Enerji dozu yüksek olanlara: Zipline rehberi

Macera dozu her an yüksek kampçılar için Zipline rehberi hazırladık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-13
Enerji dozu yüksek olanlara: Zipline rehberi

Günümüzde kimisi için kamp etkinliği doğa ile baş başa kalınan, huzur verici ve dinlendirici bir aktiviteyi tarif eder. Kimisi için de kamp deneyimi; macera dozu yüksek sporların yapıldığı, adrenalini dolup taşan bir tatilden ibarettir. Tercihiniz ikinciden yana ise kamp tatilinde eğlencenin dozunu katlayacağınız trekking, zipline ya da off road gibi sporları yapabilirsiniz. Özellikle Zipline, doğanın mucizelerini gözler önüne seren seyir imkânı sayesinde tatilciler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kamp rehberimizde bugün sizler için; “Zipline Nedir?”, “Zipline Nasıl Yapılır?” ve “Zipline Ekipmanları Nelerdir?” başlıklarını içeren bir metin hazırladık. Macera arayışınız hala aktifse; gelin birlikte değerlendirelim.

Zipline

Zipline Nedir?

Macera tutkunlarının rüyalarını süsleyen ipte kayma yani Zipline, yüksek bir rotadan başlayarak alçak noktaya doğru gerilen halat ya da ipten kayma sporuna verilen isimdir. Zipline’de tekerlekli makaralara doğru bağlanan çelik halatların kaygan yapısı sayesinde sporcular takılmadan aşağıya doğru kayma işlemini sürdürür. Tekerlekli makaralarla gerilen ve çelik halatlarla sağlamlaştırılan Zipline sporunun sağlıklı biçimde yapılabilmesi için mutlaka güvenilir ve kaliteli ekipmanların kullanılması gerekir. Zipline her ne kadar macera tutkunlarına hitap etse de başlamadan önce yaşanan korkuların birçoğunu yapım esnasında ortadan kaldırır. İpten kaymaya başladığınız andan itibaren doğanın güzelliklerini keşfedebilir, farklı rotaları kuşbakışı gözlemleyebilirsiniz.

Zipline

Zipline Nasıl Yapılır?

Günümüzde macera dozunu her daim yüksek tutmak isteyen kamp tutkunları tarafından Zipline sporu sıklıkla araştırılır. Bu noktada Zipline’nin ne olduğuna değindikten sonra nasıl yapıldığına göz atmak gerekir. İpten kayma yani Zipline temelinde sporcular yüksek bir noktadan alçak bir rotaya doğru kayar biçimde ilerlerler. Kayma esnasında Zipline için kurulan doğal ve yapay hatlar değişen yükseklik dengelerine sahiptir. Kayış için kurulan doğal hatlar genellikle kanyon, vadi, tepe ve dağlık arazi çevrelerinde görülür. Doğal hat alanlarında genellikle ağaçlık bölgeler sporcular tarafından tercih edilir. Bunun yanı sıra yapay hatlar ise daha düşük yüksekliğe sahip bölgelerde kurulur. Yükseklik korkunuz var ise yapay Zipline hatlarını güvenle tercih edebilirsiniz. 

Zipline sporunun temelinde ipten kayma hatlarının farklı uzunluk ölçüleri bulunur. Sporcular kaymaya başlamadan önce kısa, orta ve uzun hatlar arasında seçim yaparak maceraya başlayabilir. Zipline hat uzunluklarında kısa 50-100 metre, orta 100-250 metre ve uzun 250 metreden 3 kilometreye kadar değişir. Genellikle kamp bölgelerinde orta uzunluktaki hatlar tercih edilir. Zipline sporunun yapıldığı bölgede kolay iniş sağlanması adına varış noktalarında yay sistemi bulunur. Bu sayede yay ve fren sistemleri sporcuları yavaşlatarak kontrollü bir iniş yapmalarına yardımcı olur. 

Zipline

Zipline Ekipmanları Nelerdir?

Her sporda olduğu gibi yüksek bir noktadan alçak rotaya kaydığınız Zipline sporunu yaparken de güvenliği sağlamak için gerekli birtakım ekipmanlar bulunur. Zipline esnasında hem stant için kullanılan malzemelerin hem de sporcunun güvenliğini sağlayan ekipmanların kalitesi en önemli şarttır. Bu noktada Zipline aktivitesini sağlayan özel işletmeler gerekli önlemleri alarak kaliteli ürün seçimine önem verirler. Güvenli bir kayma aktivitesi için de gerekli ekipmanlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kask
  • Çelik halatlar
  • Emniyet kuşamı
  • Makara
  • Uzatma halatı
  • Karabina
  • Emniyet sistemi
Zipline

Zipline Ne Zaman Yapılır?

Aksiyon dolu kampçılar için Zipline’nin yapılabileceği tarihler de merak konusu hâline gelir. İpten kayarak gerçekleştirilen Zipline aktivitesi için en doğru sezon yazdır. Havanın sıcak ve spora elverişli olduğu yaz aylarında hem eğlenmek hem de heyecanı yüksek tutmak için Zipline sporunu yapabilirsiniz. Kamp için açılan özel işletmelerin bazılarında Zipline sporu için özel alanlar kurulmuştur. Siz de kamp tatilinde macera dozunu katlamak isterseniz “Zipline Kamp Alanları” isimli arama motorumuz aracılığıyla Zipline aktivitesine sahip kamp işletmelerini tercih edebilirsiniz. 

Zipline

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir