Eğlenceden vazgeçemeyenlere: Paintball rehberi

Bugün, iç ısıtan renkleriyle özgür bir kamp deneyimine eğlence katacak Paintball aktivitesini sizler için araştırdık.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2022-02-24
Eğlenceden vazgeçemeyenlere: Paintball rehberi

Özgürlüğüne düşkün kişilerin gönül verdiği kamp deneyimleri her insan için farklı bir duyguyu tarif eder. Kimisi için kamp günleri fiziksel ve ruhsal olarak rahat hissedebileceği, motivasyon dolu bir tatili tanımlar. Kimisi için de kamp tatili deyince eğlence ve maceranın doruğa ulaştığı birçok aktivite gün yüzüne çıkar. Siz de bir kampa yönelik beklentilerinizin eğlence yönünde olduğunu düşünüyorsanız bizdensiniz. Geçtiğimiz haftalarda sizin için kampta yapabileceğiniz Zipline, Off Road ve Trekking gibi aktiviteleri sıralamıştık. Bugün ise aktivite rehberimize eğlencenin katlandığı Paintball ile devam ediyoruz. Bu yazımızda sizler için; “Paintball nedir”, “Paintball nasıl oynanır”, “Paintball temel kuralları” ve “Paintball ekipmanları nelerdir?” gibi cümleleri cevaplayacağız. “Eğlenceye hazırım!” diyorsanız, başlayalım.

paintball

Paintball Nedir?

Birbirinden keyifli renklerin havada uçuştuğu Paintball aktivitesinin ne olduğuna değinmeden önce kelime kökenini değerlendirelim. Paintball kelimesi İngilizce dilinde Paint ve Ball sözcüklerinin birleşiminden doğmuştur. Boya topu ismiyle Türkçe diline çevrilen eğlenceli oyunundaki temel amaç, boya kapsülleriyle karşı takımın oyuncularını tek tek vurmaktır. Maceraperestlerin vazgeçilmezi Paintball, genellikle ağaçlık bölgelerde oynanır. Bunun nedeni ormanlık alanlardaki ağaçların takım oyuncuları için bir siper olarak görülmesidir. Paintball sporunda boyalı silahlar, kask, koruyucu maske, kamuflaj ve özel tasarlanmış kıyafetler ekipman olarak tercih edilir. Söz konusu ekipmanlar sayesinde kişi karşı takımın hedefinde olmaktan ve boya ile temas etmekten korunmaya çalışır.

Paintball oyununda takımdaki kişi sayısı genellikle 5-12 arasında değişir. Ancak takımda ne kadar çok kişi olursa oyunun o kadar zevkli olacağını söyleyebiliriz. Paintball oyununun temel kuralı, üzerine boya bulaşan oyuncunun elenerek takımdan çıkmasıdır. Eğlencenin adeta doruklara ulaştığı Paintball oyununu kendi arkadaş grubunuzla ya da kampta denk geldiğiniz farklı takımlarla oynayabilirsiniz. Özellikle stratejik ve fiziksel sporlara ilginiz var ise mutlaka oynamanızı öneririz.

paintball

Paintball Nasıl Oynanır?

Paintball oyunu temelinde rakip takımda yer alan oyuncuların içi boyayla doldurulmuş plastik ya da jelatin topların kullanıldığı silahlar yardımıyla etkisiz hâle getirilmesi bulunur. Strateji oyununa başlamadan önce takımınızı oluşturmanız gerekir. 5 kişiden başlayarak 12 kişiye kadar yükselen Paintball gruplarında en yaygın kişi sayısı 10’dur. Takımınızı oluşturduktan sonra oyuna hazırsınız demektir. Paintball oyununun amacı karşı takımın bayrağını ele geçirmek, bir rehineyi kurtarmak, rakip takımı elemek, grup başkanını hedefe götürmek, oyunu vurulmadan bitirmeyi başaran kişi olmak, köprüyü havaya uçurmak ya da bir yeri savunmak gibi verilen görevleri yerine getirmekten ibarettir. 

Paintball oyunu için üretilen silahlar genellikle çok hızlı mermi atar. Bu nedenle oyunun korunmasız oynanması son derece tehlikelidir. Oyun merkezlerinde kullanılan özel ekipmanlar sayesinde boyaların can acıtması imkânsız bir hâle gelir. Paintball oyuncularının yüzünü korumak üzere kırılmaz camlı özel bir maske kullanılır. Bunun yanı sıra elinde de gazlı silahlar bulunur. Ancak genellikle boya kapsüllerini atan silahlar doğa için bir tehdit teşkil etmez. Bu sayede oyunculara son derece keyifli bir ortam sağlarken doğal kaynakları korumaya yardımcı olur.

paintball

Paintball Kuralları Nelerdir?

Macera dolu her oyunda olduğu gibi Paintball için de takımların uyması gereken özel kurallar bulunur. Oyuna kuralları dikkate alarak başlarsanız daha güvenli ve sağlıklı bir ortam elde edebilirsiniz. Paintball oyunu genel kuralları şu şekilde sıralanır:

  • Oyun alanını terk etmeden maskenizi çıkartmayın.
  • Oyunculardan birinin mermisi bittiğinde silahı havaya kaldırarak oyun alanını terk etmesi gerekir. Mermi takviyesi yapıldıktan sonra oyuncu tekrar silahını kaldırarak oyuna dönmelidir.
  • Sağlık probleminiz bulunuyor ise Paintball oynamamanız tavsiye edilir.
  • Oyunun durduğu vakitlerde silahın emniyetini açık tutun.
  • Maskesi takılı olmayan oyunculara atış yapılmaz.
  • Silahı havada bulunan oyuncular atışa müsait değildir.
  • Malzemelerinde sorun olduğunu düşünen oyuncuların silahını kaldırarak alandan ayrılması ve görevlilere başvurması gerekir.
  • Beş metreden daha yakın mesafede olan oyunculara atış yapılmamalıdır.
  • Vurulan oyuncular “Vuruldum!” diye bağırdıktan sonra silahını havaya kaldırır. Daha sonra vurulan oyuncunun üssüne geri dönmesiyle oyun tekrar başlar. 
  • Oyuncunun maskesi buğulanırsa silahı havaya kaldırarak oyun bölgesinden ayrılması ve görevlilerden yardım istemesi gerekir.
  • Oyun esnasında oyuncuların atış yaptığı noktayı tam olarak görmesi gerekir. Bakmadan yapılan atışlar sağlıklı olmayacaktır.
  • Paintball yaş sınırı 14 olarak belirlenmiştir. 14 yaşın altında kişilerin oyunu oynaması sakıncalıdır.
  • Paintball oyunu takım dayanışmasına dayanır. Aynı zamanda centilmenlik ve sportif bir düşünce esastır. Oyunu oynarken saygı ve centilmenlik içinde hareket edilmesi gerekir.
  • Vurulduktan sonra vurulmadığını savunan oyuncuların vurulduğu üzerindeki boya hakem tarafından teşhis edilirse takım ceza alır ve karşı takıma puan verilir.
paintball

Paintball Ekipmanları Nelerdir?

Paintball oyununda kullanılan ekipmanların eksiksiz bir biçimde sağlanması ve kaliteli olması oldukça önemlidir. Özellikle boya toplarının insan vücuduna zarar vermemesi için mutlaka güvenlik sağlayıcı ekipmanların kullanıldığından emin olmak gerekir. Paintball oyunu oynayabileceğiniz bir işletmede eğlenceli kamp tatiline adım atmak isterseniz Campalow olarak sıralamış olduğumuz “Paintball” aktivitesi bulunan kamp bölgelerine göz atabilirsiniz. İşletmelerin boya atma oyununa özel belirlemiş oldukları ekipman listesi şu şekilde sıralanır:

  • Boya topları
  • Maskeler
  • Pump gun (Pompalı silah)
  • Semi auto (Yarı otomatik)
  • Full auto (Tam otomatik)
  • Kamuflaj
  • Kask
paintball

Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir