Fethiye gezi rehberi

Fethiye gezi rehberinde ulaşım rotası, yemek alternatifleri, konaklama imkânları, hediyelik seçenekleri ve aktivitelerden bahsettik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-05
Fethiye gezi rehberi

Güneşin en güzel yüzünü dünyaya yansıtmaya başladığı vakit dur durak bilmeyen keyifli gezi rotalarının hayalini kurmaya başlarız. Masmavi bir deniz hayaliyle başlayan bir gezi hayali de şehir söz konusu olduğunda yerini unutulmaz bir kültür gezisine bırakmaya başlar. Bunun yanında öyle şehirler vardır ki gezi rotanızda hem deniz-güneş-kum üçlüsüne kavuşurken hem de eşsiz bir şehir turu yaşamanıza imkân sunar. Bu nadide şehirlerin başında da Muğla ve vazgeçilmez tatil ilçesi Fethiye geliyor. Muğla’nın 13 nadide ilçesi arasında bulunan Fethiye; eğlence, kültür, huzur ve lezzetli doruklarda yaşayabileceğiniz eşsiz gezi rotalar arasında bulunuyor. Eski adını Rumların “uzak diyar” anlamına gelen Makri adlandırmasından “Meğri” olarak alan Fethiye, turizm açısından yıllar geçtikçe önü alınamaz bir yükselişe geçiyor. Dolayısıyla mavisinden ödün vermeyen Fethiye’de yıllar boyunca unutmayıp her yıl yenilediğiniz bir gezi planı yapabilirsiniz. Doğanın eşsiz renkleri ve eğlenceli detaylarla harmanlanan Fethiye’de konaklayabileceğiniz pek çok kamp tesisi de mevcut. Fethiye gezi rehberinizi anlamlı kılacak bir rota için “Fethiye’de 26 kamp alanı” isimli rehberimizi inceleyebilirsiniz. Sizin tercihleriniz ekseninde hazırladığımız gezi rehberlerinde bugün gözümüzü Fethiye’ye çevirdik. Kapsamlı rehberde şehrin ulaşım, uygun tarih, yemekler, kamp tesisleri, aktiviteler, eğlence hayatı, plajlar ve hediyelikler gibi konuları üzerinde düşündük. Gelin, birlikte göz atalım.

 

Fethiye Gezi Rehberi

Fethiye’ye Nasıl Gidilir?

fethiye-ulasim
Fethiye Ulaşım

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden olan Fethiye; masmavi bir doğaya yapmış olduğu ev sahipliği, turizm rotaları, Likya medeniyetlerini hissettiren antik kentleri ve yürürken adeta huzura ulaşabileceğiniz Likya Yolu’yla biliniyor. Dolayısıyla şehre adım attığınız andan itibaren bir gezi rotasından beklediğiniz eğlence, kültür ve konfor gibi temel ihtiyaçlara kısa sürede ulaşabileceğinizi söyleyebiliriz. “Fethiye’ye nasıl gidilir?” sorusunu merak edenler için ulaşım yolculuğunun pek çok farklı alternatifle sağlandığını söyleyebiliriz. Fethiye gezi rehberinde ulaşım alternatifleri; hava yolu ve kara yolu olarak birbirinden ayrılıyor. Çok sık tercih edilen kara yolu ulaşımında ise belirli saatlerde hareket eden otobüs seferleri ya da şahsi aracınızı tercih etme şansına sahipsiniz. Bir ucunu Akdeniz topraklarına bırakan Ege’nin eşsiz parçası Fethiye; Muğla’ya 1 saat 50 dakika, İstanbul’a 8 saat 40 dakika, Antalya’ya 2 saat 40 dakika ve İzmir’e 4 saat 10 dakikalık bir mesafeye sahip. Ancak yola koyulduktan sonra Fethiye’nin yeşillerden maviye uzanan kusursuz doğasına şahit oldukça sürenin çok kısa geleceğini söyleyebiliriz. 

  • Fethiye’ye kara yolu ulaşımı: Fethiye’nin D400 kara yolu üzerinde bulunması kara yolu ulaşımını da kolay bir hâle getiriyor. Fethiye gezi rehberinde şehre kara yoluyla ulaşım noktasında tren, otobüs ve özel aracı tercih edebilirsiniz. Şehrinize ait otogardan Fethiye’ye giden bir otobüse bindiğinizde Fethiye Otogarı’nda inerek kalan yolu taksi ya da minibüs yardımıyla devam edebilirsiniz. Tercihiniz özel araçtan yana olacaksa İstanbul, Balıkesir ve Bursa şehirlerinden gelirken yeni İstanbul-İzmir otoyolunu takip ederek İzmir’e gelebilir ve ardından Muğla-Fethiye yoluna bağlanabilirsiniz. Aynı şekilde D400 yolunu da takip ederek Fethiye’ye ulaşabilirsiniz. Son olarak İzmir ya da Aydın’a tren seferiyle gelerek Fethiye’ye doğru kalan yol için otobüs kullanabilirsiniz.
     
