Güneş kremi hakkında merak edilenler

Rehberde güneş kreminin alım, kullanım, çeşit ya da içeriğine yönelik merak edilen sorulara ilişkin pek çok cevaba değindik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-04-17
Güneş kremi hakkında merak edilenler

Yaz sezonu yaklaştıkça güneş ışınları evimizin penceresinden içeri girmeye başlıyor. Turuncuya çalan görüntüsüyle güneş ışınları, içimizde huzurlu bir etki bıraksa da aynı durum cilt yüzeyi için geçerli olmayabiliyor. Özellikle lekelenmeye yatkın ya da cilt tonu eşitsizliği yaşayan ciltlerde güneş kremi seçerken ya da kullanırken dikkat edilmesi gerekenler bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde güneş kreminin seçim aşamasına ilişkin “Güneş kremi nasıl seçilir?” isimli bir rehber hazırlamıştık. Bu rehberimizde ise güneş kreminin alım, kullanım ve içeriğine ilişkin merak edilen pek çok soruya cevap aradık. Sizin de güneş kremlerine ilişkin bazı soru işaretleriniz bulunuyorsa, gelin birlikte cevaplayalım.

 

Güneş Kremi Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?

Güneş kremi ne kadar sıklıkla yenilenmeli?

Günümüzde güneş kremlerine yönelik yanılgılardan biri de yenilenme süresi adına yaşanıyor. Kullanıcıların büyük çoğunluğu, güneş kreminin koruma düzeyi (SPF) yüksek olduğunda daha geniş bir süre koruyacağına dair bir yanılgıya sahip. Örneğin SPF 50 bir güneş kreminin SPF 30 bir ürüne göre daha uzun süre dayanacağı ve yenilenmemesi gerektiği yanılgısı yaşanabiliyor. Ancak güneş kreminin koruyuculuğu ne kadar yüksek olursa olsun ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre güneş kremleri ter ve suya dayanıklı olmadığı için belirli aralıklarla yenilenmesi gerekiyor. Uzmanlara göre güneş kreminin gün içinde 1,5 ve 2 saat aralığında yenilenmesi gerekiyor. Özellikle çok sıcak havalarda ter oranı yüksek olduğunda güneş kremi etkisini yitirebileceği için yenilenme sıklığına dikkat etmek gerekiyor.

 

Suya dayanıklı güneş kreminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Suya dayanıklı güneş kremleri, cildin suya temas ettiği havuz ve deniz gibi ortamlarda aktif olarak korunmasını sağlar. Ancak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, suya dayanıklı hiçbir güneş kremi su ve tere yönelik kesin ve uzun süreli bir koruma sağlamayacağı için bu ibarelerin etikette kullanılmasına izin vermez. Etikette kullanılmıyor olsa da suya dayanma gücü yüksek bir şekilde üretilen suya dayanıklı güneş kremleri, normal içeriklerin yanı sıra deniz/havuz suyu ya da tere karşı daha yüksek bir direnç düzeyine sahiptir. Ancak suya dayanıklı güneş kremini kullanırken kişilerin maruz kaldığı bazı yanlış eylemler olabilir.

  • Sudan Çıktıktan Sonra Kremi Yenilememek: Kullanıcılar genellikle suya dayanıklı bir krem sürdüğü için havuz ve denizden çıktıktan sonra kremi yenilememek gibi bir yanılgıya düşebilir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi güneş kremi suya dayanıklı bir yapıya olsa da koruyuculuğu kesin değildir. Dolayısıyla güneş kremlerinin, her deniz ve havuzdan çıktıktan ya da terledikten sonra mutlaka yenilenmesi gerekir. Aynı şekilde suya girilmese de 1,5-2 saatte bir güneş kreminin yenilenme durumu su bazlı ürünler için de geçerlidir.

     
  • Güneş Kreminden Sonra Cildi Temizlememek: Yağlı görünümü önlemek üzere yağ oranı yüksek ciltler tarafından tercih edilen suya dayanıklı güneş kremleri, su bazlı formülü sayesinde oldukça hafiftir ve ciltte ağırlık yapmaz. Dolayısıyla pek çok kullanıcı gün sonunda güneş kremini ciltten temizlememek gibi bir yanılgıya kapılabilir. İçeriği her ne olursa olsun güneş kremlerinin gün sonunda ciltten temizlenmesi gerekir. Bunun için tonik ya da yüz temizleyici gibi ürünleri kullanabilirsiniz.

 

Güneş kremini temizlemek gerekir mi?

Yaz sezonlarının kurtarıcısı güneş kremleri, içeriğinde bulunan fiziksel ya da kimyasal koruyucu filtreler sayesinde güneş ışınlarının zararlı etkilerini cilde ulaştırmaz. Bunun için güneş kremleri, SPF filtresinin de etkisiyle cilt üzerinde etkili bir katman oluşturur. Ancak bu noktada cildi de kremlerin uzun süreli etkisinden korumak gerekir. Cildin üzerinde kremlerin oluşturduğu katman, temizlenmediği takdirde hava almayı önler ve cildin D vitamini alım rutinlerini de olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla uzmanlar tarafından güneş kreminin gün sonunda cilt üzerinden temizlenmesi tavsiye edilir. Günlük uygulanmış ve özenle temizlenen bir güneş kremi cilt gözeneklerinin sağlıklı kalmasına da yardımcı olur. Bu sayede güneş kremi, cildin zararlı ışınlardan etkilenmesinin önüne geçerken sivilce ve akne oluşumunu da büyük ölçüde engeller.

 

Parlama yapan ve yapmayan güneş kremini birbirinden ayıran nedir?

gunes-kremi-1
Güneş Kremi

Yaz sezonu yaklaşırken cilt bakım rutinlerinin bir parçası hâline gelen güneş kremlerine ilişkin “Parlama yapmayan güneş kremi nedir?” sorusu sık sık gündeme geliyor. Özellikle fazla yağlı ciltlerin parlama problemini önlemek üzere su bazlı ya da parlama karşıtı güneş kremleri kullanılabilir. Parlama karşıtı olarak üretilen güneş kremleri içeriğinde bulunan faydalı bileşenler sayesinde cilt yüzeyinde biriken fazla nemi kısa sürede emerek matlaştırıcı bir etki sağlar. Bu sayede cilt yüzeyinde yağlı ve yapışkan bir his bırakmaz. Dolayısıyla özellikle yaz aylarında cildin parlama probleminin önüne geçmek için parlama karşıtı ve mat özelliğe sahip ürünleri tercih edebilirsiniz.

 

Güneş kreminde “Cilt tonunu eşitler” ne demek?

İnsan cildi; gündelik stres, UV ışınlarına maruz kalma, çevre kirliliği ya da yaşlanma belirtileri yüzünden vücuttaki melanin hormonunun gereğinden fazla salgılanması gibi problemlere maruz kalabilir. Bu durum da beraberinde ciltte gözle görülür renk bozulmalarını getirebilir. Cilt yüzeyinde zaman içerisinde meydana gelen parlama, pigmentasyon, sivilce, güneş yanığı ya da akne gibi problemler bazı renk eşitsizliklerine neden olabilir. Dolayısıyla cildin bazı bölgelerinde daha koyu ve lekeli bir yüzey görülürken diğer noktada aydınlık bir görünüme rastlamak mümkündür. Bu sebepler neticesinde bazı güneş kremleri de cilt tonunu eşitler özellikte üretilir. Ton eşitleyici güneş kremleri, cilt yüzeyinde doğal melanin üretimini dengelemeye yardımcı olur. Bu sayede daha eşit bir cilt tonu sağlar.

 

Güneş kremi ne kadar sürülmeli?

Güneş ışınlarından kaynaklı cilt lekelerini önleyebilmek için uygulanan içerik miktarını da iyi belirlemek gerekiyor. Güneş kremlerinin direkt etkili UV ışınlarına maruz kalan tüm alanlara ovalamadan ve katman oluşturacak şekilde uygulanması tavsiye ediliyor. Güneş kremini cilde uygulama aşamasında “iki parmak kuralı” isimli bir yöntem bulunuyor. İdeal olarak 2 mg/2 cm oranında sürülmesi gereken güneş kremini kabaca 1/3 çay kaşığı olarak ölçebilirsiniz. İşaret ve orta parmağınıza iki parmak boyunca güneş kremini uzunlamasına uyguladığınızda oranı kolayca tutturabilirsiniz. Güneş kreminde iki parmak kuralına denk gelen oran, yüz bölgenizi güneşten koruma noktasında etkili olacaktır.

 

Güneş kremini kimler kullanmamalı?

gunes-kremi-2
Güneş Kremi

Güneş kremleri özellikle çocuk ve yetişkinler özelinde herkesin kullanımı için tavsiye edilir. Ancak özellikle bebekler için güneş kremi kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Güneş kremleri her ne kadar doğal bileşenlerden üretilse de içerisinde bulunan kimyasal ve fiziksel filtreli koruyucular bebeklerin hassas cildi için olumsuz bir etki yaratabilir. Bu nedenle özellikle 6 aylıktan küçük bebeklerin cildine güneş kremi uygulanması önerilmez. Bebeklerin hassas cildini koruyabilmek için onları güneşe çıkarmaktan kaçınmak ve gölge bir alana götürmek gerekir.

 

Güneş koruyucular D vitamini alımını engeller mi?

Güneşin zararlı etkilerinden koruyucu kremlerin cilt üzerinde oluşturduğu katman nedeniyle “D vitamini alımı engellenir mi?” sorusu sık sık gündeme geliyor. Güneş ile doğrudan karşılanan D vitamini ihtiyacı, giysi gözeneklerinden giren güneş ışığı ya da güneş kremi etkisinin geçtiği vakitlerde alınabilir. Uzmanlara göre güneş koruyucu kremler cildin D vitamini üretimini engelleyebilir. Ancak güneş kremi sürüldüğünde ilk 5 ile 30 dakika arasında etkileşim göstermeyeceği için o sürede alınan D vitamini oranı yeterli olmaktadır.

 

Güneş kremi sadece yazın mı kullanılır?

Güneş kremleri konusunda kullanıcıların merak ettiği konulardan biri de mevsim üzerinde şekilleniyor. Dolayısıyla “Güneş kremi yaz kış kullanılır mı?” sorusu da sık sık gündeme geliyor. Kış aylarında güneş, cilt üzerinde yaz sezonu kadar yıpratıcı bir etkiye sahip değil. Ancak kış güneşi de cilde yansıttığı UV ışınları nedeniyle her ne kadar yoğun olmasa da yıpratıcı bir etki sunabiliyor. Bu nedenle uzmanlar yaz aylarında güneş kremi kullanıldığı gibi aynı rutinin kış döneminde de devam ettirilmesi gerektiğini savunuyor.

 

Güneş kremi alerji yapar mı?

gunes-kremi-3
Güneş Kremi

Güneşten koruyucu aktif bileşenlerle üretilen kremler bazı hassas ciltler üzerinde yanma ya da kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Oksibenzon veya benzofenon-3 içeriğine sahip güneş kremleri en fazla reaksiyon tetikleyici orana sahip güneş kremi bileşenleridir. Aynı zamanda içeriğinde benzofenonlar, sinnamatlar ve dibenzoilmetanlar bulunduran güneş kremleri de cilt üzerinde alerjik bazı reaksiyonlara neden olabilir. Hassas bir cilt yapısına sahip olup sık sık alerjik reaksiyonlara maruz kalıyorsanız güneş kremi içeriğini kontrol ederek satın almanızı tavsiye ederiz.

 

Göz çevresine güneş kremi sürülür mü?

Güneşin zararlı ışınlarından etkin bir şekilde korunmak için koruyucu kremleri göz çevresi de dahil olmak üzere her noktaya eşit miktarda uygulamak isteyebiliriz. Ancak bu noktada kullanıcıların göz çevresine güneş kremi sürmeye yönelik bazı soru işaretleri ortaya çıkabilir. Esasen güneş kremleri, aksi belirtilmediği sürece göz çevresine sürülmeye uygundur. Göz kapağı, göz altı çukuru ve kaz ayağı bölgelerine güneş kremi rahatlıkla uygulanabilir. Özellikle göz çevresi, diğer bölgelere göre daha hassas bir yapıda olduğu için güneş kreminin koruyucu etkisine ihtiyacı olacaktır. Ancak güneş kremini göz çevresine sürerken kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı durumlar olabilir.

  • Güneş kremini göz çevresine uygularken göze temasından kesinlikle kaçınmak gerekir. Aksi takdirde bol suyla yıkanarak temizlenmesi önemlidir.
  • Çinko veya titanyum dioksit içeriğine sahip mineral bazlı güneş koruyucular, hassas ciltlere özel olarak üretilir. Dolayısıyla içerisinde fiziksel filtreli bileşen bulunduran bu güneş kremleri hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı hassas cildi korumaya yardımcı olur. Cilt üzerindeki gözenekleri tıkamayan yani komodejenik olmayan bu kremler, ciltte sivilce ve alerji problemlerine de neden olmaz. Bu sayede göz çevresi için de güvenle kullanılabilir.
  • Dermatolojik olarak test edilmiş kaliteli güneş kremleri, terleme esnasında akarak göz çukuruna temas etmez. Dolayısıyla göz çevresine uyguladığınız kremin kaliteli ve sağlıklı bir içeriğe sahip olduğundan emin olmalısınız.

 

Güneş kremi sonrası fondöten sürülür mü?

Güneş kremini cilt bakım rutinlerinin yanı sıra makyaj alışkanlıklarına da kolayca dahil edebiliriz. Özellikle güneş koruyucu kremle birlikte fondöten kullanımı kullanıcıların sıklıkla araştırdığı konuların başında geliyor. Cilt üzerine hem güneş kremi hem de makyaj ürünü uygularken bakım rutininde uyulması gereken bir sıra bulunuyor.

  1. Cilde herhangi bir ürün uygulamadan önce ılık bir duştan sonra tonik ya da gül suyu gibi temiz bileşenler eşliğinde cilt yüzeyini derinlemesine temizlemelisiniz. Ilık su, cilt gözeneklerinin açılmasını sağlayarak etkili bir temizlik rutini oluşmasına yardımcı olacaktır.
  2. Cilt temizliği işlemi yapıldıktan sonra güneş kremi nazikçe cilt üzerine sürülmelidir. İşlemin akabinde cildin güneş kremini nüfuz edebilmesi için yaklaşık 15-20 dakika beklemek gerekir. Bu sayede cilt gözenekleri güneş kremini derinlemesine emer.
  3. Cilde güneş kremini başarılı bir şekilde uyguladıktan sonra pudra ve fondöten aşamasına geçilerek makyajın diğer adımları atılabilir.

 

Hamileler güneş kremi kullanabilir mi?

gunes-kremi-4
Güneş Kremi

Cildin her dönemde olduğu gibi özellikle ekstra hassasiyet gösterdiği hamilelik dönemlerinde de korunması gerekir. Hamilelik süresince genetik faktörler, yanlış beslenme, güneşlenme ya da önceden kullanılan ilaçlar yüzde lekelenme problemlerine neden olabilir. Ancak hiçbir ilaç kullanılmamış olsa dahi östrojen, progesteron ve pigmentleri aktif hâle getiren ve kahverengi lekelenme olarak adlandırılan kloasma hormonu hiperpigmentasyon bileşenlerinin artışına neden olur. Dolayısıyla cilt dış etkenlere karşı ekstra hassasiyet gösterir. Dolayısıyla hamilelikle gebelik maskesi olarak adlandırılan kloasma da güneş ışınları etkisiyle artış gösterebilir. Bu noktada hamilelikle ekstra hassasiyet gösteren cildi güneşten gelen zararlı UVA ve UVB ışınlarına karşı korumak adına mutlaka güneş kremi kullanmak gerekiyor. Bu noktada hamilelerin güneş kremi seçerken dikkat etmesi gereken önemli kriterler bulunuyor.

  • Mutlaka parfümsüz içeriğe sahip doğal ürünler tercih edilmelidir.
  • Cilt yapısına uygun güneş kremi seçilmelidir.
  • Hem UVA hem UVB ışınlarına karşı güçlü bir koruma sağlayan “Broad Spectrum” özelliğe sahip güneş kremleri tercih edilmelidir.
  • İçeriğinde oksibenzon bileşeni bulunan ürünler; koroner kalp hastalığına, hipertansiyona, tip 2 diyabet, doğum kusurları ve düşük gibi olumsuzluklara neden olabileceği için mutlaka uzak durulmalıdır.
  • İçeriğinde paraben ve alkol bulunmamalıdır.
  • Cilde rahat uygulanan su bazlı güneş koruyucu kremler tercih edilmelidir.

 

Güneş kremine ilişkin rehberlerimizde bugün “Güneş kremi hakkında merak edilenler” başlığı altında pek çok soruya kapsamlı yanıtlar aramaya çalıştık. Rehberde kendi sorunuza ilişkin bir yanıt bulamadıysanız güneş kremlerine yönelik sorunuzu bize yorum olarak iletebilirsiniz. Kendiniz için ideal güneş kremini bulduktan sonra tatil rotasına ilişkin soru işaretleriniz bulunuyorsa da “Kamp Alanları” sayfamız özelinde lokasyon, aktivite ve hizmet tercihleri yaparak bir kamp tatili organize edebilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir