Edirne gezi rehberi

Rehberde, Edirne şehrine özel ulaşım, konaklama, aktivite, plajlar, uygun tarihler, yemek alternatifleri ve hediyelik seçeneklerinden bahsettik.

Elif Aksüt
Elif Aksüt 2023-03-26
Edirne gezi rehberi

Yaz aylarının vazgeçilmezi gezi rotaları söz konusu olduğunda yaşadığımız şehrin gürültüsünden uzaklaşırken yine bir ayağımız yakınlarda olsun isteriz. Özellikle İstanbul’da yaşarken büyükşehrin yakınlarında olup kültürel bir mirası keşfedeceğimiz eşsiz rotaların başında Edirne yer alıyor. Marmara Bölgesi’nin Trakya semalarında yer alan Edirne, Bulgaristan ve Yunanistan’a da komşuluk yapan bir şehir. Birbirinden güzel 9 ilçesi bulunan Edirne şehrinin yüzölçümü ise yaklaşık 844 km’ye ulaşıyor. Çok uzun yıllar Osmanlı’ya başkentlik yapmış Edirne şehrinde Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” olarak betimlediği meşhur Selimiye Camii de bulunuyor. Üstelik bunu takip eden Meriç Nehri ve Ainos Antik Kenti gibi doğal ve kültürel miraslarla çok keyifli bir Edirne gezi rehberine başlayabiliyorsunuz. Campalow’da her hafta sizin tercihlerinizle düzenlediğimiz gezi rehberlerinin bugün Edirne durağına geldik. Rehberde Edirne’ye ulaşım, gidilecek vakitler, mutfak, kamp tesisleri, aktivite olanakları, eğlence imkânları, plaj, hediyelik ve daha pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Gelin, birlikte değerlendirelim.

 

Edirne Gezi Rehberi

Edirne’ye Nasıl Gidilir?

edirne-ulasim
Edirne Ulaşım

Türkiye için “Avrupa’ya açılan kapı” görevini üstlenen meşhur Edirne gezi rehberi söz konusu olduğunda ulaşım olanakları oldukça merak ediliyor. “Edirne’ye nasıl gidilir?” sorusunu merak edenler için farklı alternatifler bulunuyor. Edirne’nin İstanbul’a 2 saat 44 dakika, İzmir’e 6 saat 56 dakika, Ankara’ya 6 saat 51 dakika ve Tekirdağ’a yaklaşık 1 buçuk saatlik yakın bir mesafesi bulunuyor. Bu sayede özellikle özel araçla yola çıktıktan sonra farklı yol alternatiflerini kullanarak Edirne’ye ulaşabilirsiniz. Şehre ulaşabileceğiniz bir diğer alternatiflerin başında da toplu taşıma bulunuyor. Edirne gezi rehberinizi kara yolu başta olmak üzere demir yolu ve hava yolu gibi farklı toplu taşıma alternatifleriyle de gerçekleştirebilirsiniz.

  • Edirne’ye kara yolu ulaşımı: İstanbul’dan yaklaşık 238 kilometrelik mesafeye sahip olan Edirne’ye otobüs seferleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için otogardan saat başı düzenli olarak Edirne istikametine doğru hareket eden otobüsleri kullanabilirsiniz. Edirne gezi rehberinde ulaşımı İstanbul’dan kolayca sağlayabildiğiniz gibi diğer şehirlerin sahip olduğu otogardan da düzenli seferleri kullanarak kolayca şehre varabilirsiniz. 

 

  • Edirne’ye demir yolu ulaşımı: Edirne gezi rehberinin ulaşım noktasında kullanabileceğiniz bir diğer alternatif de demir yolu. Sofya Ekspresi olarak adlandırılan tren seferinde Bulgaristan-İstanbul arasında eşsiz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Söz konusu seferin bir durağı da Edirne şehrinden geçmektedir. Dolayısıyla Edirne’ye giderken tren seferlerini de kolayca tercih edebilirsiniz.

 

  • Edirne’ye hava yolu ulaşımı: Edirne gezi rehberine başlarken ulaşım alternatiflerinin başında hava yolu çok bulunmasa bir yöntem olarak var olduğunu bilmelisiniz. Edirne il sınırlarında herhangi bir havalimanı bulunmamaktadır. Şehre en yakın havalimanı da Tekirdağ Çorlu Havalimanı’dır. Edirne ulaşımı noktasında farklı şehirlerden gelip zamanı verimli kullanmak isterseniz Çorlu Havalimanı’na gelerek kalan 1 buçuk saatlik mesafeyi kara yolu üzerinden devam edebilirsiniz. 

 

Edirne’ye Hangi Aylarda Gidilir?

edirne-yaz-sezonu
Edirne Yaz Sezonu (Ergin Güçlü)

Zihinlerde Edirne gezi rehberi canlandığında şehirden maksimum verim alabilmek için gidilecek en uygun zaman dilimleri de merak ediliyor. “Edirne ne zaman gezilir?” sorusuna bir cevap almak için öncelikle şehrin iklim özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Orta Avrupa’ya özgü karasal iklim özellikleri gösteren Edirne şehrinde Akdeniz iklimi esintilerine de denk gelebilirsiniz. Şehirde yaz mevsimi sıcak ve kurak bir yapıda geçebiliyor. Bahar döneminde ise ılık ve yağışlı bir havaya denk gelme ihtimaliniz oldukça yüksek. Edirne’de yılın en yüksek sıcaklığı temmuz ayında ölçülürken en düşük oran ise kasım, aralık ve ocak aylarına ait oluyor. Dolayısıyla Edirne’ye unutulmaz bir yaz gezisi düzenlemek için haziran, temmuz ve ağustos gibi sıcak dönemleri tercih edebilirsiniz. Ancak yaz sıcaklarından bunalmadan tarihi sokakları doyasıya keşfedebilmek için nisan ya da mayıs gibi bahar aylarını da tercih edebilirsiniz.

 

Edirne’de Ne Yenir?

edirne-tava-cigeri
Edirne Tava Ciğeri (Yemek.com)

Osmanlı’nın başkenti olarak tarihin tolu sayfalarında eşsiz bir yeri dolduran Edirne’nin ünü tüm dünyaya yayılan eşsiz bir mutfak kültürü bulunuyor. Tarihte farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış Edirne’de birbirinden farklı lezzetlerin harman olduğu zengin bir yemek kültürüne şahit olabilirsiniz. Edirne gezi rehberine başladığınız andan itibaren lezzetli bir tercih için ilk önerimiz “Tava Ciğeri” olacak. Buradan başlayarak ünü tüm dünyaya yayılan Edirne tava ciğeri, çok ince bir şekilde dilimlenmiş ciğerlerin unla buluşmasıyla lezzetlini adeta ikiye katlıyor. Dolayısıyla gezi aktiviteniz için de uzun süre unutamayacağınız bir lezzeti tatmanıza olanak sağlıyor. Edirne’nin eşsiz lezzetli tavuk ciğerini meşhur Niyazi Usta’da yiyebilirsiniz. Aynı şekilde farklı bir tercih yapmak için de Meşhur Edirne Ciğercisi Kazım & İlhan Usta ve Aydın Tava Ciğer Salonu gibi tesisleri ziyaret edebilirsiniz.

Edirne gezi rehberini lezzetli kılacak bir diğer yemek önerimiz de “Mucantana” olacak. Serüveni Osmanlı’nın saray mutfaklarından gelen mucantana; kuzu eti, arpacık soğan, soyulmuş iç badem, kuru kayısı, razaki üzüm, kurutulmuş mürdüm eriği, kuru incir ve baharatlarla yapılıyor. Kuzu etiyle bütünleşerek lezzetini adeta arşa çıkaran mucantanayı şehrin pek çok restoranında tüketebilirsiniz. Edirne’ye kadar gelip öğünleri tatlandırmadan dönmek olmaz elbette. Muşhur Edirne mutfağını keşfettikten sonra damağınızda lezzetli bir tat bırakmak için “Zerde” tatlısını deneyebilirsiniz. Türkiye’nin pek çok şehri olmak üzere Edirne mutfağında da ün kazanmış zerde tatlısı, kızamık şekeri (lohusa şekeri) ve karanfilin tatlandırmasıyla yapılıyor. Özellikle ağır yemeklerden sonra lezzetli ve hafif bir öğün olarak tavsiye edilen zerdeyi mutlaka denemenizi öneririz.

 

Edirne’de Nerede Kamp Yapılır?

denizati-kamp-alani
Denizatı Kamp Alanı

Edirne gezi rehberinde şehrin büyüleyici doğal mirası ve tarihi güzelliklerini keşfettikten sonra yorgunluğu atabileceğiniz konforlu bir nokta arayabilirsiniz. Bu zamanlarda Edirne kamp alanları konforlu ayrıntıları ve gelişmiş hizmet detaylarıyla gezi rehberiniz için kıymetli bir duraklama noktası olacaktır. Edirne’de kamp yapabileceğiniz pek çok rota bulunsa da özgür bir kamp tercihi bulunanlar için ilk önerimiz “Denizatı Kamp Alanı” yönünde olacak. Edirne’nin Enez ilçesinde bulunan tesiste büyüleyici Saros manzarası eşliğinde kıymetli bir kamp süresi geçirebiliyorsunuz. Üstelik tesiste özgür kampçılığından vazgeçemeyenler için çadır kurma imkânı da bulunuyor. Edirne gezi rehberine doğru yola çıkarken yanınıza çadır almadıysanız da tesisin özenle tasarladığı Fıçı Tipi Bungalov ya da Sandık Evlerde konaklayabilirsiniz. Denizatı Kamp Alanı’nda restorandan otoparka kadar pek çok hizmet olanağı kampçılara sunuluyor. Bu sayede gezi günlerinin sonunda dinlenebileceğiniz bir rotaya ulaşabiliyorsunuz.

Edirne’de yorucu bir gezi gününün ardından konforlu bir rotaya ayak basmak isteyen kampçılar için bir diğer önerimiz de Fevzipaşa Mocamp olacak. Edirne’nin Keşan ilçesi ve Erikli Köyü sahilinde yer alan tesis, düzenli yapısı ve yöresel esintileriyle Edirne gezi rehberiniz için eşsiz bir atmosfer sunacak. Fevzipaşa Mocamp tesisinde tek ve iki katlı olarak yapılarak içerisinde her türlü hizmet olanağı sunulan bungalov evler bulunuyor. Üstelik tesiste şehrin yöresel ve tarihi esintilerini keşfedebileceğiniz 10 adet yörük çadır da mevcut. Belirlenmiş ücret karşılığında dilediğiniz konaklama birimini seçerek kendinize konforlu bir gün sonu verebilirsiniz. Edirne kamp alanları hakkında daha fazla bilgi almak için daha önce hazırladığımız “Karaincirli kamp alanları” içeriğine de göz atabilirsiniz. 

 

Edirne’de Hangi Aktiviteler Yapılır?

selimiye-camii
Selimiye Camii (Ekrem Osmanoğlu)

Edirne, eşsiz doğa güzelliği ve köklü bir tarihe yapmış olduğu ev sahipliğiyle yılın her dönemi farklı rotalardan ziyaretçi ağırlıyor. Dolayısıyla Edirne gezi rehberiniz için yürüdüğünüz her noktada unutulmaz bir deneyime imza atabilirsiniz. Üstelik Edirne’de düzenlenen ilgi çekici festivaller de gezi rotanızı şenlendirmeye yetiyor. Edirne’de gezilecek yerler için alternatif ararken yapabileceğiniz aktivitelerin başında “Kültür Gezisi” geliyor. Adeta yıllara meydan okumuş Edirne şehrinde Osmanlı döneminden kalma kültür miraslarına ve büyüleyici bir manzaraya ev sahipliği yapan yapılara şahit olabilirsiniz. Bu noktada II. Selim tarafından 1568 – 1575 yılları arasında inşa edilen ve Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak gördüğü Selimiye Cami’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz. 85 metrelik minare yüksekliğine sahip Selimiye Cami’nin tek bir kubbe ve dört minaresi bulunuyor. Türkiye için adeta tarihi bir kültür mirası olarak yer bulan Edirne Selimiye Cami’ni mutlaka görmelisiniz. Şehrin dokusunda yüzyıllara meydan okuyan büyüleyici bir atmosfer için de Meriç Nehri’ne kurulan Meriç Köprüsü’nü ziyaret edebilirsiniz.

Edirne gezi rehberinde Türkiye’nin yemyeşil doğasını görüp de fiziksel aktiviteleri denememek olmaz. Masmavi bir denizde yüzme şansı yakalayabileceğiniz Edirne’de mutlaka “Windsurf” yapmanızı öneriyoruz. Saros Körfezi’nde Keşan Belediyesi Yelken ve Su Sporları Kulübü’nün düzenlemiş olduğu windsurf eğitimlerine katılabilirsiniz. Eğitimi aldıktan sonra da ekipmanları temin ederek macera dolu bir etkinliğe adım atabilirsiniz. Edirne’nin eşsiz atmosferinde yapabileceğiniz bir diğer aktivite de doğa yürüyüşleri. Gökçetepe Tabiat Parkı ve Gala Gölü Milli Parkı gibi yemyeşil bir doğaya kucak açan rotalarda “Trekking’e” çıkabilirsiniz. Edirne’nin Sultan Yolu Süloğlu – Kavaklı gibi pek çok rotasında trekking turları düzenleniyor. Edirne gezi rehberine doğru yola çıkmadan önce trekking aktiviteleri hakkında bilgi sahibi olarak doğanın içinde keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

 

Edirne’de Eğlence Hayatı Nasıl?

punto-bistro-and-shot-bar
Punto Bistro Shot Bar (Nerde.co)

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olarak bilinen Edirne’de eğlenceli vakit geçirebileceğiniz pek çok tesis bulunuyor. Gece hayatının her yıl gelişmeye devam ettiği Edirne’de çok fazla bar, gece kulübü ve meyhane gibi mekânlara denk gelebilirsiniz. Özellikle sahil kesiminde bulunan Edirne’nin eğlence mekânları, sabahın ilk ışıklarına dek sönmeyen eğlence furyasıyla gezi rotanız için eşsiz bir deneyim sunacaktır. Edirne’nin merkez noktasına yakın bir eğlence mekânı tercih etmek isteyenler için ilk önerimiz Punto Bistro Shot Bar olacak. Şehir merkezine yaklaşık 2 km’lik uzaklığı bulunan eğlence tesisini gençler yoğunlukta olmak üzere her yıl binlerce misafir ziyaret ediyor. Eğlenceli müzikleri ve geniş menü seçeneğiyle Punto Bistro Shot Bar’da gece yarısına dek süren eşsiz bir eğlenceyi keşfedebilirsiniz.

Edirne gezi rehberinde günün keyfini keyifli bir geziyle çıkarırken akşam vakti dinlendirici müziklere vakit ayırmak isteyebilirsiniz. Bu noktada karşınıza kaliteli müzik anlayışı ve zengin menü alternatifleriyle Fly Pub çıkıyor. Tesiste sabahın ilk ışıklarına dek ünlü sanatçıların sahne aldığı DJ performansları sergileniyor. Dolayısıyla eğlence dozunun çok yüksek olduğu bir gece geçirmek isterseniz Fly Pub tesisini güvenle tercih edebilirsiniz. Şehirde birkaç gün konaklayıp her geceye farklı bir eğlence alternatifi sığdırmak isterseniz de listenize Queen Edirne mekânını ekleyebilirsiniz. Neredeyse her gece için birbirinden farklı DJ performansları organize eden mekânda zamanın nasıl geçtiğini takip bile edemeyeceksiniz.

 

Edirne’de Nerede Denize Girilir?

edirne-denizleri
Edirne Denizleri (Nihat Sinan Erul)

Marmara’nın tatil cenneti olarak görülen Edirne’de masmavi bir denizin dokusunu keşfedeceğiniz eşsiz plaj rotaları bulunuyor. Üstelik sessiz ve sakin bir noktada demiz-kum-güneş üçlüsünün tadını çıkarmak için tercih edebileceğiniz başlıca rotaların başında Edirne geliyor. Uzun bir sahil şeridine ev sahipliği yapan Edirne’de Erikli Plajı, Yayla Plajı, Mecidiye Plajı, Gökçetepe Plajı, Sultaniçe Plajı ve Sazlıdere Plajı gibi popüler rotalarda masmavi bir dokuyu ziyaret etme şansına sahipsiniz. Edirne gezi rehberinize değer katacak bir plaj tercihi için ilk önerimiz Erikli Plajı olacak. Mavi bayraklı plajlar listesinin başında yer alan Erikli plajında ailece vakit geçirebileceğiniz bir atmosfer yakalayabilirsiniz. Yaklaşık 2,5 km uzunluğuna sahip sahil şeridiyle Erikli plajında kumsal bir zeminle bütünleşen kristal bir denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Edirne plajlarını merak edenler için bir diğer önerimiz de Sultaniçe Plajı olacak. Şehir merkezine yaklaşık 150 km mesafesi bulunan Sultaniçe plajı da mavi bayraklı özelliğine sahip. Kumsal ve çakıl zeminiyle yaklaşık 1,5 km uzunlukta plaja ev sahipliği yapan Sultaniçe’nin denizi de sığ bir yapıda. Bu sayede plajda ailenizle birlikte keyifli bir yaz aktivitesine imza atabiliyorsunuz. Sultaniçe plajı gibi sakin bir tercihte bulunmak isteyenler için bir diğer önerimiz de yine mavi bayraklı olan Yayla Plajı. Saros körfezinde bulunan Yayla Plajı, kendi kendini temizleme özelliğine de sahip. Dolayısıyla hem temiz hem de sakin bir deniz dokusunu keşfetmek isterseniz Yayla plajına gidebilirsiniz. İçerisinde bar ve beach gibi mekânların yer aldığı Yayla plajında spor, müzik ve fotoğrafçılık gibi birçok aktiviteye de katılma imkânınız bulunuyor.

 

Edirne’den Ne Alınır?

aynali-supurge
Aynalı Süpürge (Kültür Portalı)

Edirne gezi rehberinde eşsiz bir şehir dokusunu keşfeden tatilcilerin ilk sorduğu soruların başında “Edirne’den ne alabilirim?” geliyor. Edirne’de keşfettiğiniz büyüleyici güzellikleri şehre döndükten sonra evinizde yaşatmak için Edirne Peyniri, Kavala (Bademli) Kurabiyesi, Badem Ezmesi ve Mis Sabunu gibi ürünleri satın alabilirsiniz. Şehrin Avrupa’ya yayılan ününü mutfaklarda yaşatabilmek için mutlaka Edirne Peyniri satın almanızı öneriyoruz. Bu peynir; Meriç, Tunca, Arda ve Ergene nehirlerinin yarattığı deltada oluşuyor. Doğal mayadan üretilen ve besin değeri yüksek peynirde diğer türlerden çok daha lezzetli bir tat bulunuyor. Gerçek Edirne peynirini diğer türlerinden ayıran özelliklerden biri de karışık süt türlerinden yapılmıyor olması. Bu sayede söz konusu peyniri tüketirken sağlıklı ve lezzetli bir tercih yapabiliyorsunuz.

Edirne gezi rehberini unutulmaz bir hediyelik eşyayla sonlandırmak isteyen kampçılar için bir diğer önerimiz de Aynalı Süpürge olacak. Edirne’nin nostaljik hediyeliklerinden olan aynalı süpürge, geçmiş dönemlerde evlerin dış kapısına asılıyormuş. Bu durum, o evin içerisinde evlenme çağında genç bir kızın bulunduğu mesajını vermek için tercih ediliyormuş. Dolayısıyla Edirne’den dönerken geçmiş tarihlerde yer bulan bir hediyelik satın almak için aynalı süpürgeyi tercih edebilirsiniz. Edirne şehrinin tarihi dokusunda ortaya çıkarak ünü tüm dünyaya yayılan bir diğer ürün de Mis Sabunu. Tarihi 1600’lü yıllara dek uzanan mis sabunu, Osmanlı’da misk, amber ve gül esanslarının birleştirilerek hamur kıvamına getirilmesi ve meyve renklerinde boyanmasıyla elde ediliyormuş. Dönemin Osmanlı saraylarında devlet erkanlarından sultanlara dek hediye edilen Edirne’nin eşsiz mis sabunlarını mutlaka keşfetmelisiniz.

 

Campalow’da her hafta sizin verdiğiniz oylara özel olarak düzenlediğimiz bir rehberi daha “Edirne gezi rehberi” içeriğiyle sonlandırdık. Rehberde ulaştığınız bilgiler ekseninde Edirne’de yer alan kamp tesislerini keşfetmek için “Edirne kamp alanları” sayfamızı ziyaret ederek ilçe, aktivite ve hizmet filtrelemesi yapabilirsiniz. Haftalık gezi rehberlerimizde söz sahibi olmak isterseniz Instagram’dan düzenlemiş olduğumuz anketlere katılabilirsiniz. Edirne yakınlarında büyükşehir dokusundan uzaklaşmadan keyifli bir gezi rotasına doğru yola çıkmak için “İstanbul kamp alanları” ya da “İstanbul’da karavan park edebileceğiniz rotalar” isimli içeriklerimizi değerlendirebilirsiniz. Uzun süre boyunca planladığınız Edirne gezi rehberi rotası için şimdiden iyi eğlenceler dileriz.


Yorum Yaz


Bunlar ilginizi çekebilir