  • Fethiye’ye hava yolu ulaşımı: Fethiye gezi rehberinde kolay ulaşım sağlayabileceğiniz yöntemlerin başında hava yolu geliyor. Muğla’nın Dalaman Havalimanı ve Fethiye şehir merkezi arasında yaklaşık 45 km’yi bulan bir mesafe mevcut. Dolayısıyla uçakla havalimanına geldiğinizde Fethiye’ye gitmek için Muttaş ve Havaş firmalarını kullanarak otobüs tercih edebilir ya da araba kiralayabilirsiniz.

 

Fethiye’ye Hangi Aylarda Gidilir?

fethiye-yaz-sezonu
Fethiye Yaz Sezonu (My Creative Ajans)

Bir ucunu Akdeniz’in mavi kollarına teslim eden Ege ilçesi olarak Fethiye’de Akdeniz iklimi görülüyor. Dolayısıyla ilçenin yazları çok sıcak ve geri kalan vakitlerde de ılıman geçtiğinden bahsedebiliriz. Ilıman koşulları nedeniyle kışın bile denize girilebilen Fethiye’ye gideceğiniz uygun zamanı belirleyebilmek için gidiş sebebine karar vermelisiniz. Fethiye gezi rehberine doğru yola çıkarken tercihiniz huzur ve konfordan yanaysa ilkbahar ya da sonbahar mevsimlerini tercih edebilirsiniz. “Fethiye’ye gidersem sıcakları tatmadan dönmem!” diyen bir ruha sahipseniz de yaz sıcaklarının artık doruk noktasına ulaştığı Temmuz ve Ağustos aylarında yola çıkabilirsiniz. Üstelik bu mevsimlerde ilçenin popüler sokaklarında müziğin artık dışarı taştığı sınırsız bir eğlenceye tanık olabileceğinizi söyleyebiliriz.

 

Fethiye’de Ne Yenir?

babadag-keskegi
Babadağ Keşkeği (Sofra Dergisi)

Akdeniz ve Ege’nin iki farklı kültürüyle harmanlanmış Fethiye’de deniz mahsulleri sıklıkla tercih ediliyor. Aynı zamanda hem Ege hem de Akdeniz mutfağından izler taşıyan eşsiz lezzetleri de keşfetme fırsatı bulabiliyorsunuz. Fethiye’ye adım attığınız andan itibaren markalaşmış bir lezzete kavuşabilmeniz için ilk önerimiz İksirci Tezcan’dan yana olacak. Fethiye merkezde bulunan Belediye Kültür Binası’nın yanında konumlanan İksirci Tezcan’ın mavi ve beyazla harmanlanan şirin dekorasyonu sayesinde kendinizi oldukça iyi hissedebileceksiniz. Deniz manzarasıyla günün her saatinde hizmet veren mekânın en ünlü lezzetini taze sıkılmış meyve suları oluşturuyor. Nar, elma ve portakal gibi lezzetli meyvelerden sıkılmış taze meyve sularını içerken yanında tost çeşitlerini de deneyebilirsiniz.

Fethiye’nin neyi meşhur?” diye bir soruya karşılık olarak ilk etapta Babadağ Keşkeği karşımıza çıkıyor. Buğdayların haşlanıp bekletilmesiyle hazırlanan keşkek, kuzu etiyle birleştiğinde lezzetini adeta arşa çıkarıyor. Üstelik üzerine dökülen pul biber ve tereyağından hazırlanan sosla lezzetin adeta katlandığını söyleyebiliriz. Fethiye’nin meşhur Babadağ Keşkeği’ni restoran ve et lokantalarında deneme şansına sahipsiniz. Fethiye gezi rehberinde uzun süre unutamayacağınız lezzetler için rota arayanlara özel bir diğer durağımız da Bazlama İstasyonu. Ölüdeniz’e yürüme mesafesinde bulunan popüler tesiste dokuz çeşit bazlama tostunu bulabilirsiniz. Ayrıca tesisin kahvaltıları tamamen organik ürünlerle hazırlanarak misafirlere sağlıklı seçenekler sunuluyor. 

Fethiye’nin göbeğine gelip deniz lezzetlerini tatmadan dönmek olmaz elbette. İlçe merkezinde balık çeşitleri ve farklı deniz mahsullerini deneyebileceğiniz pek çok restoran bulunuyor. Yemeklerin günlük ve taze olarak hazırlandığı balık restoranlarda günbatımını izlerken keyifli anılar biriktirebilirsiniz. Fethiye ilçesinde deniz lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz birçok restoran bulunuyor. Bunların başında da Sezai’nin Yeri, Girida Port, Lotis Restoran & Bistro, Yengeç Restoran ve Hilmi Restaurant gibi tesisler . Fethiye’den kısa bir sürede balık restoranlarına ulaşabilir ve birçoğu deniz manzarasıyla anlam kazanmış tesiste büyüleyici bir akşam yemeğine imza atabilirsiniz.

 

Fethiye’de Nerede Kamp Yapılır?

kabak-valley-camp
Kabak Valley Camp

Mavi ve yeşilin bir araya geldiği büyüleyici bir doğanın ortasında yer alan Fethiye’de konaklayabileceğiniz pek çok kamp tesisi mevcut. Üstelik Fethiye kamp alanları; denize yakınlığı, Likya Yolu istikameti ve merkezi konumuyla bir tatilden beklediğiniz her fırsatı bunmaya yetiyor. Fethiye gezi rehberinde konaklama imkânlarını merak edenler için ilk önerimiz Kabak Valley Camp yönünde olacak. Fethiye’nin Kabak Koyu bölgesinde hizmet veren Camping’te kendinizi huzurlu hissedebileceğiniz pek çok olanak aynı anda sunuluyor. Ulaşımın özel araç ve toplu taşımayla sağlandığı tesiste lüks/standart bungalow ya da çadırla konaklama şansına sahipsiniz. Üstelik tesisin sunmuş olduğu wifi, restoran, büfe, otopark, elektrik ve duş gibi imkânlar sayesinde kendinizi tatilde de ev konforunda hissedebilirsiniz.

Fethiye gezi rehberinde kampçılığı tercih edenler için bir diğer önerimiz de Mandala Camping olacak. Etnik figürlerle harmanlanmış Mandala Camping’te doğanın büyüleyici manzarası eşliğinde konforlu bir kamp tatili yapabilirsiniz. Fethiye’de Kabak Sokak Faralya Mahallesi bölgesinde hizmet veren Camping’te konaklayabileceğiniz çadır ve bungalow gibi alternatifler bulunuyor. Üstelik tesis tarafından özenle hazırlanmış doğanın renkleriyle harmanlanan özel bungalow yapılarda gezi yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Mandala Camping’te misafirlerin konforlu hissedebilmesi için sıcak su, güneşlenme çimleri, internet, otopark, duş ve piknik alanı gibi hizmetler sunuluyor. Ayrıca gün içerisinde kendinizi iyi hissedebileceğiniz aktivitelerle vakit geçirmek için tesisin açık havuzuna girebilir ya da ailenizle birlikte atölye faaliyetlerine katılabilirsiniz. Muğla’nın Fethiye ilçesinde konaklayabileceğiniz başka kamp tesislerini filtreleme eşliğinde aramak için “Fethiye kamp alanları” sayfamıza göz atabilirsiniz.

 

Fethiye’de Hangi Aktiviteler Yapılır?

yamac-parasutu
Yamaç Paraşütü (Charbel Aoun)

Fethiye topraklarına kadar gelip hem eğlenceli hem de kültürel aktiviteleri keşfetmemek olmaz. Fethiye’nin eşsiz doğasında yapabileceğiniz aktiviteler hem deniz hem toprak hem de gökyüzünde şekilleniyor. Dolayısıyla gün içerisinde yamaç paraşütü, dalış, tekne turu, trekking, rüzgâr sörfü, kürek sporu, kano, ATV ve kültür gezisi yapabilirsiniz. Fethiye gezi rehberinde bizim aktivite önerilerimizin başında tekne turları geliyor. Fethiye limanından hareket eden günübirlikte tekne turlarıyla Şövalye Adası, Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Rodos Adası ve Akvaryum Koyu gibi büyüleyici doğaları keşfedebilirsiniz. Üstelik aktivite önerilerimizin başını oluşturan bu mavi yolculukta göreceğiniz güzellikleri kaydetmek için mutlaka fotoğraf çekmenizi tavsiye ediyoruz.

Fethiye gezi rehberinde öneri listemizi oluşturan bir diğer aktivite de yamaç paraşütü. Ölüdeniz’in doğusunda yer alan 1975 metre yüksekliğindeki Babadağ’ın bulunduğu ilçeye gelip aksiyonu biraz yükseltmemek olmaz elbette. Fethiye’de yamaç paraşütü yaptığınızda bir pilot eşliğinde tatem atlayışını deneyebilirsiniz. Bu esnada Fethiye’nin eşsiz semalarında gezerken geniş sahillerin büyüleyici dokusuna tanıklık etme fırsatı bulabileceksiniz. İlçenin doğal renkleri, nadide kumsalları ve büyüleyici gökyüzünü ayaklarınızın altına getiren büyüleyici bir yamaç paraşütü turu yaklaşık 25 dakika sürecektir. Üstelik paraşütten indikten sonra yaşadığınız büyüleyici deneyim sayesinde bu adrenaline bağımlı olabileceğinizi söyleyebiliriz.

Fethiye gezi rehberinin son aktivite önerisi de kültürel bir geziye davet eden Likya Yolu’nda trekking yönünde olacak. İlçeye geldiğinizde yapmadan dönmemeniz gereken aktivitelerin en başında trekking geliyor. Likya Yolu’nda eşsiz bir trekking yürüyüşü Fethiye Kaya mezarlıklarında başlar ve Kaya köyü, Ovacık Köyü istikametinden devam ederek Babadağ zirvesine dek uzanır. Faralya Köyü’nde son bulan Likya Yolu’nda trekking yolculuğunuzda masmavi bir denize girebileceğiniz gibi Sydma, Pınara, Letoon ve Xanthos antik kentlerini de keşfetme fırsatı bulabilirsiniz. Yapacağınız aktivite her ne olursa olsun Fethiye’nin büyüleyici doğası ve elverişli topraklarını sizin için unutulmaz bir hâle getireceğini söyleyebiliriz. Üstelik kendinizi neredeyse her yıl Fethiye gezi rehberi oluşturmak için hazırlık yaparken bulabilirsiniz. Bizden söylemesi.

 

Fethiye’de Eğlence Hayatı Nasıl?

deep-blue-bar
Deep Blue Bar

Akdeniz ve Ege’nin kendine has topraklarını birleştiren Fethiye’de yerli ve yabancı turistlerin her sezon adeta akın ettiği aktif bir eğlence hayatı bulunuyor. Fethiye’de Hisarönü ve Paspatur’da bulunan barlar sokağında mekânın içine sığmayıp artık dışarı kadar süzülen müziklere şahitlik edebilirsiniz. Sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencesi süren Fethiye’de deniz manzarasıyla vakit geçireceğiniz barlardan dans edip şarkı söyleyebileceğiniz eğlenceli pistlere kadar pek çok eğlence olanağı mevcut. Dolayısıyla ilçede kendi eğlence anlayışınıza özel olarak hizmet veren tesisleri bularak keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Fethiye’de eğlencenin doruklarına ulaşabileceğiniz merkez listesini Mejnun Club, Time Out Bar, Barrumba Bar, Zombie Bar, Kum Saati Lounge Bar ve Deep Blue Bar gibi tesisler oluşturuyor. 

Fethiye ilçesinde gece saatlerinden sabaha dek eğlence dozu yüksek bir aktivite için öneri listemizin başında Deep Blue Bar yer alıyor. Fethiye’nin en popüler barlarının başında gelen tesis, ilçe merkezine yaklaşık 6 km’lik yakın bir mesafede bulunuyor. Üstelik burada canlı müziğin keyfini çıkarabileceğiniz gibi aperatif yiyecek ve içecekleri de deneyebilirsiniz. Fethiye’de eğlencenin doruk noktasını keşfetmek isteyen tatilciler için bir diğer önerimiz de Zombie Bar olacak. Bu tesis, alışılmışın dışında bulunan konsepti ve ilginç temasıyla görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Üstelik DJ performansları ve dans şovlarıyla Fethiye eğlence hayatı için farklı bir bakış açısı sunduğunu söyleyebiliriz. Girişlerin ücretsiz olarak sağlandığı Zombie Bar’a hem alkollü hem de alkolsüz içecek alternatiflerini keşfetmek için gidebilirsiniz.

 

Fethiye’de Nerede Denize Girilir?

fethiye-denizleri
Fethiye Denizleri (My Creative Ajans)

Ege ve Akdeniz’in huzurlu denizinde özgürlüğü bulmadan gezi rotasını sonlandırmak olmaz elbette. Yeşil ve mavi renklerin doruğa ulaştığı Fethiye doğasında sakin kumsallarda yürüyüp özgürce yüzebileceğiniz pek çok deniz rotası mevcut. Fethiye’de denize girebileceğiniz popüler rotalar; Çalış Plajı, Belceğiz Plajı, Kumburnu Halk Plajı, Kıdrak Koyu Plajı, Kabak Koyu Plajı ve Kuleli Koyu Plajı olarak listeleniyor. Fethiye gezi rehberinizde kendinizi sabahın ilk ışıklarıyla birlikte masmavi bir suya özgürce bırakabilmenin hayalini kuruyorsanız Çalış Plajı sizin için ilk tavsiyemiz olacaktır. Ancak öğleden sonra yavaş yavaş sakin denizin yerini dalgalara bırakabileceğini unutmamalısınız. Bunun yanı sıra zemin taşlık olduğu için yanınızda deniz ayakkabısı götürerek daha konforlu bir tercih yapabilirsiniz. 

Tercihi tertemiz bir deniz ve huzurdan yana olanlar için bir diğer önerimiz de Ölüdeniz Tabiat Parkı içerisinde yer alan mavi bayraklı Kumburnu Halk Plajı olacak. Burada 50 metrelik geniş bir plajı keşfederken sıcacık suda yüzme şansı bulabilirsiniz. Son olarak yaz eğlencesinde tercihiniz dozu yüksek plaj aktivitelerinden yanaysa jet ski, sörf ya da yelken gibi olanakları gerçekleştirebileceğiniz nadide tesislerin ye aldığı Belceğiz Plajı’na gidebilirsiniz. Ancak Belceğiz Plajı’nın Kumburnu Halk Plajı’na göre bir tık daha soğuk bir suya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

 

Fethiye’den Ne Alınır?

sandik-fethiye
Sandık Fethiye

Muğla’nın Fethiye ilçesine bir gezi için gittiğinizde sevdiklerinizi de mutlu edebilecek anılar bırakmak isteyebilirsiniz. Dolayısıyla “Fethiye’den alınabilecek hediyelik eşyalar nelerdir?” sorusuna bir karşılık olarak çay, anahtarlık, kolonya, bal ve hasır iskemle gibi seçenekler sunabiliriz. Öncelikle Fethiye gezi rehberinizi bir hediyeyle sonlandıracaksanız mutlaka çay kolonyasını tercih etmelisiniz. Çay kolonyası, Fethiye’de sıklıkla tercih ediliyor. Bu sayede eve döndüğünüzde bile buram buram kokan bir çay kolonyası sayesinde kendinizi yeniden Fethiye sokaklarında hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra bir diğer tavsiyemiz de Fethiye çayı yönünde olacak. Kendine özgü tat ve kokusuyla ün kazanmış Fethiye çayını demleme usulü olarak tüketebilirsiniz. Bu çay sizi kokusuyla mest edebileceği gibi vücudunuzun toksinlerden arınmasına da yardımcı olacaktır. Fethiye’den hediye olarak çay almak istediğinizde çarşı, pazar ya da aktarları ziyaret edebilirsiniz.

Fethiye topraklarında yetişen bir hediyelikle geziye devam etmek için anzer ve karakovan balını tercih edebilirsiniz. Her biri faydalarıyla ün kazanmış iki bal türü de farklı koku ve tat kombinasyonlarıyla kendinizi yeniden Fethiye sokaklarında hissetmenize yardımcı olacaktır. Son olarak Fethiye gezinizi taçlandırmak üzere ilçe temalı anahtarlık ya da magnetlerden satın alabilirsiniz. Evinizin en güzel köşesinde bir “Fethiye hatırası” olarak yer bulabilecek muhteşem hediyelikleri Sandık Fethiye gibi butik dükkanlardan satın alabilirsiniz.

 

Campalow’da her hafta bir şehir ve ilçeyi işlediğimiz rehberlerin bugün de Fethiye gezi rehberiyle sonuna geldik. Rehberin yanı sıra Fethiye’de yer alan kamp alanlarına ait aktivite, hizmet ve olanak bilgileri için “Fethiye kamp alanları” sayfamıza göz atabilirsiniz. Ayrıca “Muğla kamp alanları” sayfasına göz atarak ya da daha önce hazırladığımız “Muğla’da 26 kamp alanı” yazısını inceleyerek farklı rotalara göz atabilirsiniz. Campalow olarak Fethiye gezi rehberi rotanız için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir