyimliyorsan mutlaka gittiğin bölgede konum bildirmen gerekir. Hatta kısa ya da uzun süreli yürüyüşlerde bile konumunu bildirerek güvenli kalmanı sağlayabilirsin.

Konum

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir