Her ihtiyaca göre: Kamp türleri nelerdir?

Kapsamlı rehberimizde sizler için, kampçılara özel her ihtiyaç ve zevke hitap eden birbirinden farklı kamp türlerini araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-01-18
Her ihtiyaca göre: Kamp türleri nelerdir?

Huzur anlayışı her insana göre değişir. Kiminin huzurlu bir tatil anlayışı bungalov tatilinden ibaretken kimisi için de doğayla iç içe bir kamp deneyimi huzurun ta kendisini yansıtır. Doğa ile baş başa bir kamp tatilinde herkesin huzur anlayışına hitap etmek üzere farklı türler bulunur. Bir hafta sonu kamp tatiliyle kafa dinlemek ya da yaz sezonunu bir kamp deneyimine dönüştürmek isteyenler için rehber niteliğinde kamp türlerini araştırdık. Gelin, birlikte değerlendirelim.

Kamp Türleri

Kamp Türleri Nelerdir?

Doğa Yürüyüşü Kampı

Huzurlu bir kamp deneyiminden beklentiniz dinlendirici yürüyüşlerden ibaret ise doğa yürüyüşü kampı tam olarak size göre. Doğa yürüyüşü kampında temel amaç konaklama değildir. Genel anlamda doğa yürüyüşlerinin yapıldığı yerlerde ya da dinlenme amacıyla çadır kurularak konaklama gerçekleştirilir. Söz konusu kamp türünde gerekli tüm malzemeler geniş bir sırt çantasında taşınır. Doğa yürüyüşü kampları özellikle farklı rotaları ziyaret etmek isteyenler tarafından tercih edilir. Siz de kamp deneyiminizde gezileri çeşitli konaklama rotalarıyla renklendirmek isterseniz doğa yürüyüşü türünü tercih edebilirsiniz. Bunun için size bir çanta, çadır ve ekipmanlar yeter!

Doğa Yürüyüşü

Gizli Kamp

Adından da anlaşılacağı üzere gizli kamp; genellikle yaban hayatında doğa fotoğrafçılığı yapan ya da belgesel videoları çekenler tarafından tercih edilir. Gizli kamp yapanlar, canlıların yaşam döngüsüne zarar vermemek adına görünürlüğü az olacak konaklama imkânları hazırlar. Canlıların doğal ortamını bozmadan görüntü yakalamak adına gizli kampta çadırlar adeta saklanır. Bu noktada çadırları saklamak için bitki örtüsü ve kamuflaj malzemeleri kullanılır. 

Gizli Kamp

Hayatta Kalma Kampı

Survival olarak da adlandırılan hayatta kalma kampında konaklama ve temel besin ihtiyaçları doğanın kendisinden temin edilir. Hayalini kurduğunuz bir hayatta kalma kampı için doğada mutlaka deneyimli olmanız gerekir. Doğada yaşam deneyimi kazanmak isteyenler tarafından tercih edilen survival kamp türünde yiyecek konuları bitkilerin toplanması ve hayvanların avlanmasıyla çözülür. Isınma yöntemi için ise ilkel yöntemlerle doğal bir ateş yakılır. Mucize doğada yaşam deneyimi kazanmak için hayatınızın bir döneminde survival kampını tercih edebilirsiniz.

Survival

Glamping

Son dönemlerde popüler bir tatil türü hâline gelen glamping kampçılıkta konfor teması ön plandadır. Glamping kamp türünde geleneksel yöntemlerden farklı olarak çadır, yatak, dolap ve tüm gereksinimler bir otel odasını anımsatacak biçimde hazırlanır. Yeme-içme gibi çeşitli ihtiyaçlar için de çevredeki restoran ve kafeler tercih edilir. Glamping, doğa kampını sevenler tarafından çok tercih edilmeyen bir tür olmasa da konfor gereksinimlerini her tatilde arayanların bir vazgeçilmezi hâline gelir. Keyifli bir kamp deneyimini konforlu hâle getirmek isterseniz mutlaka glamping türünü denemelisiniz.

Glamping

Sezonluk Kampçılık

“Sezonluk tatil” dediğimizde sizin de gözünüzde yaz ayında kapısı açılıp sonbaharda kapatılan bir yazlık geliyor değil mi? Şimdi bu yazlığı bir çadır olarak düşünün. Sezonluk kampçılıkta mayıs ve eylül aylarını kapsayan bir tatil deneyimi tercih edilir. Tatil genellikle üç ayı dolu dolu kapsar ve yerleşik bir hayat hâline gelir. Üstelik uzun süreli kamp tatillerinde komşuluk ilişkileri bile gelişerek bir çadır arkadaşlığı kurulur.

Sezonluk Kamp

Temalı Kamp

Klasik bir kamp tatilinin yanı sıra temalı etkinlikler genellikle bir organizasyon şirketi tarafından gerçekleştirilir. Katılımcıların eğlenceli zaman geçirmesi için düzenlenen etkinlikler genellikle belirli bir amaca hizmet eder. Üstelik temalı kamplarda katılımcıların konaklama ihtiyaçlarını çözmek adına çadır hizmetleri de sunulur. Eğlencenin doruklara ulaştığı temalı kamplar genellikle yaz ve ilkbahar sezonlarında tercih edilir.

Temalı Kamp

Kısa Dönem Kampçılık

Günümüzde “kamp” dendiğinde zihinde canlanan birkaç günlük konaklama süresi kısa dönem kampçılık olarak adlandırılır. Kısa bir süreyi kapsayan kampçılık türünde genellikle özel tesis ya da işletmeler tercih edilir. Kısa dönem kampçılıkta konaklama için özel çadır ya da tesislerin sunmuş olduğu çadırlar kullanılır. Yeme ve içme gibi önemli gereksinimler de kamp alanı çevresinde bulunan özel işletmelerden sağlanabilir. Söz konusu kısa bir dönemi kapsayan kampçılık türü özellikle iznini değerlendirmek isteyen ya da hafta sonunu küçük bir kaçamağa dönüştürmek isteyenler tarafından tercih edilir.

Kısa Süreli Kampçılık

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir